Някой може ли да каже ще има ли проблем ако монтирам ключ-маса на камион МАН 19.414 който е с компютар и всякакви там електроники?Благодаря предварително!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Въпрос за ключ-маса
Свий
X
-
До: Въпрос за ключ-маса
Първоначално публикуван от stanimir.k1973 Преглед на мнениеНякой може ли да каже ще има ли проблем ако монтирам ключ-маса на камион МАН 19.414 който е с компютар и всякакви там електроники?Това цялото изречение може да има смисъл че:
1.Имаш ключ-маса от камион МАН и искаш да го сложиш на нещо
2.Имаш камион МАН и искаш да му сложиш ключ-маса
3. Бозата се допълва от "който е с компютар и всякакви там електроники?" коеключа или камиона
Ползването на малки и главни букви, както и на препинателни знаци ( точки, запетайки и др.) би улеснило четящите да разберат твоята мисъл.
Когато искаш да питаш нещо сериозно, оформи въпроса си правилно, за да се надяваш някой да му обърне внимание0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка
-
Не би трябвало. Зависи как е изпълнена схемата, може да имаш един дебел кабел(+) към стартера и генератора (или два отделни) и друг (други) към колата (бушони, контактен ключ и т.н). По избор може да сложиш ключа и на едните и на другите снопове. Прави се на "маса" от съображения за пожарна безопасност. В случай на претриване на изолацията, масата ще контактува на маса.0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка
Коментар
-
Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнениеДядо Владо, да питам и аз - бърка ли нещо, ако ключ-масата прекъсва плюса, а не масата(минуса)?и какво ще прекъсва най вече иначе двигатела ще си рабти и с 5 кл.маси
ПАВКО
0888802068
Коментар
-
Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнениеТова цялото изречение може да има смисъл че:
3. Бозата се допълва от "който е с компютар и всякакви там електроники?" коеключа или камиона
Ползването на малки и главни букви, както и на препинателни знаци ( точки, запетайки и др.) би улеснило четящите да разберат твоята мисъл.
Когато искаш да питаш нещо сериозно, оформи въпроса си правилно, за да се надяваш някой да му обърне внимание.Имал съм,доста камиони със заводско монтирана такава,и всичките бяха точно на МИНУСОВИЯТ кабел.Дори на МАН-на,пише върху кутйята за акумолаторите че при демонтаж на същите първо се сваля кабела от минусовият полюс,след това плюсовият кабел,и накрая моста между двата акумолатора,изрично се забранява демонтаж първо на плюсовият кабел.Вече на по новите модели не слагат ключ-маси,но незнам защо,заради компютрите (в камионите имам впредвид,не в ключ-масите ) или че при изключена ключ-маса тахографа спира да работи,или заради нещо друго,също незнам.Но ако има някой да каже,проблем ли е за компютара на камиона,монтажа на ключ-маса,предварително БЛАГОДАРЯ!
Последно редактирано от stanimir.k1973; 13-03-09, 18:05.
Коментар
-
Първоначално публикуван от stanimir.k1973 Преглед на мнениеСъвсем ясен е въпросат мй,като изключим пропуска на запетайките.Ключ-маса със компютар НЕ СЪЩЕСТВУВА и тя винаги се монтира на минусовият кабел,затова и така се казва КЛЮЧ-МАСА,а не ключ-плюс.Имал съм,доста камиони със заводско монтирана такава,и всичките бяха точно на МИНУСОВИЯТ кабел.Дори на МАН-на,пише върху кутйята за акумолаторите че при демонтаж на същите първо се сваля кабела от минусовият полюс,след това плюсовият кабел,и накрая моста между двата акумолатора,изрично се забранява демонтаж първо на плюсовият кабел.Вече на по новите модели не слагат ключ-маси,но незнам защо,заради компютрите (в камионите имам впредвид,не в ключ-масите ) или че при изключена ключ-маса тахографа спира да работи,или заради нещо друго,също незнам.Но ако има някой да каже,проблем ли е за компютара на камиона,монтажа на ключ-маса,предварително БЛАГОДАРЯ!
Коментар
-
Първоначално публикуван от the_trident Преглед на мнениеДори е по добре,ако е за джипка.и какво ще прекъсва най вече иначе двигатела ще си рабти и с 5 кл.маси
Коментар
-
Монтирай ключ-масата, като я шунтираш с един тънък проводник. По този начин настройките на електрониката, паметта на радиото и т.н. няма да се загубят. При късо съединение тънкият проводник просто ще изгори.
Може даже предпазител да му монтираш."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнениеМонтирай ключ-масата, като я шунтираш с един тънък проводник. По този начин настройките на електрониката, паметта на радиото и т.н. няма да се загубят. При късо съединение тънкият проводник просто ще изгори.
Може даже предпазител да му монтираш.
Коментар
-
Хайде вземи един ампермер и измери тока. При първоначално включване може и да има искри, но после само уреда може да е обективен. На мерцедес 814 (или подобнозабравил съм
) при вдигане на борда отзад предупредителните мигачи в борда си оставаха включени
поради клеясало ключе
в плътно затворената задна част и на светло няма как да ги видиш, като търсиш утечка си отворил врати и борд и по-високата консумация е отдаваш на това, смятайки че после като затвориш ще изчезне
.....ама как ги изловихме тези мигачи че си работят 7/24 часа съм забравил...та измери консумацията и после ще му мислим.
0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка
Коментар
-
Първоначално публикуван от stanimir.k1973 Преглед на мнениеБлагодаря за отговора,но съм пропуснал да напиша че идеята ми е като монтирам кюч-маса да няма консумация на ток когато камиона не пътува.Незнам откаде идва тази консумация когато двигателя е изгасен,знам че е нормално да има някаква такава ,но при свързване на минусовата клема прехвърчат големи искри,което е знак че има консумация.Възможно ли е самия компютар да черпи толкова ток?Не ми се вярва радиото,тахографа,и телефона да са причина,даже телефона и хладилника ги изключвам когато не пътувам.
Впрочем, има и компютри, които си забравят настройките, когато им отпадне токът - виждал съм го това при коли. Един пич си беше монтирал ключ-маса на един инжекцион и постоянно се оплакваше, че върви лошо, че губи мощност и т.н. Предложих му да покара без да изключва ключ-масата и тогава се усети подобрение. Та и по това съображение не е добра идеята. Или може би е добра, ако ще го оставяш за по-дълго време без работа, ама то не пречи и просто да си изкарваш минусовата клема - нали ще е само няколко пъти годишно.
Коментар
-
Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнениеТова цялото изречение може да има смисъл че:
Когато искаш да питаш нещо сериозно, оформи въпроса си правилно, за да се надяваш някой да му обърне вниманиеТази земя, по която тъпча сега,
тази земя, която пролетен вятър пробужда,
тази земя – не е моя земя,
тази земя, простете, е чужда.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар