Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паразитен шум от аудио изхода на лаптопа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Паразитен шум от аудио изхода на лаптопа

Привет колеги, от много време ползвам качествена аудио система - усилвател Harman/Kardon, тонколони JBL и активен субуфер JBL, когато слушам нещо от лаптопа ми (музика-филми) ползвам аудио изхода за слушалките, забелязах че има леко "бръждене" какво ли не правих и накрая установих че ''бръжденето" изчезва в момента в който изключа зарядното на лаптопа, как да елиминирам този проблем при включено зарядно да няма това бръждене че ме дразни, лаптопа ми е Леново и не ми приоритет всеки път като слушам музика да карам само на батерията му? Идеи?

От: Паразитен шум от аудио изхода на лаптопа

Ползвай оптичен изход, ако има. Ако няма можеш да опиташ с друго зарядно, но резултата никак не е сигурен. Проблема се нарича "ground loop".

Ако усилвателя ти има диференциални входове, може да се опита нещо през тях, ама надали има.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

usb dac

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
        usb dac
        С нулев ефект, ако аналоговия изход не е изолоран от USB частта, или направо с изолирана USB част. За full speed има начин, от там нагоре - практически не - изолацията трябва да се изнесе между USB частта и DAC-а, и или да има вутре изолирано захранване, или външно изолирано такова.

Може би най-доброто решение е USB->SPDIF->оптичен SPDIF->...., ако музиката има такъв вход/входове.

Понеже имам същия проблем с компютъра и от години отлагам решението му (2 самоделн интегрални стъпала просто хвърлени зад шкафа, заедно с трафа, който ги захранва), първо ще пробвам просто отделни диференциални входове за всеки канал, пък после ще видим. ....някой ден...
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да споделя и моя диджейски опит
          Лично аз като си купя лаптоп с клещи махам пластината на щепсела за зануляването. Веднага приключват всякакви проблеми с брум в звука. В продавалника вчера гледах един "USB Dac - Варна", който е галванично разделен и с доста приличен звук в сравнение с вграденото аудио на лаптопа.
          DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Ползвай оптичен изход, ако има. Ако няма можеш да опиташ с друго зарядно, но резултата никак не е сигурен. Проблема се нарича "ground loop"..
            Лаптопа ми е старичък от 2008г. но има някакъв оптичен изход който никога не съм го използвал и даже на знам за какво е , над въпросния изход има надпис 1394 това ли е ? Адаптора си ми е оригиналния и едва ли друг би ми се решил проблема...

Първоначално публикуван от PACH - Иван Тодоров Преглед на мнение
            Да споделя и моя диджейски опит
            Лично аз като си купя лаптоп с клещи махам пластината на щепсела за зануляването. Веднага приключват всякакви проблеми с брум в звука. В продавалника вчера гледах един "USB Dac - Варна", който е галванично разделен и с доста приличен звук в сравнение с вграденото аудио на лаптопа.
            Ако махна пластините за зазимяването няма ли да има опасност за токов удар към адаптора? Инак това звучи най-лесно?

Коментар

Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнение
              Лаптопа ми е старичък от 2008г. но има някакъв оптичен изход който никога не съм го използвал и даже на знам за какво е , над въпросния изход има надпис 1394 това ли е ? Адаптора си ми е оригиналния и едва ли друг би ми се решил проблема...
              Те оптичните изходи са много по-стари от лаптопа ти като стандарт. За съжаление при лаптопите са рядкост.

IEEE1394 е firewire интерфейс. Изначално епълска история, нещо като алтернатива на USB (по-сложно е, ама няма смисъл да се обясняваме). Има и оптичен вариант, ама случая с лаптопа ти надали е такъв, макар че не е съвсем невъзможно. За да го ползваш обаче трябва и усилвателя ти да има същото като вход, а такова вече не съм виждал на живо.

Ей ти, ако ти е интересно:
              http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_1394

Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнение
              Ако махна пластините за зазимяването няма ли да има опасност за токов удар към адаптора? Инак това звучи най-лесно?
              Не е толкоз страшно, ако зарядното ти е оригиналното на лаптопа.

Коментар

1394 е порт за сваляне на видео, примерно. Малко по- бърз е от USB. А за бръжденето... преди да пробваш по- сериозни решения, виж дали кабелът на звука не се оплита някъде с други кабели.
                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Те оптичните изходи са много по-стари от лаптопа ти като стандарт. За съжаление при лаптопите са рядкост.
                  Всъщност не са чак толкова редки. Само че са интегрирани с 3.5mm конектора за слушалки и искат адаптер и/или кабел, най-лесно се намира в гугъл: https://www.google.bg/search?q=mini+plug+to+toslink

А правилното решение е да се изолира лаптопа от уредбата с два аудио трансформатора, примерно http://www.neutrik.com/en/accessories/transformers/nte1
                  Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
                  Suzuki Grand Vitara 1.6
                  LZ1ZPM

Коментар

Първоначално публикуван от Zarhi Преглед на мнение
                    А правилното решение е да се изолира лаптопа от уредбата с два аудио трансформатора, примерно http://www.neutrik.com/en/accessories/transformers/nte1
                    Такива неща, със всичките си недостатъци, се ползват когато трябва да изолираш аналогов сигнал. При положение че източника ти така или иначе е цифров, в пъти по-добро решение е да го пуснеш към DAC-а по оптика например. Още повече че вече не се съобразяваш със звуковата карта на лаптопа, която в общия случай не е върха на сладоледа.

А оптика върху лаптоп си е рядкост, каквото и да си говорим. Не чак до там че да е почти ненамираема, но трябва да търсиш специално модел с такова, а те надали са много повече от 10-ина процента поне в средния и ниския клас лаптопи. За разлика да речем от desktop машините, при които е почти стандарт. Не помня поне в последните 7-8 години да съм имал компютър, дето да няма оптика на задния панел.

Коментар

Първо и най-лесно - да се пробва с феритен пръстен на кабела на зарядното. Бръжденето най-често не е Ground Loop или поне не в класическия му вид. То е ВЧ шум от зарядното който си намира някъде паразитен детектор.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Първо и най-лесно - да се пробва с феритен пръстен на кабела на зарядното.
                        На кой кабел? Входящия или изходящия? На изходящия (ниското напрежение) обикновено си го имат фабрично.

Коментар

Понякога го нямат, друг път е само пластмасов тумор. И на двата кабела е най-добре.

Коментар

Направи проба, без да къртиш нищо, като залепиш изолирбанд на 3-тото краче на щепсела на захраването. Ако изчезне - използвай го така. Щом имаш ретро лаптоп... архивирай си информацията и вероятността да гръмне е около 3% и то ако живееш в Младост 1 - Младост 3 в София. Навсякъде другаде е по-малка ;-)
                            ;-)
                            Grand Cherokee I - 5.2 - супер беше!
                            нула 999 нула 3 нула 9 нула 3

Коментар

Колкото и качествена апаратура да имаш - като му подаваш кофти сигнал - слушаш тенекии...
                              Единственият вариант е да ползваш цифров изход от твоят лапто и да оставиш важната работа на Хармъна.
                              Както писаха колегите - оптика, но забравят и варианта с HDMI - ако имаш - 99% ще имаш и аудио карта към него - просто връзваш HDMI-я към ресивера и избираш за изход.
                              Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X