Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с ресивър и тонколони YAMAHA

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с ресивър и тонколони YAMAHA

Здравейте колеги,направих си скромен подарък за Коледа(малко по рано),и вече почвам да се нервирам и съжалявам за което!
    Закупих си av receiver Yamaha RX-V373 и подходящи за него (или поне така си мисля) тонколони ,пак Yamaha NS-555.
    И да дойдем на проблема,след инсталирането им в къщи и свързването им с неподходящ кабел (с по малко сечение),естествено ги поусилих няколко пъти,и ресивъра изключи всичките тези пъти ,като при повторното вкл. ми излизаше надпис :check sp wires.
    Зарязах го ,и на следващия ден си взех кабел със сечение от 4 кв мм(на жило),естествено го като го инсталирах пак поизнасилих нещата,за да видя какъв е резултата.Имаше известно подобрение,но пак изключваше ресивъра,и накрая замириса на лак и останах без високи честоти(пищялки).Като при повторните вкл. пак излизаше същия надпис.
    Предполагам гаранцията ми не важи в случая,но поне искам да разбера (щото съм си пълен лаик),какво сбърках ,дали събрах неподходяща конфигурация или....

От: Проблем с ресивър и тонколони YAMAHA

Съгласуван ли е импеданса, колоните са 6 ома?
    Какво е "поизнасилих"?
    Не мисля, че си сбъркал някъде.
    Защо да не важи гаранцията?

Коментар

Да няма евентуално някаква висока честота на входа, т.е. шум, който не може да чуеш, усилвателя обаче възпроизвежда на голяма мощност и съответно изгаря пищялките
      Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
      „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
      LZ1EMS

Коментар

Между другото имам едни железни тонколони в пълна изправност....
        LZ1EMS

Коментар

Ами честно казано не разбрах ресивъра колко ома е,момчето в магазина май-разбираше по-малко и от мен(аз нищо не отбирам),та не можа да ме осветли.
          А "поизнасилването" е че ,просто исках да разбера колко им е силицата ,имаше още "мегдан" за усилване и почнаха да изключват.
          А пък днес като ги пусках,вече с неработеща "пищялка" на едната колона изключват още по рано.
          А за гаранцията така си мисля,не съм питал в сервиза,но като им обясня и на тях същото,предполагам ще ме отрежат.

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
            Да няма евентуално някаква висока честота на входа, т.е. шум, който не може да чуеш, усилвателя обаче възпроизвежда на голяма мощност и съответно изгаря пищялките
            Офф не знам,пробвах с компа и една флашка,като с флашката най-силно дънеха,и накрая......мяу!

Коментар

Правилното съотношение на мощностите е 1:1,6 в полза на тонколоните. При теб е 1:1, така че не се очудвай, че се индицира претоварване, впоследствие изгаряне. И на километража на колата пише 200, ама не засилваме толкова, нали! Ако не ти ги подменят в сервиза, обади се да те насоча, където ги пренавиват добре.

Коментар

85 W на канал синусова или музикална мощност е усилвателя
                LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от ivonta Преглед на мнение
                  Офф не знам,пробвах с компа и една флашка,като с флашката най-силно дънеха,и накрая......мяу!
                  Мда, MP3-ките са професионален убиец на пищялки.
                  Като начало гледаш отзад на колоните колко "Ohm" пише. После четеш в user manual-a на рисийвъра съответните настройки за съответния омаж.
                  1. YAMAHA от край време /и не само те/ имат настройки на изхода под 6 Ома и над 6 ома. За настройка под 6 Ома - колони с импеданс 4 или 6, а при настройка на 6 Ома 8 и нагоре. Предполагам така ще е при теб.
                  2. Настройка на конфигурация на колоните 2.1; 3.1; 5.1 и т.н. - пак от user manual-a.
                  3. Избор на подходящия кабел за захранване на колоните съобразена и с неговата дължина.
                  Добре е колоните да са по-мощни от усилвателя.

P.S. Това са усилватели за домашно кино - не ги изпъвайте на Мах ....
                  Има ли файда, ако направя една диагностика? В смисъл, някакви показатели, които биха косвено показали наличието на проблем, имащ нещо общо със случая?
                  Бахти, как се изказах...

Коментар

Ами честно казано искаше ми се да взема по-мощни тонколони но нямаше как, дори бюджета ми позволяваше по малки,но накрая се прежалих и надскочих бюджета с тези,а сега пък и те се оказаха слаби.....
                    Yamaha-ta трябваше да подмени и пенсионира 15 годишната миди-уредба AIWA, която в момента мисля че свири по-добре и силно от наследника!
                    Ще звъня до сервиза тия дни да видим какво ще ми кажат,и ако ме отрежат ще търся алтернативи,може би ще ги пренавивам.Само че се притеснявам щом веднъж вече толко лесно изгоряха да не им стане навик....
                    В упътването не можах да намеря колко ома е ресивъра, кабела е който ползвам е 4 кв. мм. с дължина 5 м на канал , поляритета не съм сбъркал (поне до толко разбирам).
                    С "бедния" ми английски разбрах че е по 100 W на канал,може и да бъркам...
                    Последно редактирано от ivonta; 13-12-13, 17:47.

Коментар

Ако е 100 W музикална това означава 50 W синусова мощност, което прави закупените тонколони подходящи...
                      LZ1EMS

Коментар

Ами усилвателя е 8 ома, колоните - 6. Нормално е да се претоварва и изключва. А колоните да изгорят.

Коментар

Не знам колко ом-а е ресивъра,в магазина също не ме предупредиха!
                          Днес с един колега звъняхме на "спец" по неговите думи,и той каза че едва ли е проблема в ом-овете да "опаткам" колоните, пък знам ли....!?
                          Аз за това и пуснах темата,да разбера къде бъркам.

Коментар

http://usa.yamaha.com/products/audio...-v373_black_u/

Коментар

Сега като се знае че е 8 ом-а ресивъра,какво да правя ,как да ги свържа тонколоните - последователно ли, за да им удвоя съпротивлението,и да не изключват и горят за в бъдеще!?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X