Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Коментари по "Бюджет на експедиция с джип"

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Коментари по "Бюджет на експедиция с джип"

    Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
    Бюджет на експедиция

    почивката, с планирания бюджет за това се съчетае с фото или видео ангажимент към списание или телевизия, получения бюджет може да промени много плана на експедицията, да има много и по-интересни и вълнуващи дни.
    Доколко смяташ, че това е възможно в България?

    Моя опит е много тегав, професионални снимки се от уникални места се купуват от списания за по 50лв. За видеото - пример от Камчатка - имам 4 часа уникален HD материал (макар и аматьорски), кратери на вулкани, гейзери, бури и какво ли не - вече 6 месеца немога да намеря някой, който да произведе сериозно филм от това нещо 30мин - при това не искам нито лев, и съм готов да си разделим правата върху филма. А, ако исках пари незнам какво щеше да е.....

  • #2
    До: Какво е експедиция с джип?

    Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
    Доколко смяташ, че това е възможно в България?

    Моя опит е много тегав, професионални снимки се от уникални места се купуват от списания за по 50лв. За видеото - пример от Камчатка - имам 4 часа уникален HD материал (макар и аматьорски), кратери на вулкани, гейзери, бури и какво ли не - вече 6 месеца немога да намеря някой, който да произведе сериозно филм от това нещо 30мин - при това не искам нито лев, и съм готов да си разделим правата върху филма. А, ако исках пари незнам какво щеше да е.....
    Опитът ми от организиране на разни фестивали в България и експедиции(макар и не с джипове) в чужбина показва, че българска медия пари не дава при никакви обстоятелства, а най-лесния начин за намиране на финанси е първо да се уговориш с няколко медии, че ще им предоставиш материали, интервюта и т.н. безплатно. След което се свързваш с фирмите(или рекламните им и PR агенции), които в момента водят агресивна рекламна политика, както и тези опитващи се да създадат "екстремен" имидж на продуктите си. Казваш им какво подготвяш и колко медии са заявили желание да получат материалите и намираш къде да залепиш лепенки, сложиш транспаранти при отпътуването и завръщането и т.н. Само трябва да внимаваш при реда на договаряне, защото например, ако вземеш малка сума от дребен производител на безалкохолни напитки, можеш да изпуснеш 4 - 5 пъти повече пари от Редбул или Кока-Кола.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

    Коментар


    • #3
      До: Какво е експедиция с джип?

      Всичко е въпрос на професионализъм. Никой не дава пари просто ей така... Трябва да е убеден че срещу всеки лев ще получи повече отколкото ако го вложи в друг тип реклама... А това си иска професионалисти...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #4
        До: Какво е експедиция с джип?

        Моя въпрос беше да обсъдим за допълнителните приходи от фото и видео и някаква публичност. Фотото е постижимо на професионално ниво, и дори и с такова приходите са нищожни - това на базата на моя опит, със сериозен фотограф зад апарата,дори изложби в НДК и т.н. Видеото е по-трудно да е професионално - но не е необходимо. Експедиционните полупрофесионални филми са си цял жанр, с фестивали, интерес и т.н....

        Рекламата за мен е затворен въпрос, защотото съм открил, че за времето което загубвам в безмислени преговори за спонсорства на експедиции, долу горе успявам да изкарам парите сам, отпадат ми разни неприятни емоции и си оставам независим.

        Коментар


        • #5
          До: Коментари по "Бюджет на експедиция с джип"

          Има едно правило за този тип творческа дейност - договаря се с продуценти, рекламодатели и спонсори ПРОЕКТ - сценарий, тема, сюжет, който да реализира определени от тях условия. След това се прави бюджет и се изпълнява.

          Заснет материал, който не е договорен за конкретно приложение, има съвсем друг характер - той може да е само документален архив, който при възникнало търсене да се продаде. Но това е вече друг бизнес модел.

          Сега се сещам друго - във форума има много добри фотографи - натрупания фото и видео архив (който е професионално заснет) може да се систематизира (индексира) и се предлага на потенциални клиенти....
          Show must go on!
          LZ1VES

          Коментар


          • #6
            До: Коментари по "Бюджет на експедиция с джип"

            Много полезна тема, особено ако се развие в правилна посока.
            За сериозни експедиции си трябват спонсори. Това е така по редица причини. Първата е, че дори човек да има добри доходи (освен ако не е наследствен милионер) за организация на СЕРИОЗНИ експедиции, а не на частни разходки, губи толкова много време и енергия, че това със сигурност ще повлияе негативно на професионалните му доходи.
            Второ народна мъдрост казва, че ако парите ти стигат, значи просто нямаш въображение. За пример може да послужи Стив Фосет, който макар и мултимилионер винаги е разчитал на сериозни спонсори за екстремните си проекти.
            Тук идва въпроса за разликата между сериозната експедиция и частната разходка. Първата трябва не само да е трудна, дълга и т.н. но най-вече да предлага нещо атрактивно, ново, неправено досега. Така например много често съм чувал идеи от типа на това да си намерим спонсори за да отидем да се качим на Елбрус в Кавказ или Ленин в Памир. Еми там всяка година си ходят хиляди хора, качват си се, слизат си и независимо колко висока е за нас тази цел, тя очевидно не може да претендира за подобна уникалност, че от всички които ходят там, точно на нас да ни платят. Трудността и уникалността от друга страна не винаги е единствено мерило за възможността за спонсориране. Най голямо значение има атрактивността на начинанието за МАСОВАТА публика, а не за специалистите. Така например с малко PR една експедиция на Еверест почти сигурно ще намери подкрепа от много спонсори, а много по-трудна, уникална и т.н. - например по неизкачван маршрут на много труден и никому неизвестен връх е почти обречена за това. Освен ако не се премине на следващото ниво - да е толкова трудна и уникална че да предизвика специализирани фирми в областт да я спонсорират. Това са най-трудните и екстремни проекти, разработвани почти винаги от професионалисти в областта. В тази връзка трябва да е ясно, че никой производител не може да спонсорира класа на масовия си клиент. Например да поискаш от производител да ти подари лебетка за да можеш да правиш пътешествия е малко нереално, защото иманно на такива клиенти производителя разчита за да продава стоката си.
            Има два вариянта за по-добра успеваемост на проектите. Единя е да намериш нещо атрактивно за определена фирма което ти можеш да изпълниш покрай собствените си планове. Например когато се предлага на National Geographic да подкрепи определена идея, не се представя проект за офроуд експедиция, което може само да им изправи косите, а се предлага да се заснемат прилепите на майна си и да се напише статия тях.... Тази схема работи, разбира се е от изключителна важност да бъдем коректни и отговорни към очакванията на спонсора, защото най добрия спонсор е редовния!
            Втори вариянт е с връзки в определена фирма. Когато имаш пряк контакт с PR отдела на някоя фирма, спокойно може да получиш подкрепа, съобразявайки се по скоро с това което те са си наумили да похарчат, отколкото със собствените си планове.
            Technical Rescue Direct - life lies in courage
            http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

            Коментар


            • #7
              До: Коментари по "Бюджет на експедиция с джип"

              С повечето неща казани съм съгласен и те са точно така.

              Моя опит поне в България обаче е доста негативен в областта. При това говоря за търсене на финансиране за експедиции до БЕЛИ петна на картата дето човек не е стъпвал, атрактивни места, екип, който е сериозен и с помоща на сериозни ПР-и. Тук все още личното приятелство и "връзките" са на първо място, а на мен точно това и лазенето по корем засега не ми допадат.

              Затова и разделите сериозни експедиции на повечето родни екстремни сайтове зеят празни с по един два разказа.

              Отделно за видеото, това с проекта преди това е наистина така. Но моя скромен опит ми говори, че разумна за нашите мащаби екстремна експедиця, както и да го планираш снимането то е все тая и резулатата е все един и същ. И ако няма кой от готов материал да си мръдне пръстта, то няма и кой да извади 6 цифра сума в евро за да е всичко планирано от начало, както си трябва за един филм. А и красотата на един експедиционнен филм е точно амтьорското изпълнение, затова и толкова народ го имитира с големи бюджети.

              Коментар


              • #8
                До: Коментари по "Бюджет на експедиция с джип"

                За да стане такъв проект реалност трябва да има организатор, наречен продуцент. Той довежда идеята до потребителите, продава я на зелено и финансира проекта.

                Колеги, пътуването до "бели места" по картата не е проект. Но е амбиция. Продуцента е този който прави от идеята и амбицията проект.

                България е от 1 година в Европа, но от 10 години съществува Euroimage, сега трансформиран в MEDIA Programme of the European Union . Накратко условията са да има поне 2 европейски участника с проект и Media финансира (кредитира) завършването му. Може да се кандидатства за видео, кино, телевизионни и мултимедийни проекти.

                За България има много големи възможности, но твърде малко проекти има предложени. Хората с идеи не им се пише, продуцентите се мъчат да лансират свои не толкова добри идеи.....

                Та пак за организация става въпрос.
                Show must go on!
                LZ1VES

                Коментар


                • #9
                  До: Коментари по "Бюджет на експедиция с джип"

                  Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
                  А и красотата на един експедиционнен филм е точно амтьорското изпълнение, затова и толкова народ го имитира с големи бюджети.
                  Това е така, сега е най-модния жанр наречен "риалити". Но това са изключително професионални проекти, заснети да изглеждат "аматьорски". Похватите са прости - "субективна камера", участниците играят част от екипа и т.н. Но всичко останало - организация, планиране, техника, оптика, осветление, транспорт, кетъринг е осигурено от професионалисти.
                  Show must go on!
                  LZ1VES

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X