Колеги, купих лампа на 220 волта, която е китайска. Още когато се прибрах я разглобих, за да видя какво има и как е изпълнена. В нея има кондензатор и два резистора(единия е за разреждане на кондензатора) и 4 светодиода. Гледам платката, ама не мога да разбера кой елемент как е свързан. Светодиодите успоредно ли са? Искам да я изпълна. И ако може да ми напишете реда на свързване на елементите или да я начертаетe. Прави ме впечатление, че мигат с малка честота и малко дразнат. Прилагам и снимки.

Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Схема със светодиоди
Свий
X
-
От: Схема със светодиоди
Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнениеАз си взех два 150 нанофарада кондензатори, един мегаом резистор, и един 300 ома резистор. Ще я бъде ли?
Иначе двата по 150 нано в паралел и капацитетът става.
Коментар
-
Аз като отидох ми беше ясно и взех за 275 волта кондензатори. Надали ще избият. Четох тук там и казват че 20 нанофарада са за диод 20 милиампера. Отидох там и взех 4 светодиода по 30 милиампера. Умножих по 4 и се получи 120 милиампера и затова взех 150 нанофарада.
Коментар
-
Та да видим добре ли съм разбрал. Значи по два диода, вързани последователно в всеки от двата клона вързани. Това ще рече че през първия трябва да тече 30 милиампера, защото токът през консуматорите при последователно е един и същ само напрежението е друго. Това идва да рече, че кондензатора трябва да ограничи 60 милиампера, за да се разпределят по 30 милиампера на всеки клон(при успоредно токът се разпределя на консуматорите). Дано да съм разбрал правилно.
Коментар
-
Нещо такова еСвържи схемата първо само с единия кондензатор, премери тока на входа и виж как светят, и ако трябва свържи втория кондензатор паралелно на първия. Става сложно, защото едното рамо (двата LED-a) светят през единия полупериод, а другите два през другия, като взаимно се предпазват от пренапрежение в обратна посока. Освен това, щом като светят на равни интервали работа/почивка, може да се пусне два пъти по-голям ток от дадения по каталог постоянен ток в права посока.
Поиграй си, но не е много добър избор да почваш със схема на 220V.
По-добре с нещо след траф и грец, на прав ток. Там си важи законът на Ом и се смятат лесно токове и съпротивления, а в горната схема вече има импеданси и е доста по-сложно.
Коментар
-
Не разбрах защо изобщо се занимаваш с това, но щом ти е кеф - едностранно фолирана универсална платка е добър избор. Само не забравяй, че всичко е под напрежение и където и да пипнеш, все е 220 и бие ток. Съответно, остави нужното разстояние, за да няма непредвидени утечки - прах, влажност и белата готова.
По принцип, без крайна необходимост, е адски добра идея да бягаш от галванично не-развързаните захранвания. Знам, че са евтини и изглеждат като приемлива алтернатива, но ...О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар