Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Който знае да обясни...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Който знае да обясни...

Ако някой знае, нека сподели. Какви са клавиатурите на японците, китайците, корейците?

Ако йероглифите са 3000, е необходима десеторно по-голяма клавиатура. И тя не ще обхваща всичките им "букви". Преди компютрите са имали пишещи машини. Какви?

Миналата година на автостоп возих един японец, гайдаржия. Говореше горе-долу български. Той ми обясняваше нещо такова. Пишем на латиница звуковото съответствие на японските думи. После компютърът го пише с йероглифи.

Японците имат все пак, и опростено писмо. А китайското?

Горните въпроси нямат практическа стойност. Но ми е интересно.

До: Който знае да обясни...

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
    Ако някой знае, нека сподели. Какви са клавиатурите на японците, китайците, корейците?.
    Аз не знам, но Wikipedia знае
    Chinese input methods for computers
    или по-общо
    Keyboard layouts
    Разбира се, по-интересно ще е някой да сподели личния си опит, но докато се появи такъв...

Коментар

Китайците имат опростен китайски, това със сигурност.
      Единият от вариантите за японски конкретно е да се изпише думата "на слух", тоест, така, както се чува, а специален софтуер я преобразува в граматически правилната комбинация от йероглифи или както там се водят японските символни заместители.
      Сигурно има и други начини, но за тях не знам
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Точно обратно е. Японские иероглифи са опростени китайски. Китайци също доста ги поопростили в процеса на развитие. Тн "пунтухуа" в китайска граматика е с двойна структура - един иероглиф може да означава един предмет или действие, а може и да се исползва и като слог в сложно съчетана дума. При японци не е така - те имат освен иероглифи и две азбуки "Катакана" и "Хирагана". Иероглифи при японци се исползват и с двете азбуки, и така. Няма да ви занимавам с двойно четене на иероглифи, но в общи черти нещата са такива.

Коментар

Темата, май, приключи с изчерпателната информация на Паджеровод. Благодаря. Цял час разглеждах чуждите клавиатури. Налагаше ми се да пиша текст на турски и намерих начин за изписване на тяхното Й, Ю, ЙО, Ч и т.н.

Японските йероглифи са заимствани от китайските и японец почти чете смисъла на написаното по китайски, без да може да го произнася по китайски. Само на японски.

За звуковото въвеждане на китайски йероглифи (понятия) изглежда работата не е така проста. Защото еднакво написаното в различните райони се чете различно. Казват, електронните медии напоследък изтриват тези различия.

В линковете е подробно обяснен феноменът QWERTY за който Спасс55 ни разказа преди година.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X