Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електроника и пожаробезопасност?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Електроника и пожаробезопасност?

Здравейте,
    знам за 3 надеждни източника на информация, за подпалени компютърни захранвания. От тия с вентилатор и отворена конструкция.
    В момента си правя видеонаблюдението и съм взел оборотен рекордер, след като стария се повреди. Няма проблем с продавача, ще ми го заменят, но опитът ми с нова електроника показва, че стара работила техника е по-надеждна от нова. Нещо ако има да гори изгаря до 6-тия месец максимум, после работи ... да речем 20 години, докато остарее морално. Иначе пак работи.
    Нагласил съм им херметични кутии, но след неспособността на LAN доставчика и продавачът на видеото да ми доставят същите изделия за замяна... вече не влизат в удушЕната херметична кутия.
    Какъв ви е опитът с такава техника? Пред очите ми се подпали китайски кабел, без грам външно въздействие. Здраво шубе ме тресе, познавам и пожарникар, който си изкара рутера извън къщата. Не ща и да знам на какво се е нагледал.

Въпросът ми е към запознатите с такава техника. Тук има няколко такива. Има ли шанс да направи колосална беля, с идеята да запази къщата, а всъщност да я направи на въглен?

От: Електроника и пожаробезопасност?

Аз качествено захранване от реномиран дългогодишен производител да се запали не съм чувал. Но за много изпогорели с различни последствия евтинджоси знам. Така, че обърни внимание на марката и качеството... а за китайския кабел - ти какво очакваше като го използваше ?!? Кабел направен от някой с образование от 3-ти зле завършен клас, като единствената идея е била - 'да се произведе по-евтино'.

Коментар

Според мен "затворен в херметическа кутия" е предпоставка да прегрее и да се запали, пък на разните пластмаси и кабеляци дали ще им трябва въздух за да продължат горенето като свърши кислородът във въпросната кутия - Божа работа, някои такива материали си горят и под вода. Такива неща се държат в метална кутия с добра вентилация, така поставена, че ако се запали нещо в нея, да си изгори като в кюмбе, без да се пренесе огънят навън.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Параноя те тресе. Сложи ги на такава позиция, така че да нямат как да подпалят друго, даже и при пълно изгаряне и си гледай живота.
        Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
        Drag Grand Canyon Daily
        Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
        LZ1JYM

Коментар

Ако слагаш компютърно захранване с вентилатор в херметична кутия, много ясно че ще гори, освен ако кутията е много специална, оребрена и отвътре и отвън, за да може да става топлообмен между вътрешния и външния въздух, ама и тогава си е сбъркана изначално концепция. Като искаш херметичност търси захранване с пасивно охлаждане, тоест без вентилатор. Струват едни пари, ама решават едни проблеми.

Ако захранването не е за компютър и ти трябва някакво стандартно напрежение (5, 6, 12, 24 волта) - MeanWell например правят доволно читави захранвания, и херметични и не-херметични. Омега лайт им е дистрибутор. Хора дето слагат масово стотици бройки годишно, включително по системи за видеонаблюдение, за казвали че няма проблем.

Относно подпаления кабел - китайските кабели са като всички други кабели. Просто трябва да се купи такъв, който е нужен за съответното място, и от съответния вид и клас на изолацията и конструкцията въобще, според конкретните изисквания. Като има паления на кабел, в 99.99% от случаите иде реч за човешка простотия, не за дефектен кабел.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
            Параноя те тресе. Сложи ги на такава позиция, така че да нямат как да подпалят друго, даже и при пълно изгаряне и си гледай живота.
            Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
            ... Такива неща се държат в метална кутия с добра вентилация, така поставена, че ако се запали нещо в нея, да си изгори като в кюмбе, без да се пренесе огънят навън.
            Лесно е да се каже!
            Първоначално публикуван от u_bo Преглед на мнение
            ...Но за много изпогорели с различни последствия евтинджоси знам. Така, че обърни внимание на марката и качеството... а за китайския кабел - ти какво очакваше като го използваше ?!? Кабел направен от някой с образование от 3-ти зле завършен клас, като единствената идея е била - 'да се произведе по-евтино'.
            То Айфони за 4 цифрени суми ги правят китайци в казармени условия, че какво остава за останалите! Естествено, че са китайски!
            Питах за лични наблюдения. Ясно, че 100% гаранция няма.
            Като успея да наблъскам всичко в херметичната кутия държи 30 градуса вътре. Засега, в студеното.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              ...Относно подпаления кабел - китайските кабели са като всички други кабели. Просто трябва да се купи такъв, който е нужен за съответното място, и от съответния вид и клас на изолацията и конструкцията въобще, според конкретните изисквания. Като има паления на кабел, в 99.99% от случаите иде реч за човешка простотия, не за дефектен кабел.
              Някои китайски кабели са като истинските такива, но други са само имитация на кабел. Класически пример - боядисан в жълто или помеднен алуминиев кабел.
              Традиционно може да бъде видян в китайски кабели за даване на ток или в такъв са свързване на озвучителни тела...
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

При кабелите както при почти всичко останало си има стандарти. За различните типове изискванията са различни(дебелина на изолация, тип, сечение на жичка при многожилните и др.), като общата и основна характеристика е съпротивлението на километър. За влагане на кабел в изделие за ЕС са необходими съответните сертификати, без които изделието няма как да получи необходимата сертификация. Като купувате нещо евтино без сертификат(най-малкото CE маркировка) си поемате риска, при нас се намират масово изделия които не са минали никакъв контрол и риска е реален, в Германия примерно трудно подобни уреди стигат до пазара.
                Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan Terziev Преглед на мнение
                  Като успея да наблъскам всичко в херметичната кутия държи 30 градуса вътре. Засега, в студеното.
                  Kaто държиш да е херметична кутията, трябва да й осигуриш външно охлаждане. Иначе гориш.

Коментар

За пръв път чувам за такъв проблем ,и то масов.За 20 г.работа и то по 1 до 5 обекта на ден само веднъж съм имал случай да гори кабел ,и то пред мен,бяха го затиснали с един хладилник и той се разтопи,пламък не е имало.Преди два месеца един ториадален траф 400 ватов се беше прецакал ,разтопил плстмасово ел.табло за външен монтаж и беше виснал на кабелите под таблото,имам и снимки някъде,причината е че беше влязла вода пък бяхме уплътнили щуцери всичко и вътре към 30 л.вода
                    Пламък не съм виждал досега.
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                    Анатолий Пейчинов o8875о9815
                    https://dvrbg.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X