Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На какви честоти могат да се слушат прогнози за времето - от България?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• На какви честоти могат да се слушат прогнози за времето - от България?

Дълго търсих из нета и из форума информация и след като не можах да намеря на достъпен за мен език, моля някой да ми отговори или да ми даде линкове, или както му е удобно за няколко неща:
    1. На какви честоти могат да се слушат прогнози за времето - от България. Говоря за сериозна информация, защото години наред там, където ходим лятото с жена ми прогноза не се е сбъднала, а родители и приятели ни изпращат с СМС-и прогнозите от ТВ и радио.
    2. Мога ли да си сложа такъв приемник в джипката, евентуално от къде бих намерил такъв приемник, законно ли е, ако е незаконно какво ме чака и въобще съвети в такава посока.
    Не започнах нова тема, защото прецених че не си струва, понеже съм абсолютен лаик в тази посока. Моля, ако някой от модераторите прецени противното да премести темата.
    Благодаря!

До: На какви честоти могат да се слушат прогнози за времето - от България?

Това пък какво значи? Прогнозата за времето излъчва всеки който я купи от ХМС. За БНР и БНТ е безплатна, защото е добита с обществени средства. За военните и ГО също. Но те я разпространяват за структурите си по своите си закрити канали.
    В районите със сложен релеф или на други климатообразуващи места си има свой микроклимат, и той не е обект на общата синоптична прогноза за страната. Затова например авиацията, моряците, ракетите и голямата артилерия си имат собствени метеокомплекси. Които мерят, и ако трябва предсказват времето в дерето в което стоят.

Коментар

аз поне не съм чувал някой да е получил метео1100 в дерето в което се е забил ако не е поне дивизион. сори.
      - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
      - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Що приказваш такива работи? Знаеш ли кво си представих? Как са тръгнали с метеозила в селото за ракия, а на връщане са я пробвали да не е менте. И после си седят в дерето и си правят прогноза само за Зила. Да знаят вътре ли да падат, или да си повръщат на теферич.

Коментар

и си пуцат с ветровата пушка за настроение

Коментар

сега сериозно. ако наблизо има летище при всички положения има локална прогноза, но нямам представа как да се добере човек до това.

Коментар

според тях( http://vremeto.start.bg/ ) днес в софия ще вали цял ден

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                сега сериозно. ако наблизо има летище при всички положения има локална прогноза, но нямам представа как да се добере човек до това.
                Всички летища излъчват прогноза за времето (и то доста точна според моите наблюдения) която е за района на летището. Разбира се диапазона е т.н. AIR... и може да се слуша със всеки приемник който го покрива и разбира се скенер. Ако не се лъжа честотата за София е: 126.6Mhz

В САЩ има честоти на които се излъчва само и единствено метеорологична прогноза и които обикновено са стандартно достъпни от всякакви приемници че даже вграждат такива приемници по разни GPS-и... Но за Европа не ми е известно да има такава практика...
                VPetrov.photography

Коментар

Явно не съм се изразил точно. Ето пример от това лято. Бяхме опънали палатка до Бяла /Варна/ и помолихме родителите ни и брат ми да ми изпратят различни прогнози. Телевизията предсказва за обилни валежи по северното черноморие, радиото за чести, но кратки превалявания, а според немски метео сайт - буря в морето, но без валежи на брега. Какво всъщност беше времето - целия ден разкъсана облачност, надвечер се заоблачи, вечерта от вътрешността на страната дойде гръмотевична буря с кратък, но проливен дъжд, отиде в морето и по-късно през нощта се върна с отслбнала сила. Понеже случки като тази ни съпътстват постоянно, когато сме на морето, а сбъднала се прогноза за ясно и слънчево време не ме интересува особено, искам да знам възможно ли е да получавам от други места надеждна прогноза. СМС от метеорологичната служба не ми върши работа, защото там, където ходим да се изпрати или получи СМС е по-скоро щастлива случайност, а разговор по GSM - благоволение свише. А на 1 място да се съберат буря, дъжд, палатка и дете на година и 5 месеца си е преживяване. Ще ми се да съм подготвен поне.
                  А скенера нещо незаконно ли е? Или се изисква разрешително. Повтарям - трябва ми само приемник. Няма да излъчвам нищо.

Коментар

Скенера си е законен, просто не е евтин. Въпросът е ще има ли какво да чуеш с него. Летищата ги интересува времето от километър нагоре, а приземното само в района на летището, така че него и разузнават, не повече.
                    С такива интереси май ти трябва първо учебник по метеорология По-добре военен, щото общите са брутална история. Предсказването на времето се казва динамична метеорология и е три семестъра нереални диференциални системи. От тях полза нямаш.
                    И да си купиш метеостанцийка. Има някви, също не са евтини.

Коментар

Значи ако говорим за локално предсказване то единствения логичен уред е барометъра. В тази връзка единствения практичен е този който е вграден в часовниците... Но това си е силно относително... А иначе има разни сайтове по които може доста добре да се гледат не лоши прогнози но това означава да има кой да ги чете и после праща... което променя условието...
                      VPetrov.photography

Коментар

След като си бил в Бяла , можеш да ползваш прогнозата на радио Варна на 26-ти канал ,хваща се по цялото черноморие , и е официална за морска навигациая, мисля че честотата е 157,3
                        ЧАСОВЕ И ЧЕСТОТИ ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА ПРОГНОЗА УКВ 26 КАНАЛ
                        Всички часове са в UTC(Coordinated Universal Time).
                        Българското време е час в UTC+2 през зимата и UTC+3 - през лятото
                        UTC зима лято
                        07:33 09:33 10:33
                        13:33 15:33 16:33
                        19:33 20:33 21:33

Коментар

Първоначално публикуван от valdiz Преглед на мнение
                          След като си бил в Бяла , можеш да ползваш прогнозата на радио Варна на 26-ти канал ,хваща се по цялото черноморие , и е официална за морска навигациая, мисля че честотата е 157,3
                          ЧАСОВЕ И ЧЕСТОТИ ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА ПРОГНОЗА УКВ 26 КАНАЛ
                          Всички часове са в UTC(Coordinated Universal Time).
                          Българското време е час в UTC+2 през зимата и UTC+3 - през лятото
                          UTC зима лято
                          07:33 09:33 10:33
                          13:33 15:33 16:33
                          19:33 20:33 21:33
                          Благодаря! Точно такъв тип информация ми е нужна.

Коментар

Е тогава се разправяй с Венци да ти каже от къде и какъв скенер. Да не ти вземат пари за някой буклук.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X