Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грамофони, магнетофони, HiFi, HD

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Грамофони, магнетофони, HiFi, HD

В епохата на запис върху лента се захласвахме по Сони, Ухер, Филипс с огромните ролки. После качествените магнитофони с HiFi възпроизвеждане станаха достъпни. По-късно терминът HiFi престана да се употребява, защото други (Low Fidelity) просто нямаше вече.

Инженерите се захванаха с образа в телевизора и камерите за заснемане. Борим се и тук-таме има (или има видимост на) HD - образ с висока разрешаваща способност.

Внуците ни няма да помнят понятието HD, както синовете не знаят за HiFi и за маджун по прозорците.

Какви са следващите стъпки в тези техники?

И, понеже няколко колеги питаха какво да правят със старите си грамофонни плочи, днес видях в Метро ретрограмофон 120,00 лева с радиоприемник, свирещ и CD и плочи на 45 и 33 оборота и...запис в МР3 от грамофонна плоча.

До: Грамофони, магнетофони, HiFi, HD

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение

Мисля, че следващите стъпки в тези техники няма да са... технически. А юридически, защото по времето на плочите за авторски права не се говореше, по времето на касетките се заговори, а сега покрай емпетройките и интернет направо се пищи.

Коментар

Нека пищят, тоя звук мене ме кефи. Никога не разбрах защо певачиците трябва да са най-богатите хора в тоя свят. Милиарди пъти по-богати от професорите, които всъщност го правят.
      Пее магнетофона, и за това тоя, който няма право и да изпълзи от ъгъла без нарочна заповед, прибира милиони. Що, собствено? Чалгията все пак е парсонал в кръчмата, а ние тука плащаме не за да слушаме за живота на персонала.
      Изглежда в скоро време оптиката ще си стъпи на краката, и после дълго време няма да има новости. Холографска памет, колкото зарче за табла, без друго може да побере порядъци повече информация, отколкото човек може само да разгледа за цял живот, ако не прави нищо друго, и не спи никога. В зарчето за Не се сърди човече, ще се побере повече, отколкото човечеството има в момента. Всичко това - с произволно качество. Ограничено всъщност само от възпроизвеждащата апаратура. А по скоро - вече само от собствените ни сетива.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
        ...
        ...
        На който не го е гледал - Препоръчвам филма Strange Days там добре е описана Следващата стъпка в техниката за забавление, а именно пълното Заобикаляне на Сетивата (Матрицата - също е добър пример) с всички произтичащи от това плюсове и Минуси, найстина ни очакват Странни Дни

Коментар

Това с Матриците си е така, и фантастите отдавна го предсказаха. Само дето объркаха сроковете.

Всеобщата пазарна икономика обаче променя много повече неща, отколкото си представяме, и в ужасяващи мащаби.

Стана вече дума за музика, да вземем за пример отново нея.

Новата музика, като стилове, много често вече няма нужда нито от Hi-End, нито от Hi-Fi. В някои случаи и три-килохерцовата телефонджийска честотна лента трябва да е достатъчна. Е, басите трябва да се чуват и в съседния квартал.

По-гнусна обаче е практиката на звукозаписните компании - т. е., тези, дето пищят за правата.

Почти всички съвременни студийни записи, включително и на класическа музика, се "адаптират" така, че да се чуват "яко" на дръжкофони. Това става, най-просто казано, като се записите се компресират. Борбата е, естествено, за продажбите. Ако "надвикаш" конкурента, продаваш и пИчелиш.

А ако някой иска да си пусне CD-то в къщи, да си купи и той дръжкофон. На прилична система е некъФ аТ...

Иначе, техниката вече може почти всичко. И софтуерът. Професионалните музиканти твърдят, че без някои софтуерни продукти (и без силикон, разбира се), не би имало поп-фолк. Щото иначе би се наложило поне да не се пее фалшиво.

Та, дали ще си купите висококачествена или по-евтина техника, KRELL или PANASHIBA, на нея ще можете да слушате най-вече Кондьо. Или поне - записи, които звучат като от Kondyo Records...
          Последно редактирано от Iliya; 04-06-09, 23:46.

Коментар

Естествено.
            Аз например нямам музикален слух, стига ми и пластмасова радиоточка. Е, твърдо я различавам от посещение на зала България, само че отдавна нямам настроение да ходя на истински концерт. И Турандот в Операта и в слушалките на телефона все пак различавам. Само че попкултурата, ако това идва от Популярна Култура, наистина не се нуждае от такива акустики. Нито от Библиотеки, Галерии, Музеи. Кое да е компютърче за пет лева дава обща представа, и това стига на масовата публика. Толкова повече, че тия със слушалчиците в ушите, са практически глухи, даже по мерките на пехотата. А те не са високи.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
              ...по времето на плочите за авторски права не се говореше, по времето на касетките се заговори...
              На всички плочи пишеше "ПРЕЗАПИСЪТ Е ЗАБРАНЕН" .
              В аудиото не знам какво още може да се случи. Отдавана техниката стана аудио- визуална. Визуалното пък стана 3D, измислиха и симулатори (седалки, които се тресат, когато главният герой падне по гъз)... Следващата стъпка е да вградят подходящи дюзи, от които да разбереш, че главният герой е пръднал и т.н. Именно поради това, става модерен селският туризъм. Ъ-ъ-ъ, сещам се за една книжка... "Като червеи под есенен дъжд"... имаше там нещо като първообраз на "Матрицата", ама кой ти чете книги, бе?
              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                На всички плочи пишеше "ПРЕЗАПИСЪТ Е ЗАБРАНЕН" .
                Дам, това го бях забравил.
                А за техниките - лампови, транзисторни, аналогови, цифрови... само тонколоната си остана една и съща, колкото по-масивна - толкова по-добре. И някога в акустиката имаше извращения, джобните "транзистори"; сега пък телефоните с FM/Mp3 - еднакво грозно звучат.

Коментар

За щастие, все още, има любители на класическото стерео...Защото имаме само две уши. Нали?!
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

За всеки влак си има пътници.
                    За какво hifi може да става въпрос в гарсониера, или в хол 4х5...

Иначе за познавачите с дълбоки джобове приключенията продължават...
                    Шефът ми миналата година даде един бон зелени да му махнат не знам кой модул в двд-плейъра. Много читава машинка, около 160 долара, с най-добрия за тогава аудио модул (цифров). Хубаво, ама чисто цифрово/цифрово прехвърляне на звука вътре в плейъра нямало, заради някакви лицензионни права. Не знам кой държал патента на не знам какво си, и съответно директен звук от цифровия модул нямали право да вземат. Затова сложили един аналогов след цифровия, който след това отново се кодира в цифров ако искаш да изкараш звук през оптическия канал...

Та някаква фирмичка се намерила която маха аналоговия модул и бае още някакви магии, за да извади чисто цифров звук от машинката. Хилядарка за операцията.

Същият индивид ми обясняваше как дал шест бона зелени за кабелите за тонколоните. За съжаление не можел да си позволи "истинските" най-добри, които били пак шест бона, но за метър. Плетат ги на ръка тия кабели някакви мъж и жена в еди кой си щат, и имат поръчки за година напред.

А не е милионер, и не взима премии като на финансист. Взима някаква средно добра заплата, просто децата му са пораснали, къщата му е изплатена, живее в някаква забутана част на Ню Джърси където нещата са що-годе евтини, и няма други скъпи занимания. И си ги е наредил лампови стъпала макинтош, предусилватели не знам какви си, грамофони с дози по няколко бона, и каквото ти душа иска.

Но къщата му е дървена хижа, голяма, и акустиката му е добра. Всеки луд с номера си, някои с програма.

Тия техники надали ще изчезнат. Открай време си съществува прослойка маниаци, която може да изхранва няколкото фирми които все още се занимават с такива работи. Които ще продължават да вадят дивни продукти, докато успоредно си правят основните пари с автомобилните стереоуредби за луксозните марки. Просто с годините "аудиториума" се премести от къщите в аудитата

А скъпи коли се продават повече от скъпи къщи. Тъй че са на печалба.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Това с кабелите за колоните е някаква всеобща болест в гилдията на хайфистите :-) Даже твърдят че кабела има посока, кой край е в усилвателя кой в колоната. Ето тук си говорят манияците за кабели и други подобни
                      http://www.bgaudio.org/forums/

Коментар

Първоначално публикуван от bobyper Преглед на мнение
                        Това с кабелите за колоните е някаква всеобща болест в гилдията на хайфистите :-) Даже твърдят че кабела има посока, кой край е в усилвателя кой в колоната. Ето тук си говорят манияците за кабели и други подобни
                        http://www.bgaudio.org/forums/
                        Това не е болест,а истина.Дори дължината на кабелите за тонколоните трябва да е еднаква,независимо от това на какво разстояние се намират те от усилвателя.

Коментар

Днес поговорихме пак с въпросния господин, сбъркал съм. Усилвателите не били макинтош. "Ти луд ли си бе, макинтош са супер скъпи но за сметка на това не всички са читави. Аз ползвах лампови Atmosphere, но поддръжката им беше много скъпа понеже постоянно гореше по нещо. Сега ползвам Channel Island, атмосферите ги пускам само от време на време"

Препоръча ми и някои сайтове, които според него били най-доброто съотношение цена качество. Там читавите кабели били само към 7 бона, но биели тия за двайсет.

http://www.mapleshaderecords.com/aud...ucts/index.php

http://www.stereotimes.com/cable101708.shtml

Естествено, не трябва да забравяме и захранващите кабели по хилядарка, свързващите по три бона, и тъй нататък.

А ето тези са ония двамата дето си плетяха сами кабелите. Май и те не са от най-скъпите.

http://www.jenalabs.com/

И между другото човекът е шантав, но не е парвеню. При нещата където няма разлика между скъпото и евтиното, взима евтиното. Въобще не му дреме дали е фирмено или не, стига да му харесва резултата. Просто през 70те е бил продавач на скъпа hifi техника в някакъв маниашки магазин, и си знае нещата от до.
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Както навсякъде,и тук е добре да се намери "златната среда".
                            Аз лично съм решил проблема като съм се ориентирал към висококачествена стара техника ,но втора ръка.Така получавам ,да речем. нещо от най-доброто от 70-80те години ,но на достъпна цена. А повярвайте тези неща въпреки годините си въобще не са за пренебрегване и бият по качество на звука много от техниката която в момента е по рафтовете на Технополис и Техномаркет. И разлика между слушане на ВЕФ,компютърни колонки 5.1 и HiFi Stereo има. Може да се каже ,че сега преоткривам музиката която на времето съм слушал по Метронома, на касети N-ти презапис и т.н. Какво да се прави, такива са били възможностите ми ката по-млад. Но по-добре късно отколкото никога
                            Слушайте качествено музика! Сега поне има възможност.

Коментар

През 90 години, един подобен краен HiFi - ст, когото консултирах за уредбата и му помагах с познанства да пробва техника за да избере, ме беше докарал до следния кошмар:
                              След като сменихме и прослушахме, JBL, Altec, Infinity, Tanoy, със съответното комбиниране ма Лампови, V-fet, обикновени фет, и всякакви други стъпала, със сребърни руски кабели и прочее....

Та сънувам, аз една вечер Моцарт - на живо, с оркестъра, с перуките , с напудрените бузи, с изпънатите ливреи, копринени чорапогащи и обувки с тока - свирят под някаква арка.

И изведнъж се появява размазаната физиономия на моя приятел ХайФист и казва :

- Абе , не ти ли се струва, че левият канал нещо МАЖЕ ?

И се събудих.
                              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X