Обява

Свий
Няма добавени обяви.

CRT монитор присветване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: CRT монитор присветване

Описаните по-горе измервания вероятно са правени с дозиметър, калибриран за гама - лъчи. Гама-фотони се получават само при енергиите на ядрени преобразувания. Естественият гама-фон е следствие основно на разпадането на парченца самороден уран в строителните материали. С други думи - няма как CRT тръба да излъчва гама-лъчение.
    Излъчва рентгенови фотони, които са с много по-ниска енергия. Би трябвало дозиметърът пак да ги засече, но бидейки брояч на единични частици - дозата трябва да е друга.
    CRT излъчва и бета - лъчи. Те не са фотони, те са ускорени електрони. Има някакви таблици за смятане на дозата с такъв брояч, но в момента пиша само това, което знам.

За LCD мониторите. Подсветката им няма как да излъчва рентгенови или гама-лъчи. Енергиите, с които работи са много ниски.
    Излъчва значително количество UV лъчи. В едни руски форуми се оплакваха, че им изгаряло лицето от LCD-та с голям диагонал. Хубавото е, че UV се спират много лесно - с най-обикновено стъкло, или с фолио за целта.
    LCD мониторите имат и значително трептене, много по-осезаемо от CRT-тата. Защото се случват с много ниска честота. В газнонапълнена тръба протичат хаотични процеси, променящи съпротивлението и. Старите луминисцентни, новите енергоспестяващи - виждал съм яко трептене, ако и да имат електронен баласт. Просто тръбата като поостарее и ги прави тия неща. Един колега се оплаква, че уж марковият му монитор е с дросел, при това бръмчащ.
    Първоначално публикуван от LZ3YY
    CRT-та имам две на контест станцията 19'.Не си ги давам за друго освен пак за такива...
    Средно едно КВ Състезание е между 12 и 48 часа, по време на което поне 2/3 от времето гледам
    двата монитора едновременно.Пробвах със два лаптопа но очите ми се уморяват зверски.Нямам
    обяснение защо,но тръбата не ми уморява очите чак толкова много.
    Най-основната причина обаче са шумовете,които вкарва евтин LCD монитор в приемника на станцията.
    За Китайски Плазми не ми се говори въобще...Добре че на село бабите си гледат Респромите.
    Поздрави,Наско
    За капак LCD-тата имат и трептене, породено от шумовете в LCD матрицата. Нивата на сивото при евтините модели се получават чрез изкуствено вкарване на шум. Но аз LCD без шум не съм виждал. Най-големия шум през живота си съм виждал на марков монитор. Хубавото е, че шумът от този тип се избягва ако се избегнат нивата около 50-те % от който е да е от 3-те основни цвята. Чрез вдигане на контраста. Лошото е, че образът няма общо с истинския.
    С това си обяснявам ефектът, забелязан и от мен - на някои LCD-та - очите ми се изморяват много повече от на CRT. За UV лъчението цярa е елементарен - хубави очила с UV филтър. Трептенето обаче няма как да се избегне на 100%.
    Освен това на много лаптопи съм виждал как на 100% яркост и контраст - едва мъждука. Това също дразни много.
    Не съм адвокат на CRT-тата, дори в момента отивам да пазаря един LCD. Но и те не са цвете.
    Последно редактирано от Rabin; 08-10-10, 14:41.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      LCD мониторите имат и значително трептене, много по-осезаемо от CRT-тата. Защото се случват с много ниска честота. В газнонапълнена тръба протичат хаотични процеси, променящи съпротивлението и. Старите луминисцентни, новите енергоспестяващи - виждал съм яко трептене, ако и да имат електронен баласт. Просто тръбата като поостарее и ги прави тия неща. Един колега се оплаква, че уж марковият му монитор е с дросел, при това бръмчащ.
      Читава лампа с читав баласт и достатъчни и в ред кондензатори по него - забрави. Китайските недоразумения са друга бира. На нито една лампа вкъщи (от 10 години обикновена лампа вкъщи няма) и на нито един монитор в работата трептене не се забелязва. Има един много прост тест за трептене - както гледаш в монитора, щракаш със зъби. Колкото повече "подскача" изображението, толкова повече трептене има. Дори на 100 херцов CRT монитор, подскачането е сигурно няколко десетки пъти повече, отколкото на LCD.

За "хаотичните" явления в плазмата на луминесцентните лампи си има лекове, отдавна установени, един от които е пускането на освен променливия, и на съвсем лек прав ток да минава през тях, + още няколко такива, които не помня точно какви бяха. А самата плазма е толкова бавна, че практически от няколко килохерца нагоре трептене просто не може да се случи. Не само практически, ами и теоретично не е възможно. Остаряла лампа е лампа, дето вече не е в ред, за да се стигне до трептене. И те си имат живот, все пак.

...пък и модерните LCD-та са със LED подсветка. Ако я управляваш с над килохерц дори, трептенето от подсветката е невъзможно.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        ...
        За "хаотичните" явления в плазмата на луминесцентните лампи си има лекове, отдавна установени, един от които е пускането на освен променливия, и на съвсем лек прав ток да минава през тях, + още няколко такива, които не помня точно какви бяха. А самата плазма е толкова бавна, че практически от няколко килохерца нагоре трептене просто не може да се случи. Не само практически, ами и теоретично не е възможно. Остаряла лампа е лампа, дето вече не е в ред, за да се стигне до трептене. И те си имат живот, все пак.

...пък и модерните LCD-та са със LED подсветка. Ако я управляваш с над килохерц дори, трептенето от подсветката е невъзможно.
        Говорих за стари. Това дали се забелязва е друг въпрос. Трептене може да има и с 10-тина херца. Виждал съм. Мъждукаща лампа (при всичките му килохерци) доскоро можех да ти покажа, ама изгоря. Вече говорихме, че някои LED-ове изморяват пъти повече. Давам възможни обяснения.
        С LED подсветка пак имаш трептене от матрицата. Чак на черги и парцали излизат. Освен това им искаха по 2000 лева. Ай да им *** ******* ******. Купих 22" със същата матрица за ~500 лева.
        Офтопик:
        После изгоря и ми върнаха парите.
        Последно редактирано от Rabin; 08-10-10, 14:56.

Коментар

Чак на черги и парцали излизат. Освен това им искаха по 2000 лева. Ай да им *** ******* ******.
          А! И аз да им *** ********* ******!

Чергите - виждал съм, в аналогов режим. През DVI да видя черги до сега не ми се е случвало. Изморяваха ме, но в началото. Сега ме морят CRT-тата, а на моменти (явно зависи от кондицията ми) трептенето на обикмновен CRT телевизор направо ме вбесява. Друг път пък въобще не ми прави впечатление...

Искам LED, ама не подсветка. AMOLED искам! Пък! Най-добре без пари! Някой?
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Верно, че през аналогов сигнал съм гледал. Така и не му пуснах цифровия... имаше! А с тия подсветки първоначалната идея беше да бъдат изтърбушени и заменени с LED.

Коментар

Последния експеримент направих със CRT и LCD един до друг.В началото нямах проблем със виждането на кой
              да е от тях.След примерно 10-12 часа се усеща напрежение в очите при гледане на LCD-to.Особено гадно става
              след изгрев слънце,когато осветеността на стаята е чувствително по-добра.Тогава се усещам че даже не ща да
              поглеждам към LCD-то.Това си е мое лично наблюдение,не изключвам някакви персонални особености на зрението,
              макар че вчера си изкарах медицинско за нова шофьорска книжка и се оказа че виждам като орел .
              Рано или късно ще се наложи да свиквам с новите монитори и технологии, независимо дали ми харесва или не...
              Извинявам се за отклонението...
              Наско
              На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Верно, че през аналогов сигнал съм гледал. Така и не му пуснах цифровия... имаше! А с тия подсветки първоначалната идея беше да бъдат изтърбушени и заменени с LED.
                Пусни му DVI-я или HDMI-to. Аналоговия вход е гнусна работа, оставена само за съвместимост. На цифрово няма такива явления. Чергите стават от лееекинко разминаване на логически и физически пиксели. Никога не може да е перфектно, понеже честотите на предаване и синхронизация малко или много, макар и с миниатюрни части от процента, трептят и се разминават.

Да гледаш LCD през аналогов вход, освен че е неправилно още по дефиниция, е и безсмислено. Става промяна цифров->аналогов->цифров сигнал, а няма никакъв смисъл от това.

Коментар

Офтопик: Да ама изгоря, и в момента съм на CRT. Освен това съм извън цивилизацията, и съм хепи, че имам поне нет. Един кьорав MOSFET не мога да намеря в радиус от 30 км.

Коментар

Първоначално публикуван от GN2355 Преглед на мнение
                    Аз съм се наиграл, но ако ти се занимава, мога да ти дам накои идеи в каква посока да се заиграваш. По-добре на лични, че оцапахме темата или пък ако има интерес да се отдели в нова?
                    Дори и двата часа които отделих вчера, днес ми излязоха през носа че приключвам един проект а днес ми се струпаха и няколко аварии. Забравям за продължение поне за момента.
                    Описаните по-горе измервания вероятно са правени с дозиметър, калибриран за гама - лъчи.
                    Ако това което наричам дозиметър е калибрирано за нещо ще си хвърля дипломата. Тръба, генератор, брояч и драйвер за дисплея, нищо друго. За LCD-тата спарки написа всичко. Само S-IPS наистина си заслужават, в офиса имам две и една на лаптопа, ами разкошни са и като цветове и като ъгъл само като живот на лампата си заминават бързо, на мобилня вече взе да розовее при старта и при ниски нива на осветеност. Е изживя си живота но май ще я сменя тази лампа че още не ми се разделя с машинката просто няма алтернатива на пазара на разумна цена.
                    Първоначално публикуван от LZ3YY Преглед на мнение
                    Последния експеримент направих със CRT и LCD един до друг.
                    Сравни CRT с S-IPS примерно някое EIZO или NEC и ще видиш разликата. В офиса дизайнерските машини са на NEC и се калибрират периодично преди това бяха скъпички CRT та но въпреки калибровките имаше случай на отклонения.

П.П. май наистина съвсем оплескахме темата на човека и ако продължаваме е най добре наистина да се отдели. че питаше как да си оправи мониторчето а аз подхванах една дискусия нямаща нищо общо с питането му. И за да коригирам до някъде грещката си му отговарям сега:
                    Този тип монитори страдат от една детска болест, кофти спойки на платката на кинескопа, сваляй,мий с изопропанол, добър флюс, поялник и тинол. И дори и да ти изглеждат добри спойките ги презапои поголовно всичките работа е за около час.
                    Последно редактирано от old111; 09-10-10, 00:30.
                    Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin
                      Описаните по-горе измервания вероятно са правени с дозиметър, калибриран за гама - лъчи.
                      Първоначално публикуван от old111
                      Ако това което наричам дозиметър е калибрирано за нещо ще си хвърля дипломата. Тръба, генератор, брояч и драйвер за дисплея, нищо друго.
                      Темата вярно се изкриви, ама освен съвета ти за кофти спойки - друго почти не може да се напише.
                      Като сме почнали - да, дозиметрите се калибрират. Това е връзката на броя импулси с реалните сиверти. На практика се променя времето за експониране, друго няма какво.
                      Освен това - бидейки брояч на заредени частици - трябва да си наясно какво задейства тази тръба.
                      Видима светлина, интензивна колкото дневната, минаваща през ключалка - това са примерно 10 на степен 18 фотона в секунда.
                      Рентгеново лъчение с интензитет на снимане - примерно 10 на степен 10 фотона в секунда.
                      Ако те облъчат с 10 ^ 10 гама фотона на кв.см за секунда- едва ли ще оцелееш.

Дозиметърът пак си сработва на единични фотони, електрони или хелиеви ядра. Но е сметнат за някакъв обхват. И си пише какво как се мери.
                      Последно редактирано от Rabin; 09-10-10, 09:53.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X