Обява

Свий
Няма добавени обяви.

RS232C to USB или ну китаец, ну погоди!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• RS232C to USB или ну китаец, ну погоди!

След като си загубих половин ден в какви ли не странни настройки, за да подкарам иначе ултраелементарната комуникация между контролер и лаптоп през RS232, и едва не си рафасовах осцилоскопа, се оказа, че брата китаец ми е погодил мнооого готин номер. Пускам темата като предупреждение към всички, които използуват такива преходници, дано спестя на някой поне малко псуване

Ситуацията: всичко работи, но когато и както му кефне. Монтирам го на място - спира. Сваля го - пак тръгне и така нататък. Ще ви спестя подробностите и няколкото часа доста еднообразен монолог, оказа се, че виновник е кофти спойка на преходника. А мръсната гад естествено е залята цялата с някакъв найлон. Е, разфасовах го, защото в 8 вечерта няма от къде да си купя друг, а и бях малко нещо побеснял. Въпреки ужасното качество, на прикачената иконка се вижда, че точно масата на RS е оставен на произвола на съдбата.

Иначе преходника си бачка без забележка, използувал съм и други такива, няма лаг, управлява се съвсем читаво, въпреки, че е един от най-евтините (май нямаше и 10 кинта), за разлика от други, които съм пробвал и които си лагват като стой та гледай, въпреки 2-4 пъти по-високата цена. Явно почина "доправи си сам" все още си действа

П.П. на втората иконка е преходника е оригиналния си вид, че забравих да го снимам преди разфасоването.
    П.П.П. така и така съм на темата RS - ако използувате RS комуникация за нещо в реално време, разкарайте FIFO буфера.
    Прикачени файлове
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

До: RS232C to USB или ну китаец, ну погоди!

На стария диагностичен софт на Кавазаки с големи червени букви пишеше "Ползвайте компютри с RS-232 изход, НЕ ползвайте преходници в никакъв случай". Сега разбирам защо...
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

От доста години ползвам преходници USB-Serial (нормално цената им е 40-60лв.)проблемите,които съм имал са били само при използване на неправилен драйвер или програмата изрично да иска СОМ 1 (адаптера винаги е на някой друг).
      0+

Коментар

И аз наскоро се опитвах да свържа лаптопа (USB) към бродировъчна машина Tajima (RS-232) с такъв преходник. Е, не успях...

Коментар

Първоначално публикуван от Emil (0n4o) Преглед на мнение
          От доста години ползвам преходници USB-Serial (нормално цената им е 40-60лв.)проблемите,които съм имал са били само при използване на неправилен драйвер или програмата изрично да иска СОМ 1 (адаптера винаги е на някой друг).
          Това се конфигурира.
          Control panel --> System --> Hardware --> Device Manager --> Ports (COM & LPT) --> портът който искаш да настроиш --> Port settings --> Advanced --> COM Port number (задаваш каквото ти трябва). Ако е свободен, номерът става. Ако е зает, по подобен начин пренареждаш останалите. Желателно е да знаеш какво правиш за да не се полузчават конфликти или нещо което работи, да спре.

По-интересно е с USB GPS или GPS през преходник USB към 232. При определени обстоятелства, курсорът на мишката почва да се мести произволно и да клика каквото уцели... Ама и за тая болка има лек.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
            И аз наскоро се опитвах да свържа лаптопа (USB) към бродировъчна машина Tajima (RS-232) с такъв преходник. Е, не успях...
            Търси в книжката на машината настройките на СОМ порта-скорости и т.н.;възможно е и да ти трябва кръстосан кабел след адаптера(разменяш 2-ро и 3-то жило на кабела).
            0+

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
              След като си загубих половин ден в какви ли не странни настройки, за да подкарам иначе ултраелементарната комуникация между контролер и лаптоп през RS232, и едва не си рафасовах осцилоскопа, се оказа, че брата китаец ми е погодил мнооого готин номер. Пускам темата като предупреждение към всички, които използуват такива преходници, дано спестя на някой поне малко псуване

Ситуацията: всичко работи, но когато и както му кефне. Монтирам го на място - спира. Сваля го - пак тръгне и така нататък. Ще ви спестя подробностите и няколкото часа доста еднообразен монолог, оказа се, че виновник е кофти спойка на преходника. А мръсната гад естествено е залята цялата с някакъв найлон. Е, разфасовах го, защото в 8 вечерта няма от къде да си купя друг, а и бях малко нещо побеснял. Въпреки ужасното качество, на прикачената иконка се вижда, че точно масата на RS е оставен на произвола на съдбата.

Иначе преходника си бачка без забележка, използувал съм и други такива, няма лаг, управлява се съвсем читаво, въпреки, че е един от най-евтините (май нямаше и 10 кинта), за разлика от други, които съм пробвал и които си лагват като стой та гледай, въпреки 2-4 пъти по-високата цена. Явно почина "доправи си сам" все още си действа

П.П. на втората иконка е преходника е оригиналния си вид, че забравих да го снимам преди разфасоването.
              П.П.П. така и така съм на темата RS - ако използувате RS комуникация за нещо в реално време, разкарайте FIFO буфера.

не, не, не!!!
              от известно време съм забранил да се доставят такива измишльотини за магазина..

дертовете след продажба убиват микроскопичната печалба ( във финансов аспект ) и доста по-голямата - (от 20 години правя име!!!) - в морален аспект.

PS от правенето на име дивидентите ще са за децата или за внуците - най-рано....
              уви

не продавайте и не купувайте такива неща...

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                Предполагам, знаеш, че повечето такива адаптори са без чарджър и работят на стандарт 0-5V? И съответно, ако машинката очаква "нормални" нива, тоест +/-5V или повече, няма и да тръгне.
                За най-простия вариант (еднопосочно, само Rx->Tx) ти стигат един транзистор и 2 резистора ... и някакво отрицателно захранване (-5 до -15V). За фул дуплекс става лесно с 2 бройки ULN2004, 3 диода и 6-7 резистора. И поне едно минусово захранване или чарджър, което е по-лесно/по-евтино в конкретния случай.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                  не, не, не!!!
                  Ако нямаш избор търсиш начин
                  0+

Коментар

Ако нямаш избор търсиш начин
                    не е това начина - с тия кЭтайщини...

по-добре с мисъл, време и пари...

резултата гарантирано е положителен!!

Коментар

Търси в книжката на машината настройките на СОМ порта-скорости и т.н.;възможно е и да ти трябва кръстосан кабел след адаптера(разменяш 2-ро и 3-то жило на кабела).
                      Предполагам, знаеш, че повечето такива адаптори са без чарджър и работят на стандарт 0-5V? И съответно, ако машинката очаква "нормални" нива, тоест +/-5V или повече, няма и да тръгне.
                      За най-простия вариант (еднопосочно, само Rx->Tx) ти стигат един транзистор и 2 резистора ... и някакво отрицателно захранване (-5 до -15V). За фул дуплекс става лесно с 2 бройки ULN2004, 3 диода и 6-7 резистора. И поне едно минусово захранване или чарджър, което е по-лесно/по-евтино в конкретния случай.
                      Хм, изобщо не задълбах до там... излязоха и куп други проблеми... А и имаше специализиран софтуер за свръзка, който не беше... ъъъ... съвсем редовен и зарязах работата

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                        не, не, не!!!
                        от известно време съм забранил да се доставят такива измишльотини за магазина..
                        ...
                        Мммм... добре, съгласен, има преходници (не само към RS), които дори изобщо не тръгват или ако тръгнат така бачкат, че ... брррр.
                        Обаче понякога наистина ми трябва, особено откак си потроших старото Вайо, а на новите лаптопи RS-а го сметнаха за излишна екстра. Кажи ми какво да направя, когато огромна част от по-старата апаратура си е твърдо на RS? Понякога и на нови неща оставям RS, когато гоня максимално ниска цена. Между другото, точно от този модел съм доволен като работа, калпавото изпълнение си е като на всички останали. Машинен монаж на елементите и ръчно изпростяване с долнопробен тинол на кабела и накрайника. Отварял съм и къде по-скъпи апартури скалъпени по тоя начин...

@Паджеровод: Ясно

Коментар

Ползвам преходници на комелсофт - малко по-скъпи, нула проблеми вече години наред.....
                          С тия китайските ми побеля косата преди това....

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Иванов (gorbi) Преглед на мнение
                            Ползвам преходници на комелсофт - малко по-скъпи, нула проблеми вече години наред.....
                            С тия китайските ми побеля косата преди това....
                            Аха, и като го боднеш на някое изключително умно ново USB, което поддържа само 2.0 и до там. Пробвал съм ги, работят, но далеч не винаги и навсякъде.

Коментар

Мммм... добре, съгласен, има преходници (не само към RS), които дори изобщо не тръгват или ако тръгнат така бачкат, че ... брррр.
                              Обаче понякога наистина ми трябва, особено откак си потроших старото Вайо, а на новите лаптопи RS-а го сметнаха за излишна екстра. Кажи ми какво да направя, когато огромна част от по-старата апаратура си е твърдо на RS?
                              PCMCI -> RS

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X