Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за GPS предавател и Аудио-видео предаване в realtime

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за GPS предавател и Аудио-видео предаване в realtime

Здравейте,

тъй като става въпрос и за ГПС и за радиовръзка и комуникации реших да постна въпроса си тук. Имам нужда от следното решение:
    искам да Х на броя души да поставя GPS предавател- проследяващо устройство, така че да мога да ги следя електронно в коя точка от дадена местност се намират /и да се показват с точки върху картата на местността на моя монитор/ .
    Същевременно искам всеки човек да носи на главата си камера, която при избирането на определената точка върху картата, която представлява дадения човек да се активира и по канала за радиовръзка и да предава видео и звук от преносим мини-комуникацаионен център, с който той е снабден. Същевремено всички камери да предават в реално време информацията до комуникационен център, където тя ще се наблюдава и ще се записва върху информационен масив. изискването е за оперативност 24/7 , като по-голяма е вероятноста те да работят в 18-часов режим.
    Полето, в което се очаква да бъдат експлоатирани тези устрйиства е с размери 10 на 10 километра. Нужно ли е да се изгражда някаква ретранслираща мрежа в този квадрат за да се обезпечи предаването на информацията, или какви изисквания за честоти и диапазон за работа на тези устрийства би имало.
    Ще съм благодарен за всякаква информация и помощ по решаването на този казус.
    The Knowledge is Power, The Knowledge is NOT a Crime!
    LZ1LZZ

))))))))))))))))))
    До тука на американците тая проста идея им струва около 10 милиарда долара, и вместо да я приемат на въоръжение през 2005та, си казаха че не могат да го направят.
    Ако смяташ да ровиш в литературата, трябва да търсиш ключови думи тип перспективен боен скафандър за пехотата. Или ако ти провърви много може да намериш нещо за руската Бармица.
    Но общо взето забрави - елементната база е далече от нуждите. Квото има уж работещо било 35 кила за един човек.

Коментар

Много зависи от това с каква разделителна способност искаш да е образа , който получаваш и колко скъпо искаш да е. Ако не си много придирчив спокойно може да се направи през HSDPA протокол.За GPS не би трябвало да имаш никакъв проблем ако точност +- 1 метър не те притеснява. Аз позвам такава система за контрол на маршрут на автомобили
      Nissan Patrol Y61

Коментар

точност до +/- 1 м е абсолютно приемлива за мен. Ще дадете ли малко повече информация за системата която ползвате? Приложима ли е на пресечен терен / гориста местност?
        Що се отнася до видео сигнала - искам да мога да гледа картината на ТВ приемник. Преполагам че ПАЛ ще е задоволително.
        В крайна сметка аудио-то не ме притеснява - лесно може да се обезпечи, но явно с Видеото не стоят така нещата.
        Продължавам да приемам всякакви препоръки и предложения. Готов съм и на вариант, който да се изработи инженерингов проект и да се реализира стига да е cost-effective оправдан.
        LZ1LZZ

Коментар

Аз не съм много подготвен в тази област. За GPS има най-малко две фирми в България, които могат да го направят.Това , което аз ползвам се намира в Чехия. В България фирмата се казва Навитек http://www.naviteq.net .Тяхната система е за автомобили( т.е. тежка за хора), но има ГПС приемници, които работят с мобилна връзка и ще ти измислят нещо. За Видеото е по-добре да се обърнеш, към някой от мобилните оператори.Но там сигнала няма да се гледа на ТВ.И в никакъв случай не е "cost effective"
          Nissan Patrol Y61

Коментар

По принцип може да се реализира.

Но няма да е от най лесните и евтини устройства.

Коментар

очаквам подробности, както казах по-горе отоврен съм за прелдложения относно реализацията на такава система.
              Моята концепция по скоро е не да ползвам мобилните оператори, тъй като ми трябва да покрия площ от 100 кв. км.... т.е. 10/10 квадрат. +/- 1-2 км. Не повече...
              За целта евентулано могат да се ползват военни честоти ако се разрешат... Въпроса опира до техническото решение на устройството. Както казах по-горе всички данни ще бъдат насочени и ще се събират в един информационен център, като за целта съм готов да изградя необходимата инфраструктура, за да покрия този периметър. Важното е да бъде мобилно решение, което да не затормозява носещия го.
              LZ1LZZ

Коментар

Първоначално публикуван от tech07
                очаквам подробности, както казах по-горе отоврен съм за прелдложения относно реализацията на такава система.
                Моята концепция по скоро е не да ползвам мобилните оператори, тъй като ми трябва да покрия площ от 100 кв. км.... т.е. 10/10 квадрат. +/- 1-2 км. Не повече...
                За целта евентулано могат да се ползват военни честоти ако се разрешат... Въпроса опира до техническото решение на устройството. Както казах по-горе всички данни ще бъдат насочени и ще се събират в един информационен център, като за целта съм готов да изградя необходимата инфраструктура, за да покрия този периметър. Важното е да бъде мобилно решение, което да не затормозява носещия го.
                Най лесно може да направи като се изгради WI-FI мрежа. И през там да минават данните.

Коментар

Ок , но остава въпроса за интегрирането на GPS сигнала в/у карта на местноста както и упралението на системата д предава on-demand. Ако имаш по-конкретно предложение за архитектурата на мрежата и интеграцията на услугите - целият съм в слух )))
                  LZ1LZZ

Коментар

Първоначално публикуван от tech07
                    Ок , но остава въпроса за интегрирането на GPS сигнала в/у карта на местноста както и упралението на системата д предава on-demand. Ако имаш по-конкретно предложение за архитектурата на мрежата и интеграцията на услугите - целият съм в слух )))

Относно GPS, пак през там.
                    Модула си казва координатите през определено време, а компютърна програма ти ги нанася като точки върху карта.

Коментар

Има техническо решение, но е скъпо удоволствие. Ако имаш бюджет обаче може да се измисли нещо.
                      1. Периметъра се покрива с УКВ радио мрежа или друга технология. като WiMAX
                      2. В зависимост от времето през което ще се използват се проектират захранващи модули за цялата апаратура. Има такива батерии, които се слагат на гърба в един елек.
                      3. GPS-a, камерата и радиото работят по между си през bluetooth за изпращане на данните.
                      Ами това е в общи линии.

Вече имаш технологията остана да я реализираш. Това е част от стандартното оборудване на силите за специални операции. Цените обаче са

Коментар

Еми тия ГПС- и RINO 110,120,130 са точно за тая работа, показва местоположението на другите и радио връзка.., остава само видео сигнала да се уреди по некакви GSM - ми.

Коментар

Устойчиво телевизионно предаване на 100 кв. км. пресечен терен? От носими предаватели? С оперативна готовност 24/7?
                          Сега остава някой да се сети че връзката трябва и да е защитена. И шумоустойчива. Защото щом има бюджет, работата най-вероятно е каквато е, и това ще да е естествено изискване. В което никаква мрежа от ретранслатори не се включва.
                          Мда. Войната с копчета пак се отлага. Толкова повече че Иван Узунов почина през януари, лека му пръст. Той можеше и да реши нещо от въпроса.

Коментар

Стефане, какво искаш да кажеш с това? Че не може да стане или че няма достатъчно пари за тая работа.

Коментар

Видеоизображение с качество ПАЛ от преносими предаватели в пресечена местност няма как да получиш.
                              Доколкото разбирам ти трябва нещо като система ТЕТРА. Тя има възможност за предаване на видео, но с доста по-малко качество (като видео разговор през UMTS). ТЕТРА е създадена специално за използване от аварийни служби. Това е едното решение, но ти трябва ТЕТРА покритие в дадения район. В момента единствения лицензиран ТЕТРА оператор в България още не предлага услуги.
                              Друго решение е система подобна на тази, която използват пожарникарите (не нашите за съжаление). Всеки пожарникар има радиостанция, GPS и инерционен датчик (за позициониране в сгради). Може да се включи и камера. Данните се предават на диспечерския пункт, който координира работата на екипа. Такова оборудване в България може да ти достави тази фирма - http://komos-bg.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X