Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ТЪРСЯ АЦП за РС и софтуер за обработка на тончестотен сигнал за измервателни нужди

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ТЪРСЯ АЦП за РС и софтуер за обработка на тончестотен сигнал за измервателни нужди

Колеги, опитвам се да помогна на мой приятел, който произвежда озвучителни тела /тонколони/

На него му е нужно АЦП и софтуер за да може да "цифровизира" аналоговия сигнал, който получава на изхода на неговата измервателна система за свалена на АЧХ на зали и озвучителни тела. Във връзка с евентуален износ на негова продукция му искат АЧХ в цифров вид. А неговата система чертаес мастило в/у хартиена лента.
    Сигнала който трябва да се обработи е от 0 до 2.55 V и с честота от 20 Hz до 22 000 Hz, като получената графика да е в абсолютна величина и звукови db.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

От: ТЪРСЯ АЦП за РС и софтуер за обработка на тончестотен сигнал за измервателни нужд

Колега, с риск да изръся някоя глупост, ако не съм разбрал точно въпроса, но АЦП (и ЦАП) не е ли всяка звукова карта. Там сигнала през входа на микрофона или друг вход се обработва и записва в цифров вид на компютъра. А оттам с някоя програма за обработване на сигнала може да го разгледате и дори да го обработите примерно нещо от типа на Sound Forge. Или се търси нещо по специализирано?
    Jeep Wrangler YJ 5.9 МТ 1990/Suzuki Samurai 1.6 MT 1990/Chevrolet M1028 6.2D AT 1984/Jeep Cherokee XJ 4.0 AT 1997/Jeep Grand Cherokee WK 5.7 AT 2005
    http://www.facebook.com/JeepBG
    LZ1GGC

Коментар

От: ТЪРСЯ АЦП за РС и софтуер за обработка на тончестотен сигнал за измервателни нужд

Първоначално публикуван от gogosi Преглед на мнение
      Колега, с риск да изръся някоя глупост, ако не съм разбрал точно въпроса, но АЦП (и ЦАП) не е ли всяка звукова карта. Там сигнала през входа на микрофона или друг вход се обработва и записва в цифров вид на компютъра. А оттам с някоя програма за обработване на сигнала може да го разгледате и дори да го обработите примерно нещо от типа на Sound Forge. Или се търси нещо по специализирано?
      ЦАП би могъл да е и всякакъв цифрово/аналогов преобразувател - например синтезатор, уредба, мишпулт и т.н.

До колкото разбирам ви трябва нещо доста специализирано - само за 20 000-20 000 hz... Това ще е зор да се намери, може да излезе по-умно да се направи... Имам един познат, който правеше подобни неща за тестване на колони, но в момента не мога да кажа, дали вече се занимава с това.

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
        ЦАП би могъл да е и всякакъв цифрово/аналогов преобразувател - например синтезатор, уредба, мишпулт и т.н.

До колкото разбирам ви трябва нещо доста специализирано - само за 20 000-20 000 hz... Това ще е зор да се намери, може да излезе по-умно да се направи... Имам един познат, който правеше подобни неща за тестване на колони, но в момента не мога да кажа, дали вече се занимава с това.
        Звуковата карта е в този честотен диапазон, но не знам дали е толкова чувсвителна /точна за измервания/.
        А софт за запис на графика?
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
          Звуковата карта е в този честотен диапазон, но не знам дали е толкова чувсвителна /точна за измервания/.
          А софт за запис на графика?
          С пъти по-прецизна от най-добрия микрофон. Такъв няма как да избегнете, доколкото разбрах. През предусилвател си я правиш колко си искаш чувствителна. Ако те подпират ниските честоти може да се смени някой от кондензаторите по звуковата карта. Една професионална карта май ще свърши работа.
          Има една камара програмки за анализ на подаденото през микрофона. Даже и осцилоскоп.
          А това с нулата херца малко ме озадачи...
          Ако не ти върши работа това ще те пращам при приятел, каквито искаш анализи и софт до 500 килохерца.
          Последно редактирано от Rabin; 27-08-10, 21:34.

Коментар

Както Rabin по-горе каза, ако нямате нужда от тест на някакви супер мощни колони и ако въпроса е само да се изгледа кривата повечето читави звукови карти ще свършат работа. Някъде дори ми се търкаля едно Creative Audigy II Pro с вграден миксер със скала... За съжаление не работи под Vista/Windows 7...
            Последно редактирано от господин никой; 27-08-10, 22:11. Причина: Стилистична корекция

Коментар

В интернета има купища безплатни програми, които правят компютъра на осцилоскоп, именно през звуковата платка. При руснаците, например.
              Главния проблем е с входовете, за да бъде прибора универсален. Но вие го искате само за звук, така че нямате никакъв проблем.
              Пак по същите сайтове има програми за честотомери, спектрални анализатори, каквото ти душа иска.

Коментар

Пускаш в гугъла sound card oscilloscope и нататък по избор, има много.
                А нещо за точност на измерването, честота на дискретизация? Имайте предвид, че повечето вградени карти са леееко боклучави. Тази, за която говори Господин Никой е уникално добра, по спомен поддържаше хардуерно до 96kHz стъпка и е с доста ниски собствени шумове.
                Все пак проверете какво точно се иска, защото звуковите карти не са лабораторна техника.
                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Kaрта и софт ще са най-малкият проблем. Сигналгенератор, АЧХ на ползвания микрофон, ъгли, характеристика на помещението... реверберации и галимации... олелей! Това трябва да е вложено в софтуера.

Коментар

Смислена за измервателни цели звукова карта се намира не чак толкова лесно. Споменатите по-горе 96 килохерца са важно начално условие. Софтуери има наистина много.

Коментар

А в чекмеджетата при мене има ли?

Коментар

Не знам, не съм гледал.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                          Kaрта и софт ще са най-малкият проблем. Сигналгенератор, АЧХ на ползвания микрофон, ъгли, характеристика на помещението... реверберации и галимации... олелей! Това трябва да е вложено в софтуера.
                          Сигнал-генератора си е от картата, повечето смислени софтуери го имат като функция. За останалото - не знам, не разбирам.
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                            Сигнал-генератора си е от картата, повечето смислени софтуери го имат като функция. За останалото - не знам, не разбирам.
                            Не мога да си обясня защо - картата като сигнал - генератор работи отврат. Шум до небесата, кривИ, едвам чуваш синусоидата. Пробвал съм 3-4 вида софт. Пък свири добре на слух. Ако да е бъгав хардуера - що свири музика без грешка?
                            Иначе май трябва да са две, не може една карта хем генератор хем приемник.

Коментар

...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X