Идва лято, а и виждам, че се раздвижват дискусии за бунгалата и палатките в някои други теми. В България, ако не друго, поне можем необезпокоявани да си прекараме почивката на палатка почти навсякъде където е диво. Бивакувнето на палатка е едно, хубавото къмпиране 2+ седмици, на диво място е друго. При добра подготовка спокойно може да се осигури физически комфорт поне като на *** хотел, а за това, че никой хотел не може да предостави същите условия като дивата природа няма какво да говорим. Много хора се притесняват от воденето на малки деца (а някои и на жени) на палатка, защото представата им е за тясно, или мокро или горещо място, за липса на нормална храна и вода... и за топла бира. Това изобщо не е вярно, всичко е въпрос на предварителна подготовка. Предлагам да си поговорим за това в тази тема. Палатки, хладилници, вода, ток, кухня, комари, барбекю и всичко останало, но не просто за пътуване или преспиване на палатка, а за оборудване на лагер, където да се живее продължително време при пълен комфорт.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Екипиране за къмпинг на палатка.
Свий
X
-
Екипиране за къмпинг на палатка.
Technical Rescue Direct - life lies in courage
http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660Тагове: Няма
-
До: Екипиране за къмпинг на палатка.
За мен това е единствения начин човек да се отпусне и събере сили. Практикувам го от над 30 години. Последните 10 на яз. Голям Беглик. Щерката беше първи път на палатка на -(минус) 1месец, а за втори на 11 месеца. Имането е почти един гараж, без кола. Иначе е дълго за писане, за цяла книга е. Та ако имаш път към кв. Борово мини да си похортуваме. 02 9584284, 0877517965.Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнениеИдва лято, а и виждам, че се раздвижват дискусии за бунгалата и палатките в някои други теми. В България, ако не друго, поне можем необезпокоявани да си прекараме почивката на палатка почти навсякъде където е диво. Бивакувнето на палатка е едно, хубавото къмпиране 2+ седмици, на диво място е друго. При добра подготовка спокойно може да се осигури физически комфорт поне като на *** хотел, а за това, че никой хотел не може да предостави същите условия като дивата природа няма какво да говорим. Много хора се притесняват от воденето на малки деца (а някои и на жени) на палатка, защото представата им е за тясно, или мокро или горещо място, за липса на нормална храна и вода... и за топла бира. Това изобщо не е вярно, всичко е въпрос на предварителна подготовка. Предлагам да си поговорим за това в тази тема. Палатки, хладилници, вода, ток, кухня, комари, барбекю и всичко останало, но не просто за пътуване или преспиване на палатка, а за оборудване на лагер, където да се живее продължително време при пълен комфорт.
-
И всеки път има какво да се купи и да се добави към екипировката. Търговците не спят!Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение...Имането е почти един гараж, без кола. Иначе е дълго за писане, за цяла книга е...
Хубаво е да имаш списък на всичко /по лесно е за товарене, събиране и т.н./ . Аз бих добавил, че е добре да отбелязваш в него, при всеки излет, какво си ползвал и какво не и така може да се стигне до идеалния вариант /евентуално/. Иначе наистина е дълго за писане...
Only after the last tree has been cut down,
Only after the last river has been poisoned,
Only after the last fish has been caught,
Only then will you find that money cannot be eaten.
Коментар
-
Ето я моята гледна точка:
Трябва да се има предвид, че пътувам без деца и съм противник на големите количестева екипировка.
Палатка: Предпочитам да е лесна за разгъване и сгъване и да не тежи много. Това с цел ако решим да сменим мястото да не си губим полвин ден. Задължително да има два срещуположни входа за да става течение, когато ти трябва. Аз съм си избрал хубава куполна палатка с две предверия с размери 220х220х160
Надуваем дюшек: от 20лв от Практикер. Комфорт сравним с нормално легло.
Тента: Да не кажа,че това е по-важно от палатката през лятото. Там минава по голямата част от деня. Много е важно, да не забравите, да я махнете като задуха силен вятър...
Сгъвеми столове и маса: пак за по 15лв от Практикер.
Не знам до колко това се вместа в критериите "пълен комфорт", но реших да драсна няколко реда за това как ги правя аз нещата.
Може да са полезни на хората, които не са толкова напред с материала - да са открили покривните палатки за джип и фризерите Енгел.
Най-важното е да имаш желание да си сред природата!Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
Drag Grand Canyon Daily
Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
LZ1JYM
Коментар
-
Много правилно казано. За съжаление, често се получава така, че в началото като нямаш много пари за да си понакупиш това-онова разполагаш с време и правиш нещата с ентуасиазъм, макар и не перфектно подготвен. После идва някой лев, но времето е "дот нет".Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение...Най-важното е да имаш желание да си сред природата!
Аз лично предпочитам да лагерувам покрай вода. ОК, количеството комари може да е по-голямо, но покрай воден басейн/ река ми е доста по-приятно.
Сещам се за:
- никога не разчитам на щатните колчета за палатката (които са като за малки шишчета), а си дялкам яки колци на място. Преживявал съм 2-3 здрави наводнения и нямах проблеми с моята no name палатка за 250лв., но веднъж при твърде силен вятър си я търсих из брега...
Коментар
-
Дойде ми малко музата.Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнениеИ всеки път има какво да се купи и да се добави към екипировката. Търговците не спят!
Хубаво е да имаш списък на всичко /по лесно е за товарене, събиране и т.н./ . Аз бих добавил, че е добре да отбелязваш в него, при всеки излет, какво си ползвал и какво не и така може да се стигне до идеалния вариант /евентуално/. Иначе наистина е дълго за писане...
Ето малко от моя списък: Не е много ситематизиран ама има време.
Фотоапарат
Видеокамера
Светкавица
Рез. Батерии
Акумулатори, инвертор, зареждачки
Брадви разни, тесла, мачете, лопата
Бензинов трион, ръчна лебедка - друга за сега няма
Въжета разни, карабинери
Пирони, чук
Петромакс с рез. части
Парашут за тента отделно тента от тези найлоновите 3 на 3 метра
Домакинска посуда и прибори ....
Голям нож, точило
Кибрит, запалки, вестници
Маси, столове
Пепелници ветрозащитени
Скара, шишове
Хладилни чанти
Лодка, гребла, мотор, бензин,спас. жилетки, котва +ЗИП и друго оборудване
Неопренови костюми
Палатка - една от многото, дюшеци, чували, завивки
Шуби, дебели дрехи и друго за обличане
Термоси
Сапун, гъба и други за чистене, парцали
Патъци, ботуши
Игли, конци, безопасни игли
Шах, табла, карти
Тур. карти
ЖПС
Бинокъл
Газов котлон и бутилки
Кафеварка
Мухарник - рафтове облечени с тюл
Сгъваем слънчев колектор, маркучи, душ
Въдици, такъми - не че съм по тази част
Харпун, маски, шхорхели, плавници
Фенери разни - много
Чадъри плажни
Мушама за дъжд
Уоки-токи
телефони с разни симове
Инструменти - всякакви
тука съм малко маниак
+ швейцарец голям
Има и още. Общо 225 позиции
Коментар
-
Приятна темичка
В началото имахме само палатка, шалтета, завивки, стара хладилна чанта и скара. Сега нещата са различни, почнем ли да товарим мястото в колата никога не стига. Натрупаха се много полезни неща, които винаги вземаме с нас (както ги нарича един приятел: буржоазий
).
Тази година съм решил да си направя къмпингарско ремарке (таз муха ми я пусна Венци малкия), в него ще се събира целия катун, а ще има и доста екстри.
http://www.expeditionportal.com/foru...ad.php?t=19568 нещо подобно но без палатката от горе, не ме радва!Ferrum dum ignis candet cudendum est.
Коментар
-
Здравейте, и аз да кажа като жена какво взимам като ходим на палатка,по принцип повече от два дена не сме оставали да нощуваме в гората ,и не ми се е налагало да взимам толкова много неща,като колегата Пенчо,но ако ми се наложи може би ще ги взема.Ето тези неща взимам аз.
фотоапарат
двд-то
2.възглавници
фенер
газова котлон
няколко одеала
палатка
пласмасови прибори
тенджера
джезве
запалки
вестници
по-дебели дрехи
две -три шалтета
брадва
лопата
инструменти
туба с вода
Друго не ни е трябвало ,даже и палатка не ни трябва ,защото спим под открито небе ,ако завали ,което не се е случвало досега ,отиваме да спим в джипа.
Коментар
-
За съжаление, или за радост, аз за по малко от 10 дена не тръгвам. Макса ми е през 1989 година - 15 дена на 300м.н.в.+ 30 дни на 2000м.н.в. в Рила и после почти директно в "Майчин дом"
Вече е студентка!
А за събота-неделя списъка е редуциран, ама малко: без лодка, мотор, и такива работи. Иначе другото ми е на сгода и в рамките на половин час съм готов за път, стига да не сме забирили вече!
Коментар
-
Ти с камион ли пътуваш?Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнениеДойде ми малко музата.
Ето малко от моя списък: Не е много ситематизиран ама има време.
Фотоапарат
Видеокамера
Светкавица
Рез. Батерии
Акумулатори, инвертор, зареждачки
Брадви разни, тесла, мачете, лопата
Бензинов трион, ръчна лебедка - друга за сега няма
Въжета разни, карабинери
Пирони, чук
Петромакс с рез. части
Парашут за тента отделно тента от тези найлоновите 3 на 3 метра
Домакинска посуда и прибори ....
Голям нож, точило
Кибрит, запалки, вестници
Маси, столове
Пепелници ветрозащитени
Скара, шишове
Хладилни чанти
Лодка, гребла, мотор, бензин,спас. жилетки, котва +ЗИП и друго оборудване
Неопренови костюми
Палатка - една от многото, дюшеци, чували, завивки
Шуби, дебели дрехи и друго за обличане
Термоси
Сапун, гъба и други за чистене, парцали
Патъци, ботуши
Игли, конци, безопасни игли
Шах, табла, карти
Тур. карти
ЖПС
Бинокъл
Газов котлон и бутилки
Кафеварка
Мухарник - рафтове облечени с тюл
Сгъваем слънчев колектор, маркучи, душ
Въдици, такъми - не че съм по тази част
Харпун, маски, шхорхели, плавници
Фенери разни - много
Чадъри плажни
Мушама за дъжд
Уоки-токи
телефони с разни симове
Инструменти - всякакви
тука съм малко маниак
+ швейцарец голям
Има и още. Общо 225 позиции
Аз с още двама души едвам събирам багажа в Чероки. Иначе:
-Палатка с три стаи и предверие...ноу нейм от Практикер за 100 лв...за сега е екстра.
-туристическа газова бутилка с котлон, както лампа и чорапчета.
-Хладилна чанта натъпкана със замразено месо.
-Посуда...от онези кръглите кутии с чиниий и чаши, отделно тиган,джезве и кафеварка.
-два шезлонга и един стол, както и сгъваема маса.
-2 или 3 торби с ядене и пиене.
-въдиците, два куфара,един с риболовни принадлежности и един с инструментите, брадвичка
-Фенери, запалителна течност, чадър плажен( много полезен за пазене на огъня от дъжда
). За сега минаваме без тента, ама сме за най - много три дни обикновенно.
-скара, един чувал със дървени въглища ако няма сухи дървета..
-запалки, вестник, комарници и най обемното нещо: одеала..поради липсата на спални чували и постелки. Но пък ми се и струва, че върху постелка се спи по кофти от колкото върху одеало...
-течен сапун, тоалетна хартия, салфетки, минерална вода две туби по 11 л
-една две торби с дрехи и багажника и половината задна седалка са претъпкани!!! Ако дойде още един човек никакъв шанс....
И един въпрос....къде сте ги виждали тези надуваеми дюшеци за по 20 лв? Не съм виждал за под 80 в метро, била, практикер, хит....Последно редактирано от Pavlin; 14-04-09, 20:06.Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96
Коментар
-
До скоро ги карах с Пасат комби, ама ми омаля.От две години с Кия Спортидж с багажник на покрива. Там е лодката-гумена е. Мотора и е до резервната гума отзад, извън колата.Първоначално публикуван от Pavlin Преглед на мнениеТи с камион ли пътуваш?
Аз с още двама души едвам събирам багажа в Чероки. Иначе:
-Палатка с три стаи и предверие...ноу нейм от Практикер за 100 лв...за сега е екстра.
-туристическа газова бутилка с котлон, както лампа и чорапчета.
-Хладилна чанта натъпкана със замразено месо.
-Посуда...от онези кръглите кутии с чиниий и чаши, отделно тиган,джезве и кафеварка.
-два шезлонга и един стол, както и сгъваема маса.
-2 или 3 торби с ядене и пиене.
-въдиците, два куфара,един с риболовни принадлежности и един с инструментите, брадвичка
-Фенери, запалителна течност, чадър плажен( много полезен за пазене на огъня от дъжда
). За сега минаваме без тента, ама сме за най - много три дни обикновенно.
-скара, един чувал със дървени въглища ако няма сухи дървета..
-запалки, вестник, комарници и най обемното нещо: одеала..поради липсата на спални чували и постелки. Но пък ми се и струва, че върху постелка се спи по кофти от колкото върху одеало...
-течен сапун, тоалетна хартиям салфетки, минерална вода две тъби по 11 л
-една две торби с дрехи и багажника и задната половината задна седалка са претъпкани!!! Ако дойде още един човек никакъв шанс....
И един въпрос....къде сте ги виждали тези надуваеми дюшеци за по 20 лв? Не съм виждал за под 80 в метро, била, практикер, хит....
Ако някой се интересува, да заповяда, никой не съм върнал.
А иначе, освен описаното от мен по-горе нося още много неща.
А за дюшеците: ако нямаш гумени - Полски, Чешки или Немски взимаш какви да е надувни - за по 10-тина лева са.Но не от тези големите. Всеки на неговия си.
За палатката: За мен истината е платнена външна и платнена втрешна палатка. Да, по-тежка е, но не я нося на гръб!
П.С.Кефа е голям. ако всичко ти е наред
Коментар
-
Ааа ти имаш впредвид тия плажните дюшеци ли...
Абе аз само лятото ходя та за сега тая палатка освен, че през деня вътре е сауна други недостатъци не съм и видял... На голям порой удържа, ама ще я видим колко време ще е така. Купих я миналата година. Иначе за багажа кутията на тавана си е екстра ама за сега нямам чак такава нужда, че да дам 300лв и то от евтините. първо смятам да редуцирам багажа с купуването на неопренови постелки и спални чували....
Някой ще каже ли дали е удобно с тия постелки и не са ли прекалено тънки....Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96
Коментар
-
много добра тема...
невероятно съм съгласен с всички писали тук..
и със списъка от 200+ позиции - моя е в гаража, ама за 30-40 минути е готов за товарене
и със Джими, който казва, как беше в началото - с една ръждива жигула, с една мазна черга - за постелка и за покрив, и с два-три хляба и един салам..
и в последствие - пасат комби, натъпкан до херметичност, и с неизбежните думи - ей, забравихме клечки за зъби, или напръстника от комплекта за бродерия
и с по-голямо комби, още по-пълно, и още по-заредено с всички необходимости..
и с още по-голям джип, още по....
и се стигна до вилата, в която се започва отначало, ама духа на адвенчъра почва да се трансформира с един коефициент, зависим от ЕГН-то...
хубава тема...
и леко тъжна, поне за мене..
Коментар
-
А аз забравих да кажа, че за мен от голяма важност е и естетиката.
Като започнат да приличат на катун биваците, значи нещо не е наред...Последно редактирано от Jimi; 14-04-09, 23:09.Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
Drag Grand Canyon Daily
Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
LZ1JYM
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар