Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електронна книга - коя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Електронна книга - коя?

Не съм сигурен, че мястото е подходящо но както се вижда от заглавието - искам да сверя часовника за тези устройства в момента.
    Имам от много отдавна Amazon Kindle 2nd gen.
    От няколко месеца не го бях пускал, реших да го взема с мен през последната командировка и се оказа, че май е време за смяна.
    Вероятно батерия, дори ще разгледам в пещерата за подходяща но не за това е темата.

Разгледах какво има на пазара и съм малко объркан от изобилието.
    Имало дори вече шарени (цветни) E-Ink дисплей.

Ползва ли някой подобно устройство, от какво е доволен?

На първо дзяпане - Onyx Boox.
    Обаче ми прилича повече на таблет освен това е Powered by Hemoroid OS.
    Предпоставка за колики и стомашни проблеми при мен.
    Попаднах на BOOX Go 7
    По-малко таблет.
    Обаче пак хемуруит.

Към какво да гледам, дейба?

И преди да стане въпрос защо такова...
    Ми не мога истински да чета от друг дисплей.
    От време оно, с E-Ink "прогледнах".
    Сега гледам са и "светнали" и са станали "шарени" и затова хвърлям белтъци.
    Обаче толкова ми допада размера и функционалността на киндъл дъ секънд, че...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:kindle2.jpg
Прегледи:321
Размер:55.8 КБ
ID:6976294
    Враг усраине

Баща ми беше заклет читател, освен цяла библиотека с истински книги, последно ползваше Amazon Kindle от по-старите модели, аз също смятам че за четене в електронен формат, няма нищо по-добро от черно бялата на Amazon Kindle, екрана наистина му е феноменален и не дразни като четеш, ако например ще четеш на децата приказки с картинки, то тогава ще има смисъл да търсиш такова цветно, заложи на сигурното и провереното както сам си се убедил, всякакви други екрани и по-тежки, ще те откажат да четеш с удоволствие дадена книга.

Коментар

Гледам за:
      - читав екран
      - подръжка на epub, fb2, pdf, djvu (мразя да съм закотвен към една он-лайн книжарница или да ми се налага да търся как да конвертирам, без да получа каша)
      - под 300 лв.
      - удобен за държане с една ръка
      - водоустойчив
      - наличие на речници на английски, немски и руски
      - наличие на звук / четене на аудиокниги

В този ред.
      Засега съм с Poketbook Aqua2 (вече го няма по магазините) и съм мегадоволен от него.

Коментар

Аз също гледам за устройства до 8 цола МАКСИМУМ.
        Точно защото и аз гледам на възможността за работа с една ръка като абсолютно задължителна.
        Настоящият ми киднъл в комбинация с калъфа е супер удобен за това!

Всъщност липсата на подсветка при този модел при нужда е единствената причина, заради която бих го сменил.
        Изобщо не държа на шарен и бърз дисплей в случая.

Добре е да и е под 300лв ма нищо за сега не се получава.

Като говоря за Boox попаднах и на Палма:

Име:IMG_3059.jpeg
Прегледи:297
Размер:875.4 КБ
ID:6976325

Обаче не съм убеден, че този формат на телефон ще е удобен.
        Освен това в момента е почти 600лв.
        Вярно има камера за “сканиране” на документи и OCR софтуер но не съм сигурен доколко ще работи добре и дали изобщо ща го ползвам дори да е така.

За водоустойчивост не съм мислил - до сега не съм се сблъсквал с нужда от това.
        Ако има такъв рейтинг - добре но не е ми е супер важен параметър.
        Враг усраине

Коментар

Я си вземи един Киндъл Пейпъруайт с подсветка и свиркай
          Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
          За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Здравейте, бих препоръчал да видите модела на Barnes & Noble Nook Simple Touch GlowLight и на KOBO , имат добри модели и най-важното не са претенциозни към форматите за четене както е при Киндъла. Може да си смените батерията на старата книга и според мен и ще Ви върши работа още доста време. Имам и от трите модела и най ми харесва Ноока заради подсветката.

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
              ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
              Редактиране на коментар
              Кое е претенциозното на Киндъла ??
              Смъквам от читанка , пращам си на адреса на амазон и като си вържа книжката на вифи-то и се качва всичко

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              Или закачаш на компютъра и слагаш няколко хиляди книги безплатно свалени от торентите

Ще поръчам батерия - приблизително 20лв вървят в пещерата.
            Има някаква вероятност проблемът да не е от батерията и да не се оправи но в къщата така или иначе имаме 2 еднакви киндъла.
            За съжаление само един такъв калъф с подсветка за тях, което му е специалното.
            Не успях да намеря навремето втори, не и за нормална стойност според мен за него.

Име:20241014_152537.jpg
Прегледи:278
Размер:520.8 КБ
ID:6976342

Тия модели "четат" страхотно произволен текст, за съжаление само на инглиш.
            На български естествено не става, вероятно във формат аудио книга ще е ОК.
            Аз нямам навик да слушам някой да ми чете и рядко се сещам за тази възможност.
            На EN го прави наистина страхотно при това "разстройство" от каменната ера!

Иначе аз също не помня да съм имал проблем със съвместимост и формати?
            Както казва Иван качвам както през амазонският мейл но най-често през Calibre.
            Ако се качва директно, без някаква междинна обработка като горните сигурно ще има особености и несъвместими.
            Но по навик не го правя така и не знам дори кой формат им е нейтив.

За Kobo съм чувал, сега погледнах какво имат на пазара в момента.
            С монохромен дисплей и малък размер Clara ми задържа вниманието.
            Дори е водоусточив, като гледам май всичките им модели са, което не е лошо.
            Както казах не държа непременно на това но не е зле, бият се в гърдите с много голям рънтайм също.
            Слагам го в групата с интересите ма някак ми се струва скъпичък за такъв семпъл дивайс.
            Не, че Paperwhite не е същите пари - май всички гледат под 300лв да не падат

Все гладам да има физически бутони за разлистване както на дъртите киндъли.
            Тая функция от дисплея ми се струва, че няма да бъде толкова удобна.
            Не че съм ползвал книга с тъч освен някакви инцидентни тестов с Boox Tab Ultra.
            Имаме имаме няколко такива служебни хай-тек урутки и съм ги пипал за малко.
            Не ми е хич удобно но и самото устройство е огромно та вероятно затова.
            То не е основно четец за книги, това му е някаква второстепенна функция.
            Всъщност дори не знам какво е основното му предназначение - сигурно има някакво но за мен е неясно

То от офиса знам за тоя бранд и гледах предимно на него като алтернатива.

Враг усраине

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
              Редактиране на коментар
              Е то това е като Ремаркабъл-а и Киндъл Скрайб --- елекртонна хартия ги водят

• Esper
              Esper коментира
              Редактиране на коментар
              Така изглежда.
              Само дето е по-скъп от киндъла, към 1000лв бяха последните, които купувахме и то с монохромен дисплей.
              Този тип се продават със стилус и доколкото зная стават не само за писане но и за рисуване.
              Всъщност точно за скициране се очаква да ги ползват при нас но дали е така - балига!
              За книга поне на мен ми е неудобно за употреба заради големият размер.
              Даже обикновен таблет 10' ми е неудобен та какво остава за книга!
              Да не говорим за цената и функции от които нямам нужда.

Обаче бях адски впечатлен от тях в началото.
              Дори не допусках, че E-Inc дисплеите могат да бъдат толкова динамични при нужда.
              Това чудило плейва доста сносно клипчета от тубата.
              Всички BOOX са с Хемороид и може да се свали произволен ап от хухъл магазина.

• KingofROAD
              KingofROAD коментира
              Редактиране на коментар
              И а мен ми беше неудобен 10" таблет в началото, ама сега ми е като на свинчЕ звънчЕ. Почти всичко се тъкаля, 8 ядра 8 геги рамец, 128 ромец. Какво му трябва на свинчЕ-то?

изчакай черния петък и си купи kindle paperwhite.

Коментар

До тука 2 глас за киндъл а впечатленията от моите "нафтови" са дългогодишни и отлични също.
              Едва ли обаче ще чакам черен петър за да си купя нова книга.
              Да, малко скъпички ми се виждат но сумата не е кой знае каква.
              Не е имот в Бояна нито пък ще вземам пале с такива та да го планирам в бъдещето.

Тия дена ще бъде, както новата, така и батерията за моят.

Между другото те се оказаха модел D00901 което се води трета генерация а не втора.
              Батериите са различни и са малко по-скъпи от 20лв но и 30 да са риска е оправдан.
              Враг усраине

Коментар

Подкрепям за киндъла..
                Няма страшно в умирачката...
                Страшното е да си жив!...

Коментар

Здравейте, ако няма дадена книга на формата за киндъл трябва да се преформатира през калибре , което е малко тегаво и затова по удобно е да се сложи направо без да се занимава с това човек.

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                    Редактиране на коментар
                    Нищо тегаво няма с Калибъра , качваш си книгата , даваш импорт към устройството и готово, то си прави всичко само
                    Последно редактирано от ИВАН НЕДОКЛАНОВ; 15-10-24, 08:49.

• KingofROAD
                    KingofROAD коментира
                    Редактиране на коментар
                    Калибрето и на мен ми харесва. За таблет може и ReadEra

• BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Калибър има конвертиране на множество файлове едновременно, което е супер.

Или така през мейл.
                  Това е най-бързият начин да си метнеш на киндъла някакъв материал, който да прочетеш в последствие.
                  Не е нуждно Калибре в този случай.
                  Враг усраине

Коментар

• BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ако искаш да ти помогна да си инсталираш виртуалка с Линукс и Калибър

• Esper
                    Esper коментира
                    Редактиране на коментар
                    Защо пък виртуалка, калибъра го има нейтив и за джам и за лайнукс.
                    За мак не съм сигурен - не съм търсил.

Още един глас за Киндъл пейпъруайт
                  ​​​​​​
                  Peugeot 4007
                  ex Nissan X-Trail 2.2 Di

Коментар

Везната определено се накланя към нов киндъл.
                    Да имаше само БАРЕМ 2 истински бутончета...
                    Поне от едната страна, мама му стара!

Враг усраине

Коментар

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
                      Везната определено се накланя към нов киндъл.
                      Да имаше само БАРЕМ 2 истински бутончета...
                      Поне от едната страна, мама му стара!

Ще свикнеш. Имам такава от 5-6 години, много съм доволен. Преди това бях с такава като твоята, също с калъф с подсветка. Ама paperwhite няма нужда от такиво "опции". Ползвам я без калъф, има някакви драскотини, но пък заема по-малко място и е по лека.
                      יעבור
                      «И това ще мине»

Коментар

• Esper
                        Esper коментира
                        Редактиране на коментар
                        Колъфа за моите освен подсветка дава и един ластик през ръката, нещо като ремък.
                        Още едно удобство за работа с 1 ръка
                        Да пази самият четец отдавна е изгубил значение

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                        Редактиране на коментар
                        Аз калъфа го ползвам, защото , като се затвори и приспива книжката , така батерията държи много.

• Esper
                        Esper коментира
                        Редактиране на коментар
                        При новите явно - нафтовите киндъли като моите нямат такава функционалност за изключване от калъф.
                        Но поне си гасят лампичката върху него като угасне киндъла, което не е малко.
                        Изобщо много добре измислена платформа за времето си.
                        вЕрно калъфа прави четеца по-обемен и тежък но в този конкретно случай оригиналният калъф дава повече блага отколкото неудобства.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X