Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем проста електроника със сложен микроконтролер.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да си спретнем проста електроника със сложен микроконтролер.

"Малката" версия на SQL сървура е фрий. Visual studio-то не е чак такива кинти, щом и нашата фирма може да си го позволи.

NEC-овете май вече са към Renesas. Май и там безплатното беше gcc, поне за RX62N, което най-вече ме интересуваше. Много скоро смятам да опитам тая нова серия. Само да си завърша рекущите заигравки, и одма се мятам на един програматор и 2-3 чипа за проба.

Чипове със стъпка 0.4мм се запояват идеално в домашни условия. Някъде бях пъснал и тема за това. И аз имах същите страхове, и дори нямах кой-знае колко читав поялник, и въпреки това става. Нямам оплескан чип до сега. Дори започнах да предпочитам MSOP вариантите на разни чаркове вместо SOIC. Просто заемат по-малко място.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      ... Въпреки това става за не лоши мигалки с прилични възможности...
      За мигалки всичко става. И аз ги докарвам към 300 байта. Пробвай да му пуснеш #stdlib и ще загине веднага.
      При все, че 4 гигабайтова флашка е 15-тина лева - това броене на байтове е срамота! В такава позиция сме поставени.
      Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      "..
      NEC-овете май вече са към Renesas. Май и там безплатното беше gcc, поне за RX62N, което най-вече ме интересуваше. Много скоро смятам да опитам тая нова серия. Само да си завърша рекущите заигравки, и одма се мятам на един програматор и 2-3 чипа за проба.
      ...
      Колегите в предната фирма също си харесаха Renesas, явно настъпват яко! Имат хубави и евтини хардуерни заготовки.
      Последно редактирано от Rabin; 14-01-12, 23:00.

Коментар

За FLASH-a - при PIC32 е с 3 цикъла на изчакване, но за сметка на това 96 битова шина за данни (ако добре помня). При RX62N е с 0 цикъла на изчакване и работи на 100Mhz, 32 битова шина за данни. Разбирай - 400мегабайта в секунда трансфер. Такива флашки и SD карти просто няма. Отделно тук "резервни" клетки са трудно реализируеми, тоест единствен дефект не където трябва, и целия флаш отива на майната си.

Общо взето се сещам за 2 варианта - флаш с големи клетки, за да има по-малко дефекти, или дублиране на стандартен флаш в "невидим" SDRAM, при стартирането на чипа.

Бе не знам. Има си някакво разделение с граница около мегабайт ROM и половин мегабайт RAM. От там нагоре вече се разчита на външна памет и продуктите вече са от друг клас. Бутат им и мултимедия и прочие полюции. В същото време няма евтин вариант за мижави 5.7 инчови дисплеи, а контролери за такива се намират почти невъзможно. Аз затова за момента съм се насочил към PIC32, към който директрно е вързан графичен дисплей от 320х240. Има 128KB RAM, от който 76K отиват за фрейм буфер (256 цвята), и остава достатъчно и за други неща. А това е уникално решение - просто си пишеш в паметта и то излиза на екрана. Възможно най-най бързия и прост вариант.

Ако имаше микроконтролер с 256К RAM щеше да е още по-добре, ама няма. Ни на Renesas, ни на Microchip. Ако искаш обаче нещо по-серизоно - 65к цвята например, двойно буфериране и прочие, се отива на вариант или външна памет (RX62N), или външен контролер с вградена памет (и PIC32, и RX62N), ама при това положение писането по екрана обикновено престава да бъде просто писане в паметта, което пък води до забавяне и по-дълъг код.

Та, абсурди най-различни.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Има алтернатива на AVR и това е http://www.google.com/search?q=msp430 , ето ви форум с проекти http://www.43oh.com/forum/viewforum.php?f=9 и малко информация на български език http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=7&t=8452
          В момента зарибяват и продават на загуба. За мигалки и за начално обучение са прекрасни, страхотен подарък за тинейджъри. Имат и вграден термометър, така че за да се подкара вентилатор може и дете да го направи. Безплатно IDE до 16к, колкото е и най-големия чип от евтината серия. Разбира се, като се мине обучителния период се минава на Cortex. LCD 16х2 има поd 3$ крайна цена с доставката. Не е чак толкова скъпо. Разбира се трябват 6 пина да се управлява, но с едно 74HC595 ти трябват само 3 или 2 или 1 пин. Показал съм, как се управлява LCD през UART само с 1 пин, вижте линковете.

Коментар

...
            Ако имаше микроконтролер с 256К RAM щеше да е още по-добре, ама няма. Ни на Renesas, ни на Microchip. Ако искаш обаче нещо по-серизоно - 65к цвята например, двойно буфериране ...
            Имам 3-4 книги как се управлява периферия през Android или IOS. Има примери за Blutouth или Wifi. За avr са писани, но май и за PIC имаше нещо.

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
            Не щем таблици. Такова с таблици си имам. Много мосли и взима решения.
            ...
            Не си ли мислил за присаждане на комп от друг модел, който ти харесва как работи? Какъв е всъщност проблема с този? Мисленето по таблиците не можеш да го усетиш, става за хилядни от секундата. Вероятно този е влязъл в авариен режим, за да усещаш нередност. Не е лесно да надминеш Бош или Мерцедес, тези компютри ги пишат цели екипи години наред.
            Последно редактирано от Rabin; 15-01-12, 09:34.

Коментар

Постовете за управление на дизел са преместени тук:
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...31#post1736331

Коментар

Какво става на практика...
                Предупреждавах кой къде се сетя да ползва кварц, пък аз направих същата простотия с RC верига. Шашка се от най-малкото смущение като включи релето. Как ли не си играх да филтрирам захранването!

Коментар

Веригата за ресет направена ли е като "по дебелите книги"?
                  Неизползваните пинове като какво са конфигурирани?
                  Захранването как е реализирано?
                  Опроводяването?
                  Има ли някакъв снубер да обира пика при изключване на релето?
                  Какъв е товарът?

Хм, колко разточително съм описал че трябва да качиш схема...
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Схема няма как да снимам в момвнта.
                    Веригата за ресет направена ли е като "по дебелите книги"?
                    Няма такава! Той си тръгва ресетнат.
                    Неизползваните пинове като какво са конфигурирани?
                    Хм, входове предполагам (гузно). Но прекъсванията би трябвало по default да са неактивни.
                    Захранването как е реализирано?
                    Траф, индуктивност, грец, кондензатор, стабилизатор.
                    Опроводяването?
                    Експериментална платка.
                    Има ли някакъв снубер да обира пика при изключване на релето?
                    Нямаше, вече ми издънил товарния транзистор, дето е на 1500 V. Всъщност това е бил същинският проблем, аз мислех, че процесорът се шашка. На контактите на изхода. На намотката на релето има диод.
                    Какъв е товарът?
                    Силно индуктивен - асинхр. двигател с екранирани полюси. Вентилатор 35 W.

Утре ми идват 2 Атмеги, започвам същинските експерименти!
                    Много ме е яд, че е заринато с PIC-ове, а Мегите ги няма много-много в запоеваем не-SMD вариант. Ама заради Ардуиното си оставам на Атмел.
                    Последно редактирано от Rabin; 20-02-12, 19:58.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                      [B]Хм, входове предполагам (гузно). Но прекъсванията би трябвало по default да са неактивни.
                      Вероятно се сещаш, че прекъсванията не са единствен проблем на плаващ вход. Има и такова нещо като утечка на входното стъпало, кой ги знае дали са latch-нати.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                        ...Няма такава! Той си тръгва ресетнат...
                        Това не значи че не иска доплълнителни компоненти, например резистор към захранване или RC верига.

Също така не е ясно каква периферия е мапната по подразбиране към съответния неизползван пин и какво следва при промяна на състоянието му...
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Сякаш едната индуктивност в захранването спря шашкането на процесора. Вече не съм забелязвал.

Дойдоха ми тъкмо 3 Меги.
                          Първо си взех една 328P-PU. Не се програмира. Помислих, че на чипа може да му има нещо. После поръчах 2 бр. Аtmega 328-PU на тънкана от Щатите. Пак не се програмират.
                          После проверих с Tiny -то дали не съм думнал паралелния порт. С него няма грешка! Пише и чете.
                          5 пъти проверих схемата, мерих с оммер.
                          Изрових, че Мега 64 и Мега 128 се програмирала през други пинове.
                          За 328 си съвпадат с SPI означените на стр. 2 от datasheet. Т.е. май не е това.
                          Има един SS - участва в програмирането на много чипове в мрежа. И към +, и към маса опитах. Все тая.
                          Дори смъквах bogomips на програматора.
                          Единственото, което не е наред е, че Ponyprog не поддържа точно тази серия. Но поддържа Атмега 48. Това е 4 килобайтовия вариант.
                          Един руснак казва, че кабелът от паралелния може да е до 1 педя, а при мен е 3 и нещо. Пак остава въпросът с Tiny-то - защо там проблем няма.
                          Взех си дисплейче, тъкмо се бях наточил да пиша по него - и се спънах на стъпка 1.
                          Грешката е все едно няма забоден чип.
                          Отрязах кабела на една педя - все тая. Язък!
                          Предавам се! Утре си купувам истинско Ардуино!
                          Някой друг път ще копам по хардуерно писане.
                          Последно редактирано от Rabin; 26-02-12, 18:39.

Коментар

Смени фирмата, купи си един PicKit3, който със сигурност програмира всички PICльовци, излязли някога на бял свят, и си реши проблемите с програмирането веднъж за винаги. Макар да си имат своите кусури, това е един огромен плюс на пикльовците спрямо ATMEL-ските буболечки. И средата е една и съща за всичките, че и безплатна на всичкото отгоре.

ПП: Аз чакам демо платка на Renesas RX62N. Като дойде, ще си поръчам и програматор вероятно. Atmel съм ги отписал като вариант тотално. Имат доста да наваксват почти във всяко отношение. Лично мнение де.

Коментар

Признавам, че хаосът вече надминава здравия разум. На единия процесор се програмирало през едни пинове, на другия през други, ако и да има пинове с означение като на предния. На третия - като на първия, ама трябвало да се разменят MISO и MOSI (за разлика от първия). Taka пишат. 30% от схемите в нета са грешни, а в останалите ги няма!
                              Замислям се за PIC, взели са си бележка, но има ли платформа на модулен принцип като Ардуино? С отворен код.
                              Последно редактирано от Rabin; 26-02-12, 22:01.

Коментар

За FLASH-a - при PIC32 е с 3 цикъла на изчакване, но за сметка на това 96 битова шина за данни (ако добре помня). При RX62N е с 0 цикъла на изчакване и работи на 100Mhz, 32 битова шина за данни. Разбирай - 400мегабайта в секунда трансфер. Такива флашки и SD карти просто няма. Отделно тук "резервни" клетки са трудно реализируеми, тоест единствен дефект не където трябва, и целия флаш отива на майната си.

Общо взето се сещам за 2 варианта - флаш с големи клетки, за да има по-малко дефекти, или дублиране на стандартен флаш в "невидим" SDRAM, при стартирането на чипа.

Бе не знам. Има си някакво разделение с граница около мегабайт ROM и половин мегабайт RAM. От там нагоре вече се разчита на външна памет и продуктите вече са от друг клас. Бутат им и мултимедия и прочие полюции. В същото време няма евтин вариант за мижави 5.7 инчови дисплеи, а контролери за такива се намират почти невъзможно. Аз затова за момента съм се насочил към PIC32, към който директрно е вързан графичен дисплей от 320х240. Има 128KB RAM, от който 76K отиват за фрейм буфер (256 цвята), и остава достатъчно и за други неща. А това е уникално решение - просто си пишеш в паметта и то излиза на екрана. Възможно най-най бързия и прост вариант.

Ако имаше микроконтролер с 256К RAM щеше да е още по-добре, ама няма. Ни на Renesas, ни на Microchip. Ако искаш обаче нещо по-серизоно - 65к цвята например, двойно буфериране и прочие, се отива на вариант или външна памет (RX62N), или външен контролер с вградена памет (и PIC32, и RX62N), ама при това положение писането по екрана обикновено престава да бъде просто писане в паметта, което пък води до забавяне и по-дълъг код.

Та, абсурди най-различни.
                                Абсурди няма никакви. При RX600 връзването на TFT е повече от лесно. Малко външна памет едно DMA и заемаш не повече от 10% от ресурсите на проц-а при дисплей 640х480.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X