Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за настройка на ел. поща...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за настройка на ел. поща...

Здравейте,

Наскоро едни приятели регистрираха домейн в Македония и ми отвориха ел. поща там.

Направих си настройки за да ползвам мейл акаунта през Outlook Express.
    В началото получавах писма, но не можех да изпращам.

После нещо променях в настройките и сега не мога нито да изпращам, нито да получавам писма.

Говорих с приятелите в Македония и те ми казаха, че от фирмата, която е регистрирала мейла са и отговорили, че при настройките на Outlook Express на Outgoing mail server трябва да напиша името на интернет провайдъра.

Аз обаче ползвам и Wi-Fi и кабелен интернет от различни доставчици на които не им знам имената. Дори и да знам името на някои от тях, това означава ли, че всеки път трябва да си променям настройките на акаунта?

Не ми се струва логично да е така, защото до преди няколко месеца имах служебен мейл и настройките при него бяха:

- Incoming mail server: mail.domain.com
    - Outgoing mail server: mail.domain.com

Едно и също име и на двете места и не съм имал проблеми с ползването му нито където и да е в страната, нито в чужбина.

Моля за съвет как да се оправя с тези настройки.

От: Въпрос за настройка на ел. поща...

Ситуацията ти е кофти за outgoing сървъра. Трябва да намериш приятел с негов домейн, който да ти направи акаунт на неговия SMTP сървър и да го използваш него. Което пак не е добре, защото spam score на твоите съобщения винаги ще е по-висок от обичайното.

Дори да имаш кабелна интернет връзка вкъщи едва ли провайдъра ще ти разреши да се връзваш към smtp сървъра им през чужда WiFi мрежа към него. Почти съм сигурен съм, че няма да ти разрешат.

Колкото до получаването на писма - там има нещо по настройките, което не си направил както трябва.

Само за поща ли ползваш домейна или имаш и сайт? Ако е само за поща или поща + незначителен сайт - настояваш ли да е в Македония? Ако искаш мога да те уредя с безплатна бездоговорна и безусловна услуга в България.

Коментар

Първоначално публикуван от walker Преглед на мнение
      Моля за съвет как да се оправя с тези настройки.
      Въпроса ти трябва да е към :
      ... едни приятели регистрираха домейн в Македония и ми отвориха ел. поща там.
      ако тяхното SMTP е само и единствено на 25 порт, то знай, че доста доставчици режат точно този порт.

питай твоите хора, поддържат ли криптирана връзка на нещо различно от 25-ти.
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Здравейте,

Аз обаче ползвам и Wi-Fi и кабелен интернет от различни доставчици на които не им знам имената. Дори и да знам името на някои от тях, това означава ли, че всеки път трябва да си променям настройките на акаунта?
        При тази ситуация си инсталирваш персонален SMTP-сървър. Тогава в настройките на е-майл клиентите ще въведеш само настройките на програмата (в най-общия случай е 127.0.0.1). За съжаление съм изтрил тази, която я ползвах...
        Публична SMTP услуга не съществува, което е и причична всеки път да вкарваш настройки за всеки отделен доставчик.
        Публикувайте отговор

Коментар

Като си купувал домейна трябва да са ти дали (или на твойте хора) юзър и парола за управление - ако ги имаш най-лесно ми се струва да си пренасочиш пощата към gmail.
          When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Колега Wattie, писма вече получавам, но все още не мога да изпращам.

Домейна ползвам само за поща за сега, но има и сайт, който за сега е "under construction". Не настоявам да е в Македония сайта, но в момента пощите се ползват от хора и в България и от Македония.
            Тоест, ако направим това, което ти предлагаш да не се получи подобна ситуация с хората в Македония?

Колега Dossev, казах на мойте приятели там да попитат за това което си писал. Ако се окажат верни предположенията ти, това означава ли, че няма решение на въпроса?

Колега p-pleven, дай по-подробна информация за този персонален SMTP сървър. Това обаче, все пак е частично решение, защото ще трябва всеки път когато съм на различно място да вкарвам настройките на съответния доставчик.
            Ами ако не ги знам, как мога да ги разбера? Освен това, когато се свържа чрез free wi-fi точка, пак ли е същото положение с настройките?

Колега persuader, за какво да си пренасочвам пощата към Gmail, като нямам акаунт там? Идеята е мейла да е на този домейн, не в някои от публичните.

Все пак не ми се вярва да няма решение...Не може да е толкова сложно, само защото домейна е регистриран в Македония.

Как тогава в момента ползвам служебен мейл без да имам проблеми, а сървъра е базиран в чужбина? Домейна също.

Коментар

Преди да продължиш да четеш ще те помоля да направиш следното:

1. Както си сложил "mail.domain.com" за "outgoing server" отиди на "Tools > Accounts > Mail > Properties". Избери "Outgoing server" от горните табове и се увери, че най-долу "My server requires authentication" е отбелязано. Пробвай след това дали работи.

2. Ако това не стане - пак се върни при настройките на акаунта и отиди на "Advanced" пак от горните табове. Отбележи "this server requires secure connection (SSL)" за outgoing server. Пробвай след това дали работи.

3. Ако и това не стане - пак отиди при настройките и смени порта на "outgoing server" на 587. Ако и това не стане... значи продължаваш да четеш надолу...

За получаването на поща и изпращането на поща работят се използват различни услуги. За да получаваш поща се свързваш с POP3 или IMAP сървър. За да изпращаш поща се свързващ с SMTP сървър. Те работят на различни портове (напр. POP3 може да е 110, SMTP може да е на 25).

Доколкото разбрах македонският доставчик ти е казал, че трябва да използваш SMTP сървъра на своя доставчик, за да изпращаш поща. Това означава най-вероятно, че те нямат пуснат SMTP сървър при тях или не искат да ти дадат достъп до него (за да не изпращаш спам през тях или подобни работи).

След като използваш WiFi мрежи, то SMTP сървъра на доставчик най-вероятно отпада като вариант. Вече казах по-нагоре - едва ли твоя доставчик на кабелния интернет вкъщи например ще позволи да се използва сървъра му през различни мрежи. WiFi мрежите не предоставят SMTP сървъри, пък и да го правеха - за всяка мрежа всеки път нови настройки? Кофти.

Вариантът, който са ти казали колегите по-горе е възможно работещ - да си инсталираш ти самия SMTP сървър на твоят собствен компютър и да започнеш да изпращаш поща през него. Пишеш "free SMTP server for Windows" в търсачките и търсиш. После вместо "mail.domain.com" в "outgoing server" пишеш "127.0.0.1" и каквото име и парола си сложил при SMTP сървъра, който си инсталирал. Така се получава, че ще изпращаш пощата през самия себе си.
              Негативи на тази "тактика":
              1. Свободните WiFi мрежи никак не се кефят на работещи през тях SMTP сървъри. Така е защото спамърите обикалят, търсят свободен достъп до интернет и започват да изпращат спам. E да, ама излиза, че спама е изпратен през тяхното IP. Затова адекватните свободни WiFi мрежи си имат "защитна стена" (firewall), който ги предпазва от такива
              2. Нормално ще е съобщенията, които изпращаш да се третират по-лошо от спам филтрите на получателя. Най-образно казано той получава поща от domain.com, което е на IP xxx.xxx.xxx.xxx, ама тя идва от yyy.yyy.yyy.yyy. Това не е забранено, но ако домейна има SPF запис с разрешителен списък от IP-та (ако дадеш истинския домейн ще ти кажа дали има такъв), то твоите съобщения ще ходят в spam и junk папките на получателите. Което не е добре.

Трети вариант - намираш приятел с друг домейн, на който има поща, той ти прави акаунт на неговия SMTP сървър и го ползваш него. Продължава да има недостатък №2 от описаните в предишния.

Четвърти вариант - предложих ти го, смени провайдъра Мога да ти съдействам с безплатен хостинг без реклами и за без пари (нали си колега от форума). Аз имам един сървър хостнат в ICN.bg, на който си държа няколко стотин сайта. Още един няма да е нищо особено

Коментар

gmail подържа опцията да си хостваш собствен собствен домейн на неговите сървъри - кеф ти outlook през smtp сървъра на гоогле кеф ти web базирана поща - защо ти препоръчвам този вариант

1. сравнително елементарен е за настройване от хора с бегли познания.
                2. инсталацията на собствен smtp сървър ще обрече голям процент от изходящата ти пощя на влизане директно в спама (wattie e обеснил защо).
                When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Хостването на пощата в gmail си има удобствата и недостатъците. Може би наистина удобствата са повече. За мен липсата на достъп до логовете и начин за фина настройка на филтри е неудобство. На масовият потребител обаче това хич не му и трябва. Пощата на баща ми например съм я пратил именно в gmail с негов собствен домейн. Уеб интерфейсът е елементарен и удобен, а именно това му върши най-добра работа.

Коментар

За съжаление не става и не става.

Пробвах всички варианти, които са написани от колегата Wattie, като първа точка беше изпробвана още преди това, но уви...

Според мен обаче, проблема е в провайдъра, защото и познатите ми в Македония имат някакви проблеми с ползването през Outlook Express. Преди малко се чух с тях и ми го казаха, но не съм задълбавал в подробности.

Работата клони към предложения четвърти вариант.

Коментар

За съжаление не става и не става.

Пробвах всички варианти, които са написани от колегата Wattie, като първа точка беше изпробвана още преди това, но уви...

Според мен обаче, проблема е в провайдъра, защото и познатите ми в Македония имат някакви проблеми с ползването през Outlook Express. Преди малко се чух с тях и ми го казаха, но не съм задълбавал в подробности.

Работата клони към предложения четвърти вариант.
                      Нека провайдъра (македонския) да изпрати пълен списък с настройките, пък ще го избистрим откъде е проблема. Явно при тях има нещо, което е нестандартно (вероятно порт?) и от там идва работата. Рядкост е мейл сървър да не дава достъп до SMTP.

Я пробвай още нещо - всичко казано дотук, но вместо mail.domain.com сложи smtp.domain.com. Като разбира се вместо domain.com слагаш твоя собствен... Може пък сървъра им за изпращане е на друг събдомейн с друго IP...

Коментар

Това го пробвах още онзи ден, не става.

Имам списък с настройки за Outlook Express. Утре ще гледам да ти ги пратя на ЛС и да си кажеш мнението, става ли?

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
                          Преди да продължиш да четеш ще те помоля да направиш следното:1. Както си сложил "mail.domain.com" за "outgoing server" отиди на "Tools > Accounts > Mail > Properties". Избери "Outgoing server" от горните табове и се увери, че най-долу "My server requires authentication" е отбелязано. Пробвай след това дали работи.2. Ако това не стане - пак се върни при настройките на акаунта и отиди на "Advanced" пак от горните табове. Отбележи "this server requires secure connection (SSL)" за outgoing server. Пробвай след това дали работи.3. Ако и това не стане - пак отиди при настройките и смени порта на "outgoing server" на 587. Ако и това не стане... значи продължаваш да четеш надолу...
                          Имаш ли GMAIL?Ако е да - правиш следното:Meню SERVERS:
                          1. Outgoing server - smtp.gmail.com
                          2. My server requires authentication
                          3. Settings -> Login using: вкарваш име и парала на Gmail пощата -> [OK]
                          4. Advanced -> Outgoing mail (SMTP) [25] -> чекваш This server requires secury connection [SSL] -> [OK]

Преди малко го пробвах - работи.
                          Само за протокола - пощата се хоства от Виваком (БТК) на my.contact.bg ... В случая нямаше "пресяване" в спам, понеже всеки е чувал колко са "съмнителни" БТК.Подобни настройки би било редно да работят със заемане на мейл име и парола и на друг доставчик. Пробвах на стария, която не съм я ползвал с години и започна да ми иска вярна парола на е-мейла заради authentication-а пред СМТП-то, от което си правя извод, че стария доставчик със неговия SMTP има намерение да прати пощата (явно са ми забърсали акаунта)...
                          Последно редактирано от p-pleven; 11-01-12, 07:26.
                          Публикувайте отговор

Коментар

Това го пробвах още онзи ден, не става.

Имам списък с настройки за Outlook Express. Утре ще гледам да ти ги пратя на ЛС и да си кажеш мнението, става ли?
                            Нямам ЛС. Пиши на philip@abv.bg. НЕ ми пращай пароли - не, че съм лош хакер, но не е редно.

Относно хората, които съветват използването на чужд SMTP сървър - много зависи дали в DNS зоната на домейна ви има SPF запис. Ако няма, то няма да имате проблем да изпращате откъдето и да е, но това пък е един друг, може би по-голям проблем. Обяснявам - електронната поща още по дизайн не е замисляна да следи кой от кой e-mail адрес изпраща поща. Така аз спокойно мога да си инсталирам на собствения компютър SMTP сървър и да изпратя електронна поща от вашия e-mail адрес. Без да ви имам паролата, без да съм ви "хаквал" и каквото и да е друго. Просто мога да изпратя поща от който си искам адрес по света.

Това, както се подразбира, е проблем. Вие кога си разглеждате "headers" на съобщенията, които ви идват във входящата кутия? Предполагам, че никога. Така и си мислех. Значи вашия бизнес партньор Иван ви е изпратил писмо, четете го, пращате му пари по дадена сметка. Ама опа... то не било Иван, а било Ngong Nguyen от Виетнам, който е изпратил лъжливо писмо от името на Иван?

Какво правим? Решението се казва "SPF" запис. В TXT зоната на домейна се записва специален текстови низ, в който се указват "разрешени IP адреси". Така, когато вашият мейл сървър получи поща от Иван, ама от виетнамско IP, то той ще направи проверка във въпросния запис и ще види, че виетнамското IP не е от разрешените. И от там нататък вашият мейл сървър най-вероятно ще лепне едно етикетче "spam?" в заглавието на писмото, ще го прати в "спам" папката или каквото и да е там.

Сега си помислете ако вие изпращате писма от външен SMTP сървър, а пък домейна ви има SPF запис. Определено е проблем - вие се явявате в ролята на спамъра, който изпраща с "fake headers". Ако използвате фиксиран външен SMTP сървър като този на Gmail - има решение: обаждате се на администратора и казвате да го разреши във вашия SPF запис. Ама ако са 20 служители с 20 различни SMTP сървъра? А ако често си променят настройките? На администратора обикновено му писва. Много по-голям е проблемът когато сте си инсталирал собствен SMTP сървър на лаптопа - тогава вие във всяка WiFi мрежа ще сте от ново IP и няма да имате практически възможност да си настроите SPF записа на домейна.
                            Последно редактирано от Wattie; 11-01-12, 07:46.

Коментар

С колегата Wattie, си разменихме няколко мейла по темата. Ще се опитам да Ви пресъздам нашата комуникация.

Изпратих му настройките, които ми бяха дали от Македонския провайдър. След което той ме посъветва следното:

"...Отиди на "Start > Run" и напиши "cmd", натисни ОК. Ще се отвори Command Prompt - черен екран с конзола за писане на команди. След това в него напиши следното:

telnet mail.domain.com 25

Натисни Enter. Би трябвало да видиш следния надпис "220 loft2236.serverloft.com ESMTP". Ако стане това, то ти имаш връзка към SMTP сървъра и не би трябвало да имаш никакви проблеми да изпращаш поща през него с Outlook ако настройките са ти правилни и акаунта на техния сървър е наред.

Ако НЕ го видиш, а вместо него излезе нещо като "Connecting To mail.domain.com...Could not open connection to the host: Connect failed", то става това, което лично аз предполагам, че се случва - твоят порт 25 на компютъра ти е затворен. Причината за това може да бъде firewall или антивирусна програма."

Обаче, отново нищо не се случи. Междувременно аз се досетих, че може би е от значение това, че съм с Windows Vista и му го казах.

Той ми отговори, че в тази операционна с-ма, няма инсталиран telnet по подразбиране и ми изпрати линк за да го инсталирам допълнително.

Направих го. След това отворих Command Prompt и ми изписа нещо различно, което аз отново го пратих на Wattie.

Ето и неговия отговор:

"...
                              Проблемът НЕ е в провайдъра. Проблемът е в IP адреса, в случая WiFi мрежата, която използваш. SpamHaus е един от няколкото големи провайдъра на антиспам услуги. Те поддържат списъци от IP адреси на машини, които изпращат или скоро са изпращали спам. В случая твоят IP адрес е в този списък:

http://www.spamhaus.org/pbl/query/PBL187046

В случая твоят IP адрес е ХХ.ХХХ.ХХХ.ХХ и попада именно в този блок.

Твоят провайдър използва SpamHaus списъците, за да се защитава от спам. Т.е. той не приема твоят IP адрес да се свързва с техния SMTP сървър.

Ами... ето това, което изпрати на мен, го изпрати и на тях. Възможно е да се съгласят да ти решат проблема...
                              "

Ще пиша на господата от Македония и дано се съгласят.
                              Но аз отново си мисля, че и в този случай това ще е частично решение, защото когато пътувам и съм в друг град е голяма вероятността да ми се наложи да използвам WiFi мрежа и да имам отново проблем.

Въпреки това, бих искал да благодаря на колегата Wattie за отзивчивостта и времето, което ми отдели.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X