Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси относно качество на сигнала към NET и TV мрежа в апартамент

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпроси относно качество на сигнала към NET и TV мрежа в апартамент

Появи се нов,LED телевизор вкъщи и като видяхме качеството на картината при канали които не са HD,в мен се зародиха някои въпроси.
    Общата картина е следната: Доставчика на двете услуги е един,който/на сайта си/ , се хвали че доставя най-качественият сигнал. Проводника в жилището в кутия със сплитер се разклонява в две помещения. В едното нета е с рутер и ТВ с аналогов сигнал, в другото е декодер за цифровият тв сигнал и новият ТВ.Преди да се насочи една енергия за разговор с доставчика, мисля че първо трябва да съм наясно, че вътрешната мрежа е ОК.
    Разсъждавам върху компонентите:
    -Първо сплитера.Имам нужда от препоръка за качествен такъв за евентуална подмяната.По думите на техника преди 7 години/от този същият доставчик/,разполагам с китайски качествен.Надписа е 2774 , 4 way-splitter,5-1000 Mhz.
    -Разгледах и връзките му-свободната част от оплетката на проводника ,където влиза в накрайника с резбата е примерно 1/5 част от периферията и.Лесно се вади проводника от накрайника.Не знам доколко влияе на качеството на сигнала непрецизното свързване?.
    -После проводниците. Не мога да видя какъв точно е вграденият в стените проводник.От розетките,проводника към декодера е F6TSV COMMSCOPE, 2006.Има ли принципен проблем с този проводник?
    -От декодера, връзката с ТВ е със скарт кабел.И декодера , и ТВ имат HDMI изводи, но не се ползват в момента. Смислено ли е да се купува HDMI кабел за връзка между тях при гореописаното състояние?

Като изчистя горните въпроси,следва да се обърна към доставчика за проверка на входните сигнали по веригата. Но... Съвсем прясното проучване от познати в района/със същият доставчик/, показа,че не може да се вярва на техните замервания. Според доставчика,нямали проблем със сигналите, пък кофти картина.Познатите вече се обърнаха към друг доставчик и нямат вече проблеми. Но те са със стари модели телевизори,което в случая не е показателно .
    Мисля си , да възложа някой да замери сигналите на входа на жилището и после на двата изхода в помещенията. Това ,ако знам колко трябва да са показанията на входа и вътре ?/като се отчетат загубите от проводници и сплитери към помещенията/.
    По принцип съм наясно , че качеството на демонстрационни филми и блу-рей е недостижимо от нашите мрежи , но в момента дори и на HD канали има разни артефакти. Другите са направо дразнещи за гледане. Иначе машината е на PMR 700 hz,Pixel precize и прочие.
    Не намерих по-правилно място за темата ,но пък е важна за ползващите телевизия.
    А, и особено за придобилите нов телевизор с много добри характеристики, и като го ръгнат в нашенските мрежи -леле,мале.... Все пак телевизора е и за телевизия.

От: Въпроси относно качество на сигнала към NET и TV мрежа в апартамент

Не мога да отговоря на всички въпроси но - би трябвало да можеш да гледаш на този телевизор БЕЗ така наречения декодер. Hdmi кабела е задължителен. Доколкото разбирам ползваш интернет през кабелната телевизия. Не се сещам за читав оператор (в София) който да предлага тази услуга.
    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
      Не мога да отговоря на всички въпроси но - би трябвало да можеш да гледаш на този телевизор БЕЗ така наречения декодер. Hdmi кабела е задължителен. Доколкото разбирам ползваш интернет през кабелната телевизия. Не се сещам за читав оператор (в София) който да предлага тази услуга.
      Декодера си трябва доколкото се ползва с картата за цифров сигнал. Тук на TV-то има и друга алтернатива -CAM модул,който от доставчика биха си продали с удоволствие,но без да гарантират подобряване на сигнала.Иначе един от плюсовете на модула трябва да е точно този.
      Нета -да , от същият доставчик е и много рядко има проблем.

Междувременно, свързахме го с безжичната Wifi връзка, за проба при сигнал - HD клипове. Безупречно качество.Значи въпроса си остава при оператор или жилищна мрежа.

Коментар

Стандарта за нивото на сигнала е 65 dB/+,- 5/
        Изпълнението с четворен сплитер/4 way-splitter,5-1000 Mhz/ за две помещения плюс розетка ме навежда на мисълта , че имало "направи си сам".
        Възможен проблем е в розетката, може да има затихване от 6 до 20 dB,може да не екранирана добре и от там да влизат смущения, качествените екранирани розетки са от 20 лева нагоре.Ако не е такава , трябва да се "изкорми" и да се свърже директно като се запази капка за декорация на стената.
        На повечето модели LED или LCD телевизори аналоговият тунер е поставен колкото да го има.В заисимост от марката там трудно може да се изисква качествена картина от аналогов сигнал, еле пък ако е 37-ца и по-голям.
        При трипроводен захранващ кабел на ТВ , задължително трябва да се включи в занулен контакт.
        А кабелът "F6TSV COMMSCOPE" e качествена марка.
        Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
        Пламен Златарев 0888 66 03 18

Коментар

Първоначално публикуван от optisprint teteven/Пламен/ Преглед на мнение
          Стандарта за нивото на сигнала е 65 dB/+,- 5/
          Изпълнението с четворен сплитер/4 way-splitter,5-1000 Mhz/ за две помещения плюс розетка ме навежда на мисълта , че имало "направи си сам".
          Възможен проблем е в розетката, може да има затихване от 6 до 20 dB,може да не екранирана добре и от там да влизат смущения, качествените екранирани розетки са от 20 лева нагоре.Ако не е такава , трябва да се "изкорми" и да се свърже директно като се запази капка за декорация на стената.
          На повечето модели LED или LCD телевизори аналоговият тунер е поставен колкото да го има.В заисимост от марката там трудно може да се изисква качествена картина от аналогов сигнал, еле пък ако е 37-ца и по-голям.
          При трипроводен захранващ кабел на ТВ , задължително трябва да се включи в занулен контакт.
          А кабелът "F6TSV COMMSCOPE" e качествена марка.
          Благодаря.
          65 dB къде трябва да са-на входа от оператора или входа на TV. Ако трябва да са на TV,остава да се търсят къде са затихванията във вътрешната мрежа и да мисля евентуално за усилвател с функция- покриване 5-10 dB от проводниците.
          Иначе нямам илюзия за връзката аналогов сигнал-качество. Търся приемливо ниво цифров сигнал-качество.Иначе трябва да доживеем и тук, HD каналите да не се водят екстра.

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
            Благодаря.
            65 dB къде трябва да са-на входа от оператора или входа на TV. Ако трябва да са на TV,остава да се търсят къде са затихванията във вътрешната мрежа и да мисля евентуално за усилвател с функция- покриване 5-10 dB от проводниците.
            Иначе нямам илюзия за връзката аналогов сигнал-качество. Търся приемливо ниво цифров сигнал-качество.Иначе трябва да доживеем и тук, HD каналите да не се водят екстра.
            10 dB по кабел -това са поне 60 -70 кабел!
            Чeтворният сплитер затихва около 7 dB, двойният около 4 dB.
            Забрави за самодейно вклюване на усилватели.Силният сигнал е също толкова вреден , колкото и слабият!
            3-4 dB не са от такова значение за коеството на сигнала!

Коментар

10 dB по кабел -това са поне 60 -70 кабел!
              Чeтворният сплитер затихва около 7 dB, двойният около 4 dB.
              Забрави за самодейно вклюване на усилватели.Силният сигнал е също толкова вреден , колкото и слабият!
              3-4 dB не са от такова значение за коеството на сигнала!
              Да,четох вече някъде, че за 10 м. около 2 dB e затихването. Имах предвид , че на пазара има усилватели около 10 dB.Това беше само вариант , ако самите проводници не са качествени, или алтернативно да се прокарат нови.
              Кажи ми за тези 65 dB -ако това е минимума на сигнала при TV вход, значи обратно по веригата ще се намери проблема.В уравнението мисля, че трябва да участва и друга константа- оператора колко dB e длъжен да подава на входа на жилището.

Коментар

65 dB е средното ниво.Минималното ниво, под кето вече видимо картината е лоша е около 55 dB.
                Случвало ми се на телевизор 'ELITE" например да вкарам 45 dB за да роботи добре, напук на всички дебели книги
                В къщи плазмата ми ПАНАСОНИК работи чудесно на 60 dB.

Коментар

65 dB е средното ниво.Минималното ниво, под кето вече видимо картината е лоша е около 55 dB.
                  Случвало ми се на телевизор 'ELITE" например да вкарам 45 dB за да роботи добре, напук на всички дебели книги
                  В къщи плазмата ми ПАНАСОНИК работи чудесно на 60 dB.
                  Благодаря още веднъж.Подхода вече си мисля да е следният:
                  -проверка за 65 dB при TV. И обратно към входа от доставчика:
                  -оптимизация на сплитери/като брой и подмяна с по-качествени.Гледам, че има и на Филипс оригинални.Четох , че има и такива без загуби, но ако до TV стигат 65 dB , не си заслужава подмяната.
                  Усилвател също не би трябвало да е нужен, при изправна мрежа и две помещения до 15 м. най-голямо разстояние.
                  -проверка на разклонителната кутия за помещенията като връзки и сплитер.
                  -и проверка на подавания сигнал от оператора.

Още един въпрос-освен силата на сигнала,която може да се премери на контролните точки, друга характеристика има ли , която да се проследи?

Коментар

Няма как да направиш тези измервания.Цената на специализираната апаратура за измерване започва от няколко стотин и достига до няколко хиляди лева.
                    Много параметри могът да измерват на сигнала , но това ползва хората ,които експлоатират телекомуникационни мрежи за диагностика на евентуален проблем.
                    Моят съвет е до повикаш техници и да им кажеш какво си "доправил" ти или някой "майстор".50 на 50 евентуалният проблем ще се окаже розетката,още повече ако е избирана по външен вид да пасва на интериора и е монтирана от "жичкаджия".
                    Пак ще повторя, тези 65 dB не са панацея.От 55 до 75 dB нормалните телевизори би трябвало да работят нормално/имат си вградено АРУ-автоматичен регулатор на усилването/.
                    Сега за цифровия сигнал.Принципно ,колкото по-малко програми има в един пакет/ честота, носеща/-толкова по- малка е компресията и съответно няма "писелизация"/артефакти//.Само че това се задава в главната станция и не търпи корекция по трасето-еднакво е за всички абонати.
                    И последно, ако имаш възможност за избор-избери доставчик без "мениджъри южни апатаменти","мениджъри източни апатаменти" и други подобни "мениджъри".Колкото по- лесен достъп имаш до експлоатационния персонал-толкова по-малко проблеми ще имаш
                    Последно редактирано от Пламен Златарев; 05-09-13, 17:24.

Коментар

Направо дефинира принципният проблем в ситуацията.
                      От опита ми с електрофирми, всички "могат" да инсталират и TV и NET инсталации.Влагат се всякакви боклуци от близката железария.Отделно ,лошо направени връзки.Термините , които тук коментираме , не говорят много за един ел. монтьор. Техните умения са до това има ли фаза и нула.
                      Ще намеря техник, не на доставчика, с необходимата апаратура. Не ми се иска да слушам глупостите на "мениджърите" им.
                      Основната ми чуденка е -с телевизор,модел 2013,нормално ли е при цифров сигнал да има забележими артефакти , ако канала не е HD. Уточнявам , че се гледа от нормална дистанция 3 х диагонала за такъв телевизор. Не се завирам специално да търся пикселите.Коментирам и най-качествените наши сигнали -от сорта на BTV,Planeta. Огромната част от останалите просто смятам че са неспасяеми от нищо за качеството.
                      Смяната на доставчика въобще не ми е проблем.Тук , имаше специална тема за този доставчик, с основният въпрос, как колегите да се откачат от него. Аз специално, след последната разправия миналата година ,даже не им подписвам договора .Ползвам и плащам.Обаче, ако тръгнат да ме подхлъзват , моментално го сменям, без бюрократични усложнения. Просто преди това, трябва да отстраня евентуалните неизправности във вътрешната мрежа.

Коментар

Трудно ще намериш техник, който не е на доставчика, който да ти измери сигнала, освен ако не е твой познат. Спектро-анализатора си е скъп уред и читав такъв трудно се намира, особено ако решиш да мериш и цифровите пакети. Колегата правилно казва за 65 децибела пожелателен сигнал на крайна точка, но не е проблем всички услуги да работят и на доста по-нисък сигнал, стига съотношението сигнал/шум да е достатъчно добро, има и още няколко параметъра на сигнала за измерването на които си трябва професионален уред.
                        По принцип, за мрежата в дома са важни няколко неща:
                        1. Конекторите трябва да са стегнати добре. Най-добре е да се ползват компресиращи такива, за които са нужни специални клещи за поставянето. Вариант са и кримпващи които пак са по-добри от навиващите. Ако конектора не е направен като хората, рискуваш да си осереш дециметровия обхват. Конкретно на въпроса ти - конекторите са критични за доброто качество (и сила) на сигнала .
                        2. Елементите - без значение дали са сплитери или затихватели, те трябва да са съобразени с нивата на входящия сигнал, както и услугите които ще ползвате във всяка стая.
                        3. Кабела, който имаш е читав. Важно но често подценявано изискване към полагането му е да се избягват правите ъгли. Максималния ъгъл на полагане следва да бъде 3-4 пъти диаметъра на кабела. Целта е да не се деформира диелектрика между централно жило и оплетка и да се запазят 75-те ома импеданс на кабела.
                        4.HPF Филтри - използват се за филтроване на коаксиалната мрежата в частта ѝ в която не се ползва интернет - спира шумовете към модема ако има такъв.
                        5. Галванични разделители - най-добре е да се слагат на всяка точка за да спират 50-те херца и ниски напрежения от тунер към тунер.
                        6. Трябва да си наясно точно какви кабели и връзки имаш в стените - една кофти връзка е достатъчна да ти прецака сигнала.
                        7. Единствената розетка която върши работа е изкормената такава.
                        8. Домашен усилвател се взема само след измерване всички параметри на сигнала. Прост пример - имаш сигнал под нужното ниво но с много нисък SNR, MER, BER и т.н., слагаш усилвателя и усилваш сигнала но с тях се усилват и л@йн@та, които най-вероятно идват някъде отвън по мрежата. Ако ползваш и модем за нета, вероятността да го убиеш с някакъв измислен усилвател е голяма.

Относно качеството на цифровата телевизия - зарежи декодера и си вземи СА-Модул. Елиминираш всички кабели, които ти влошават картината и си бачкаш с едно дистанционно.Вече струват колкото един хубав скарт-скарт кабел. Убеди се преди това че телевизора ти поддържа dvb-t.
                        42

Коментар

[QUOTE=slaf4u;2278958]..............QUOTE]

Благодаря за систематизираното мнение!
                          Междувременно видях, че преди време розетките са позвани като такива.Значи по-добре коаксиалният кабел да мине през нея.Хубаво, но ако има аванс.Ако не, стандартен конектор върши ли работа?

Коментар

Върши работа, стига да е добре стегнат, с достатъчно оплетка и обърнете внимание, косъмчета от оплетката да не се допират до централното жило на кабела. Централното жило не трябва да излиза повече от 1, макс. 2 мм над ръба на гайката на конектора - подкастрете с клещите ако се наложи.
                            Последно редактирано от slaf4u; 06-09-13, 16:49. Причина: допълнение
                            42

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X