Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за ключ-маса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за ключ-маса

Някой може ли да каже ще има ли проблем ако монтирам ключ-маса на камион МАН 19.414 който е с компютар и всякакви там електроники?Благодаря предварително!

До: Въпрос за ключ-маса

Първоначално публикуван от stanimir.k1973 Преглед на мнение
    Някой може ли да каже ще има ли проблем ако монтирам ключ-маса на камион МАН 19.414 който е с компютар и всякакви там електроники?
    Това цялото изречение може да има смисъл че:
    1.Имаш ключ-маса от камион МАН и искаш да го сложиш на нещо
    2.Имаш камион МАН и искаш да му сложиш ключ-маса
    3. Бозата се допълва от "който е с компютар и всякакви там електроники?" кое ключа или камиона
    Ползването на малки и главни букви, както и на препинателни знаци ( точки, запетайки и др.) би улеснило четящите да разберат твоята мисъл.
    Когато искаш да питаш нещо сериозно, оформи въпроса си правилно, за да се надяваш някой да му обърне внимание
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Дядо Владо, да питам и аз - бърка ли нещо, ако ключ-масата прекъсва плюса, а не масата(минуса)?
      "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Не би трябвало. Зависи как е изпълнена схемата, може да имаш един дебел кабел(+) към стартера и генератора (или два отделни) и друг (други) към колата (бушони, контактен ключ и т.н). По избор може да сложиш ключа и на едните и на другите снопове. Прави се на "маса" от съображения за пожарна безопасност. В случай на претриване на изолацията, масата ще контактува на маса.

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
          Дядо Владо, да питам и аз - бърка ли нещо, ако ключ-масата прекъсва плюса, а не масата(минуса)?
          Дори е по добре,ако е за джипка.и какво ще прекъсва най вече иначе двигатела ще си рабти и с 5 кл.маси
          ПАВКО
          0888802068

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
            3. Бозата се допълва от "който е с компютар и всякакви там електроники?" кое ключа или камиона
            Ползването на малки и главни букви, както и на препинателни знаци ( точки, запетайки и др.) би улеснило четящите да разберат твоята мисъл.
            Когато искаш да питаш нещо сериозно, оформи въпроса си правилно, за да се надяваш някой да му обърне внимание
            Съвсем ясен е въпросат мй(стига да се чете от човек,наясно с понятието ключ-маса,и приложението и в автомобилите)като изключим пропуска на запетайките.Ключ-маса със компютар НЕ СЪЩЕСТВУВА и тя винаги се монтира на минусовият кабел,затова и така се казва КЛЮЧ-МАСА,а не ключ-плюс.Имал съм,доста камиони със заводско монтирана такава,и всичките бяха точно на МИНУСОВИЯТ кабел.Дори на МАН-на,пише върху кутйята за акумолаторите че при демонтаж на същите първо се сваля кабела от минусовият полюс,след това плюсовият кабел,и накрая моста между двата акумолатора,изрично се забранява демонтаж първо на плюсовият кабел.Вече на по новите модели не слагат ключ-маси,но незнам защо,заради компютрите (в камионите имам впредвид,не в ключ-масите ) или че при изключена ключ-маса тахографа спира да работи,или заради нещо друго,също незнам.Но ако има някой да каже,проблем ли е за компютара на камиона,монтажа на ключ-маса,предварително БЛАГОДАРЯ!
            Последно редактирано от stanimir.k1973; 13-03-09, 18:05.

Коментар

Съвсем ясен е въпросат мй,като изключим пропуска на запетайките.Ключ-маса със компютар НЕ СЪЩЕСТВУВА и тя винаги се монтира на минусовият кабел,затова и така се казва КЛЮЧ-МАСА,а не ключ-плюс.Имал съм,доста камиони със заводско монтирана такава,и всичките бяха точно на МИНУСОВИЯТ кабел.Дори на МАН-на,пише върху кутйята за акумолаторите че при демонтаж на същите първо се сваля кабела от минусовият полюс,след това плюсовият кабел,и накрая моста между двата акумолатора,изрично се забранява демонтаж първо на плюсовият кабел.Вече на по новите модели не слагат ключ-маси,но незнам защо,заради компютрите (в камионите имам впредвид,не в ключ-масите ) или че при изключена ключ-маса тахографа спира да работи,или заради нещо друго,също незнам.Но ако има някой да каже,проблем ли е за компютара на камиона,монтажа на ключ-маса,предварително БЛАГОДАРЯ!
              Абсолютно вярно! Като спреш масата цялата електроника се пообърква. Това което може да се направи е да се "раздели" инсталацията на силова и ...друга Ама това си е сериозно упражнение.

Коментар

Първоначално публикуван от the_trident Преглед на мнение
                Дори е по добре,ако е за джипка.и какво ще прекъсва най вече иначе двигатела ще си рабти и с 5 кл.маси
                Много си прав ,важното е какво ще прекъсва ключ-масата.Преди години на един от камионите мй,шалтера на стартера залепи и неуспя да изключи,при което стартера продалжи да работи едновременно със двигатела.В този случай единственото решение е да се прекъсне МАСАТА,с плюса нестава защото при това положение стартера работи като генератор.Това продалжи секунди,докато изключа масата,обаче статорните намотки на електромотора заминаха.

Коментар

Монтирай ключ-масата, като я шунтираш с един тънък проводник. По този начин настройките на електрониката, паметта на радиото и т.н. няма да се загубят. При късо съединение тънкият проводник просто ще изгори.
                  Може даже предпазител да му монтираш.
                  "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                    Монтирай ключ-масата, като я шунтираш с един тънък проводник. По този начин настройките на електрониката, паметта на радиото и т.н. няма да се загубят. При късо съединение тънкият проводник просто ще изгори.
                    Може даже предпазител да му монтираш.
                    Благодаря за отговора,но съм пропуснал да напиша че идеята ми е като монтирам кюч-маса да няма консумация на ток когато камиона не пътува.Незнам откаде идва тази консумация когато двигателя е изгасен,знам че е нормално да има някаква такава ,но при свързване на минусовата клема прехвърчат големи искри,което е знак че има консумация.Възможно ли е самия компютар да черпи толкова ток?Не ми се вярва радиото,тахографа,и телефона да са причина,даже телефона и хладилника ги изключвам когато не пътувам.

Коментар

Хайде вземи един ампермер и измери тока. При първоначално включване може и да има искри, но после само уреда може да е обективен. На мерцедес 814 (или подобно забравил съм ) при вдигане на борда отзад предупредителните мигачи в борда си оставаха включени поради клеясало ключе в плътно затворената задна част и на светло няма как да ги видиш, като търсиш утечка си отворил врати и борд и по-високата консумация е отдаваш на това, смятайки че после като затвориш ще изчезне .....ама как ги изловихме тези мигачи че си работят 7/24 часа съм забравил...та измери консумацията и после ще му мислим.

Коментар

Благодаря за отговора,но съм пропуснал да напиша че идеята ми е като монтирам кюч-маса да няма консумация на ток когато камиона не пътува.Незнам откаде идва тази консумация когато двигателя е изгасен,знам че е нормално да има някаква такава ,но при свързване на минусовата клема прехвърчат големи искри,което е знак че има консумация.Възможно ли е самия компютар да черпи толкова ток?Не ми се вярва радиото,тахографа,и телефона да са причина,даже телефона и хладилника ги изключвам когато не пътувам.
                        Искрите се получават от филтровите кондензатори на електрониката - те представляват един вид малки батерийки за ток (наистина малки, направо миниатюрни - съхраняват ток само за няколко секунди работа). В началото, когато се зареждат, токът може да достигне ампери за части от секундата. Когато се заредят, престават да консумират и оттук нататък консумира само дежурящата електроника (аларма, имобилайзер, тахограф ...). Наистина, нека някой да измери с амперметър колко консумира камионът в режим на покой, когато кондензаторите се заредят. Ако се окаже, че има съществена консумация (над десетина милиампера), тогава има някакъв дефект - не би трябвало да е толкова.
                        Впрочем, има и компютри, които си забравят настройките, когато им отпадне токът - виждал съм го това при коли. Един пич си беше монтирал ключ-маса на един инжекцион и постоянно се оплакваше, че върви лошо, че губи мощност и т.н. Предложих му да покара без да изключва ключ-масата и тогава се усети подобрение. Та и по това съображение не е добра идеята. Или може би е добра, ако ще го оставяш за по-дълго време без работа, ама то не пречи и просто да си изкарваш минусовата клема - нали ще е само няколко пъти годишно.

Коментар

Има ключ маси с два мощни, и два слаби извода. Слабите са обходните, които оставят дежурната електроника захранена.

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                            Винаги съм изпитвал респект към знаещите в този Форум, пълен с технически гении /това е съвсем сериозно/, но като срещна и съчетанието техник-литератор удоволствието от общуването става невероятно !
                            Тази земя, по която тъпча сега,
                            тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                            тази земя – не е моя земя,
                            тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Няма да има проблем.Монтирай.Като монтираш,качи снимки да видим как е станало.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X