Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Опит за ВЗАИМОПОМОЩ - социален експеримент в обхвата на форума

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Опит за ВЗАИМОПОМОЩ - социален експеримент в обхвата на форума

И това никой не може да ти гарантира. Все пак е форум и дори и да сме си пили бирата заедно, как аз мога да гарантирам, че може да ти се има доверие.

Няма как форума /модератори, админ и т.н./ да носи каквато и да е отговорност в едно такова начинание.

Коментар

От: Опит за ВЗАИМОПОМОЩ - социален експеримент в обхвата на форума

Аз до колкото схванах не е въпрос за отговорност в юридическия смисъл, а за препоръка, като колега, която не е обвързана с професионална компетентност.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Не в юридически но пак си е отговорност - тука се познаваме повечето мисля,че е достатъчно, а отговорноста си я поемат двете страни. Не е нужно форума като институця да препоръчва който и да е.

Все пак всичко е доброволно.

Коментар

Я всъщност да изясним каква ДОПЪЛНИТЕЛНА полза искаме от тази схема спрямо досегашната ситуация в която някой пише че има проблем и друг като може му помага?

Коментар

Едно лично примерче: Имах проблем с телефонен апарат. Питах, питах, никой не ми помогна... Звънях и на Даниел за съпорт. Той също нежно ме отсвири. Принудих се да се разделя с апаратчето... А ако знаех, че някой може да ми помогне нямаше да бъдат такива нещата...
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Отсвирил е много грубо казано, пътувах към морето - как да ти отговоря ? И на дали някой можеше да ти отгоеори без да види телефона, ако се наложеше смяна на ром аз не бих се наел да ти сменям рома заради възможността да ти скапя телефона. А ако някой го беше взел и направил неизползваем и се наложеше да го изхвърлиш, и този някой ти беше препоръчан от форума какво щеше да стане ???

Твоя проблем си беше живо за подмяна на ром или преинсталация на същия.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Я всъщност да изясним каква ДОПЪЛНИТЕЛНА полза искаме от тази схема спрямо досегашната ситуация в която някой пише че има проблем и друг като може му помага?
                Примерно, ти на мен ще ми дадеш ли пълен достъп до компа си за малко да настроя 2-3 неща??? Това може да стане лесно ако няма организация и всичко е на случаен принцип.

1. Ако отговора ти е ДА, ще усетиш ли, когато ти сложа едно троянче или кий логър, особено ако съм ги маскирал тия неща предварително?

2. Ако отговора ти е НЕ, обясни защо(представи си, че не разбираш от ИТ), не съм фирма ли, не ме познаваш ли? А няма ли да си промениш мнението ако знаеш, че за мен са гарантирали като надежност няколко човека и вече съм помогнал на 2-3ма + начина по, който помагам е строго регламентиран и предоставя защита и за двете страни, нуждаещия се има бакъп и няколко човека на които да разчита а помагащия си е вързал гащите с бакъпа и условията на услугата, ако помогне добре, ако не успее да помогне поне НЕ Е НАВРЕДИЛ независимо какво мънка или се пеняви някой типично по български когато се събуди с дупето напред и му е крив света или след седмица нещо му стане на устройството и той обвини помагача от форума.

Всеки помагащ записва в реално време какво пипа, и всичко се пази като файл, дори после може да се одитира за да се види какво точно е станало и т.н. тоест типично ИТ съпортски методи на добра воля, само, че добре уредени и защитаващи и двете страни от разни балкански мурафети е това е добавената стойност на идеята според мен.
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

Аз също имам пример (от преди около две седмици), при това не много приятен...

Клиент ме помоли да изтрия определени файлове от компютъра му защото не можел да ги изтрие сам. Трябваше да стане отдалечено, но това няма голямо значение. "Файловете" се оказаха остатъците от некадърно написана антивирусна, премахната с некъдърно написан uninstaller от същата фирма (няма да навлизам в подробности, като търговски марки да няма обидени)... След три поредни обяснения защо НЕ БИВА да се прави това човека каза: Махни ги... Е махнах ги... и му казах да си рестартира компютъра с ясната представа какво точно ще последва.

Ако не сте разбрали до сега какво последва - обвинения от типа: Ти ми развали компютъра, преди това си работеше чудесно!

Как да докажа, че съм казал изрично ДА НЕ СЕ ПРАВИ ТОВА? Е как? Къде го има записано?

//P.S. (извинете за външният линк) O.T.R.S. !!!
                  Последно редактирано от господин никой; 14-10-14, 16:41. Причина: смислова добавка и корекция...

Коментар

Да, може и собственика да се прости с джаджата, има риск и той /в случая аз/ си го знае, предоставящия услугата информира търсещия. В конкретния случай, аз ако имах от къде да почерпя повече инфо кой се занимава с такива неща щях да потърся и други за съвет и/или помощ. Та за това може да си бъдем полезни и не само за софтуерни проблеми, а и за много други области в зависимост от уменията на даващите помощта и нуждите на търсещите.

Коментар

Тука ще стане същото, рано или късно. И виновен ще е форума защото е препоръчал еди кой си.

За това писах че не са нужни препоръки. 2 те страни си носят отговорност.

Коментар

Мисля, че въпроса с препоръката е малко погрешно поставен... По-скоро групата трябва да е директно подбрана и да дава отчет за свършената работа. Също другото е, че трябва да има пълна прозрачност при хората от групата - ако някой се издъни трябва да можеш да кажеш: Той не ми свърши работа.

От първа страница плямпам по въпроса - няма да стане без ясно описание на проблема и начин да бъде проследени стъпките по решаването, защото това е част от доверието между двете страни.

Също човека, който решава проблема на практика поставя репутацията си под въпрос - трябва да се погледне и от тази страна. В предишният си пост описах точно това...
                        Последно редактирано от господин никой; 14-10-14, 16:54. Причина: typo

Коментар

В къщи идват, често ти доразвалят хладилника, климатика или нещо друго и си плащаш като поп за посещението. Тук отговорността си е на двете страни, няма нужда от препоръки и гаранции, нито от сърдитни. А и оттук в конкретното начинание зор ще сринеш нечий авторитет.
                          А тези простотии се правят от името на всички ни.
                          Даника
                          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                            В къщи идват, често ти доразвалят хладилника, климатика или нещо друго и си плащаш като поп за посещението. Тук отговорността си е на двете страни, няма нужда от препоръки и гаранции, нито от сърдитни. А и оттук в конкретното начинание зор ще сринеш нечий авторитет.
                            Нямаш представа какви неща чувам по свой адрес и то при положение, че нито съм отговорен за проблема (в общия случай), нито съм навредил по някакъв начин, нито ако е имало риск не съм го обяснил! Това е България - всеки те ползва като носна кърпа (да не казвам друго!).

//EDIT: Факт е, че с работата идват и неприятностите. Факт е, че наистина бих искал да помогна и дори когато мога го правя. Факт е също, че ако това начинание ще бъде безплатно отсрещната страна губи идея за твоята мотивация и всичко става много мътно... Това предполага проблеми от доста естества. Например в другите форуми в които работя по точно този начин - а именно отдалечено със съгласие на потребителя често са ужасно изненадани, че не искам да им хакна компютъра и да им източа банковите сметки и че примерно не ми е проблем да си говоря двадесет минути по телефона с тях докато оправям нещо...
                            Последно редактирано от господин никой; 14-10-14, 20:22. Причина: EDIT

Коментар

Сиреч, трябва да си омазал нещата до степен "тотална щета" И ДА ГО ОСЪЗНАВАШ, за да се довериш на външна намеса, без да имаш очи после да кълнеш.
                              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Бат Гошо аз гарантирам за теб човек. Ама си се захванал с доста неблагодарна работа. Ясно е, че рано или късно ще се случи проблем. И всеки който е "гарантирал" и той ще бъде споменаван родословно. Ама това да е проблема. На мен ми се случи преди време доста по-сериозен проблем точно от такова естество. Няма да обяснявам подробно, ама беше замесен админа на фирма, "големеца", банкова сметка и трансфери. Добре, че успях да "фана" оня пич по инсталираните банкови сертификати на друг комп. Ама беше късмет. Иначе не ми се мисли за мен.... Съвсем случайно се замесих в цялата работа и беше само да помогна "доброволчески" с нестартиращ лаптоп.От цялата работа отнесох само негативи и доста потене... А ме помолиха да помогна... Ще ме прощаваш ама и тук си важи правилото за шивача и плочкаджията. Откъде да знам още колко хора са му/ще му "помогнат" на получаващият помощ. Отдавна избягвам вече да давам всякаква "помощ" освен в наистина много краен случай. Комп с информация, осигуряване на достъп и непознати хора си е рецепта за сериозни проблеми...
                                висете отпуснато

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X