Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Microsoft Azure и 29ти Февруари - малко смях на чужд (дебел) гръб

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Microsoft Azure и 29ти Февруари - малко смях на чужд (дебел) гръб

Първо - изрично да подчертая че отдавна съм преболедувал клишето "...Майкрософт са най-тъпите, другите са по-добри, а пък Х е най-добър...". Просто попаднах на доста поучителен анализ как едно не камъче, а микроскопична прашинка може да обърне колата.

Историята:

- На 29 Февруари тази година услугата Microsoft Azure ("виртуален облак" с амнайсет хиляди сървъра) забива. Поради датата (29ти февруари) подозренията моментално падат върху софтуерен проблем свързан с високосната година. Ето го пълния анализ, а ето и съкратена версия:

- Проблемите започват от обработката на съобщения между виртуална машина и хоста и, операционна система на всеки от физическите Azure сървъри.

- Съобщенията между хост и виртуална машина са криптирани използвайки сертификат генериран от виртуалната машина.

- Сертификата е валиден една година. Съответно сертификат генериран от ВМ-ката на 29ти февруари 2012 изтича на 29 февруари 2013та. Понеже втората дата не съществува, целият процес на валидация на сертификата забива, което не позволява на ВМ-ката да тръгне.

- Хоста се опитва да подкара ВМ-ката на всеки 25 минути. След даден брой безуспешни опити обявява че има проблем с хардуера, и обявява целия сървър за компрометиран.

- Автоматичните системи които се разпореждат с клъстърите опитват да излекуват системата с редица рестартирания на ВМ-ките на "здравите" сървъри. Понеже и там сертификатите са ялови, сценарият протича по същия начин и проблемът се разпространява лавинообразно.

- При достигане на Х брой сървъри които са докладвали че са повредени, целият клъстър се поставя в авариен режим, прекратявайки "самолекуването" и програмните обновления за да се ограничат щетите.

- Черешката на тортата - при опита на инженерите на тъгъдък да разпространят код който да поправи бъга, се оказва че самият код е бъгясан в суматохата, от което системите гръмват пак.

Не давам акъл как е трябвало да се направи. Аз и толкова не бих могъл
    Издъних се на Тюринг теста

От: Microsoft Azure и 29ти Февруари - малко смях на чужд (дебел) гръб

Статията ти е разкошна. Отдавна не съм се смял така.

Коментар

Re: Microsoft Azure и 29ти Февруари - малко смях на чужд (дебел) гръб

Дааа - за съжаление тези поблеми винаги са налице, няма как да се помисли за всичко
      Поне ми стана ясно, че на всеки се случва малко да омаже нещата

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
        ...

- Сертификата е валиден една година. Съответно сертификат генериран от ВМ-ката на 29ти февруари 2012 изтича на 29 февруари 2013та. Понеже втората дата не съществува, целият процес на валидация на сертификата забива, което не позволява на ВМ-ката да тръгне.

- Хоста се опитва да подкара ВМ-ката на всеки 25 минути. След даден брой безуспешни опити обявява че има проблем с хардуера, и обявява целия сървър за компрометиран. ...
        Не съм вярвал, че в 21-ви век ще четем такова нещо

Но пък съм сигурен, че въпросната система е имала всички хартиени супер-пупер сертификати + такива за които не съм и чувал
        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Поредния пример как машини, способни да изчисляват симулации на ядрен взрив с всичките му пордробности, не са в състояние да се справят с една проста дата. Олицетворение и на абсурда как за 5 реда код трябва да инсталираш 500 мегабайта библиотеки.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Кой каза, че математиката не била нужна за програмирането?

Коментар

Ич да не е математика, някой да се беше сетил през колко време са високосните години ))
              То това се учи в едни други часове, в едни други класове, ама.....
              LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Първоначално публикуван от Pacific Преглед на мнение
                Ич да не е математика, някой да се беше сетил през колко време са високосните години ))
                То това се учи в едни други часове, в едни други класове, ама.....
                Да де, ама у Китайско и Индиско (там където се пише софтуера) карат по други календари и нови години.....
                Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

То хубаво се случил гаф, но все пак хората са си направили някакви изводи и даже са описали основни принципни на края на статията (в частта за Improving the service).

Лошото е, че това се случва във всички фирми, тъй като на първо място е правенето на кинти, вместо търсене на някакво качество. Не били тествали достатъчно - колко близко до моя случай от тези два дни....

Даже пратих линка към статията на (без)"отговорното" лице, което спестяваше тестове върху клиентските системи, тъй като "клиента е зает и няма време". От там изведнъж дойдоха класическите проблеми при пускане на системата в production и след няколко часа точно нетестваната добре програмка започна да спами с критични грешки

За това всеки сам може да си вади изводите, защото от това може да му зависи бизнеса

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X