Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лазер от лазерен принтер - става ли за нещо?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Лазер от лазерен принтер - става ли за нещо?

Скапа се моторчето с огледалата на един от служебните принтери - HP LJ1200. Сменя се обаче целия модул - моторче, лазер с управлението му и оптика. Стария модул си седи така, без шанс за оправяне.

Питам се, може ли тоя лазер да свърши някаква друга интересна работа, или да замине на боклука?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Лазер от лазерен принтер - става ли за нещо?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Питам се, може ли тоя лазер да свърши някаква друга интересна работа..?
    Може. Направи си лазерен меч, като на Хан Соло от междузвездни войни.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Витлиемоф Преглед на мнение
      Може. Направи си лазерен меч, като на Хан Соло от междузвездни войни.
      Само да е на батерий "Никопол",за да не го хване режима на тока!
      П.П. Спарто, нека силата е с теб!
      Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Питай "баш майстора" по лазерите - Стефан. Може да му намери някаква употреба....
        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
        Неизвестен мъдрец

Коментар

Не го знам какъв е и колко, но някаква сигурно може.
          Само не го разпоявай, че поялника ще го съсипе с топлината и по напрежение. Преди това крачетата трябва да се омотаят с медна жичка едно към друго.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Не го знам какъв е и колко, но някаква сигурно може.
            Само не го разпоявай, че поялника ще го съсипе с топлината и по напрежение. Преди това крачетата трябва да се омотаят с медна жичка едно към друго.
            Това с крачетата го знам. Иначе, по спомен е SMD елемент. Така или иначе, ако се разпоява ще е с духалка, докато падне. Утре ще огледам по-подробно.

Мисълта ми е друга - не знам какъв цвят е, нито каква мощност. Ще опитам да изнамеря нещо, но това често са си елементи на HP, или правени специално за тях, и съответно информацията е оскъдна. Не вярвам обаче да е нещо коренно различно от на други лазерни принтери, затова и питам, понеже не ми е силата там. Принтера е 1200DPI, което ще рече че най-малкото е много добре фокусиран, откъдето евентуално може да дойде ценността му. Все пак такова не се продава под път и над път а и надали за жълти стотинки.

Нещото, което знам е че и оптиката е ценна сама по себе си, защото се прави трудно. Тя обаче е ценна в конкретното си приложение. Иначе е просто стъкло.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Там в един корпус, или даже на един кристал, има два диода - собствено лазера, и фотодиод. Той следи изходната му мощност, а възможно и фокусирането. Обектива е класиката в жанра - трябва да тежи не повече от един грам, да е не по-голям от един милиметър, и да струва не повече от 10 долара Това е условието, което е поставено някога при проектирането на първите четящи и записващи оптики. Лещичка в метално пръстенче, мушната в бобинка. Все едно мембраната на високоговорителя.
              Не знам колко е голяма всяка точка за такава разделителна способност. Ако е стар едва ли е син, най-много да е червен, а не инфрачервен. Погледни ремонтирания на тъмно, все някакви отблясъци по хартията ще има. Понеже само запича мастилото, сигурно ще е единици миливатове. Тия от СД-тата са десетки, в ДВД-тата, заради бързодействието, са чак до 200 мВт. Те вече стават, например за машина за рязане на етикети. Или за скрайбиране на нещо, инфрачервени са. Ако ти се прави такова нещо, мога да се включа с разни механични чаркове.

Коментар

По-старите лазерни ейчпита бяха с инфрачервени лазерни диоди.
                Мощността не знам каква е, но лазерът не служи за запичане на тонера, а за промяна на заряда на барабана.
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                  По-старите лазерни ейчпита бяха с инфрачервени лазерни диоди.
                  Мощността не знам каква е, но лазерът не служи за запичане на тонера, а за промяна на заряда на барабана.
                  И аз знам така.

За другото - имам и DVD със зелен лазер. Син - все още не. Не му е дошло времето. Това със скрайбирането ме заинтригува

За фокуса - утре ще видя с колко извода е. Не знам в принтерите да има динамичен фокус, но ще погледна обстойно. Много е вероятно да бъркам.

Коментар

Нямат принтерите динамичен фокус. Имат едно лъчле, което го правят тънко и успоредно, а после само с огледалцето. И да, само разреждат заряда на барабана, за да не лепне тонер по него.

Печенето е после с реотан.

Аз пък съм изчоплил едно чевено лазерчЕ около 2 вата от DVD-RAM. Но оптиката се счупи. Та сега е малко разходящо. Но свети впечатляващо.

Коментар

Тука вече съм по подготвен. Лазера е в метален корпус като на стар руски светодиод. Запоен е с три крака. Обектива му е неподвижен, а останалата оптика е пластмасови лещи с изкилифирчени форми. Сменя се и само платката с моторчето, но не е оригинална. Не си заслужава ремонта още повече, че на части струва повече от цял работещ принтер.
                      Печката му е с тефлонов ръкав какъвто има в съвремените домашни принтери. Цялата печка се използва в още 10 модела мултифункшъни. Дори има модел копирна машина на Канон която съдържа целия принтер без част от капаците в тялото си.
                      Последно редактирано от Myyy; 15-07-09, 00:20.
                      Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Ясене, а с кво го захрани? Успя да изрежеш неговото си захранване, или с батерия?

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          Ясене, а с кво го захрани? Успя да изрежеш неговото си захранване, или с батерия?
                          Да бе, захранване ще му редя, само за да покажа на децата 1бр. интерференчна картина. Неговото си захранване е с доста сложна модулация, трудно ще го подкарам.

Директно на li-ion батерия изостанала от стар телефон. Грее малко, защото е без щатния си радиатор. Но свети. Досега не съм го опукал по статично или по ток.

Коментар

Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнение
                            Тука вече съм по подготвен. Лазера е в метален корпус като на стар руски светодиод. Запоен е с три крака. Обектива му е неподвижен, а останалата оптика е пластмасови лещи с изкилифирчени форми. Сменя се и само платката с моторчето, но не е оригинална. Не си заслужава ремонта още повече, че на части струва повече от цял работещ принтер.
                            Печката му е с тефлонов ръкав какъвто има в съвремените домашни принтери. Цялата печка се използва в още 10 модела мултифункшъни. Дори има модел копирна машина на Канон която съдържа целия принтер без част от капаците в тялото си.
                            А нещо за мощност и цвят?

И другата оптика ми се стори стъклена. Утре и това ще видя по-обстойно. Не съм забелязал да има отблясъци, та може да се окаже инфрачервен.

Ясене, 2W на DVD - БАСИ!!! Чак до там ли го докараха? Ще рече че и зеления на мойто е горе-долу с такава мощност. На 1 година е - от бързите.

...в тоя смисъл, кое ще да е по-подходящо за лигавщини, като гравиране например - червен, или зелен? Щото до колкото знам в DVD-тата и BluRay-а ползват зелени и сини от зор - по-добре се фокусирали. Има ли такова нещо, или е просто поредната рекламна алабаланица.

...ъъъ, или по-добре се модулирали с висока честота.... забравил съм вече. Абе, бос съм си в тая област, и това си е.

Коментар

Ей големи сте гадняри. Малко ми беше че се разстроих психически като си изхвърлях боклуците в петък, сега ще ме карате и едно по едно да преосмисля колко ценни неща съм изхвърлил...
                              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X