Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще остане ли в миналото радиопредавателната антена във Вакарел?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ще остане ли в миналото радиопредавателната антена във Вакарел?

    Колеги, позволявам си с изричното съгласие на автора (д-р Деян Иванов), да цитирам негова публикация във фейсбук относно антената във Вакарел. От мен няколко снимки...



    Българска история за скрап

    Българинът вече не уважава никого и нищо, а най-лесно за него е да превръща всичко в скрап. Не уважава талантливите хора-„не може да са по-талантливи от него, а просто имат повече връзки и пари“, не уважава честността и почтеността, а доброто възпитание приема като признак за слабост. Нищо, че дядо му се e държал почтително с всички и думата му "на две" не ставала, ама то било отдавна-сега са други времена, нали...

    Не уважава религиите, не уважава просветата, не уважава слабите, бедните, онеправданите и неизвестните, не уважава нищо, което може да му покаже колко низко е паднал духовно и интелектуално. И докато в редиците на всеки протест има платени агресивни провокатори, докато полицията в БГ бие невинни протестиращи без причина, докато все едни и същи нагли мошеници се въртят във властта имитирайки демократични изборни принципи, докато цари колосално неуважение към лекари, мед сестри, учители, преподаватели, полицаи и в част от последните изброени също цари колосално неуважение към пациенти, учащи се, протестиращи и въобще към хора имащи нужда от помощ, която не получават... Докато това продължава Ганьо ще продължава да реже гумите на колата на Ваньо пред входа на блока, за да си отмъсти на всички и за всичко, ще пие ракия, ще псува и ще чака „нещата да ги оправят“ руснаците.. Или американците... Или турците... А защо не и марсианците?.. Тях ще ги уважава и на колене ще им пада-къде ще ходи!.

    Друго клетият Ганьо не умее, а най-достъпен за неуважение е Ваньо-на един паркинг разстояние и през една панелна стена, през която утре пък той ще му отмъсти с рева на флекс машината в 7:00 сутринта. Рязане му е майката! И неуважение разбира се-иначе кой ще те уважава и ще признае, че си пич!.

    Скоро ще бъде нарязан на скрап първият радиопредавател на Българското Национално Радио построен от фирмата Телефункен през далечната 1937 г край Вакарел, преживял природни и политически трусове, но не и безхаберието и безродието. В света има останали само три такива радиоантени и едната от тях все още гордо извисява 215 метрова снага край Вакарел.

    Местните хора тогава са дарили земята си за да има Царство България Национално радио излъчвало оттам в продължение на 77 години!. Е как да ги уважаваме днес-какви са били тия българи дето без пари са си дали земята за някакво си радио и за какво ни е нужно то днес-нали има Фейсбук и електронни медии?!..

    Самият първи уникален радиопредавател поради изтекъл ресурс беше нарязан още през 90-те години-нищо че от фирмата производител наследила Телефункен предлагаха безплатно най-съвременни негови заместители срещу експоната от 30-те години на 20-ти век. Хората искаха да го запазят в странство като музеен експонат, но Бай Ганьо отказа и с „достойнство“ бързо го наряза... Сега новоизлюпени собственици пък се готвят да нарежат и 215 метровата уникална ромбоидна антена, за да се освободяло място, защото нямало къде другаде да бъде построена сграда за живеене и обучение на IT специалисти от фирмата им... Нямам думи!

    Друг „аргумент“ в полза на нарязването бил, че антената „не можела да бъде повече поддържана поради липса на средства“, но специалисти уточняват, че и в това си състояние антената и без поддръжка може да издържи векове поради изключителната и здравина, както и на обтяжките и. Можеше този обект да бъде превърнат в музей, както се случва в нормалните държави (чуйте моля интервюто на записа от линка), магистрала „Тракия“ е на 1 мин и с малко реклама можеше да се превърне в удобен за пътуващите атракцион-през целия период на съществуване на предавателя достъпът за „простосмъртни“ е бил ограничен и на много българи и чужденци би било интересно да го посетят срещу заплащане. Ама най-добре на скрап-вземаш парАта и не се занимаваш повече!..

    Можеше да го продадем на немците за да бъде в Германия музей-„не, не може, ще се изложим пред чужденците“. Най-добре на скрап! Наши и чужди радиолюбители преди 3 дни излъчиха гордо през тази антена „последните сигнали“ правейки си състезание и реклама-акт с който се гордеят, но аз не разбирам. Никаква тъга и гняв не показаха в интервютата си по повод предстоящото унищожение на една радио реликва и част от българската история-напротив хвалеха се с постиженията си на състезанието. Като им поставих въпроса в техен сайт отговор не получих. Не знам как сърце не им трепна и да организират едно гражданско неподчинение или поне протести, а не пир по време на чума-да се хвалят с последните излъчвания от култовата антена преди да бъде разглобена вместо душа да дават за да я опазят.

    Карал съм като ученик 2 годишна предказармена школа за радиотелеграфист (постигнах най-високия клас, но това е без значение) и не приемам такова поведение за нормално и морално, но смятам, че не е нужно да си радиотелеграфист за да мислиш така, а просто да държиш на историята и на миналото си! Историята трябва да се пази, защото народ без история няма бъдеще! Днес без организирана масова кампания подозирам, че на фона на всички останали „първостепенни“ проблеми, които всъщност са все едни и същи от 30 години, повече антената край Вакарел няма да я видим, тихичко ще бъде нарязана без никоя медия да го отрази, а повечето няма и да забележим, че вече я няма. Ей така става заради огромното неуважение към неща които са ни били важни без да ги ценим и сме ги ползвали като даденост без да се замисляме колко са уникални и колко голям дълг имахме да ги запазим.

    Светла му памет на предавателя на БНР край Вакарел и на последните оцелели остатъци от българска история от една отминала не толкова отдавна епоха. д-р Деян Иванов


    https://bnr.bg/horizont/post/1013016...ELnqoft62YFZMA

    https://www.sandacite.bg/радиопредав...BTEjuNGafCAJVw





    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG3558.jpg Прегледи:0 Размер:522.0 КБ ID:6626562


    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG3571.jpg Прегледи:0 Размер:334.7 КБ ID:6626563



    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG3588.jpg Прегледи:0 Размер:433.9 КБ ID:6626564
    VPetrov.photography

  • #2
    Четох го някъде това преди може би месец-два.
    Дайте идея какво да направим, за да запазим за поколенията това съоръжение.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

    "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

    Коментар


    • #3
      Решението на този казус се намира в един закон, който носи името: "Закон за културното наследство".
      Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

      Коментар


      • #4
        Решение по-скоро няма да има, в момента на никой (от управляващите) не му е до културни наследства, а каузата за съжаление е твърде далеч от повечето хора.

        Препубликувах на д-р. Деян статията, ходих да направя няколко снимки и заведох дъщеря ми да я види. От моя страна това мога да направя. Във всеки случай чух и от местните там, че антената скоро ще се премахва, на който му е интересно, нека иде сега да я види.
        VPetrov.photography

        Коментар


        • p-pleven
          p-pleven коментира
          Редактиране на коментар
          На местни особено не се вярва - някой недочул, някой недоволен, че .... и т.н. Пиша го като "местен".
          (2017 местни от Беларус ми казаха, че антените на Дуга-2 (50 км по въздух от Припят) са били демонтирани... Слад месец имаше клипове как сталкери се катерят по тях, а след две години и достоверни снимки от първа ръка)

          Въпроса е отново до пари, понеже мястото там изисква ресурс от МВР да се пази, отделно да се държи технически безопасно и т.н. и какъв ще е пазарлъка между институциите и дали се чуват гласове от обществото.

      • #5
        Компетентен е министърът на културата. Антената попада в категория "Индустриално наследство" според мен. През годините МК е обявявало за паметници на културата далеч по-незначителни обекти.
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

        Коментар


        • #6
          То хубаво ще го обявят за паметник, но от другата тема по въпроса стана ясно че теренът вече е частен (с идеята да се строи нещо като IT село), а антената страда от корозия (каквато кой-знае каква не видях) и умора на метала, като в същото време не подлежи на разглобяване (без рязане) и преместване.
          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

          Коментар


          • #7
            Вярваш ли, че ако я предложим на германците да дойдат да я приберат като експонат, ще откажат?
            Частната собственост не влияе изобщо върху статута на ПК. Пример- Летище Божурище.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

            Коментар


            • #8
              Нито вярвам, нито не вярвам. Просто споменавам че въпроса може да е чисто технологичен.

              ...а и някои неща не се връзват.

              1. Стария предавател е заменен с руски МНОГО преди да се говори за затваряне, демокрация и т.н. Телефункен (или който там) да проявява интерес към руски предавател ми е малко странно.
              2. В антената не виждам достатъчно метал, който да покрие стойността на демонтажа, рязането и извозването. Някак си ми е трудно да повярвам че частник би отказал някой да покрие демонтажа на антената за собствена сметка.
              3. Антената е доста удобно съоръжение и за доста по-модерни комуникации, със съответния прикачен инвентар по нея - също ми е трудно да повярвам че някой ще я гътне просто така, ако е използваема и ако можеше да се осигури безопасната и експлоатация например със смяна на обтяжки или други сравнително прости и евтини доработки.

              Не ме разбирай погрешно - на мнение съм че всяко бутане и рязане на нещо, коствало толкова усилия и средства за да се вдигне и вършило работа толкова време, винаги е тъжно и жалко събитие. Но някои неща просто не подлежат нито на консервация, нито на възстановяване. Ето това трябва да се изясни - техническото състояние на съоръжението с цел преценка дали изобщо е възможно да стои безопасно изправено, и чак после да се преценява дали ще се обявява за паметник, дали ще се мести, продава, подарява, реже и т.н. Информацията до момента хем е малко, хем противоречива.
              Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

              Коментар


              • #9
                Вчера вече я нямаше. В Понеделник май си беше там. Интересно как се събаря такова нещо, предвид сградите около нея.

                Коментар


                • #10
                  Някаква петиция може да се създаде на сайта за петиции

                  Коментар


                  • #11
                    за какво?

                    Коментар


                    • large
                      large коментира
                      Редактиране на коментар
                      Да я върнат обратно...

                  • #12
                    Няма я жалко
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

                    Коментар


                    • #13
                      Скрап!
                      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

                      Коментар


                      • #14
                        Ужас, е кога успяха ? Егати простотията...

                        Коментар


                        • #15
                          Е какво има да успяват? Режат едното въже и антената е долу.
                          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X