Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Метеосонда, радиомаяк, друго?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Метеосонда, радиомаяк, друго?

Днес, докато разчиствах попаднах на устройството от снимките и ми се досвидя да го изхвърля. Кутията е от стиропор и явно е връзвано към

балон. В празното отделение имаше (смътно си спомням) NiCa акумулатори, свръхлеки, в полиетиленова опаковка, но бяха протекли и ги изхвърлих

някога. Мисля, че е излъчвател поради мощния транзистор, на който е вързана антената, но ако на някой му е познато това устройство може ли

да ми каже на каква честота е работило и изобщо нещо за него?
    Прикачени файлове

До: Метеосонда, радиомаяк, друго?

Транспондер от метеобалон. Не помня честотата, висока е.

Коментар

Интересна руска дялка (не съм сигурен но поне повечето елементи по него са руски, може и да е българско).
      На запознатите ще могат ли да дадат повечко инфо относно предназначението на такъв тип предавател, просто ми стана итересно каква му е основната функция.

Коментар

100% е руско. И елементите, и изработката. На мен ми беше интересно какви данни е излъчвал, след като не се виждат никакви датчици - барометрични, температурни, за влага... Или просто се е обозначавал за място с излъчване на сигнал.

Коментар

Там на едната платка виждам че има едни интегрални схемички двечки ако можеш да ги видиш какъв тип са може и да разгадаем дали работи само като предавател или към него могат да се свързват някакви датчици. Но тъй като гледал по снимките не виждам някакви допълнителни входове по схемата или допълнителни изводи от кутията така че най-вероятно наистина е служело само като радиомаяк за предаване на радиосигнал по който да се издири метобалона впоследствие.
          Холандците даже си измислили забавление с подобно нещо, преследване на метеобалон така че може да се оползотвори и тази дялка:
          http://www.ballonvossenjacht.nl/gbtaal.html
          Последно редактирано от icpart; 12-07-09, 17:48.

Коментар

Ето и подробна снимка на платките. Голяма е, затова я давам като връзка.
            https://htftp.offroad-bulgaria.com/p...nda_platka.JPG

Коментар

Така като поразгледах снимките и интегралните схеми интересна се оказа че едната K176ЛА7 е брояч-дешифратор на седемсегментен код но малко вероятно е да я използват с тази функция а по скоро като делител на честота която може би се генерира с помощта на другата схема която пък е 4 И-НЕ елемента в един корпус и явно с която генерират някакъв модулиращ сигнал. Даже на същата платка там долу в дясно онзи кафявия елемент ми се струва че е кварцов резонатор или кондензатор не знам но явно с тези две схеми генерират полезния сигнал. А схемата отдясно явно е вече самия предавател на ВЧ.

Коментар

Аз намерих друго за същите интегрални схеми.

http://pdf1.alldatasheet.com/datashe.../ETC/K176.html

К176ЛА7 - 4 двувходови И-НЕ
                К176ИЕ5 - 15 битов shift register

Ето и няколко приложения за генериране на точни "часовникови" честоти:
                http://www.diagram.com.ua/info/rad_nach/10.shtml
                Аз не вярвам в чудеса!
                Разчитам на тях!

Коментар

Да именно за К176ЛА7 имах впредвид това просто не уточних че e двувходово И-НЕ, а относно К176ИЕ5 явно източниците из нета са ме подвели защото на доста места я дават като аналог на CD4033 но явно не е, а от едно примерно приложение в една книжка което видях все пак явно тук в случая може би я ползват като генератор и делител на честота. Ето и примерна схема
                  Прикачени файлове

Коментар

Според мен това устройство което показваш на снимките е измервателен уред който се използва за измерване на температура, атмосферно налягане, скорост на вятъра или % на влажноста. Обикновенно се прикрепят към метеорологичен балон пълен с хелий. Най общо казано е това, а според елементите и схемата на свързване може да се определи точното му предназначение и какво измерва.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X