Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за не голям евтин монитор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет за не голям евтин монитор

Не ми се пускаше тема, но в хардуер.бг нещо не ме отразяват , а пък не намерих и подходяща тема да питам.
    Изгоря снощи монитора на компа дето го "играе" сървър. У нас на настолния има един Mag 17'' (то и тея в офиса са 17''-ки) и ще го домъкна на бачкането. Та ще трябва да си взема един за в нас, то на тоя комп не правя нищо кой знае какво, гледане на филми (но през телевизора), музика, снимки, ровичкане из нета, игри почти не играя, имам някакви стари игри стратегии, та общо взето не ми трябва нещо мега-хипер яко пък и за големина, не наммирам за смислено повече от 19''-21' '.
    Та погледнах из нета грубо тоя размер вървят около 200-тина лева + -, та въпросът е: има ли марки/модели които е добре да се избягват и кои са ?!?

п.п. забравих, като параметри също не ми е ясно какво точно да гледам?!
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

От: Съвет за не голям евтин монитор

Нов или втора употреба? Ако търсиш ниска цена има втора употреба (клас А задължително), които са доста добри.
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Ако говорим за 200лв виж какво взех аз: http://www.offroad-bulgaria.com/show...65#post1771665
      Доволен съм, да не говорим, че е Full HD.
      Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
        Нов или втора употреба? Ако търсиш ниска цена има втора употреба (клас А задължително), които са доста добри.
        За нов става на въпрос.
        Това с клас А ... не съм обръщал внимание, но не съм го срещал сякаш, но пък аз не сменям техника често и не съм в час, та затова и питам
        Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.

Коментар

А за малко повече има предложения на DELL. Срещу около 350 има FULL HD с IPS матрица. ВЕрвай ми, струва си!
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ако искаш евтин монитор, насочи се към моделите на Philips. Ако искаш хубав монитор гледай за DELL, NEC и EIZO.
            Според мен минималния размер към момента е 22". Аз съм с 22" от около 3 години, но нещо напоследък ми идва малък...
            И аз на правя нищо особенно, но точно като реша да гледам филми се дъни, на повече от 2 метра трябва да се звериш...

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              А за малко повече има предложения на DELL. Срещу около 350 има FULL HD с IPS матрица. ВЕрвай ми, струва си!
              Ами най-вероятно е така и ти вярвам, ама пък от друга страна не виждам особено смисъл да дам толко пари за нещо дето в деня я го гледма 1-2 часа, я не . И какви е това "IPS матрица"
              Повечето имат FULL HD, дето и това незнам до колко ще му се наслаждавам , че както казах филмите ги гледма на LG, евентуално за снимки и ... ако гледам някое клипче от нета, дето най-вероятно ще е "смачкано".

И все пак има ли нещо по-специфично което да се гледа , нещо като марка, или горе -долу са един дол дренки и глогинки

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                Ако искаш евтин монитор, насочи се към моделите на Philips. Ако искаш хубав монитор гледай за DELL, NEC и EIZO.
                Според мен минималния размер към момента е 22". Аз съм с 22" от около 3 години, но нещо напоследък ми идва малък...
                И аз на правя нищо особенно, но точно като реша да гледам филми се дъни, на повече от 2 метра трябва да се звериш...
                Е аз трябва да си взема монитор колкото телевизора , че диваКа ми е на някъде 4 метра от компа и ТВ-то (на едно ниви/равнина са) ако пък седя на бюрото е прекалено близо. Не оспорвам, че големия монитор си е предимство, просто в моя случай не смятам за необходимо.

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                  Ами най-вероятно е така и ти вярвам, ама пък от друга страна не виждам особено смисъл да дам толко пари за нещо дето в деня я го гледма 1-2 часа, я не . И какви е това "IPS матрица"
                  Повечето имат FULL HD, дето и това незнам до колко ще му се наслаждавам , че както казах филмите ги гледма на LG, евентуално за снимки и ... ако гледам някое клипче от нета, дето най-вероятно ще е "смачкано".

И все пак има ли нещо по-специфично което да се гледа , нещо като марка, или горе -долу са един дол дренки и глогинки
                  Не може да не си забелязал че средностатистически монитор криви цветовете при промяна на ъгъла на гледане. Това е ширпотребска евтина, гадна ТN матрица. При IPS-а това почти (да не кажа съвсем) го няма. Съответно изморява очите в пъти по-малко, дори да не гледаме нищо друго от характеристиките. Имай в предвид че среднодневно седя по 12 часа пред монитор, и откак си купих първия IPS, вече за друго не искам да чувам, ама съвсем хич. Сега и в работата съм с такова - 24-ка, колегата с 22-ка, а скоро ще оборудваме и останалите в моя отдел.

В единия случай след 8 часов работен ден си тръгваш като бушониран, а в другия все едно си чел книга. Даже имам чувството че дните, в които ме боли глава намаляха сериозно. Не че съм имал велик проблем с това, но се случваше чат-пат. Е, напоследък не се е случвало.

ПП: Най-малкия на DELL с IPS матрица е 22 инча (21.5, всъщност). И колегата разправяше че не му трябва, ама 5 минути след като го пусна заговори друго. Вкъщи съм с 27 - да ти кажа хич не ми е голям вече. Той хем голям, хем с уникално малък пиксел (повече от FULLHD e), съответно съм го пуснал на 125% увеличение (настройка си е на вин7), и заради малкия пиксел всичко по екрана е мазно и без ръбчета.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Моя опит с новите плоски екрани се свежда до два телевизора, едно LG32 и съвсем малко с едно hitachi и лаптопа на жената.
                    Иначе мониторите на 5-те настолни компютри са все от дъртите тежки и муцунестите . Ами честно казано пред такива имам доста часове от 93 година насам, като не е да несъм си поциклил по над 20 часа на игри, и книги доста съм прочел на такива, и сега на бачкането "вися" пред един такъв. Очила за конФютър имам, ама много рядко се сещам за тях, умора не бих казал, че е често случващо се явление, по изключение и по-скоро от физическа умора и недоспиване, съм имал дискомфорт да се кьорава пред компа. Зрението, за толкова години, ми е (ако не отлично) много добро (да чукна на дърво), главоболие също в редки случай съм имал, като пак е имало други фактори довели до тоя дискомфорт.

Но това си зависи и до колко се напряга човек при компютърна работа, при програмиране напрежението е както за очите, така и у главЪта, съвсем друго е да гледаш картинки, да четеш по форумите, клипчета и т.н. Четенето на книга е някъде средна работа, че там има увлекателен момент.
                    А пък на старите "тръбни" монитори това им е хубаво, че без значение ъгъла на гледане, е все тая. Жената като рече да видя нещо на лаптопа, и трябва да го погледна фронтално, че иначе не се разбира добре.
                    Както и да е, явно няма голяма разлика в ниския ценови клас, ще трябва на място да се ориентирам, че то даже не се знае с какво ще разполагат.

Благодарско на отзовалите се

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                      Жената като рече да видя нещо на лаптопа, и трябва да го погледна фронтално, че иначе не се разбира добре.
                      Щото лаптопа ти не е с IPS. При лаптопите разликата е потресающа направо между TN и IPS. Пак пресен пример от новичък лаптоп с IPS.

Телевизорите (поне добрите) впрочем също не са с TN.

ПП: Аз очила нямам никакви, за щастие.

ПП: IPS-а между другото не е нещо кой-знае колко ново. Просто напоследък стана по-достъпно. До преди няма и година и аз не обръщах внимание на тия неща. Ама се оказах не прав. Иди в някой магазин и разгледай и сравни.

Коментар

Ммм снощи ме оставиха със смесени чувства

Понеже бях занесъл изгорелия монитор на един тукашен телевизионен техник, ей така да види дали става нещо от него. Та снощи ми го докара, каза, че го е оправил и цял ден е работил, питах какво му струва ... той .... амииии ... абе дай 5лв да пия някоя бира на сбора (сега ни е празник на града) та така.

И понеже се бях като настроил да си взимам монитор, сега не съм сигурен какво точно изпитвам .

п.п. темата така или иначе няма кой знае какво съществено в нея, та ако модераторите преценят, може да я слеят с тази на silverfox по-горе.

Коментар

Ами ако не ти е проблем мястото което заема монитора си карай с него докато не сдаде тотално багажа. Още вчера се бях сетил да пиша в темата дали не беше по-добре да го занесеш на ремонт евентуално а не да се хвърляш директно за нов монитор.
                          А и в темата има полезни коментари на Спаркибг, които бяха полезни за мен като съвети. Ползвал съм за малко таблет с IPS матрица на един приятел и определено е по-добро от TFT то и определено в бъдеще ако реша да сменям монитора ще гледам да е с такава матрица. Иначе най-новата технология която тепърва ще навлиза все по масово при дисплеите и мониторите е на OLED екраните, но докато станат достатъчно евтини ще мине още доста време. Засега още са прекалено скъпо удоволствие.

Коментар

OLED на голям екран няма да е скоро. Поне не и за нещо повече от подсветка. Прекалено много пари са наляти в течните кристали и OLED-а е все още прекалено млада технология. Иначе и аз съм на мнение че това е бъдещето, но като минимум след 3-4 години.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              OLED на голям екран няма да е скоро. Поне не и за нещо повече от подсветка. Прекалено много пари са наляти в течните кристали и OLED-а е все още прекалено млада технология. Иначе и аз съм на мнение че това е бъдещето, но като минимум след 3-4 години.
                              Не спарки, бъркаш се. Няма нужда да чакаш толкова години . От началото на годината Самсунг лансираха че тази година ще пускат такива телевизори и гледам че вече първия модел такъв е факт. Ето малко инфо тук http://reviews.cnet.com/flat-panel-t...-35117948.html
                              Ама цената си е златна направо, около 9000$. То като се замисля навремето като пуснаха първите плазмени телевизори и които бяха тогава голям хит бяха на такива цени близо над 10-12 хил. лв. вървяха. Така че когато и ОЛЕД телевизорите и мониторите станат по-масова технология като LCD мониторите то неименуемо ще последва спад на цените. Както и ти самия посочи в по-горни коментари сега IPS матриците станаха по-достъпни защото масово вече се произвеждат и се слагат в разни таблети и монитори, просто тази технология стана по-масова. Преди години само супер скъпите и професионални монитори имаха такива дисплеи и някои лаптопи от висок клас и бяха рядкост като цяло.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X