Обява

Свий
Няма добавени обяви.

CRT монитор присветване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: CRT монитор присветване

Първоначално публикуван от LZ3YY Преглед на мнение
    CRT-та имам две на контест станцията 19'.Не си ги давам за друго освен пак за такива...
    Средно едно КВ Състезание е между 12 и 48 часа, по време на което поне 2/3 от времето гледам
    двата монитора едновременно.Пробвах със два лаптопа но очите ми се уморяват зверски.Нямам
    обяснение защо,но тръбата не ми уморява очите чак толкова много...
    По мои наблюдения, LCD мониторите дразнят повече заради повишеният им контраст, яркост и детайлност на изображението. CRT малко или много "позамазват" образа и нещата са по-поносими. С подходящи настройки, голяма част от LCD-тата стават за по-продължително използване.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Забрави че отзад има ламарина, освен пластмасовата кутия. Значи и отзад не може да мине. Дебелината на плоската част е към 8-10милиметра, примерно, а най-отгоре върху него има и покритие, за което не знам какви свойства има, но може само да е в плюс или да е невидимо за рентгеновите лъчи. Тоест, нито отпред, нито отзад е възможно да излязат в достатъчно голямо количество, според мен.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
        По мои наблюдения, LCD мониторите дразнят повече заради повишеният им контраст, яркост и детайлност на изображението. CRT малко или много "позамазват" образа и нещата са по-поносими. С подходящи настройки, голяма част от LCD-тата стават за по-продължително използване.
        Мен именно замазването на CRT-тата ме дразни. Просто съм отвикнал. А иначе в началото и аз имах някои проблеми при свикването с LCD.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от old111 Преглед на мнение
          ...Такаа: след кратката самостоятелна подготовка Възникнаха няколко малки въпросчета:
          Не знам със сигурност каква е енергията на електроните в тези тръби но знам със сигурност че анодното напрежение е около 28KV +
          и за това смятам че е възможно енергията на електроните а от там и на емитираните фотони да надвишава 12KEV. От 8 до 12KEV е скороста им при G2 като продължават да се ускоряват по пътя си към маската и луминифора в нашия случай мишени.
          Дебелината на стъклото в ELT варира от 0,2-0,3мм до 10мм. Ако погледнем и каква е посоката на емитираните фотони ( обратна на
          посоката на електрона) ще установим че потока рентгеново и UV излъчване е към най тънката част от стъклото. Естествено че
          затихването е голямо дори и през най тънкото стъкло, но колко е и има ли ситуации в които да е не достатъчно за безопасна работа?
          Впрочем от къде черпиш данните за затихването в силициево стъкло? Ако се базираме на такова затихване и вземем предвид историческите факти и достъпните възможности за изкувствено създаване на постоянни и променливи високи напрежения в малки лаборатории по време на опитите на Рьонтген Като и технологията за стъклодув за електровакуумни прибори смятам че стъклото от което е изработена първата му тръба е силициево с дебелина не по малка от 0,8-1мм при тези данни не мисля че опитите му щяха да са успешни дори и при 50KEV
          Поразшири колега подготовката. Напрмер каква е разликата ако еднакво ускорени електрони взаимодействат със силикатно (не силициево) стъкло и мед?

Относно сетивата на човек, не няма, но някои симптоми най вече кожни могат да косвенно да подскажат наличието на такава радиация. А и ренгеновото облъчване се натрупва и продължителното излагане на дори и много слаба радиация може да доведе до видими поражения.
          Каква е разликата между може да доведе, стохастичен ефект и 50% преживяемост? Как се определят и дали подобни експеримети са проведени с представителна извадка хора?
          Не знам какво е дозовото натоварване от преминало рентгеново лъчение около различни монитори на различна възраст изпълнени с различни кинескопи
          Не съм и очаквал да знаеш, а за тия 2-3 месеца пациента с екзема да си е сменил крема за бръснене, дезодоранта, перилният препарат, гаджето? Това за само 0.0001% от възможните причини за екземата. Но ако ти успееш да докажеш че това е 15 инчовият монитор ще си номиниран за поне 6 и ще спечели половинта нобелови награди.

П.С.

Впрочем от къде черпиш данните за затихването в силициево стъкло?
          Не затихване, а поглъщане и не силициево, а силикатно. От къде ли не, в случая подходящ софтуер. По-достъпна е Нуклидна карта на Карлсруе.
          П.П.С. в еV се измерва енергия, а не скорост. Фотоните не се разпространяват САМО в посока противоположна на тази на електроните. Абе с две думи имаш още много за самостоятелна подготовка.
          Последно редактирано от GN2355; 06-10-10, 23:53.

Коментар

На G2 напрежението се регулира от тримера SCREEN на ТХО
            Toва няма общо с рентгеновите лъчения. Има единствено значение напрежението на втория анод, или G3. От порядъка на 25 kV и не се регулира от screen. И най-много рентген има при черен екран, щото остава почти без товар. При малко увеличение на G3 има рязко увеличаване на рентгеновите.
            Последно редактирано от Rabin; 07-10-10, 00:23.

Коментар

Първоначално публикуван от GN2355 Преглед на мнение
              Поразшири колега подготовката. Напрмер каква е разликата ако еднакво ускорени електрони взаимодействат със силикатно (не силициево) стъкло и мед?
              За мишена в рентгеновите тръби се използва волфрамова пластина имплантирана в медна основа за подобряване на охлаждането, А в старите FST и по новите CRT тръби се използва решетеста маска (Aperture Grille) или (Shadow Mask) от хромникелови сплави. И каква е в случая разликата от удара на електрона в решетката и удара му в волфрамовата пластина? А при стареенето на кинескопа и влошаването на параметрите му количеството електрони удрящи се в маската нараства от там нараства и рентгеовото излъчване.

Каква е разликата между може да доведе, стохастичен ефект и 50% преживяемост? Как се определят и дали подобни експеримети са проведени с представителна извадка хора?
              Естестествено представителна извадка няма и не е правена за което си прав. Но и това не минава в представителните извадки но е направено с човек и със сигурност хората които са сътворили тази дивотия са били ужасно "компетентни" и сигурни в действията си!
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:untitled.JPG
Прегледи:1
Размер:90.9 КБ
ID:5216591

Не съм и очаквал да знаеш, а за тия 2-3 месеца пациента с екзема да си е сменил крема за бръснене, дезодоранта, перилният препарат, гаджето? Това за само 0.0001% от възможните причини за екземата. Но ако ти успееш да докажеш че това е 15 инчовият монитор ще си номиниран за поне 6 и ще спечели половинта нобелови награди.
              Да така е но единственната известна промяна е свързана с монитора но съм съгласен че е възможна и друга причина която за съжаление не беше открита.

Фотоните не се разпространяват САМО в посока противоположна на тази на електроните.
              Не само но основно иначе рентгеновите тръби нямаше да функционират в вида в който са.

Просто е факт че тези момитори особенно от ниските класове вредят и в темата са описани много от проблемите свързани с тях и дори и да съм в заблуда по отношение на интезитета на рентгеновото излъчване, ти би ли препоръчал на децата си да киснат по няколко часа дневно пред подобен амортизиран монитор.
              Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

QUOTE=old111;1298113]За мишена в рентгеновите тръби се използва волфрамова пластина имплантирана в медна основа за подобряване на охлаждането, А в старите FST и по новите CRT тръби се използва решетеста маска (Aperture Grille) или (Shadow Mask) от хромникелови сплави. И каква е в случая разликата от удара на електрона в решетката и удара му в волфрамовата пластина? А при стареенето на кинескопа и влошаването на параметрите му количеството електрони удрящи се в маската нараства от там нараства и рентгеовото излъчване..[/QUOTE]

Не, не само волфрам, а мед, по-леки или по-тежки елементи се ползват в зависимост от нуждите. Стандартизирани са волфрам и мед. А каква е разликата между мед и хром или никел? Добър въпрос за самоподготовка. По мое време се учеше в гимназиалният курс по физика. Друг такъв - Как промяната на енергията и/или интезитета на електроните влияе на рентгеновото излъчване?

Естестествено представителна извадка няма и не е правена за което си прав. Но и това не минава в представителните извадки но е направено с човек и със сигурност хората които са сътворили тази дивотия са били ужасно "компетентни" и сигурни в действията си!
                ..
                Картинката би изглеждала много впечатляваща ако имаше нещо общо с темата и ако не съм ги виждал наживо.
                Да така е но единственната известна промяна е свързана с монитора но съм съгласен че е възможна и друга причина която за съжаление не беше открита...
                Лично мнение, в случая е без значение.

Коментар

Лично мнение, в случая е без значение.
                  Да няма значение ако не се подкрепя от от измерване.

И за да не съм голословен направих малки измервания с битов дозиметър поставен на 10 см от центъра на екрана. А ето и резултата който мен също ме изненада. Естествено измерванията не претендират за представителност и не задълважам с тях никого. Е резултатите могат и да са случайни но в случая подкрепят (нямащото никаво значение) лично мнение.

доза от естествен фон
                  1- 0,11uSV/h
                  2- 0,13uSV/h
                  3- 0,13uSV/h
                  4- 0,10uSV/h
                  5- 0,11uSV/h
                  6- 0,11uSV/h
                  7- 0,12uSV/h
                  8- 0,11uSV/h
                  9- 0,10uSV/h
                  10-0,10uSV/h
                  Монитор PHILIPS 107T60 - няма значима промяна
                  Монитор DELL 1025HE - няма значима промяна
                  Монитор PROWIEW PV 564DM
                  Монитора е напълно изправен с коректни регулировки но доста амортизиран и свален преди повече от 6 години от експлоатация. Тръбата му е SAMSUNG.
                  1- 0,15uSV/h
                  2- 0,20uSV/h
                  3- 0,32uSV/h
                  4- 0,19uSV/h
                  5- 0,31uSV/h
                  6- 0,21uSV/h
                  7- 0,43uSV/h
                  8- 0,21uSV/h
                  9- 0,25uSV/h
                  10-0,20uSV/h
                  За по голяма достоверност направих контролни измервания при ичключен монитор без да премествам дозиметъра които потвърдиха естествения фон.

И тук е време да си зададем въпроса при този първи първи скрабен монитор резултата за мен е очевиден а какъв ще е резултата от едно по сериозно проучване а и какъв ще е резултата при евтините китайски тръби често използвани в мониторите от нисък клас.

В случай че няма други достоверни резултати от измервания се оттеглям от този спор който с нищо до тук не спомогна да променя мнението си.
                  Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Ок, дозата си е доза, ама дозиметъра специялно за рентгенови лъчи ли е, или изобщо дозиметър за целия спектър?

...пък и трябваше да мериш не на 10 сантиметра, а на нормалното разстояние, на което се седи, примерно 30см.

Интересно ще е и измерване отстрани и зад монитора.

Коментар

Да няма значение ако не се подкрепя от от.
                      Хубаво си се насочил, но битовият дозиметър е като битовият кантар.

Ето и какъв е физическият смисъл на това което си измерил с вероятност 95%:

1 серия средна стойност 0.112±0.023
                      2 серия средна стойност 0.247±0.166

Т.е. двете измервания на практика показват едно и също.

Понеже нямаш достъп до правилният измервателен прибор (полупроводников детектор с дискриминиране по енергия и сертифицирана неопределеност) продължи експеримета както е предложил Спарки, измери дозата от страни, отгоре, отзад . После увий дозиметъра в медно фолио, измери от всички страни и напиши какво се е получило.

Коментар

Аз пък знам един много ефективен метод за премахване на всякакви лъчения от какъв да е монитор.

Заземяване..... най-добре от 8-ия етаж.
                        подаръци за мъже от FACOM
                        промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Дозиметъра е за целия спектър и е руски джобен което естествено компрометира доста измерванията но за съжаление не разполагам с нужната апаратура за да направя серия напълно коректни измервания. Непременно ще се опитам да направя и малко измервания около монитора както и измервания с повивено напрежение на G2 и влошен фокус.

Така: направих още малко измервания и установих следното: от страни и зад монитора радиацията е в допустимата промяна на радиационния фон, с една дума приемам че няма. основно е завишена по оста на екрана. на около 30 см спада под полвината на преди измерената. с увеличаване на напрежението на G2 се увеличава около 10% което също е в нормалната грешка и не е стабилен резултат. При понижаване на напрежението на G2 повишена радиацията на 10см от екрана не се отчита.
                          Е, наистина очаквах доста по други резултати но са такива каквито са. За съжаление не разполагам с високоволтова сонда за да видя при какви напрежения започва излъчването. но до тук резултатите потвърждават мнението ми че някои монитори имат повишено рентгеново излъчване. Е естествено при този измислен дозимерър с миниатюрна тръба в никакъв случай не трябва да се приемат резултатите на 100% но са еддно добро начало за по сериозни тестове. Ако някой разполага с нужната апаратура и време за провеждането им а скрабни монитори дал господ.

При всички измервания дозиметъра беше обвит с заземено алуминиево фолио поради вероятноста от влияние на електромагнитните и електростатизни полета. Проведох и едно контролно без фолио кето потвърди резултатите.

Майсторе, Страхотен метод за заземяване и аз го предпочитам.
                          Последно редактирано от old111; 07-10-10, 16:52.

Коментар

.. Ако някой разполага с нужната ... алуминиево фолио ...
                            Aз, ама нямам монитори. Заземеното фолио е добре, но да е медено. Алуминиевото е леко, респ. нищо не поглъща.

Коментар

Aз, ама нямам монитори. Заземеното фолио е добре, но да е медено. Алуминиевото е леко, респ. нищо не поглъща.
                              За съжаление в момента не разполагам с медно фолио. Ех ако беше във Варна ей сега щях да ти докарам няколко монитора да си поиграем с тях.

Коментар

Аз съм се наиграл, но ако ти се занимава, мога да ти дам накои идеи в каква посока да се заиграваш. По-добре на лични, че оцапахме темата или пък ако има интерес да се отдели в нова?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X