Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Напоителна/Оросителна система

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Напоителна/Оросителна система

Задание:
    200дка площ. Прокарани маркучи. 55 щранга с пръскалки.
    Всяка пръскалка трябва да работи по 2 минути и 30 минути да спи. Връзката/управлението да е въздушно. Захранването при щранга/клапана - соларен панел, чарджер, акумулатор. Пулта - компютърче, управляващо всичко.
    Идеи?

От: Напоителна/Оросителна система

еха... това май е единствената тема в този форум просъществувала седмица, без отговор!
    идеята в момента е радио модули за управление на 2,4GHz, но на мен не ми харесва, поради наситения ефир... по-удачно ми се струва GSM модули

Коментар

Първоначално публикуван от Y.Stoqnov Преглед на мнение
      еха... това май е единствената тема в този форум просъществувала седмица, без отговор!
      идеята в момента е радио модули за управление на 2,4GHz, но на мен не ми харесва, поради наситения ефир... по-удачно ми се струва GSM модули
      Какъв наситен ефир може да има около 200 декара нива ?
      When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

55 щранга, два града, десетина села...
        хайде да се сетим в селата Интернет провайдърите какви антени ползват... да не говорим, че това е етап1. Следват етап2 и 3 с по 40 и 88 пръскалки... и тогава ще стане страшно...

Коментар

Дай малко повече подробности, защо ти е нужно всичко да е толкова сложно - слагай по един таймер до всяко пръскало, да пуска водата за по две
          минути на всеки 30 минути и си готов.Ако сложиш 55 ГСМ модула до всяка пръскалка и чрез тях да управляваш водата, няма ли да е малко солено
          55 карти да плащаш?
          На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

трябва да се управляват от пулт и да има пълен контрол по всяко време

Коментар

Първоначално публикуван от Y.Stoqnov Преглед на мнение
              трябва да се управляват от пулт и да има пълен контрол по всяко време
              При по-подробно описание, може и да се получат повече отговори и съответно решения, защото само така ти се струва, че радиото е единствено решение.
              Защо контрол по всяко време, защо управление от пулт, и други подробности, културата която ще се напоява не ме интересува.
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

почвата трябва да е винаги влажна, за да не се вдига прах във въздуха.
                контрол трябва да има, за безопасна работа на екип в обсега на пръскачката и/или при необходимост от по-продължителна работа на някоя и/или няколко пръскачки.
                няма да се напоява култура, системата е с превантивна цел.

Коментар

Щом ти трябва 100% контрол и цикъла пръска/не пръска не е твърдо 2/28 минути, ще ти трябва и съответния брой
                  ГСМ модули при контролната зала.Ако цикъла беше твърдо 2/28 , минаваш с 5 броя модули при компютъра,обаче задачата
                  става все по-трудна. Заради единия прахоляк долу-горе се сещам за къде става дума, провери как са с обхвата операторите в
                  района.И все пак ако има и минимален риск при авариен стоп на системата да пострадат хора - ГСМа изобщо не го брой
                  като вариант-или го брой ,ама като дублираща връзка.
                  На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Първоначално публикуван от LZ3YY Преглед на мнение
                    Щом ти трябва 100% контрол и цикъла пръска/не пръска не е твърдо 2/28 минути, ще ти трябва и съответния брой
                    ГСМ модули при контролната зала.Ако цикъла беше твърдо 2/28 , минаваш с 5 броя модули при компютъра,обаче задачата
                    става все по-трудна. Заради единия прахоляк долу-горе се сещам за къде става дума, провери как са с обхвата операторите в
                    района.И все пак ако има и минимален риск при авариен стоп на системата да пострадат хора - ГСМа изобщо не го брой
                    като вариант-или го брой ,ама като дублираща връзка.
                    а първоначалната идея с радио модули на 2,4Гхз с мак на всеки модул и управление с команди до всеки отделен модул???
                    всичко което намирам до момента е предавател/приемник на 27Мхз, но така, ще излезе най-солено май май... а и ще трябват 3 контейнера само за пулт...

Коментар

Предполагам си го погледнал, но ако не си според мен си струва - ZigBee или друго по протокола 802.15.4. Има няколко предимства - разпространена, wireless mesh, има варианти за extended range, не е капризен за outdoor, не дърпа много ток и не зависиш от мрежата на оператор. Разгледай това като пример намерен за 5 мин. в Google - http://www.controlanything.com/Relay/Relay/WIRELESS. Личен опит не мога да споделя, но съм виждал да го ползват често в щатите.

Коментар

връщаме се в изходна позиция.
                        ще поръчаме няколко модула поддържащи 802.15.4 и ще пробваме.
                        Антената на модема (пулта) може да се постави на 40м мачта, намираща се в района на пръскачките...
                        ще има пак опит-грешка, дано грешката не е голяма

Коментар

В интернет по ключова дума - domotica или умен дом ще намерите достатъчно решения.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X