Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътуване до Финландия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пътуване до Финландия

Здравейте,
    Планирам през лятото пътуване до Финландия. Целта може да ви се стори смешна, но всеки луд с номера си - родното място на любимата певица на децата ми (а май и на родителите им). Градчето се нарича Китее и е на финландско-руската граница, доста северно от Петербург. От първоначалното разглеждане на картата се очертават 4 възможни варианта. По всеки от тях възникват въпросителни, за които искам да се посъветвам с вас.
    1. През Украйна и Русия. Този вариант изглежда най-разумен, но се блокира от яростната русофобия на жена ми. На мен тези емоции са ми чужди, но пътуването през Русия и особено през Украйна също ме притеснява, още повече, че това са единствените страни, в които не ми важи застраховката. Смятате ли наистина, че пътуването оттам с 2 малки деца е безопасно.
    2. През Румъния, Унгария, Словакия, Полша, Литва, Латвия, Естония и ферибот до Хелзинки. Все полуевропейски държави, като особено ме притеснява Полша. И много граници. Предимството е краткия ферибот, който освен това е 7 пъти дневно, както и възможността да се видят страни, в които едва ли бих отишъл друг път. Аз клоня към този вариант, но имам притеснения доколко са безопасни всички тези страни.
    3. До Германия, а оттам с ферибот. Проблем е дългият ферибот 24-26 часа. Освен това все още няма разписание за лятото и не мога да проверя цените. Незнам дали ще има директен курс до Хелзинки. Чудя се колко време ще ми отнеме вариантът през Швеция и/или Норвегия?
    4. Със самолет до Хелзинки, после кола под наем. Жена ми е за този вариант, а за мен е най-лошият. Никога не съм ползвал кола под наем. Цените за джип като моя са 1400 евро за 10 дни, за малка кола - около 450 евро. Нямам представа колко са проходими финландските пътища с голф например.
    Та всякакви съвети са ми добре дошли.
    www.offnews.bg

До: Пътуване до Финландия

Лично според мен няма какво да се притесняваш по отношение на безопасност в Украйна (бил съм там няколко пъти), Полша, Румъния, Унгария, Словакия (през тези държави съм минавал по няколко пъти - никакви проблеми); предполагам че ще е подобно и в Русия, Литва, Латвия, Естония.
    По отношение на границите - във вариант 2 те не са чак толкова много : България-Румъния и особено Румъния-Унгария са по-скоро фиктивни граници. А на практика между Унгария-Словакия, Словакия-Полша, Полша-Литва, Литва-Латвия и Латвия-Естония граници няма (всъщност за прибалтийските не съм сигурен - в Шенген ли са). Украинските граници са трудно предвидими като необходими време и нерви за преминаване, но това че ще си с деца (всъщност - колко са големи ?) е плюс.
    По думите на моя застраховател за Русия важи единствено "Зелена карта", издадена на границата им. За останалите държави не е проблем да се извади в България.
    Отново лично мнение - който и вариант да избереш, няма да съжаляваш - стига да имате времето и желанието да разглеждате - има какво да се види.
    P.S. Ако четеш руски, мога да ти предоставя много материал за четене (пътувания по маршрута, или в близост).
    P.P.S. Полша е много по-европейска от България и Румъния (че дори може би и Унгария), взети заедно.

Коментар

Аз препоръчвам вариант (3). Много ще е интересно на ферибота за цялото семейство. Ще се почувствате и по- пътешественици... Отделно от това, 24 часово прекъсване на кормуването разтоварва всички- психически и физически...

Коментар

Само не вземай някоя затворена каюта, че може да луднете в 5 кв. метра.
        Няма безнадежни ситуации; има единствено хора, които гледат безнадежно на тях.

Коментар

Децата са на 7 и 11. За застраховката - не става въпрос за зелена карта. Имам някаква екстра, че ако се счупи колата, я оправят или ми дават резервна, но тя не важи в Украйна и в Русия.
          www.offnews.bg

Коментар

Това лято минах по вариант 2 и го намирам за съвсем нормален, т.е. няма никакви проблеми. Вариант 1 изглежда примамлив, но стига да не живееш с илюзиите на миналото (не забравяй, че за Русия ти си ВРАГ и проводник на гнилия капитализъм).Вярно е,че там признават само местна застраховка, а има и някаква неясна пътна такса.Вариант 3 и според мен ще е най-интересен. А от 4 по-лесен и по-скъп няма.
            Поздрави !

Коментар

Здравейте!Мойто предложение е за вариант 2.Лично аз пребивавам от няколко години в Балтийския регион(Литва основно,но ходя и в Латвия,Естония,Швеция....).От Варна до Талин са почти 3000км(около 2/12 денонощия кормуване,по хубави пътища(след като напуснете пределите на Татковината),препоръчвам през Румъния да се мине през Букурещ по хубав е пътя отколкото през Видин към Унгарската граница,нататък е о.к.,не забравяйте винетка в Румъния,в другите държави няма (поне досега)никакви такси.Докато през Украйна и нататък има транзитни визи(по около 50$ бяха,може и в евро да са ги направили,не съм се интересувал скоро-имам много колеги украинци и мога да го проуча,ако трябва).Ще се радвам ,ако мога да съм полезен с още информация или нещо друго.Весело и приятно пътуване!!!!!!!
              това е моят джип,засега...:lol:

Коментар

Между другото фериботите пътуват обикновенно нощем(от Германия)-нищо интересно
                това е моят джип,засега...:lol:

Коментар

А можеш ли да ми препоръчаш 2-3 неща по пътя, които си заслужават. Защото мога да направя преходите по-кратки и да си оставя време за разглеждане. Знам, че Талин си заслужава, но за Литва, Латвия и Словакия нищо не съм чувал.
                  www.offnews.bg

Коментар

Извинявам се, че се намесвам (тъй като вероятно предният пост не е насочен към мен). За прибалтийските държави не мога да помогна много (а и тук има кой да каже "от първа ръка"), но Словакия също е интересна страна. Тук има един интересен пътепис, със снимки; Тук, тук, тук, тук, тук и тук също има интересен разказ с картинки за пътуване из Словакия.

Коментар

Първоначално публикуван от Владо Йончев Преглед на мнение
                      А можеш ли да ми препоръчаш 2-3 неща по пътя, които си заслужават. Защото мога да направя преходите по-кратки и да си оставя време за разглеждане. Знам, че Талин си заслужава, но за Литва, Латвия и Словакия нищо не съм чувал.
                      През лятото го пропътувахме с моторетките. Стигнахме на 80км. от Финландия. Задължително мини през Петербург и ако може около 20 юни да нацелиш празниците.
                      http://forum.moto-zone.bg/index.php/topic,42504.0.html
                      0888543685 Валери

Коментар

Първоначално публикуван от Владо Йончев Преглед на мнение
                        Здравейте,
                        Нямам представа колко са проходими финландските пътища с голф например.
                        Не би трябвало да имаш никакви проблеми, особено през лятото.
                        Аз лично тудно ще се навия да карам толкова много с две деца и жена в колата и без каравана.

Ако ти се кара - обмислял ли си вариант през Дания, по моста до Швеция и оттам я по шосе, я с някой къс ферибот. По този път има повече неща за гледане и са по-бели държавите...

Коментар

Лично аз бих избрал вариант 2.
                          Караш си и гледаш много страни и бита им, без да бързаш. А именно това е целта на пътешествието.
                          Варианта с ферибота не е приемлив, защото даваш пари, които излитат от комина и нищо не виждаш в тъмното море.
                          През Украйна и Русия има на места преходи 300км. и повече, не виждаш населено място в тези огромни степи.
                          Сега не знам как е, но преди десетина години руснаците се самоиронизирваха, като казваха, че нямат пътища, а само направление.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X