Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Воден охладител с елемент на Пелтие

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Воден охладител с елемент на Пелтие

Драмата е следната. Искам да си направя охладител за аквариума (200л). водата не трябва да превишава 22 градуса, а лятото без принудително охлаждане това ще е невъзможно, дори с обдухване от вентилатори и прочее. Идеята е следната:
    Топлообменник от ибей:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:m8nLIcl9uXilIlRrlci5mlA.jpg
Прегледи:1
Размер:5.4 КБ
ID:6076448
    От едната му страна залепвам два елемента на пелтие. Водата от аквариума ще циркулира посредством помпичка.
    Идват обаче въпроси - в горещите месеци без охлаждане водата ще е около 28-30 градуса. Идеята е да се охлажда до около 21 (ще има терморегулаторче, но все пак системата трябва даима запас от мощност)
    Достатъчни ли ще са два елемента и колко мощни трябва да са те? 2 броя по 90 вата биха ли свършили някаква работа? Ще са залепени с термопаста за обменника, а на гърбовете им ще има радиатори, обдухвани от вентилатор. Другия вариант е на гърбовете им да има по още един елемент за повишаване на кпд-то, четох някъде, че ако се прави така трябва двата елемента да имат някакво съотношение в мощността, но не разбрах каква....запознат ли е някой?
    За захранване ще се ползва модул за светодиодно осветление, има такива с 30 и 40 вата мощност.
    Yamaha XT​M600E '98
    Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate

От: Воден охладител с елемент на Пелтие

Според мен няма причина да ползваш елементи на Пелтие там където компресорна машина е по-добро решение. Един изтърбушен охладител за питейна вода ще ти свърши по-добра работа, определено.

Елементите на Пелтие имат фундаментално отвратителен коефициент на ефективност (0.3-0.5). За сравнение - и най-калпавият компресорен охладител има минимум 3.0 и работа, за която ще ти трябват 100 вата на компресорния, с Пелтие ще я вършиш с около 1000 вата което ще постави интересни въпроси за охлаждането на помещението. Също са капризни на околна температура и имат ограничен пад на температурата. Да ги сложиш един върху друг е самоубийство на ефективността, отива към 0.05-0.15 и се прави само за мизерни мощности, примерно за охлаждане на ccd матрици.

Но за начало: трябва да оцениш необходимата мощност. Зимно време този аквариум отопляваш ли го, с каква мощност и при каква околна температура? Какви ватове осветление имаш и какви лампи ползваш (диоди, луминисцентни, халогенни, обикновени)?

И още: стъклата ще се запотяват. Това мислил ли си го?

Коментар

Такаа, значи. Зимно време нагревателя не се включва. Имам вътрешна циркулационна помпа, която предполагам отделя някаква топлина. Дори, когато в помещението не работи климатика водата не пада под 21 градуса. Ако оставя отворен прозореца и стане клинч пада, но не е това идеята нали. Околната температура е около 17-22 градуса - според това дали работи климатика или не. Има лампи, два броя пури по 30 вата, но на капака на който са монтирани имам вентилатор, който вкарва свеж въздух в подкапаковото пространство. Започвам да си мисля, че два елемента на Пелтие от 90 вата (имат максимална консумация 9 ампера) залепени за обменника няма да имат кой знае какъв ефект върху температурата в помещението, но все пак ще успеят да смъкнат температурата на водата с 5-6 градуса.....
      А на аквариумите с климатици защо не се запотяват? Говорим за разлика от 5-6-7 градуса, не за студена бира на плажа

А под залепване на две пелтиета имах предвид към горещата страна на едното да се залепи студената на другото, за да го охлажда и съответно да повиши ефективността му, поне така бях посъветван
      Последно редактирано от c_chanev; 28-12-14, 19:44.
      Yamaha XT​M600E '98

Коментар

5-6 градуса разлика понякога са достатъчни за изпотяване. Със сигурност съм виждал и аквариуми с двойни стъкла.

Елемент на Пелтие с 90 вата консумация има охлаждаща мощност има-няма 30-40 вата при идеални условия (т.е. малка разлика между топлата и студената страна). По-реалистичното число е 10 вата, защото ще губиш градуси и в топлообменника, и в радиаторите.

Т.е. ще имаш 200-250 вата отделяна топлина от двата едновременно (30 лв на месец, това в топлия сезон ти добавя и 100-150 вата на климатика и оттам още 15лв) и от тях ще получиш 20-40 вата охлаждаща мощност.

Убеден ли си че с 40 вата нагревател можеш да вдигнеш температурата с 5-6 градуса? С охлаждането е същото.

Аз направо ти написах решението - компресорен охладител за вода. Ако огъваш внимателно, можеш направо да му вкараш изпарителя в аквариума, за 80 вата консумация ще охлажда с минимум 200 вата и на цялата идилия и липсва само един термостат който ти все едно ще поставиш. Ще работи по няколко минути на час.

Коментар

Ще излезеш прав. Значи ще изтърбуша един компресорен диспенсър. Темата се измести малко, но благодаря за идеята
          Yamaha XT​M600E '98

Коментар

Здравейте
            А какви рибки гледаш в аквариума?
            ЖЕЛАЯ ВИ БЕЗСМЪРТИЕ

Коментар

Кой е казал нещо за рибки?
              Ако не свършва добре, значи не е свършило!
              0888 315 794
              LZ1UPI
              A1 (Rh+)

Коментар

Златни - ранчута, рюкини, шабукини....все такива красавци
                Yamaha XT​M600E '98

Коментар

Ако нямяш под ръка диспенсер за разкостване, става и от компресорен обезвлажнител

Пелтие в никакъв случай, това е само лабораторен демонстратор, в реалния живот за никакъв не става.

Коментар

Дойде ми и друга идея, ако работи климатик в помещението.
                    Прекарваш водата от помпата през малко радиаторче, напр. от парно на кола, знам че имаш продухваш го с вентилаторче и ето ти някакъв пад на температура.

П.П. За това ли ще ползваш аквариума

Коментар

Чанев, подарявам ти един руски климатик за експерименти.

Коментар

Първоначално публикуван от Bisser2 Преглед на мнение
                        Чанев, подарявам ти един руски климатик за експерименти.
                        Какво ти е направил Чанев? Или си ядосан на рибите му?

Коментар

Имал съм такова нещо, нашите все още мисля, че го ползват, прозоречен БК15. Купих го нов с неработещ термостат. Окъсих го, компресора още работи, има вибрации, бръмчи, но работи.
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Прозоречният климатик е излишно мощен за целта

Коментар

Миии, тва имам, тва предлагам. Пък като е мощен ще се включва по-рядко, за по-малко време.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X