Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Екипиране за къмпинг на палатка.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Екипиране за къмпинг на палатка.

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
    Искам да добавя, че шатрите /от тези които се пордават в Метро, Практикер и т.н. 3Х3 метра/ с две или три страници са супер за къмпинг. Идеално стават за столова, кухня и т.н.
    задължително с други, по-дълги и по-здрави колчета - тези от комплектацията трябда се изхвърлят веднага след покупката

Коментар

Охо, какъв интерес. Аз вчера пуснах темата за малко размисъл, а тя вече дoбре е тръгнала. Тъй като във форума има много писано за тези неща, нека тук се опитаме по подробно да разгледаме предимствата и недостатъците на конкретни решения.
      И така аз започвам с палатката - има много видове палаки. Някой за по 15 лева други за по $5000+. Някой по 1 кг, други се продават със специялно товарно ремарке (те са извън посочения ценови диапазон ).
      За подобно лагеруване аз съм се убедил в безспорните преимущества на т.нар. frame-tents. Те са от дебел и здрав памучен плат - като качествен брезент (понякога с примеси от акрил или найлон), и се разпъват върху скелет от здрави стоманени рейки. Получава се по скоро като лятна къща със стени от плат отколкото палатка.

Предимствата които има такава палатка са следните:
      - Голям обем - вътре се ходи прав в цялата палатка, има си обособени спални, място за кухня (където стената е абсолютно вертикална, място за "трапезария" вътре, когато времето е лошо.
      - Текстила е здрав, не пуска вода при дъжд, диша много добре и икога не се спарва
      - Проветряват се много добре, обикновено има двоен таван за да не се напича денем
      - Отпред има възможност за опъване на тента
      - Голяма трайност и здравина - при правилно съхранение такава палатка спокойно може да се използва повече от 10 години.

Като недостатъци може да се отбележи на първо място голямото тегло - около 50-60 кг, времето за разпъване (около 30-40 мин. от двама души, знаещи как!), но като се прибави намирането на подходящо място, правене на канавка, укреване, подреждане вътре и т.н. обикновено настаняването си отнема полвин ден, особено като има достатъчно деца да "помагат". Затова за по малко от седмица, не си е работа разправията. Сгъването и правилното прибиране и подсушаване също са си работа. Цената на тези палатки е около и над 1000 лв, но хотела за 4-членно семейство за 14 дни пак е толкова.

Всичко това го казвам от опит - живял съм в такава палатка по един месец всяко лято близо 20 години. Използвал съм и всякакви други палатки (без покривни на джип)и на планина и на море и зимата и лятото. Комфорта който дава този тип палатки е несравним с всички останали.

Опъване на такава палатка - започва с потбора на място - трябва да е достатъчно голямо и равно на цялата площ на палатката. Ако все пак има малък наклон, палатаката се ориентира така, че наклона да е в направление глава-крака, а не странично. Предната част се подбира според гледката, слънцето (да има хубава сянка следобед) и разположението на другите в лагера - да си с гръб към лагерния огън е тъпо. След като се маркират границите и ориентацията на палатката се опъва пода - обикновено е от дебел винл. Подреждат се всички рейки и кръстачки (сглобки) и се ЧЕТЕ ИНСТРУКЦИЯТА! Първо се сглобява покривната рамка, после секциите под нея, но само по една височина (те са от две обикновено). Ако сглобим целия скелет, той е над 2 метра висок и качването на платнището е много трудно. Затова спираме на "първия етаж" и обличаме платнището. След това влизаме вътре и повдигаме цялата палатка за да сглобим долните секции. Следва връзване на връзчици, опъване на спално момешение (то е нещо като балдахин). След това се излиза навън и се опъват укрепващите въженца. После по целия периметър на палатката се прави канавка около 10 см, за да се избегне наводняване при по-силен дъжд.
      Последно редактирано от icerunner; 15-04-09, 15:34.
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Както си говорим тук за палатки и т.н. получавам следния е-mail:
        http://relax.rozali.com/turizam-polezno/p10023.html

Само пропускат да споменат, че приказните кътчета са заринати /за огромоно съжаление/ с прилично количество боклуци...
        Only after the last tree has been cut down,
        Only after the last river has been poisoned,
        Only after the last fish has been caught,
        Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
          Както си говорим тук за палатки и т.н. получавам следния е-mail:
          http://relax.rozali.com/turizam-polezno/p10023.html

Само пропускат да споменат, че приказните кътчета са заринати /за огромоно съжаление/ с прилично количество боклуци...
          Това добре, само обяснението за конденза е пълна глупост. Конденз правят найлоновите палатки.

Коментар

Ето за газовото осветление:
            http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...F0%E8%EC%F3%F1
            Мисля, че е написано достатъчно
            Technical Rescue Direct - life lies in courage
            http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Това е моята. Изкуствена материя....през деня през лятото вътре не се живее, през нощта е нормално. Разпъва се много бързо дори от сам човек, заради опростената конструкция, която я поддържа. Три стаи, централно помещение. На етикета пише, че е за 9 души....ама трябва да са мнооого близки Носи се в не много голям сак. Цена 100лв.

Устоя на един голям порой,...но я имам от скоро и тепърва ще се види колко става и колко не става...
              Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение

Предимствата които има такава палатка са следните:

- Проветряват се много добре, обикновено има двоен таван за да не се напича денем

- Отпред има възможност за опъване на тента

-Затова за по малко от седмица, не си е работа разправията. Сгъването и правилното прибиране и подсушаване също са си работа.
                За тези палатки и аз имам да кажа няколко неща, за да не останат хората с грешни впечатления. Прекарал съм няколко лета на такава и съм малко скептичен.

Да започна подред с точките които съм цитирал:

- В тези палатки спалните помещения са обикновенно само с един вход и притока на свеж въздух е силно ограничен, независимо дали на основната палатка са отворени срещуположните входове.
                Малка палатка с два срещуположни входа под сянката на тента е доста по прохладно място за следобедна дрямка през лятото

-Тената може да се опъне над всяка и до всяка палатка

-Седмица престой на такава палатка е твърде малко. Ако някой за една година разпъне и сгъне такава палатка 5 пъти... ще си купи кемпер. Такива палатки според мен са смислени за цял сезон на къмпинг на морето или язовир. Обикновенно съвсем близо до инфраструктурата.

Въпреки всичко казано и аз съм прекаравал чудесни почивки на такава:

http://picasaweb.google.com/jmichev/...98491191106018
                Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                Drag Grand Canyon Daily
                Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                LZ1JYM

Коментар

Като ходим с децата и с малка палатка, ето как се справям с липсата на място

Хамака се събира в джоб като е в торбичка, хубаво е да се купи допълнително прусик /въженце към 2 метра/ и два карабинера от онея най-тъпите и тежките от някой железарски магазин за по бързо закачане на хамака. Бе аз по принцип съм хамако-фил... Супер- удобно, лесно и под звездите. Малко е зор ако няма човек навик, ама той се изгражда - цяла Ю.Америка спи на хамаци само из горите...

п.п.Нося си яке което става на влъзглавница
                  п.п.1 Ако завали, се крия в хотел Астра

Коментар

Не е много по темата, но някой знае ли дали халогените за домашно осветление на 12 волта, т.н."лунички", работят с прав ток.
                    Мислите ли, че са подходящи за къмпинг осветление?
                    Ето за това говоря:
                    Прикачени файлове
                    Последно редактирано от Jimi; 20-04-09, 23:22.
                    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                    Drag Grand Canyon Daily
                    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                    LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                      Не е много по темата, но някой знае ли дали халогените за домашно осветление на 12 волта, т.н."лунички", работят с прав ток.
                      Ето за това говоря:
                      Виждал съм такива лунички в такси и в полицейска кола. Бяха пригодени вместо плафон. Сигурно за по-лесно връщане на ресто и по голямо удобство при писане на актове.
                      Имай предвид, че май греят доста.

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                        Ето за това говоря:

Не стават!!!
                        Много ток "пият" .... ако е за една - две вечери .... но за повече ще се видиш в чудо!

Моя избор е подобни, ама със светодиоди 3 бр. по 1 Ват ..... обща консумация 3 Вата ....
                        Последно и фото-соларен панел си носим с нас ... за да си зареждаме батерийките през деня. Дава около 1,5 Ампера при много слънце.
                        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Аз досега от три-четири години лятото ходя на Смокиня на къмпниг.
                          Тези практикерските палатки не са лоши, но за две години по една две седмици на слънцето и плата им изгаря много лошо и почват да се късат и чупят...
                          Иначе, са удобни и евтини.
                          Сега за морския къмпинг съм си харесал една доста по-голяма JEEP (май е производство на WENZEL)

3х3.5 метра е. Вероятно няма да става за Белмекен където също обичаме да ходим или за едно-дву дневни спанета, но за морето се надявам да си струва удобството Тези дни смятам да я поръчвам и като пристигне ще я щракна.

Коментар

искам да питам някой за идея за преносим душ ,защото ще ходим на палатка на море ,и от тая солена вода ще се изпечем като чирози.мерси предварително.

Коментар

Първоначално публикуван от m5838 Преглед на мнение
                              искам да питам някой за идея за преносим душ ,защото ще ходим на палатка на море ,и от тая солена вода ще се изпечем като чирози.мерси предварително.
                              Портативен душ:
                              Захранване:12V
                              Щепсел за запалка на кола
                              Захранващ кабел - 4m
                              Маркуч от PVC - 2m
                              Регулатор на дебита
                              Потапяща помпа

Виж за повече инфо тук: http://www.vromos.com/product_show.php?ProductID=177
                              Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X