Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв лаптоп да избера?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какъв лаптоп да избера?

Здравейте!Искам съвет за избор на лаптоп.Първо да споделя за какво ще се използва:работата е в международния транспорт с камион и ще има нужда от навигация,също искам да се използва за гледане на българска телевизия в реално време,но не съм наясно кой е оптималния вариант-лаптоп с вграден ТВ тунер или да закупя отделен и дали трябва да съм абониран към доставчик на цифрова телевизия.Какви са оптималните параметри на лаптоп,който ще ми върши работа.Предварително благодаря на тези,които биха могли да ми помогнат!

От: Какъв лаптоп да избера?

Българска телевизия извън България можеш да гледаш само през Интернет, и то не всякаква. И ще ти трябва достъп до Интернет, извън България ще трябва да се решава на място или да струва доста, ако ще е през GSM мрежата с роуминг. ТВ тунер ще ти върши работа само в България, и то не навсякъде. Зависи колко държиш на телевизията.

Навигацията:
    Такъв софтуер има, но не знам дали има всички удобства за камион, които ги има в камионджийските GPS навигации. Там всякакъв лаптоп върши работа, ще трябва да си вземеш и отделен GPS приемник (има лаптопи с вграден GPS, той работи зле). Повечето навигационен софтуер има полза от чувствителен към допир екран, има и такива лаптопи. Ще трябва да си набавиш софтуер и карти.

Също е интересно кое е по-важно за тебе - голям екран или малък размер за носене или вместване в кабината? Само в кабината ли ще го ползваш, или ще го примъкваш по хотели и кафета?

Коментар

За това което искаш, ти трабва лаптоп на цена до 1000 лв. Препоръчвам ти DELL с международна гаранция (знае ли човек къде ще му се случи случка) и GPS - всичко по ново ще ти върши работа.
      Защо отделни устройства.... Защото както спомена колегата Ясен, не мисля че лаптоп е удобен за навигазия (дори и за камьон)... Вече ако имаш навигатор до тем които да го гледа и да се занимава с него по-може....
      Тека, че един ГПС ще ти върши доста повече работа и няма да ти заема половината стъкло...
      Относно лаптопа и телевизиите, принципно много от шофьорите ползват сателитна телевизия (Булсатком)... Има портативни чинии, трябва ти един техен тунер и карта и си готов. Ако искаш сигнала да се гледа на лаптопа, ти трябва ТВ-тунер за лаптоп с видео вход... За интернет, евтиния вариант е да си вземеш един wifi адаптор с усилен обхват и да се надяваш, че там където си, ще има безплатен интернет... Всички други вариант в чужбина а достатъчно скъпи...

Коментар

Както е отбелязал Glow, много от шофьорите ползват Булсатком. Купуването на лаптоп с вграден тунер е достатъчно скъпо, тъй като обикновено се слагат само на скъпите мултимедийни модели. Трябва ти USB тунер ~100лв нов или 50-60лв втора употреба. Лаптопите с GPS обикновено са и с 3G модем и също са доволно скъпи. Един bluetooth GPS приемник за 80лв нов или 30-40лв втора употреба върши идеална работа. По-удобно е, както е отбелязал Ясен, отделна навигация - например 7" за ~150лв. Навигационните програми за PC обикновено работят с емулация, стари са и не са толкова удобни за работа по време на пътуване. Освен това от друсането има голяма вероятност да се скапе харда. Варианта с SSD оскъпява историята.
        Купуваш си един 13" лаптоп за ~700-800лв (оптимална големина за камион, хотел и разнасяне), 7" навигация, USB тунер и отиваш в Булсатком.
        Последно редактирано от silverfox; 10-01-13, 22:47.
        Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Какво да ти кажа, можеби звучи нахално, но съм убеден в това което ти пиша. Взимай Panasonika който продавам и забрави. http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=153924 Купува му се една карта с PCMCIA TV tuner. Вече има и USB цифрови декодери, за бъдъщите цифрови телевизори. Но не телевизията е най-важното. Лаптопа е изключително здрав, като модел. За GPS един USB. Жалко че нямам таблет да ти предложа, с вграден GPS. Просто който не го е виждал, 10" екран за GPS той не знае за каво иде реч.
          Пак се извинявам ако се приеме поста ми като нахалство, но ако си шофьор, това е. DELL също имат един устойчив модел, а и Motorola, но е по-малко популярни, а и цените не са приятни.
          Като сполучливо беше казал един колега от форума на notebookreview.com , "Toughbook е като вирус, веднъж като го прихванеш, и е за цял живот".
          Желая успех!

Коментар

То може да си убеден, но най-малко този лаптоп му трябва. Вярно е много здрав, но на него не му трябва такъв в камион за тези нужди. Освен това вече е доста слаб откъм производителност - Pentium M на 1.6, IDE хард и Intel Extreme Graphics 2 AGP и всичко това в скромните 3.9кг, моля ти се. Да беше го предложил на някой, дето си търси лаптоп за излетите в гората, да те подкрепя с двете ръце, ама в случая...
            А ако 10" ти е добре за навигация трябва да шофираш с очила! Мен и 7" ми се виждат множко, ама нали за камион иде реч. Обикновена навигация ще си я сложи на предното стъкло. Там и между другото е най-удобното място за навигация. Не ти се налага да гледаш в страни. 10" къде ще ги сложи?

Коментар

Прав си, но и не съвсем. Нека сме обективни. Какви са по-различните нужди в камиона? За процесора, да, сравнен с други модели е скромен. Но точно на него, едва ли му трябва геймърски компютър. Кои нормални нужди не би задоволил тоя процесор? И което е по-важното в случая. Цялата тази серия на Panasonik cf18, cf19, cf29, cf29, се базират на процесори с по-скромни възможности, но ползват плътно затворени шасита, без вентилатори засмукващи външен въздух. Така отпада тревогата от засмукване на боклуци и нуждата от периодично чистене, в най-добрия случай. Топлоотдаването става през металния корпус. Да, тежичък е, наистина. Ако е могло да го олекотят, със сигурност са щели да го направят.
              Харда, има и IDEта до 320Гб. Отделно, има преходници за към SATA хардове, включително и за този модел.
              За таблета cf18/19 няма каво да коментирам, защото просто не е на дневен ред, но категорично го одобрявам и препоръчвам и него.
              Колкото до навигациите, някои карат и с GSM. Въпрос на избор. Но “колкото повече, толкова повече!" Тук човека постави въпроса, че ще иска да ползва лаптопа за ГПС. Какво да му кажем? Че не става ли?!
              Пак, повтарям, извинявайте че се натрапвам в темата! Давайте и други предложения.
              Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
              Купуваш си един 13" лаптоп за ~700-800лв (оптимална големина за камион, хотел и разнасяне), 7" навигация, USB тунер и отиваш в Булсатком.
              И по какво се различава това което си написал, от това което предлагам аз? С някой килограм отгоре, или че не му препоръчах отделна навигация?

Пп. Тия Toughbook са тъчскрийни.
              Последно редактирано от ctef; 11-01-13, 08:27.

Коментар

И аз не мисля, ще панасоника е подходящ в случай. Най-доброто приложение ще при някои които се занимава с дагностики и ходи на място...
                Колкото до навигациите, някои карат и с GSM.
                С GSM (които може да бъде захванат с холдер на предното стъкло) определено навигацията ще ти е много лесна от колкото с лаптоп... И не говоря само за управлението, дето трябва да се цъка с тъчпада по навигацията... Ами и за това че един квадрат 30х30 см по средата на стъклото ти намалява видимостта с поне 10%. Камиона е доста висок, да кажем ти си сложил лаптопа точно по средата на стъклото, тогава ако спреш на пешеходна, ще трябва да се набираш(или да затваряш лаптопа) да видиш пешеходците идващи от дясно...

Коментар

Ето и моите размишления по темата, тъй като нещо подобно съм мислил и ползвал, макар и не на камион.
                  • Отделна навигация - предимството е огромно, защото често се случва нормален компютър (в случая лаптоп с уиндоус или някаква друга ос) да забият по незнайни причини - софтуерни, хардуерни, прегряване или поради проблеми в захранването (за това по-късно). Та за стабилност на работа при навигиране - отделно устройство.
                  Размерът на екрана също е важен, но си мисля, че 5" е оптимума на такова устройство. По-малък размер е истинска мъка, а по-голям не дава огромно предимство. Ако предното стъкло на камиона е толкова далеч, то се продават различни стойки с по-дълги рамена или просто да се монтират на друго място. Също така 5" устройство се слага без проблеми в джоб на яке, ако трябва да се ползва извън камиона.
                  • За по-лесно разглеждане на картите на самия лаптоп може да се инсталират навигационни програми, които работят без наличие на GPS. Така може да се разгледа много по-бързо и по-удобно картата на голям екран, да се правят маршрути, които бързо да се прехвърлят на навигацията и т.н. Само за сравнение между лаптоп/компютър и специализирано устройство за навигация - в пъти по-бърз процесор, в пъти по-голям екран, почти мигновено генериране на маршрут, удобство на работа спрямо touch устройството, съвместимост на генерираните маршрути с устройството, ползване на интернет (ако има) за допълнителни справки и какво ли още не.
                  • За гледане на телевизия може да се ползват външни USB тунери, които да приемат както аналогова и цифрова ефирна телевизия, така и цифрова сателитна телевизия. Вероятно устройствата ще са две - едно за ефирна и едно за сателитна телевизия, но размерите им са достатъчно малки.
                  Разгледах текущи оферти на българския пазар и се оказа, че има USB тунер на AverMedia за ефирна телевизия, който има и вграден GPS. Така се решава и още един проблем - закупуването на външен GPS. Вероятно причината за пускане в продажба на подобен продукт са търсене на хора като теб

За сателитната телевизия има специални антени за камиони и кемпери, където позиционирането е автоматизирано спрямо положението на камиона. Само съм виждал, но за цени не ме е интересувало. Важното е, че съществуват

Също има и антени за ефирната телевизия, които стоят на покрива на камиона и имат позициониране от вътре, за да можеш да си нагласиш по-добър обхват.
                  • Лаптопа нека не е допотопен. Причината е в скоростта. В момента има страхотни като цени предложения на лаптопи 13.3", които карат по 8 часа на батерия, а процесорите им са i3 или i5.

Бързият процесор е важен при гледането на телевизия. USB тунерите изискват мощен процесор, който да декодира картинката, която те хващат. А това иска процесор. Верно, и по-старите машини могат да показват телевизия, но през това време лаптопа не трябва да се ползва за друго и има особено изнервящи забавяния при превкючване на каналите, минаване към друга програма (примерно скайп, броузер) и т.н. За навигационните програми вече споменах какво им е предимството при ползване на такива за нормален компютър/лаптоп, а и пак скоростта си зависи от процесора...

Отделно новите компютри са с повече памет, както се спомена по-горе. Дисковете им са по-големи, като дори може да се сложи някакво SSD, за да се избегнат проблемите с друсането и евентуално прецакване на твърдия диск. Естествено цената ще скочи така, но пък и хард диска може да се сложи в кутийка и да се ползва за външен при спряно положение.
                  • Като допълнителна навигация може да се ползва смартфон. Да, може в началото само с него, но за предпочитане е специализираното устройство. Смартфоните, особено по-новите, не обичат да стоят на слънце (на предното стъкло на камиона/колата), загряват доста при навигиране, забиват качествено в най-неочакван момент и след сравнително кратко време се амортизират.

Предимствата на смартфона са доста, но те са точно при ползването като джобен компютър - когато се налага, а не постоянно. Можеш да намериш отворени wifi мрежи, можеш да ровиш в нета, на новите 2/4-ядрени смартфони навигациите хвърчат и рутират доста бързо, т.н. Но пак казвам - това е джобно устройство, което ползваш навсякъде, но само когато ти потрябва, а не постоянно. Освен ако не сменяш смартфони през няколко месеца

Да спомена за най-големия недостатък на смартфона при навигиране: той все пак е и телефон. Едно позвъняване в критичния момент и всичко отива на заден план. Страхотно е да изпуснеш маневри в непознато място, защото някой ти звъни и навигацията седи и чака да приключиш с по-важната дейност за смартфона - телефонния разговор.... Да не говорим за любимото блокиране на навигационната програма, което ми се е случвало с различни устройства и операционни системи (windows mobile, android, ios)......... При WM просто блокира качествено и се налагаше рестарт на устройството, за да тръгне наново навигацията; при андроид даде force close; а при ай ай ай ос просто се самозатвори без никакво съобщение и трябваше да бъде пускана от начало с търсене наново на маршрута.
                  • За всичко по-горе ще ти трябва хубав инвертор и различни зарядни за устройствата. По камионите не знам какво има вградено, но хубавия инвертор е важен за живота на техниката, вързана към него. Сателитните приемници, дори да са на USB, искат външно захранване, та ще трябва и разклонител. Ако е възможно да се вземат (качествени) зарядни за лаптопа и захранване на сателита, които са на 12v, то инвертора не е нужен, но все пак е хубаво да го имаш. При некачествено захранване може да се случи устройството (лаптоп, навигация, смартфон, таблет) да мине да работи на батерия, но се получава и скапване на батерията при такива постоянни превключвания. Лаптопите пък обичат да блокират и да се чудят имат ли батерия или не - случва се при различни производители и операционни системи (макос, уиндоус, убунту) - примерно при мен на win7 и включване на зарядното в контакта ми дава, че нямам батерия понякога и пуска hibernate режим, което е изключително досадно, защото точно до предния момент съм работил на батерия

От горните неща ползвам лаптоп, USB тунер за аналогова и цифрова ефирна тв, навигации (няколко), смартфони (няколко) и таблети (няколко). Отделно зарядни за запалката и инвертор. По-горе в списъка не споменах таблета, защото има дублиране във функционалностите. Естествено е хубаво, ако го има, но не е задължителен. Може да се ползва за по-бързо разглеждане на картите в навигационните програми, ако е със съвременен 2/4 ядрен процесор, да се гледат филмчета на него, да се рови в интернет, докато си пиеш кафето на някой паркинг с достъпна wifi мрежа и примерно за загуби време с някакви игрички, които са доста шарени за iOS и Android. Но това може да се прави и на смартфон със същите операционни системи. Или на лаптопа, който пък е неудобен за носене. Та пак стигаме до дублиране на функции, като само размерът и удобството имат значение

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                    ... Кои нормални нужди не би задоволил тоя процесор?...
                    Да не казвам, че има реална опасност с тази видеокарта да не тръгне някоя програма за ТВ тунера.

... Тук човека постави въпроса, че ще иска да ползва лаптопа за ГПС. Какво да му кажем? Че не става ли?!
                    Аз точно това му казах - че не става.

... И по какво се различава това което си написал, от това което предлагам аз? С някой килограм отгоре, или че не му препоръчах отделна навигация?
                    Различава се по производителност, ефективност и цена. Единственото предимство на Панасоника е голямата здравина, която на него обаче не му е необходима. Но всеки с мнението си.

ПС: Ето pecix го е казал на база реален опит.
                    Последно редактирано от silverfox; 11-01-13, 09:52.

Коментар

Интересна и дълга тема.... Ама за какво му е на човек в германия и франция, ефирен тунер... Сигурно има много телевизии ама дали точно тях иска да гледа?
                      За какво е лаптоп без GPS? - позиционира се онлайн, ама от къде ще дойде онлайна?
                      Доколкото знам в чужбина нета е много бавен и много скъп (това по думи на хора дето са живели там) примерно 2 mbps за 40 евро на месец в Испания. Е на тях не им трябва скорост щото не свалят торенти, ама си е скъпичко...

Така, че мисля, че моето предложение е доста конкретно, и точно това което е необходимо при така зададения въпрос. Ако все пак държите всичко да става на лаптопа, си взимате един GPS Receiver с Bluetooth и проблема с GPS-a се решава (естествено, ще трябва и лаптопа да има Bluetooth)...

Коментар

Моля Знаещите да дадат мнение за този РС:
                        Lenovo Ideapad G780AR 59358002
                        17.3" HD LED 1660x900
                        CPU INTEL PENTIUM B960, 2.3 GHz, 2 M CACHE
                        RAM 8 GB DDR3
                        HDD 1 TB SATA 5400RPM
                        VIDEO NVIDIA GEFORCE GT 635M и т.н.
                        Този процесор не е ли морално стар?
                        Компа ще се ползва за gis, статистика, модели, графики, обработка на фото и филми, както и за снемане на филми от нета.
                        цената е 999 лв.
                        ps - OS DOS
                        Последно редактирано от trapper; 15-01-13, 13:05. Причина: ps
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Лаптопа ще се ползва основно в кабината.След доста четене (къде ли не) ми се струва ,че без сателитна чиния няма как да се гледа Българска телевизия.За GPS установих ,че е по добре да е отделно устройство.Сега остава оптималния вариант технически характеристики за избор на лаптоп.Незнам наистина Твтунера до колко ще върши работа.

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                            Моля Знаещите да дадат мнение за този РС:
                            Lenovo Ideapad G780AR 59358002
                            17.3" HD LED 1660x900
                            CPU INTEL PENTIUM B960, 2.3 GHz, 2 M CACHE
                            RAM 8 GB DDR3
                            HDD 1 TB SATA 5400RPM
                            VIDEO NVIDIA GEFORCE GT 635M и т.н.
                            Този процесор не е ли морално стар?
                            Компа ще се ползва за gis, статистика, модели, графики, обработка на фото и филми, както и за снемане на филми от нета.
                            цената е 999 лв.
                            ps - OS DOS
                            Дай още 100 лева отгоре и еземи това

HP Probook 4740s 17.3 i5-2450M 6GB 750GB Linux

Цена 553 EUR

СПЕЦИФИКАЦИЯ
                            Part NO: B0Y78EA
                            Серия: 4740s
                            Процесор: Intel Core i5-2450M (2.5 GHz, 3 MB L3 cache, 2 cores)
                            Чипсет: Mobile Intel HM76
                            Памет: 6GB 1333 DDR3 2DIM SDRAM
                            Твърд диск: 750GB SMART SATA II GB HDD
                            Твърд диск скорост: 5400 rpm
                            Оптично устройство: DVD+/-RW SuperMulti DL Drive
                            Тип на Екрана: LED-backlit HD anti-glare + 720p HD webcam
                            Размер на Екрана: 17.3"
                            Видео карта: AMD Radeon HD 7650M
                            Видео резолюция: 1600 x 900
                            Операционна система: Linux
                            Тегло: 3.05 Kg.
                            Размери: 41.3 x 27.9 x 2.9 cm
                            Батерия: 8-cell (73 Whr) battery
                            Звукова карта: Integrated
                            Безжичен LAN: Atheros 802.11 b/g/n (1x1) with Bluetooth v4.0 combo
                            LAN: Realtek Ethernet (10/100/1000 NIC)
                            Слотове за разширения: Multi-media Reader Slot supporting SD, SDHC, SDXC, MMC, MMC+, Memory Stick
                            External I/O ports: 2-USB 3.0,2-USB 2.0,HDMI 1.4a,Stereo,microphone input ,Headphone/line out ,RJ-45 (Ethernet),Power connector
                            Гаранционен срок: 2 години
                            When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

PENTIUM B960 - не е морално стар, но е морално бавен в сравнение с i3, i5 - иначе си е новичък процесор...

И още нещо. Понеже както предполагам голяма част от форума знае, че се занимавам с IT и в това число продажба на компютри лаптопи...
                              Предлагам 5% отстъпка за лаптопи на колеги от форума (не държа на карти)... За момента предлагам само DELL и Fujitsu... Повече информация на лична...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X