Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мобилен интернет за постоянно (домашно/офис) ползване

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Мобилен интернет за постоянно (домашно/офис) ползване

    Заглавието казва повечето, но дяволя се крие в детайлите, така че ги споделям подробно.

    Условията: Живея постоянно на отдалечено място в района на София (Плана планина, не в село). В голяма степен се налага и да работя от дома, вкл. чести видео срещи, а като се прибави онлайн обучението на децата изискванията към интернет връзката са съвсем "пълноразмерни". Има ток, но няма и не е имало трасета за телефонни кабели.

    Настоящето решение: С помощта на насочени антени си доставям сигнала от крайна точка на селото до моята къща. Има пряка видимост и със това трасе като цяло проблеми няма. Интернета до точката на края на селото (един стълб) се доставя от местния интернетаджия. Работим си така от 4-5 години със "задоволително" качество, въпреки, че доста често се налага да компенсирам повредите по трасето с мобилен интернет. Но ставаше..., до скоро...

    Проблема: "Интарнетаджията" загуби битката с "големите риби" за клиентите в селото и въпреки че продължава да се опитва да работи то определено няма никакъв ентусиазъм да поддържа мрежата. Конкретнпо в моя случай, след отпадане на много клиенти се оказва че моя стълб с антената е на края на 3 км. трасе през гората и положението с поддръжката стана плачевно. Няма какво да му рърся кусур на него - за 20 лв на месец явно няма да работи само за мен...

    Решението: Ами търся го... трябва да е смислено и целесъобразно по мащаб. Собствен сателитен интернет не е опция... Сложни технически решения, които да трябва аз да организирам или поддържам (примерно да изградя мрежа със съседите за да делим нещо общо) също не са решение. За мен това е средство, нямам никаъв спортен интерес в областта. Това което към момента ми излиза като идея е мобилен интернет от гсм оператор.

    Въпросите: Това решение ли е изобщо? Т.е. може ли на смислена цена да задоволи потреблението на нормално работещо онлайн семейство? Имал съм разговори с хора, които използват точно такова решение, но не знам в детайли. Не знам и точно какъв трафик ми трябва, опита ми показва, че като мина изцяло на мобилни данни за няколко дена поради повреда в мрежата, едни 3-5 ГБ на ден заминават... т.е. сигурно нещо като 100 ГБ на месец са минимума, ако отрежа децата да теглят игри и филми от вкъщи Реалистична ли е тази оценка или бъркам много?
    Конкретни предложения за добри оферти от доставчиците за текава услуга?
    Как да тествам предварително сигнала, защото освен обема ме интересува и скоростта, разбира се, която зависи от обхвата на съответния оператор?
    Залагам надежди на това решение, защото въпреки че знам, че към настоящия момент то е компромисно си мисля, че съвсем скоро с навлизането на следващото поколение gsm мрежи би трябвало да стане съвсем прилично (дори сега се оправям с хот спот през телефона, макар и не чак идеално). Бъркам ли много с този оптимизиъм за развитие в тази посока в обозримо бъдеще?
    Други алтернативи има ли? На Илън Мъск и Старлинк да разчитам ли, или този проект за глобален интернет няма да е за крайни потребители?

    Въпроса не е на живот и смърт, и сега си пиша през телефона, но ако има по-правилно решение не искам да го игнорирам от глупост и незнание. Предварително благодаря за съветите.
    Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

  • #2
    Ходи до Виваком да ги питаш колко ще излезе. Постоянно изграждат на частни клиенти такива мрежи със две малки насочени антени. На километри разстояние.
    На нас клиренс ни трябва , не скорост

    Коментар


    • rosen_offroad
      rosen_offroad коментира
      Редактиране на коментар
      Ама трябва да имаш видимост към антена на виваком

      И аз така получавам на село само че от местен провайдър.

    • icerunner
      icerunner коментира
      Редактиране на коментар
      Пряка видимост към поне две големи станции на оператори имам, на високо съм. Не знаех че има опция да ми сложат насочена антена като индивидуален клиент? Звучи твърде хубаво за да е истина... Ще проверя

  • #3
    Ползвах една година такава услуга .
    Нямах алтернива затова минах на този вариант.
    Скорост има , но трафик за филми и игри е скъпо . Не знам сега как са цените . Иначе за онлайн срещи ставаше .
    На Мъск нета е за крайни потребители , но кога ще дойде тук не се знае.
    Иначе на какво разстояние ти е най-близкия доставчик ?
    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

    A1+

    Коментар


    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Аз докато напиша излязло друго мнение .
      За да не става объркване, аз ползвах мобилен интернет , през мрежата на единия оператор , защото само той имаше покритие . Модем със сим карта . Цената беше нещо като 20 лева на месец 16 гигабайта , на бърза скорост и след това неограничен на бавна.
      Другия оператор, на който имах домашен телефон по кабел, ми отказа всякакъв интернет . Нямали покритие на мрежата, апък абоната бил твърде далече за кабелния им нет .

  • #4
    Виж и при теленор. При мен се получи по-добър трафик.
    Виж в страниците и на двете компании.
    Ако добавиш интернет към основния ти план на телефона- може и да ти дадат "комплексна цена"

    Има ли вариант да забодеш един колец в двора на съсед с кабелна мрежа и оттам по въздуха, както досега?

    Коментар


    • #5
      Има добри насочени антени - GSM рутери, с две SIM карти, за два оператора. Мога да дам за проба.
      Но трябват добри пакети. Мой познат ползва Виваком + А1

      Гледам, Mobix пакет е 21.80 лв за 60 GB месечно
      Net Box 1000 е 30 лева - 1000GB на макс скорост месечно

      с читав рутер и два оператора има надеждност и добър обем
      Последно редактирано от Веско; 27-02-21, 21:41.
      Show must go on!
      LZ1VES

      Коментар


      • icerunner
        icerunner коментира
        Редактиране на коментар
        Като цяло "надеждността" дори не ми е толкова фатална, защото аз нямам някави непрекъснати критични процеси, а бекъп за провеждане на среща или друго винаги имам интернет през телефона. По скоро ми трябва рентабилно решение за "нормалния трафик"

      • Веско
        Веско коментира
        Редактиране на коментар
        Ако дете ползва за училище или друг без IT познания в домакинството, е добре да има втори оператор, дори с малък пакет за осигуряване, когато първия изчезне или прекъсне връзката. Системата с две карти се програмира за приоритет на едната карта и осигурява надеждна работа.

    • #6
      Аз пък ползвам 4Г интернет от Тиком + Булсатком (те са две мрежи но позволяват роуминг от едната в другата) 300ГБ/мес за около 30лв и резервен от Теленор (пак 4Г), 100ГБ/мес за около 25 лв. И едното, и другото с насочени антени и мога да си избирам между няколко клетки (живея на място с изглед към западната половина на София). Тиком практически осигуряват 40 мегабита симетрично, Теленор са на 25/5. И едните, и другите дават постоянен адрес за малко пари.

      Всъщност съм напълно в чертите на града (кв. Киноцентъра 3), но с интернета е мега зле - А1 дават през DOCSIS (коаксиалите на кабелната телевизия, около 20 мегабита реални когато е наред), Виваком дават ADSL през телефонен чифт (около 15 мегабита реални когато е наред), и с едните, и с другите нямам никакво желание да се занимавам, и едните, и другите искат обвързващ договор за услуга тип "боклук", а няма нищо друго в района. В Драгалевци поне имаше вариант за оптика на А1.

      Все се каня да се договоря с някого от Манастирски Ливади или Борово със сгоден балкон, да му пусна една оптика и да ползвам някакво вифи на 5 гигахерца (или на 60, ако на 5 работи зле) до мене.


      п.п. тия дни гледам че Виваком са пуснали някакви оферти от рода на неограничен 4Г за 35 лева месечно - не си го обяснявам по друг начин, освен че Мъск идва със страшна сила и те го знаят.

      Коментар


      • icerunner
        icerunner коментира
        Редактиране на коментар
        я кажи малко повече за тези 300 гб за 30 лв, че май точно това търся бекъпа на теленор и сега го имам и си го увеличавам, когато трябва, но 30 лв за 300 гб не са ми предлагали...

      • Веско
        Веско коментира
        Редактиране на коментар
        https://www.a1.bg/a1-net-box

        Писах по-горе - 1000 GB за 30 лева

        Сега видях - без сателитна телевизия, е 41 лева на месец
        Последно редактирано от Веско; 27-02-21, 21:47.

      • Ясен
        Ясен коментира
        Редактиране на коментар
        Ако не искаш да е към картела:
        https://ticom.bg/bg/personal/4g-lte/...-laptop/?o=263

        Въпросът е дали те или Булсатком имат покритие при тебе.

        Ако искаш мога тия дни да се възкача с една антена при тебе и да изследваме.


        p.s. тия мощно са подобрили нещата, това обяснява защо не ме спряха на около 500гб за януари. Но според мен трябва да ми свалят цената.

    • #7
      Той неограничен, ма свала скоростта. Смисъл Х гб на някаква скорост и после на минимална. Поне това видях преди две седмици.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

      Коментар


      • Ясен
        Ясен коментира
        Редактиране на коментар
        Това беше преди.

        Сега има някакъв неограничен по количество и всичкият на приемлива скорост под максималната.

        Кой знае каква мошенгия са съчинили тоя път.

      • коко келеша
        коко келеша коментира
        Редактиране на коментар
        Какво да съчиняват - договор за две години

        П.П. А и по принцип винаги в договора със ситни буквички е написано, че скоростта е такава само при идеално подреждане на планетите ))))))))))))))))
        Последно редактирано от коко келеша; 27-02-21, 17:17.

    • #8
      Точно ментел имаха някаква глупост с “разумно” ли незнам какво беше месечно потребление.

      На мястото откъдето ти излъчва “оператора” има ли захранване , ако да трите километра несигурно трасе могат да се изпълнят с оптика /щFTTH/ е достатъчно ефтина два МС в краищата ~400 лв. без полагането ама ти нали си височинен работник
      088455338две
      "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
      Джамбазов 2010г..

      Коментар


      • #9
        bulsatcom 11 лв. за 40 гига. Имат ли покритие е много добре. На сайта си имат карта, там можеш да провериш приблизително.
        I get High by going Down

        Коментар


        • Иванов Иван
          Иванов Иван коментира
          Редактиране на коментар
          И като навали един пръст сняг върху чинията, всичко приключва.

        • Ясен
          Ясен коментира
          Редактиране на коментар
          За снега не позна. Това не е телевизия.

        • Иванов Иван
          Иванов Иван коментира
          Редактиране на коментар
          Може и така да е. Наистина за телевизията са ми наблюденията.

      • #10
        Не съм изненадан, от всички разговори в интернетаджии темата във Форума излезе най-полезна.
        До тук изводите, които правя за мен:
        1. Офертата на Тиком за 300 + 300 ГБ за 17.90 лв./мес, мисля е изгодна, дори с условието да подпиша 2-годишен договор. На тази цена и да има безплатен интернет за всички след 1 година, пак ще го преживея Обаче на тяхната карта https://ticom.bg/bg/map съм напълно извън покритие на 4Г мрежата им.... Дали това може с насочена антена да се промени?
        2. Офертата на А1 също е добра - 1000 ГБ за 30 лв. - при тях има опция да ползваш "условия за 2 годишен договор'' без обвързване за абонати, kоито ползват вече такава услуга и добавят нова точка на друг адрес - т.е. ще търся приятел за да използвам добрите условия докато ми изчече договора за ТВ към Виваком и после ако съм доволен ще сключа комбиниран договор... Как да тествам предварително обхват и скорост?
        3. Предложението на Веско за умен рутер с един голям пакет към един оператор и втори малък към друг е перфектно, ако установя, че има нестабилност в сигнала. Щом може да се приоритизира е идеално. Първо ще видя има ли нужда изобщо...
        Последно редактирано от icerunner; 01-03-21, 15:23.
        Technical Rescue Direct - life lies in courage
        http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

        Коментар


        • #11
          С тиком говорих, нямат покритие извън София... Аз от друга страна съм сравнително на високо... Та продължавам да си мисля с насочена натена дали нямам шанс. Освен това техните карти не са "заключени" на адрес, както нетбокса на А1 или Вива, т.е. може да се пробва с чужда карта... Ясене
          Но все пак, може би А1 ще е по-тривиално решение за момента, особено ако може да стане необвързващо за 2 години напред
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

          Коментар


          • #12
            Сега разгледах пакетите на Ментелите..доста са различни .. прти тези условия си струва. При мен покритието им не беше на макс( 3 от 5 чертички) , но пак скоростта си беше супер. Просто цената не ме устройваше тогава ( 25 лева за 16 гигабайта) Явно конкуренцията работи ; )
            Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
            За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

            A1+

            Коментар


            • #13
              Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
              Не съм изненадан, от всички разговори в интернетаджии темата във Форума излезе най-полезна.
              До тук изводите, които правя за мен:
              1. Офертата на Тиком за 300 + 300 ГБ за 17.90 лв./мес, мисля е изгодна, дори с условието да подпиша 2-годишен договор. На тази цена и да има безплатен интернет за всички след 1 година, пак ще го преживея Обаче на тяхната карта https://ticom.bg/bg/map съм напълно извън покритие на 4Г мрежата им.... Дали това може с насочена антена да се промени?
              2. Офертата на А1 също е добра - 1000 ГБ за 30 лв. - при тях има опция да ползваш "условия за 2 годишен договор'' без обвързване за абонати, kоито ползват вече такава услуга и добавят нова точка на друг адрес - т.е. ще търся приятел за да използвам добрите условия докато ми изчече договора за ТВ към Виваком и после ако съм доволен ще сключа комбиниран договор... Как да тествам предварително обхват и скорост?
              3. Предложението на Веско за умен рутер с един голям пакет към един оператор и втори малък към друг е перфектно, ако установя, че има нестабилност в сигнала. Щом може да се приоритизира е идеално. Първо ще видя има ли нужда изобщо...
              На Тиком неустойката е 3 месеца, но както вече казах давам антена и карта за проба.

              Почти съм сигурен че с каквато трябва антена ще хванеш или тях или булсат, което е същото.
              С антената можеш да тестваш и други оператори. Имам карти Вива и Теленор.

              Умният рутер има предимства в конретни условия, но не и за интернет за общо ползване. Не ме питай откъде знам.

              И те така.
              Какво правиш другия уикенд?

              Коментар


              • #14
                Аз съм много доволен от не ограничен план с интернет(на макс скорост) и минути, на един от мобилните ни оператори. Имам добро покритие на село и си правя телефона на "Хот Спот" От там вече чрез wi fi си свързвам лаптопа, настолния компютър и други устройства. Просто си сложих wi fi карта на настолния и всичко е 6. Проблемът е, че когато си навън - няма интернет вкъщи. Това при положение, че ще се ползва и от други хора.
                Ако е машина, нека бъде немска!
                XJR 1200
                ETZ 150
                Kawasaki Ninja ZX10R

                Коментар


                • #15
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_2021-03-02-18-34-32-870_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
Прегледи:1659
Размер:161.4 КБ
ID:6715492 Оптичен кабел до антената на стълба, само твой кабел,какъв е проблема.

                  Този доставчик с който работиш в момента,теглиш една оптика от неговия център ,до твоята антена ,плащаш го ти,подръжката ти е почти нулева с години напред,освен ако няма съботаж...

                  Единствено има там разни лицензии,но по селата май никой не гледа
                  във момента наблюдавам около 150 точки във цяла Бг от които около 100 са на мобилни оператори...някъде работят добре,даже много добре бих казал..другаде от зле до един ден в седмицата имам достъп...до някои.

                  Във работната кола имам 4-5 модема на всички оператори,всичко е индивидуално до мобилната клетка .Като цяло Монтана , Ямбол, Пловдив,Стара Загора, София,са ок,Там по границата,звздец , Симеоновград,любимец ,цялата родопска яка,тц.

                  Теленор и Булсатком в момента
                  Последно редактирано от Roninn; 02-03-21, 17:35.
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                  Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                  Анатолий Пейчинов o8875о9815
                  https://dvrbg.com/

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X