Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Network Operation Mode На българските оператори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Network Operation Mode На българските оператори

Здравейте, става въпрос за следният проблем :

В момента съм абонат на Vivacom и ползвам неограничен интернет на мобилния телефон. Тъй като много често се случва да говоря по скайп или да правя нещо свързано с непрекъснато сваляне на данни се случва следната ситуация: В места без покритие на 3G телефона минава на 2G (edge) и в такива моменти всяко позвъняване докато се теглят данни се прехвърля на гласовата поща. Това за мен е проблем, тъй като ми спъва работата. Оказа се, че при някои оператори мрежата е настроена така, че при позвъняване да се прекъсва тегленето от EDGE и да се приеме входящото повикване. Това зависи от т.нар. NOM (network operation mode). Оказва се, че Виваком използват NOM2, което е и източника на проблема.

Питането е следното - кой от другите два оператора използва NOM 1 , или по просто казано - при позвъняване в момент на 2G връзка, да ми прекъсва интернета и да си приема обаждането вместо да ми запрати клиента на гласова поща. Дочух, че Mtel са си на NOM 1, но това е само предположение.
    Александър

От: Network Operation Mode На българските оператори

Колега, не знам М-тел как са но искам да те предупредя че Глобул където нямат 3г. са на GPRS. така че внимателно им огледай картата с покритието ако се насочиш към тях. Дано съм ти бил полезен, че аз го ядох с тях. Поздрави.
    [SIZE=4][COLOR=#ff0000]ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА![/COLOR][/SIZE]

Коментар

Хъм странно. Аз съм на вива и ползвам неограничен нет на лаптопа чрез телефона като модем. Почти винаги си получавам обажданията дори докато върви интернет трафик през HSDPA. Мен по скоро ме дразнеше че някой като ми звънне на телефона ми спира нета на лаптопа.

Но и на EDGE мисля че гласовия трафик е приоритетен пред данните - на село съм получавал обаждания докато прехвърлям файл. Зависи може би към коя клетка си вързан.
      Ники

Коментар

И на глобул и на мтел си поемаш обаждането без проблем ...и в момента е така !ЗА минаването към GPRS колегата сигурен ли е ,понеже няма как телефона ми да отвори сесия при условие че ползва 3G.......За да мине към GPRS трябва да му разреша...ама даже и това не е така !
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

Коментар

С Мтелл не съм имал подобни проблеми!

Коментар

Този проблем съществува само при 2G мрежите - GPRS/EDGE. Операторът трябва да има т. нар. Gs интерфейс (връзка между централата и SGSN-а) , който да позволява пейджване на телефона, докато той е в сесия. Плюс една-две настройки. От там нататък зависи от възможностите и GPRS класа на телефона как ще процедира с обаждането.
            В момента мрежата на Виваком е в процес на тестване на този начин на работа.
            По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Не съм много запознат, но доколкото разбирам всички обаждания минават през 2G.

Поне моят телефон (Мтел) по време на разговор не поддържа пренос на данни.
              Mitsubishi SpaceGear 2.4

https://www.instagram.com/balkanseverywhere/

Коментар

И трите оператора поддържат едновременно глас и данни само през 3G мрежите си. В 2G режим (GPRS, EDGE) това е невъзможно, а дали ще мине разговорът е въпрос на късмет - дали в този момент се прехвърлят данни. Решението е - отделен модем за данните. Или поне, ликвидиране на гласовата поща. Като чуят заето, хората ще звъннат пак, а гласовата поща отказва повечето.

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Димитров Преглед на мнение
                  Не съм много запознат, но доколкото разбирам всички обаждания минават през 2G.

Поне моят телефон (Мтел) по време на разговор не поддържа пренос на данни.
                  Не съм се изказал ясно, сега си препрочетох. Телефона ми има постоянен трафик на данни, но в момента, в който ми позвънят и вдигна трафика спира. Не е имало случай по време на разговор да мога да ползвам интернет, не е имало и случай, в който да не могат да ме търсят заради данните.
                  Mitsubishi SpaceGear 2.4

https://www.instagram.com/balkanseverywhere/

Коментар

Първоначално публикуван от VHS Преглед на мнение
                    Този проблем съществува само при 2G мрежите - GPRS/EDGE. Операторът трябва да има т. нар. Gs интерфейс (връзка между централата и SGSN-а) , който да позволява пейджване на телефона, докато той е в сесия. Плюс една-две настройки. От там нататък зависи от възможностите и GPRS класа на телефона как ще процедира с обаждането.
                    В момента мрежата на Виваком е в процес на тестване на този начин на работа.
                    Благодаря за интересната информация. По това, което прочетох из интернета има три режима на работа на мрежите NETWORK OPERATION MODE, както съм кръстил и темата. При NOM2 се случва точно това, за което говориш. Интересно ми е дали другите оператори (Глобул, Мтел) са на такъв режим.
                    Александър

Коментар

МТел имат, за Глобул не съм сигурен. Най-доброто решение, както казва Ясен е отделен модем. Вече са без пари, освен това вървят с пакетите за данни. Използването на телефон за модем има няколко недостатъка - освен очевидния, че докато браузваш нямаш телефон (както стана ясно - при Виваком, когато си на EDGE и има сесия в момента). Например в 3G мрежа доста телефони не поддържат скоростите, които се поддържат от модемите. По-старите модели - от преди 2 - 3 год. поддържат макс. скорост 1.8 Mbps или 3.6 Mbps, доста от тях нямат HSUPA, също така по-старите поддържат само UMTS 2100, а мрежата на Виваком с изключение на 5 големи града и морето е на UMTS 900. UMTS 900 дава над 2 пъти по-добро покритие от UMTS 2100 и около 10% по-добро от GSM 900, поради по-чувствителния приемник. Това е бъдещето. Поне докато не дойде LTE.
                      По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Абе за къф... ми е модем. Аз не нося друго освен телефона. От него ползвам и интернета... Както и да е. Разбрах, че и глобул са същите като вива, така че остава М-тел, а техен абонат май не искам да ставам. Засега ще се придържам към Вива, щом казвате че по неофициални данни се опитват да променят режима на мрежата. Иначе за LTE ще има да почакаме...
                        Александър

Коментар

Полезен си е модемът. Хем по-бързо, хем не точи батерия (а не е истина какво става с батерията на телефона като се заточи интернет в зона със слаб сигнал).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X