Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как си съхранявате SMD компонентите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как си съхранявате SMD компонентите?

Иде реч най-вече за резистори и кондензатори. Снощи прекарвах 3 пъти повече време в търсене на определена стойност резистор, от времето за запояването му.

Във фарнел продават китове в класьори, ама са скъпи.

Китайчугите продават това, ама със все резисторите, а те са 5% пък аз работя предимно с 1%:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:$(KGrHqR,!mIE6B1fBU5OBOn)UkT2f!~~60_3.JPG
Прегледи:1
Размер:194.0 КБ
ID:5946579

Единственото достъпно, дето намерих, са пликове за негативи:

Име:!CBIdFz!!2k~$(KGrHqQOKoYEz!t)jnMpBNGb!JSN1!~~_35.JPG
Размер:30.5 КБ
ID:5946580
    http://www.kenro.co.uk/product/KNF11...5mm+Clear.html

Как сте си решили проблема вие?

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

От: Как си съхранявате SMD компонентите?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Китайчугите продават това, ама със все резисторите, а те са 5% пък аз работя предимно с 1%:
    [ATTACH=CONFIG]381637[/ATTACH]

Това ми хареса.
    От къде може да се купи? Ако има и кондензатори по този начин бих купил и оттях. Много добро като идея за развой.

Аз ползвам най обикновенни шкафчета за компоненти почти една стена съм напълнил с тях. А тези които купуваме на ролки в истински шкаф.

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
      Това ми хареса.
      От къде може да се купи? Ако има и кондензатори по този начин бих купил и оттях. Много добро като идея за развой.

Аз ползвам най обикновенни шкафчета за компоненти почти една стена съм напълнил с тях. А тези които купуваме на ролки в истински шкаф.
      Има и резистори, и кондензатори, в един кит.

Ето например:
      хттп:\\ввв.ебай.цо.ук/itm/1206-SMD-Resistor-kit-smt-pack-box-bookt-175valuesX24PC-/110714793212?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c71dacfc#ht_3528wt_1038

хттп:\\ввв.ебай.цо.ук/itm/0805-practical-SMD-resistor-and-capacitor-components-assorted-folder-kit-/190596678955?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c6072852b#ht_9674wt_952

А във фарнел продават и само "листата":
      хттп:\\бг.фарнел.ком/multicomp/mcinsert-chipkit/file-insert-component-storage-pk5/dp/5412067

А аз разглеждам лепачки за полиетилен в момента. Май отивам на варианта да си ги направя сам.

ПП: Може да хвърлиш поглед и на тая тема: хттп:\\www.mcu-bg.Kom/mcu_site/viewtopic.php?f=4&t=8926

П
      ПП: Лепачката за полиетилен на райдер е модел RD-SM02 - в гугъл лесно се намира.
      Последно редактирано от sparkybg; 10-11-11, 12:06.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ползвам "много методи".
        Някои са си в пликчетата. От ибея купих подобни класьори, празни. Вършат работа, но имат недостатък - ако лентичката е пластмасова и е надписана с перманентен маркер, след време боята пропива в класьора и изчезва от лентичката. Тъпа работа. Предполагам, че ако джобовете са от полиетилен няма да има подобен проблем.
        Имам няколко конрадски кутийки. Малко са "афиф" но вършат работа. Не трябва да ги изпускаш, че мъката става неописуема...
        Голяма част от пасивните елементи са наметкани в пликове - ом, килоом, мегаом, пикофарад, нанофарад, микрофарад. Неприятно е за търсене...
        Намерих в нета не лоши кутийки, но след доставка на мостри от няколко вида, (4085/6, 4085/0 и 4088/0) съм поизоставил темата. Като остане време ще се занимая пак с въпроса. Това със 130 малки кутийки не е лошо като идея и изпълнение.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Поръчах 2 пакета пликове за негативи. Като дойдат, ще видя до колко са подходящи.

А иначе, за съжаление и в полиетилен попива. Не знам дали в пликчета за документи ще попива. Предвид че са предвидени за негативи, може и да е по-добре. Иначе ако е химически активно като някои пластмаси, ще скапва негативите.

Времето ще покаже.

ПП: Да разбирам че тия кутийки като ги напълниш, после изкарват лесно по една бройка?

Коментар

На времето през 90-сетте имах претенции,че разбирам от електроника,занимавах се предимно с нчу-та ,и разните им ремонти,почти всичко беше дефицит,голямо щастие бе да намериш някоя излязла от строя електроника,резисторите(с цветен код),се разшифроваха с мултицета и си ги подреждах в класьор от кибритени кутии с надписи,дребните транзистори и кондензатори също,отнема време,но е страшно удобно когато ти потрябват,все още жив е малкият класьор с кутийки от 5х6,вече не мога да се оправям,технологиите са много напред,нямат стигане...
            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
              технологиите са много напред,нямат стигане...
              Не са чак толкова напред, колкото ти се струва. Не гледай хай-тек продуктите от рекламите по телевизора, макар и в тях да няма кой-знае какво страшно. Има много какво да се прави и в "домашни" условия. Единствената разлика е че днешните електрончици си падат малко и програмисти, и часовникари.

Коментар

Ами най-смотания пик - PIC10F200 е малко по-скъп от 555. Нали се сещаш че за мигалка с 2 диода няма да сложа 555.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                  Ами най-смотания пик - PIC10F200 е малко по-скъп от 555. Нали се сещаш че за мигалка с 2 диода няма да сложа 555.
                  Така де. Това имах в предвид. Програмисти, щото навсякъде е по-лесно да има един PIC-льо, вместо 10-100 чарка чисто аналогова част, и часовникари - знаеш защо.

Коментар

Тъй...
                    Пликовете за негативи се оказаха хартиени (поне евтините, дето взех).

После си взех това:

Име:36b0407937f84be59f69e693dd22afaf.jpg
Размер:33.7 КБ
ID:5336879

Ако някой не се сеща - лепачка за пликове. 400мм. 42лв от магазина на евромастер на Илиянци.

Надявах се че обикновени джобчета за листове ще станат за целта, обаче - греда. Хем търсих от дебелите. Залепват се лесно и добре, макар и леко да се набръчкват. Това, което ме отказа обаче е факта че се наелектризирват, което за всичко различно от резистори не е хич добре, а още повече ще ровичкам по тях докато сглобявам нещо, което също може да му се отрази не твърде добре.

После ми скимна идеята че антистатичните метализирани пликове, в които продават дънни платки, дискове и прочие електроники ще са идеални за целта но... отново греда! Никой тук не продава такива, или поне аз не успях да открия. След тършуване в интернет се оказа че на много места се продават, но дори от китай, като сметна времето за ходене по митници и прочие, не излизат никак евтино. В крайна сметка се примирих и реших вместо да се занимавам с глупости, да ги поръчам направо от фарнел. Та, от фарнел, 100бр 10х12 инча дойдоха за 2 работни дни на цена от 57лв, с ДДС. Това значи 57 стотинки на "страница", която след лепене "придобива" 12 джобчета (всъщност - който както си ги направи).

Ето и какво се получи:

Име:96fe326cebe443dfb9c5125c6e649086.jpg
Размер:65.0 КБ
ID:5336880

След подреждане се оказа че имам по-голямата част от Е24 серията за 0805 резистори, като от определени стойности имам по 400 броя. Леко съм се престарал.

Става достатъчно здраво, няма склонност към късане, и е абсолютно безопасно за всякакви части. Накратко - смятам че съм намерил решението за себе си. Обаче подреждането на предварително разхвърляни на 100 места чаркове си е трън в задника. Само за 0805 резисторите ми отне около 3 часа. Сега обаче знам какво имам и какво не - и ще запълня липсата за да имам цялата Е24 серия.

Коментар

Не разбрах кога забраниха кибритените кутии.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Не разбрах кога забраниха кибритените кутии.
                        168 кубритени кутийки, пълни с въшки, дето едвам се виждат... И това само за един размер чаркове. Да не говорим че кондензаторите и диодите например дори не са маркирани по никакъв начин.

Въобще не е опция това спорен мен. Трябва да са си в лентичките.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          168 кубритени кутийки, пълни с въшки, дето едвам се виждат... И това само за един размер чаркове. Да не говорим че кондензаторите и диодите например дори не са маркирани по никакъв начин...
                          Тц, има още по-готин момент - събарянето на тия кутийки. От тях 30% да се отворят и 30% от тяхното съдържание да се разсипе (оптимистично), дори и да имат надписи си си осигурил забавление за дни напред...

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X