Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътуване до Истанбул?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Пътуване до Истанбул?

Вальо - просто не си имал късмет
    В Турция никога не съм имал проблем от какъвто и да е порядък. - Прост, но добронамерен народ...
    Абсолютно некомерсиално са спирали да ми помагат като спуках гума. един турчин стоя доста време да ми свети с фарове докато изровя гумата от багажника. Друг се отклони с около 15км от пътя си, за да ми покаже пътя и при опит да му платя направо се обиди..
    Навсякъде съм срещал наистина добро и приятелско отношение...
    За мен при пътуване из Турция най-важното е по никой начин да не отивате с кола без климатик... Едно от пътуванията ми беше с черна Лада Самара.... 52 градуса на сянка...
    За любителите (като мен) на кафето това е най-лошото възможно място)) Правят утайка от кафе 1:1 захар + малко вода и не го цедят (((
    В най-добрия случай Нескафе Еспресото е рядко срещано явление...
    Хотелите в които съм бил са чисти, подредени и евтини...
    Из анадолските курорти може хубава жена да се разхожда необезпокоявана сама, без никой да я закачи...
    Там престъпност на практика липсва и хората са хрисими.
    Истанбул е най-циганското и гадно място в Турция (поразително напомня Ню Йорк) От суперлукс до супермизерия... Няма нищо общо с маниерите и нравите в останалата част от страната.
    Моето впечатление е че жените са на почит и уважение там. Някои от местните се обличат като Батман, но това си е тяхна работа
    Колите стоят паркирани със свалени стъкла и ключове по таблото. Ако ти пречи някоя кола просто я местиш.
    Тогавашната ми девойка успя да си насини челото от ръба на един басейн и като ходихме по улиците на Мармарис няколко човека (мъже и жени) си помислиха, че е от мен и искаха да ме бият и предложиха да се оплаче в полицията....
    А там има истински респект към POLISI и JANDARMA. Те са и малкото хора, с които може да се разбереш на английски и помагат с удоволствие. ))
    Последно редактирано от Scrapheap; 09-07-08, 12:01.
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Ники,възможно е да си напълно прав-от приятели съм чувал,че подминеш ли Истанбул нещата се променят-към добро,но понеже тръгнах с огромно желание към града на градовете сблъсъкът на реалността с представите ми беше шокиращ,а що се отнася до митничарите-с малки изключения-почти на всякъде са едни и същи тикви...Но все пак като цяло мисля,че ориента не е моята посока....
      08седемшест5едно513четири

Коментар

Истанбул е конгломерат от к'во ли не. Турците са сравнително малко там))) Из Анадола е друго.
        Също не си падам по Ориента - просто споделям фактите, каквито съм ги видял

Коментар

Когато отидеш към по-дивите части, например към Кавказ и подножието на връх Арарат, из селата започват съвсем на сериозно да предлагат пари, овце и други стоки за по-хубавите жени в групата Преговаря се с мъжете, опитите на жените да кажат, че не искат да бъдат купувани се игнорират
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
            Когато отидеш към по-дивите части, например към Кавказ и подножието на връх Арарат, из селата започват съвсем на сериозно да предлагат пари, овце и други стоки за по-хубавите жени в групата Преговаря се с мъжете, опитите на жените да кажат, че не искат да бъдат купувани се игнорират
            Ето идея за бизнес!
            Мисля да спретна една екскурзийка на колежките си))

Коментар

В Истанбул, както ти се случи. Може и тако, и овако.
              Обикновените хора са много гостоприемни и добродушни.
              Има доста професионални ментарджий, досега с които е кошмарен.
              Кръчма със сервитьор е непр...рравилен избор. Отиваш в заведение в което се купува храната на шубер и си избираш. Трябва да се плаща на касов апарат - за храната става дума. Чеверметата, за които говори Симеон са такива.
              Хотелите..гледай асансьора. Ако са хубави асансьорите, малко вероятно е да са шибалници. То там няма и такава практика, изневерите са на открито, топло е

Турция е типичен пример на държава в която законите се спазват от страх, а не поради убеждения или самосъзнание. Полицията е много жестока. Две палки ги отнасяш докато се усетиш. Не се спори, а се изпълнява, веднага !
              И да не си помисли някой да подкупва пътен полицай !
              Ако загазиш на път , спират и помагат. Не се притеснявай да приемеш помощ. Масата хора са много добронамерени.
              Единици мошеници, които дремят по туристическите обекти, развалят сурата - имиджа де
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Минавал съм през Капитан-Андреево/Капъкуле и през Малко Търново/Дерекьой. Никога не съм имал проблеми. На Малко Търново слизаш от колата и лично си носиш документите от гише на гише. На Капитан-Андреево подаваш на будка (почти като бял човек). Задължителна е проверката от митничар - може само да надникне в багажника, може да иска всичко отвън и тараш. Искат пълномощно ако е лизингова, но и с българско/английско съм минавал. Зелена карта задължително (сигорта на турски). Ако нещо си пропуснал - накрая има още един пост - там проверяват всичко и ако липсва печат/подпис те връщат. Приготви си поне дребни лири за магистралата, ако ще минаваш по моста в Азия - плаща се само в едната посока. По магистралата не превишавай 120км/ч, полиция има рядко, но ако те хванат ще падне ГОЛЯМ пазарлък. С турци не се пазарят полицаите, защото има и проверяващи и ги грози уволнение и затвор, като видят българска регистрация обаче се сещат, че имат джобове. Извън магистралата пак спазвай правилата - тук-там има знаци че има радар-контрол, не е задължително след тях да има патрулка, но патрулка без предупредтелен знак не може да засича скорост. Но пък може да те спрат за неправилно изпреварване, завой на червено и пр.български номера. Не се крият в храстите, обикновено стоят на кръстовище, отбивка, площад, т.е. на явно място.
                Ако ще се разхождаш в Истанбул, остави си колата на охраняван паркинг и вземи трамвай, движението е много натоварено и често има големи задръствания, не си струва да се вреш в колата. А и ако искаш да паркираш в топ-центъра, таксата ще е доста по-висока.
                Пазарлъка е задължителен, запомни няколко фрази: чок пара (много пари), чок гюзел (много хубаво, употребявай рядко щото по-трудно смъкват като ти хареса), индирим (отстъпка).
                И да не забравиш да кажеш, че си комши - имат добро отношение към нас и дават по-добра цена отколкото на други туристи (напр. руснаци). В Истанбул много търговци говорят и български, така че можеш да пробваш първо на БГ.
                Поздрави и приятно изкарване.

Коментар

Първоначално публикуван от loobian Преглед на мнение
                  Здравейте,

С приятелката ми планираме да ходим до Истанбул това лято със собствен транспорт.

Ако някой е ходил много ще се радвам да сподели какви "изненади" да очакваме... какви са разходите по границата, какви документи са нужни, магистрални такси и прочие...

Благодаря!

Поздрави,
                  Илия
                  Завиждам Ви, че ще пътувате до Истамбул, бил съм там и лично и служебно, присъединявам се към колегите с добри впечетления.
                  Ако не сте трьгнали, планирайте си повече време престой, казват че и един човешки живот не би стигнал да се разгледа града, но минимум седмица човек трябва да отдели. Такса магистрала и мост около 3 $. Хотела до Света София със същото име е средно ценово ниво. На площад Таксим ( нещо като културен център на града ), мисля хотел Гязи беше на 50 $ добра стая с климатик. Ако пиете бира е най добре да си носите, там има само в луксозните заведения, вода... само бутилка. Не знам колко е зелената карта сега, беше 150 лв., но случайно в бюрото ми е останала застрахователна полица от техен застраховател "ISVICRE sigorta A.S." на 33 $ за три месеца през 2006 г. за Форд Мондео. Спомням си агенцията (гишето ) беше 10-20 метра след границата в дясно. Полицайте са вежливи, не се притеснявай, ако те насочат да влезеш и срещу знак "влизането забранено", разбират положението на туристите. Не възразявай на униформените с къси автомати, това е жандармерия и пипа здраво, но затова пък няма криминална престъпност и автомобилите са отключени, говорим за центъра на 15 млн. град. Като водачи пазят този пред тях, дори и с една броня, но мине ли пред тебе, без значение от коя страна, правото е негово. Добре се пътува по магистралата, но ако не се влезе в трафика на гастарбайтерите, които излезли от Германия са арогантни и тъпи ....като нашите мутри.
                  Приятна ваканция.
                  Колкото е по-добър джипа, толкова по-далеко ходиш за трактор и попадаш на по-пиян тракторист

Коментар

Още един щрих. В хотел "Антик" във фоайето една жена от групата ни получи припадък. Взеха се доктор и сестра от групата да й помагат. Помолих момчето от рецепцията да донесе чаша вода. то казва
                    -По-добре айран! и се качи на петия етаж. Върна се с поднос със салфетка и две големи чаши: айран и вода.
                    Мислите че ги остави и изчезна?
                    Не! повече от десет минути стоя прав, в очакване да поеме някой чашите.
                    Такива неща не стават нито случайно, нито насила.
                    Представете си същата ситуация у нас, в Австрия...

- Вечерта по улицата едно момче грабна пакет локум и баклави от ръцете на жена ми и изчезва. На колежката й се опитаха да отмъкнат чантата.Притекоха се местни и извикаха полиция.
                    Пришълци, казват. Откъде ли не: азери, туркмени, узбеки.

-На червено премина полупиян мъж. Едно такси го бутна на земята. За минута изникна полицай и отиде до таксито:
                    -Кетап? Дъхни! айде - гит! Невиновен. Закопча пияния пострадал за вратата на полицейския микробус и продължи да си регулира движението...

-Пред университета крещят демонстранти-студенти срещу забраната да се ходи със забрадки. Полицаите ги предупреждават -Чоджум, лошаво ще стане идете си в аудиториите. веднъж, дваж. ония почна да хвърлят камъни.. И започна такъв жесток бой над студенти-студентки - линейки ги прибраха. Въобще не се отрази в пресата това събитие.
                    Армията на Турция и полицията - да не си им противник!

Като отивам в някоя държава се опитвам да узная лошите неща, които има там и ги приемам.(Или пък не тръгвам!) Остава ми да видя другите - хубавите!
                    В Турция учениците са всичките униформени. На пропуска си оставят за ЦЯЛ учебен ДЕН телефоните. От предната седмица имат списък какви закуски да си нося И НИКОЙ не пуши!!!

Коментар

О-о! Като се заговорихте за жандармерията там - и мен силно ме впечатлиха! Почти бях забравила какво е да си впечатлен от полицай. Там ходят с навити ръкави и с провесени на врата едни автомати /не знам какви/, гледат много лошо, едри са и изглеждат в отлична физическа форма и изобщо не дават вид на хора, с който можеш да се бъзикаш. Всяват респект и уважение. От друга страна са и много вежливи. На едно от похожденията си в Истанбул, си мислех, че вече познавам града и разбира се - се загубих. Обърнах се към един от тези /не знам дали беше полицай, или жандармерист - не им разбирам/. Опита се да ме упъти и като видя, че не вдявам много-много, ме придружи до една стоянка на таксита и обясни на шофьора къде да ме закара. Така се озовах в хотела си. Малко си ме беше страх през цялото време - все пак - сама жена в Истанбул, но нямаше никакъв проблем. Всички бяха супер учтиви и много кавалерски настроени. Такова нещо като отношение не съм срещала у нас. А градът е огромен и многолик. Не спира да живее дори и през нощта. Иска ти се да излезеш в три часа след полунищ, за да се влееш в ритъма, защото иначе имаш усещането, че пропускаш нещо...

Коментар

Важно: имайте предвид, че безвизовият режим за българи в Турция важи само ако влезете и излезете през един пункт. В противен случай трябва виза!

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
                          О-о! не дават вид на хора, с който можеш да се бъзикаш. Всяват респект и уважение. . На едно от похожденията си в Истанбул, си мислех, че вече познавам града и разбира се - се загубих. Обърнах се към един от тези /не знам дали беше полицай, или жандармерист - не им разбирам/. ...
                          Жандармерист, полицайте им от години не са въоръжени...ако не се брой палката.
                          Точно показване на действителността. Трябва да признаем, че генерал Кенан Еврен добре си е свършил работата, защо нямаме и в България един такъв, или е късно. ( За гражданите на република Турция ...и Ататюрк е създател.)
                          Извинете госпожо.... как минават похожденията Ви там, ако е за казване, живеем почти в ориента и може да сме ревниви за нашето си.
                          Колкото е по-добър джипа, толкова по-далеко ходиш за трактор и попадаш на по-пиян тракторист

Коментар

Похожденията ми минаваха в преговори, ядосване, висене на главите на монтажниците ни, зяпане по улиците и други места и "пърхане с клепки", за да си вземем парите за свършената работа. Изобщо не се притеснявайте за "верността" ми. От българите по-хубави няма! При толкова българи около мен, аз баш на турци ли ще се метна?! Пък и някак си не върви - все пак имам национална гордост.

Коментар

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
                              ...Истанбул като разстояние е малко по-малко от колкото да Виена...
                              Ъъъ, ти коя Виена имаш предвид-тази в Австрия ли? Иначе и аз не бих похарчил пари за да отида в Истамбул, пък и другаде, където мирише на Ориент ....
                              "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                              Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от Christo Преглед на мнение
                                Жандармерист, полицайте им от години не са въоръжени...ако не се брой палката.
                                Точно показване на действителността. Трябва да признаем, че генерал Кенан Еврен добре си е свършил работата, защо нямаме и в България един такъв, или е късно. ......
                                Да и аз съм му фен. Преди това Турция беше много зле, мафиоти, мафиотски кланове, масово се анонсираха, като владетели и управляващи държавата, както е сега у нас.
                                Събра ги за справка и ги изби до крак ))))
                                И сега имат мафиоти, ама са тайни и са чинопочитателни и пред най обикновен полицай.
                                Не да им намаляват музиката в дисотеката, защото видите ли - Мутрата говори по телефона!
                                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X