Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Симисторен регулатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Симисторен регулатор

Предполагам, че просто слагат различни типове триаци, руски, китайски - каквито има в момента, а не променят останалата част от схемата. Вътрешното съпротивление на управляващия преход на различните типове е различно и затова става този ефект. Съдя по снимката, не съм купувал такъв, тези неща си ги правя сам. Но на платката отворите са за съвсем друг корпус триак.
    А може и една платка да използват за различните по мощност регулатори. Все едно, май няма задължително условие да започват от нула. Нулата ще ти осигурява ключът на бормашината, нали той остава?

Коментар

Остава ключът на бормашината, аз даже съм сложил още един - този, дето прекъсва 220 -те волта от схемата, за да може да си стои постоянно включена цялата шашма в контакта и като свърша да го изключвам от ключа на схемата. Затова и съм сложил светещ ключ, да не го забравя включен, въпреки, че не знам дали може да му стане нещо от това. Но ключът на мен не може да ми замени нулата - не може като го щракна на "Включено" и моторът да си тръгва сам. Т.е. аз в движение да целя центрите за отворите. Затова трябва да има нула на потенциометъра. Позиционирам точно и го пускам да се върти - първо бавно, после - според материала и диаметъра на свредлото - малко по-бързо. Та така.
      Последно редактирано от Hala; 30-10-11, 17:06.
      Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
      имат право да гласуват на избори.

Коментар

Не е никак хубаво да регулираш електромотори от нула. Това по принцип. Ако се разсеяш и го оставиш с някакво ниско напрежение, но все пак захранен, това е сигурна рецепта за изгарянето му. Поради това, регулаторите за ел. мотори обикновено се правят или да тръгват от напрежение, при което със сигурност ще се развъртят, или (ако приложението позволява, например вентилатори) - направо да тръгват от максимума.

Коментар

Разбирам, но така ми се налага. Затова е и светещият ключ, да ми бърка в очите.
          В момента на нулата той върти с около 2000 оборота, което съвсем не ме устройва.
          Ще му сменя потенциометъра и да видим какво ще стане.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
            Можеш да увеличиш R202 и R203, така минималните обороти ще паднат до нула, но пък ще паднат и максималните. Затова по-добре смени потенциометъра с 330к вместо 220к. Така ще имаш малко празен ход на потенциометъра, но ще тръгва от нула и ще стига до сегашните максимални.
            Взех такъв потенциометър 330к и го залепих. Не става, приятелю, по-зле е от другия - 220к, който си е със платката. Този просто не прави нищо, накъдето и да го въртиш, все е тая. Да не са ми продали някакъв неработещ тия хора? Аз, щото не знам как да го проверя дали е работещ.
            Кажи това със резисторите - с какви трябва да се сменят, за има нула? Това, че ще му паднат максималните няма да е проблем, те и без това са много високи - така на око, над 10 000. И наполовина да паднат, все ми е тая.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
              Взех такъв потенциометър 330к и го залепих. Не става, приятелю, по-зле е от другия - 220к, който си е със платката. Този просто не прави нищо, накъдето и да го въртиш, все е тая.
              Хм Не става регулиране, а на какви обороти работи? Свързваш ли двата извода на потенциометъра накъсо?
              По принцип така е с абортите по телефона, но се опитвам да помогна.

Коментар

Писах ти подробен отговор, но нещо се сбъгяса сървъра на форума преди малко и не прие поста. Та, ето как стоят нещата: да, като че сега се върти с по-ниски, нерегулиращи се обороти, но ми е трудно да преценя, защото този двигател, както вече писах е с много високи обороти и лично аз трудно мога да схвана ако 10 000 оборота паднат на 8 000 примерно. А няма как да го измеря.
                Исках да те питам и друго - ти сам си ги правиш тия неща. А как подбираш елементите, за да получиш каквото искаш като резултат? Нали казваш, че на тях пише едно и също, но са от различни производители и с доста различни параметри. Какъвто май е и моят случай.
                Може ли да опитам със смяна на съпротивленията и какви стойности са подходящи?
                Потенциометъра го свързах като предишния - второ и трето краче на късо. Те са свързани и долу на платката(аз съм го вдигнал на кабелчета, че тия са му отрязали врътката и са оставили около 15 мм, а това не ме устройва)

Коментар

Първо - сигурно ли е, че двигателят е колекторен с последователно възбуждане? Второ - сложи на негово място една крушка и виж дали има регулиране. Да не си опукал по някаква причина триака или диака? Тази схема по принцип е за активен товар - крушки, нагреватели).
                  Трето - можеш да си играеш със съпротивлението по веригата R201 - P201 - R202 - R203 kaкто желаеш, при ограничение само минималното общо да не е по-малко от 20к, колкото е сборът от резисторите при окъсен потенциометър - това са максималните обороти. За да търсиш минималните, увеличаваш съпротивлението колкото е необходимо, например на R202, ако нямаш под ръка потенциометър 470к. По някое време изхвърли C203...
                  Всичко това, ако схемата е като тази от по-горния линк, който ти дадох.

Коментар

На двигател с последователно възбуждане, да му се регулират оборотите на празен ход е малко загубена кауза. Те почти не зависят от напрежението, а двигателят обикновено се развърта до обороти, ограничени от работата на лагерите.

Значително по-благодарна ще е задачата, ако паралелно на четките се свърже някакъв товар.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                      Първо - сигурно ли е, че двигателят е колекторен с последователно възбуждане? Второ - сложи на негово място една крушка и виж дали има регулиране. Да не си опукал по някаква причина триака или диака? Тази схема по принцип е за активен товар - крушки, нагреватели).
                      Трето - можеш да си играеш със съпротивлението по веригата R201 - P201 - R202 - R203 kaкто желаеш, при ограничение само минималното общо да не е по-малко от 20к, колкото е сборът от резисторите при окъсен потенциометър - това са максималните обороти. За да търсиш минималните, увеличаваш съпротивлението колкото е необходимо, например на R202, ако нямаш под ръка потенциометър 470к. По някое време изхвърли C203...
                      Всичко това, ако схемата е като тази от по-горния линк, който ти дадох.
                      По точка 1: Не съм сигурен, знам със сигурност, че е колекторен, обаче не знам дали е с последователно възбуждане.
                      По точка 2: Сложих крушка и нея я регулира. Естествено, пак няма нула. Пробвах и с двата потенциометъра. Този от 220к регулира крушката по-добре.
                      Та може би не съм изгорил още нищо(засега). Потенциометър 470к нямам, но веднага мога да купя.
                      Схемата е същата, сега я гледам - води се Регулатор 2 и е едно към едно.

Паджероводе, този мотор всъщност си има управление - една платка, на която има даже и някаква интегрална схема. Но няма кой да я разгадае.
                      В нея идват командите от програматора и тя прави каквото прави. Не знам дали споменах, че е от автоматична пералня "Сименс", старичък модел доколкото знам.

П.С.Накрая, като гледам, ще отскоча до Панагюрище. Тъкмо ще си видя и братовчедите.

Коментар

Не купувай повече нищо, защото така явно пропускаме нещо от анамнезата Ако имаш път към Панагюрище заповядай. Телефона ще ти дам на ЛС

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X