Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Nokia N95 - преглед

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Nokia N95 - преглед

    Всички сме виждали рекламата на Nokia N95, където го отъждествяват с едва ли не осмото чудо на света. Въпреки, че този телефон наистина държи изключителен набор от възможности и инструменти, съвсем не е идеален и има забележки, които е добре да се знаят преди евентуална покупка. В по-долния анализ ще се постарая да не пиша за нещата, които можем да прочетем във всяки преглед на N95, а по-скоро като потребител вече с поне известно количество опит с телефона.

    Телефонът в ръка

    Размерите му са приемливи за хора харесващи едрите телефони. За мен лично миниатюрните телефони не са удобни тъй като съм едър и висок човек. Този е по-малък и по-лек от HP RW6815. Събира се в джоб на риза, макар и с риск тя да поовисне от едната страна.

    Изработката и материалите на пръв поглед дават представа, че ще бъдат много податливи на удрасквания и следи. Първия ден го пазих почти като очите си. На втория претръпнах и му отдадох обичайната доза хвърляния по маси, джобове с ключове и пр. За моя изненада на третия ден телефон не бе пострадал. Вече 2 седмици по-късно мога да кажа със сигурност, че материалите са много качествени и определени по-устойчиви на драскане от средностатистическия телефон в пъти. Моето лично държание спрямо телефоните е сигурно обидно за производителя, като цяло нов телефон го превръщам в стар за под един месец, а още първите дни вече е стабилно поодран и очукан. N95 на 3 седмици изглежда като абсолютно нов ! Гърбът е от мек материал, много приятен на допир, нехлъзгащ се - матов. Изключително издръжлив на драскотини. Лицето на телефона изглежда от класическа металик пластмаса, но имам съмнения, че и тя не е съвсем обикновена, тъй като изглежда се държа много добре на вече няколкото ми изпускания. Екранчето е защитено с допълнителен слой и леки удари не биха го наранили. Въпросният слой за съжаление обира отпечатъци от пръсти по много ефективен начин.

    Оценка: 7/10 - макар и с добри материали, телефонът дава леко вид на евтин. Може би ако горната част не беше от металик пластмаса а просто чист метал щеше да е по-добре. При разговор има известен дискомофорт от малката камера, която е точно до говорителчето и съответно не е удобно за ухото, но се търпи.

    Хардуера
    N95 е безпорно спринтьор от класа в това отношение. Телефонът побира в относително малкото си тяло (действително по-малко от всички други телефони този клас (HTC, HP, etc) :

    * GSM Quad band
    * 3G (UMDP, GPRS, EDGE..)
    * 3D ускорител от ATI (това е първият телефон с 3д ускорител). Възможностите му са като тези на конзола от първо поколение. За съжаление все още няма почти никакви игри специфично за N95, които да се възползват от този хардуер
    * 2 камери, една за фотоапарат/видео и една за 3G видеоразговори. Тази за видеоразговори може да се използва и за автоснимки, но качеството е VGA.
    * 5 мегапиксела и Carl Zeiss оптика на основната камера - отлично качество на снимките ! На моменти дори прави по-добри снимки от едрия апарат на съпругата ми - Konica Minolta Z5. Чувствителността на окото е отлична, поддържа нощни снимки, баланс на бяло/черно, контраст, мекост, цвят, режим на снимки - макро, бързи, портрет, автоматична светкавица с режим против червени очи.. С две думи пълноценна фотокамера, която за съжаление няма оптичен zoom. Видео може да бъде записвано с много висока резолюция (като за телефон все пак) - ако не се лъжа 640*480 с 30 кадъра в секунда. Има и по-ниски режими за видео, позволяващи съответно повече време на запис в по-малко мегабайти.
    * Светкавица и фенерче. За разлика от обичайната ксенонова лампа на телефоните, която може да се ползва като фенерче, но пък за сметка на това не върши почти никаква работа като светкавица, N95 има истинска светкавица работеща с голямата камера. Тоест светва в момента на снимката и на фокусирането. Лампата на малката камера може да бъде ползвана като фенер.
    * GPS
    * Bluetooth
    * Wi-Fi (wireless 802.11b)
    * Infrared port
    * Стандартен изход за слушалки !
    * Поддръжка на MicroSD карти
    * MP3 аудио плейър с еквалайзер
    * MP4 видео плейър и ускорител
    * Мултитаскинг - няколко приложения могат да работят заедно - пример МП3 музика, докато се свалят видеота а вие играете на игра или разговаряте
    * Радио
    * Стерео говорители - отлични ! Просто до сега телефон с такова възпроизвеждане на звук не съм имал.
    * 950 mah li-on*батерия - една от основните болежки на този телефон е живота му между зареждания. Трябва да се имат предвид 3-4 зареждания минимум преди батерията да достигне своя пълен капацитет. Много преглеждания на N95 из интернет коментират слабата му батерия, но там теста е базиран на първо зареждане и непрекомерно използване на всички функции почти нон стоп. Използването на камерите, GPS и пр. изяждат по брутален начин заряда на телефона и биха го довършили в рамките на един ден. При нормално натоварване, батерията се изпразва за около 3 дни, като това включва известна доза снимки, няколко игрички, без ГПС, няколко парчета мп3 на ден..
    * Двупосочен слайдер - бутнат нагоре телефонът показва клавиатурата си и стандартните бутони за набиране на номера. Бутнат надолу под слайдерът излизат бутони за управление на музика и видео (напред, назад, play / pause, stop)
    * TV-out ! Още по-интересното е, че има смисъл от това ! Видеото, което записвате с телефона си може да бъде пуснато директно на телевизора, или записано на двд и пр. Качеството на фото/видео прави този изход напълно смислен !
    * Streaming video support (TV, News etc)

    Оценка: 8/10 и то не 10/10 само заради живота на батерията и факта, че при връзка през USB телефона не се зарежда. Това е основен недостиг.

    Интерфейса
    Едни от основните ми притеснения относно този телефон преди да го взема бяха, че интерфейсът му ще е типично за сматфоните - сложен и покрит. На практика обаче се оказва, че това не е така. Интерфейса е изненадващо интуитивен и лесен за работа. Основни функции като набиране на разговори, последни обаждания, календар, МП3, видео са буквално на едно кликване разстояние.

    Интересното обаче е, че интерфесът може да бъде ориентиран както хоризонтално, така и вертикално - widescreen формат. В зависимост как отворите телефона - местейки слайдера на горе - интерфейсът работи в нормален режим. Ако преместите слайдера надолу, по презункция ще гледате видео, снимки или мп3 - интерфейсът се ориентира за хоризонтално държане на телефона. Гениалното е, че режима може да бъде сменям и по време на активно приложение. Примерно за някои видове игрички е много по-удобно да се ползва widescreen отколкото висок екран. Завъртате телефона, щраквате слайдера и играта автоматично минава в режим widescreen. Стига играта да го поддържа разбира се (тоест да е правена за N95 и по-нови нокии)

    Менютата са добре организиране, особено взимайки предвид замайващия набор от приложения.

    При widescreen хоризонталния интерфейс автоматично се включва различен тип меню, картинки (снимки или стандартни, или тема) с ефекти за фон, избрани приложения се завъртат в леок триизмерно меню. Не толкова официално като стандартното меню - това е тип "quick launch" и какво се показва може да бъде конфигурирано.

    Оценка 8/10

    Приложенията
    Кои са основните приложения ?

    * MP3 player
    * Video player
    * Maps
    * Calendar
    * Office (Adobe PDF, Zip, Barcode scanner, calculator etc)
    * Flash support
    * Browser
    * Lifeblog
    * Video center

    MP3 player-а е добре направен, макар и да не блясва с нещо неповторимо. За избор на музика се използва плей-листа, която телефона сам генерира и може да бъде подновяване по всяко време. Това позволява не само да се пусне конкретно парче, но и избор на стил примерно, без да се конкретизира изпълнителя. Може пък и иначе - избор на определен изпълнител и съответно всичките му албуми. Така като избера Heavy Metal и ми прави селекция от общо 7 албума на Pantera, Iron Maiden, Type 0 Negative и Metallica. Качеството на възпроизведения звук е много добро като през говорителите, така и през слушалки. Говорителчетата са 2 и с доста добър капацитет. Естествено не очаквайте бас, все пак не може и така и онака. Със слушалки нещата приемат ново измерение. Като основен плюс давам факта, че могат да бъдат свързани всеки тип стандартен чинч слушалки за уокмен. Тоест не сте ограничени до раздрънчаните слушалчици, които обикновено се продават с мобилните телефони, а може да си свържете и HI-FI слушалки за 1000 лв. Не че бих го препоръчал, все пак е телефон а не HI-FI уредба, но високия клас от мини слушалките (тапите) работят отлично с N95. Нивото на шум е доста добро и в сравнение с HP PocketPC смартфоните - много по-ниско и приемливо.

    Video player-а е е "Real Player". Честно казано ХИЧ не го обичам real player-а още от време оно. За моя изненада изглежда работи безпроблемно в контекста на телефона. Автоматично ориентира видеото хоризонтално или вертикално според зависи избора ви за интерфейс, динамично го сменя ако трябва, не забива, не губи синхронизация м/у видео и аудио... Но и не грее с нищо особено само по себе си.

    Maps е вграденото приложение за картография и полза на GPS. За да добие човек представа за какво става дума - бих дал директно за пример Goodle Earth. Имате земното кълбо, може да го въртите както си искате - да приближавате, да отдалечавате. Избирате региона, който искате да видите, приближавате и в един момент излизат пътищата, градовете, улиците и пр. Картата може да се гледа както в 2Д режим (отгоре) така и в 3Д (под наклон, зад стрелката гледайки напред). Карти няма предварително заредени с телефона. Те се свалят в реално време, докато гледате съответния регион от света. Това изисква ествествено достъп до интернет или посредствум WI-FI или съответните дата режими на провайдера (GRPS/UTPA/EDGE etc). Естествено ползването на друго от WIFI не се препоръчва тъй като най-вероятно ще ви наварти невероятна сметка поради големия обем данни, които ще бъдат свалени. Освен това и ще е със сигурност много бавно. WI-FI обаче действа прекрасно. Практически карти има за целия свят. И са БЕЗПЛАТНИ ! Но, а винаги има едно "но" - картите са безплатни, но не и възможноста за гидиран преход. Задавате дестинация, натискате Старт и апликацията изревава, че за да ползвате гидирането трябва да си платите допълнително. Не е липса в приложението, тъй като то може без проблем да симулира пътя, по който ще се движите, но просто хората се решили, че пари трябва да се изкарват. Добрата новина е, че телефонът поддържа всички решения съвместими със Symbian и има нова версия на ТomTom специялно за N95 Nokia.

    Calendar, Office, Flash - всеки ги знае, няма нужда от детайли.

    Browser - браузера обаче заслужава специална бележка - работи просто ПЕРФЕКТНО ! Винаги съм имал проблеми с pocketpc-тата когато дойде време за разглеждане на интернет. При тях страницата бива наместена, преформатирана и какво ли още не спрямо разбиранията на покетписи за това как трябва да изглежда интернет. Браузера на N95 е практически 1 към 1 с браузер на компютър. Има си дори и курсурче като от мишка, управлението става чрез контролните бутони на телефона. Интернет страниците излизат прекрасно без да им бъдат променени размерите. Поддържа флаш стрници, кукита, джаваскрипт и какво ли още не. Похвално добре работещо приложение.

    Lifeblog - за феновете на блоговете. Позволява както да изгради цялостно вашия блог, така и да допълва съществуващ. Идеята е, че взимате телефона си, заминавате примерно за Китай, правите снимки с камерата му, добавяте текст и той автоматично ъпдейтва уебсайта, на който се хоства блога. Хитро бих казал, но тъй като не съм "блогър" не мога да преценя трезво полезността и качеството на програмката.

    Video Center - позволява както гледането на видео в реално време от интернет (streaming video), така и записването към различни видео канали изпращащи видео файлове. За пример - новините на BBC или You Tube. Полезността бих казал е средна, тъй като очевидно изисква интернет достъп. В повечето случаи такъв няма да имате под формата WIFI, което означава кисела честитка от Мтел в края на месеца. Може и от Globul / Vivatel според зависи

    Игрички - слаба ракия. Потенциал има огромен с 3Д ускорителя, но готовите игри с телефона са само две и не бих казал да са кой-знае колко впечатляващи. Производителите на игри, обаче вече се насочват към това ново поколение мобилни телефони, тъй като същия процесор ще се ползва и във втора генерация N-GAGE Nokia - предвидена за сериозните геймъри. Има игри тип Tekken 3D вече за желаещите. Качеството в никакъв случай не трябва да се бърка с това на стандартните java игрички.

    Оценка 9/10 - Адски много неща идват с телефона, възможностите за допълнителни разширения са също така огромни. Не чете WMV файлове за съжаление.

    Връзката с останалия свят
    С вграден bluetooth, infrared, wi-fi, UDPA i gps конективността на телефона е очевидно огромна. Вградения модем на теория трябва да поддържа до 100 мегабита. Поддръжката на Bluetooth е отлична и дава пълния набор от протоколи по блутут стандарт (обмяна на файлове, аудио излъчване, remote sim mode и пр.). С помощта на ПТТ (което откровено не знам как работи) телефона може да бъде използван и като радиостанция, като разговорите не минават през тарифирането на провайдера. Към телефона върви и USB кабел със софтуер за синхронизация на календари, номера, трансфер на данни и пр.

    Оценка 10/10

    Заключение
    Въпреки привидно добрата работа свършена от Nokia, аз не бих нарекъл N95 перфектния телефон. Макар и да е доста билзко. Батерията би мога да бъда по-сериозна и да не разочарова. Интерфейсът макар и добър, в ерата на iPhone от Apple, можеше да е по-добър и атрактивен. Наборът от хардуер и приложения не отстъпва на никой друг телефон и скоростта на действие също е завидна. Няма лаг при натискане на бутоните, пускане на музика или набиране на телефон. Размерът му е приемлив, макар да ми искаше да е малко по-малък и по-лек. Телефона най-веоятно няма да е удобен за малки хора и ще изглежда още по тумбест. За чубани като мен обаче пасва идеално в ръката и бутоните са достатъчно големи за да не ги натискам по два по три, когато пиша смс. Външността на телефона можеше да бъде по-добра и с по-истински материал за лицевата си част.

    Оценка 9/10 с малки забележки относно живота на батерията и "пластмасовия" вид.
    VW Touareg V10, 5000cc

  • #2
    До: Nokia N95 - преглед

    Снимки правени с N95




    Добро слънчево време



    Лошо осветление, вечер в кино



    Макро
    VW Touareg V10, 5000cc

    Коментар


    • #3
      До: Nokia N95 - преглед

      Две забележки

      Още СониЕриксон К700 имаше 3D ускорител

      Камерата както и очаквах са я прецакали в името на маркетинга. Оптиката като за телефон бива, но на този размер матрица 5 МР му идват леко множко. Ако го бяха оставили на 3 качеството щеше да е значително по-добро.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

      Коментар


      • #4
        До: Nokia N95 - преглед

        K700 ima 3D Java engine, ne 3D uskoritel. Ili pone taka kazva chichko google
        VW Touareg V10, 5000cc

        Коментар


        • #5
          До: Nokia N95 - преглед

          W550, W900, P990 също имат. За тях ревюта бол. За К700 нещо не мога да намеря, но със сигурност имаши и хардуеърна джаджа за 3D.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

          Коментар


          • #6
            До: Nokia N95 - преглед

            Гледах го, но в интерес на изтината не ми направи никакво особенно впечатление.
            Моето мнение е че това е поредната скъпа играчка, която не предлага нищо особенно и нищо което досега света да не го е видял.

            Съжалявам, но не се стърпях и ще напиша някой негативи които видях в апаратчето.

            1. GPS С каква точност работи ?

            2. Може ли телефон с операционна система и толкова много възможности да няма "екстрата" touchscreen ?
            Все едно да работиш с уиндос без мишка...

            3. Фотоапарат.
            За мен това не са снимки... Защото :
            - Липса на детайлност... Всичките снимки са ужасно замазани.
            - Много висок контраст... Личи си най много в макро-то където хем е замазано хем контрастно. Интересното е в случая че обекта е на фокус... Което прави нещата още по трагични - или великата Карл-цайс оптика не е толкова велика, или обработката на сигнала след матрицата е ужасна.

            За пример ето едно макро снимано с 4 мегапиксела фотоапарат...

            Коментар


            • #7
              До: Nokia N95 - преглед

              Според мен на Нокия ще им е необхдимо още доста време и усилия за за настигнат СониЕриксон.

              Коментар


              • #8
                До: Nokia N95 - преглед

                GPS би трябвало да е с добра точност, но не върши работа за гармински карти.

                За камерата. Проблема е в 5те МР. При толкова малка матрица това означава доста прескачане на електрони по съседните елементи, от там доста шум... после минава шумоподтискащия софтуеър и резултата е налице.

                Ето за сравнение снимки от сониериксон. Втората е макро, а третата е снимана при почти пълна тъмнина. Само някаква мижава червена лампинчка в страни колкото да си видиш чашата.
                Прикачени файлове
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                Коментар


                • #9
                  До: Nokia N95 - преглед

                  Тишо,

                  1. Честно казано не знам, малко съм си играл достатъчно с GPS-то за да кажа. Както и вече писах.

                  2. Може и то много добре. В интерес на истината така се оказва по-добре. Имай предвид, че идвам от HP 6815 с голям touchscreen, който освен фрустрации друго не ми даде. Интерфейса се справя отлично и никъде до сега не съм усетил липсата на touchscreen.

                  3. Да, май има някакъв проблем със снимките. Или тези, които съм качил нещо съм им пуснал някакъв ефект по грешка, или нещо друго е станало, но не изглеждат правдиви. Иначе твоя пример колко пъти е намален от оригиналния формат ? Както се казва и баба знае да намали 300% и да говори колко детайл й има снимката

                  Carl Zeiss-а е много basic както можеш да се досетиш, няма оптичен зоом и т.н. Но при всички случаи е усезаемо по-добре от пластмасите по масовите телефони.

                  Детайла на снимката, контраста и т.н. могат да бъдат променени в сетингите, и като гледам е напълно възможно аз нещо да съм цъкал не както трябва.

                  Така или иначе все пак не трябва да забравяме, че това е телефон с камера а не камера с телефон. Като за такъв мисля камерата се справя повече от отлично.

                  За истински качествени снимки не може да се говори с око от този размер и без истинска оптика, каквато и да било марката. Има опити да се правят хибриди, но резултатите не са особено добри, виж Нокиа N73 (ако не се лъжа) с въртящата се камера и мизерен оптиkал зоом от 3х.

                  Интересното е, че съм виждал и фотоапарат с mp3 и още не знам какво. Трагична история с нулева практичност.

                  Като цяло ако искаш фото, което да правиш супер снимки, обаче и да си го разнасяш като поп - Canon е марката.

                  В GSM нали се сещаш, че няма как да вкараш окото на Canon20D пък за оптиката да не говорим. Не е въпрос на мегапиксели а на място. GSM-то трябва все пак да е поносимо малко, леко и да стои включен по няколко дни.

                  Не трябва да сравняваш круши с домати.
                  VW Touareg V10, 5000cc

                  Коментар


                  • #10
                    До: Nokia N95 - преглед

                    Снимките в примера не са пипвани. Директно от телефона, но броя мегапиксели е съобразен с размера на матрицата - 3.2
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Nokia N95 - преглед

                      Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                      Снимките в примера не са пипвани. Директно от телефона, но броя мегапиксели е съобразен с размера на матрицата - 3.2
                      Какъв казваш ти е телефона ? SE модел ? Преди имах K700i и след това S800. И двата снимаха много трагично, но това беше преди близо година (S800). Приложените ти три снимки са наистина доста добри. Лилавеят малко и има изгоряло бяло, но като цяло са много добри за телефон.
                      VW Touareg V10, 5000cc

                      Коментар


                      • #12
                        До: Nokia N95 - преглед

                        Казал съм го по-горе. К800.
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Nokia N95 - преглед

                          тоя телефон според мен е голямо дърво.1 приятел се оплаква че GPS-a давал отклонения с по 100 метра.са като видях и камерата се отчаях.то мойта нокиа дето е 2 МР прави по хубави снимки.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Nokia N95 - преглед

                            Мда, сега като преосмислям нещата, може би съм го надценил малко телефона в някои отношения. Но всичко е въпрос на гледна точка. Аз като все купувам скъпи телефони и все камерите им на нищо не приличат, този направо светна на фона на предните ми.

                            Радвам се, че поне по-горното е помогнало на някой да изберат да не си взимат такъв телефон, ако не друго

                            Иначе относно точността на ГПС-то. 100 метра ?? Мен ме локализира перфектно в градината оня ден. 100 метра отклонение щеше да ме сложи видимо по-встрани, точно до къщата минава влакова линия (10 метра), при отклонение 100 метра щях да съм я от другата страна на релсите, я направо на гарата
                            VW Touareg V10, 5000cc

                            Коментар


                            • #15
                              До: Nokia N95 - преглед

                              Колега, tutin,
                              Би ли споделил, какво те накара да се откажеш от НР 6815?
                              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X