Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Захранване, YAESU FT-8100

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Захранване, YAESU FT-8100

Здравейте

Търся „жак" и съвет.

Мисля да модифицирам показаното на снимките захранване с идея да го ползвам за YAESU-то.

На първо време търся „жак" за показаната на гърба на модула „букса".

По отношение на молбата за „съвет", дали ще бъде достатъчно за изискванията на радиостанцията само да изправя напрежението, т.е. „Грец" + 22 000 microF или ще се наложи стабилизиране

Мощност от 100 W на захранващия трансформатор следва да е напълно достатъчна, или

Ще ми е необходима и „букса" за „жака" на YAESU-то...

Предварително благодаря
    Прикачени файлове
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

От: Захранване, YAESU FT-8100

Това FT-8100 е направено за автомобилно захранване и е направено ДОБРЕ. Значи е безкрайно толерантно към своеволия на захранването и не е необходимо стабилизиране, а на входа всичко от 11 до 15 волта върши работа. Така че планът ти е принципно правилен.

От друга страна залагам кило банани, че този неимпрегниран трансформатор ще бръмчи, особено под товар. От трета страна радиото очаква около 10А (=140 вата) на предаване с максимална мощност, а захранващото устройство е надписано като 100 вата. За нормална симплекс работа проблем няма защото трансформаторите са топлинно инертни, но ако подкараш някакво непрекъснато излъчване ще замирише на намотки. От четвърта страна не знам как е реализиран този регулатор и дали на изхода след изправянето ще получиш нещо приемливо като напрежение.

На твое място бих си взел едно 150 вата захранване за светодиодни ленти.

Коментар

Лелее, колко съм „ретро"...

Импулсното захранване 12 V, 150 W ще издържи ли, някой пробвал ли такъв вариант

Колко струват, горе-долу

Препоръчана търговска марка

p.s. „ретро"-варианта има ли някакви предимства, изобщо
      LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
        Лелее, колко съм „ретро"...

Импулсното захранване 12 V, 150 W ще издържи ли, някой пробвал ли такъв вариант

Колко струват, горе-долу

Препоръчана търговска марка

p.s. „ретро"-варианта има ли някакви предимства, изобщо
        Бегло търсене показа цена 25лв за въпросното захранване. Сигурно има и по-евтини. Няма причина да не стане. Не е интересна търговската марка защото е напълно ширпотребна стока. За малко повече пари ще си вземеш модел за работа на открито който е по-защитен от прах и влага.

Ретрото има своите предимства ако работиш на къси вълни защото импулсните често ти зашумяват осезаемо приемника. Ама УКВ няма как да зашумят.
        Ама правилното "ретро" е с тороиден трансформатор.

Коментар

Не е въпроса да е ретро, импулсното захранване е един вид генератор на трионообразно напрежение което се докарва до близки граници на синусоида....

Следователно не винаги такова е желателно да се ползва в радиотехниката, намалява чувствителността на приемника, увеличава излъчването на странични хармоници в предавателя и още и още......

Ясен е дал правилен пример, тороидален трансформатор, голям кондензатор или няколко такива вързани като филтри, след което правилния стабилизатор на напрежение или еквивалентна схема.

Коментар

Още един глас за трансформатор и изправител.Колкото по голЯми кондензатори по добре.Тези импулсни захранвания са живи печки.На фона на всички боклуци на пазара ,шанса да попаднеш на нещо което ще пръдне бързо ,е голям.
            И тоя траф на снимката ми се вижда доста по як от 100 вата.Виж да не би да е с някъкви слаби диоди ,или пакет селен и затова.
            РР п38 2.5тд .Е53 чер клозет .Астра H Z13DT.

0895шест29410 .

Коментар

Първоначално публикуван от Vasil Botev Преглед на мнение
              Не е въпроса да е ретро, импулсното захранване е един вид генератор на трионообразно напрежение което се докарва до близки граници на синусоида....
              Не е зле да преговорим основни понятия от силовата схемотехника.

Първоначално публикуван от bay pres Преглед на мнение
              Тези импулсни захранвания са живи печки.
              Обикновено греят доста по-слабо от трансформатор за същата мощност. Той пък как тежи и бръмчи е отделна тема. Често и шуми в радиочестотите досущ като калпаво импулсно захранване.

Задачка за напреднали: кой поред хармоник на работната честота на импулсно захранване (примерно 25КХц) е достатъчно висок за да влезе в 2м обхват (145МХц), в междинната честота (10.7МХц) или, ако разработчиците на радиото съвсем са си оставили кунките - във втората междинна честота (455кХц)

Задача за начинаещи: Приборът който трябва да захраним е предвиден за захранване от автомобил и харчи достойните 10 ампера. За какъв Хикс ни е да му стабилизираме напрежението ако все пак решим да го храним с железен трансформатор и колко ще грее евентуалният линеен стабилизатор на напрежение?

И задача за съвсем напреднали: как се прави и колко струва железен мрежов трансформатор който да не шуми в радиочестотите щом толкова ни е страх от шумове?

Коментар

При условие, че ВЕЧЕ имам наличен трансформатор ще се опитам да му добавя „Грец" + „дебел" кондензатор.

Вероятно Ясен ще се окаже прав, да видим...
                LZ1EMS

Коментар

Кондензаторът трябва да е дебел поне 20000 uF.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:$_57.JPG
Прегледи:1
Размер:64.6 КБ
ID:5673746 На мен ми подариха еи тази антика мисля да я накарам да върви с едно такова захранване Натиснете снимката за да я уголемите

Име:LED-zahranvane-240W.jpg
Прегледи:1
Размер:41.9 КБ
ID:5673747
                    12 волта 20 ампера 240 вата

Коментар

Предполагам че няма да е много труд. Имаш да завинтиш 4 винтчета.

Коментар

Чакам да пристигне захранването, в момента съм я свързал към един упс + акомулатор от скутерче , на 5вата се държи добре на предаване , на 25 и 50 едва ли ще може не съм я пробвал .

Коментар

Аз до скоро думках "Кенууда" с един ТСТ 12 - 3А. Верно само на 5 вата, но от вчера съм радостен и щастлив. С новото 30А захранване всичко си дойде на местото. Друго е като имаш мощност.
                          LZ3YG

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X