Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

    Здравейте,

    Сигурен съм, частично някой от въпросите ми са били дискутирани в многото теми тук, искам обаче да получа най-актуална и изчерпателна информация по следните въпроси.

    Имам желание да разгледам САЩ и Канада като турист, предпочитам да го направя с автомобил, предпочитам да шофирам(10-15 000КМ) и последно но не по значение предпочитам да шофирам собствен автомобил, поради редица съображения, ще обясня по-долу.

    1. Пътувал съм много с публичен транспорт, самолети, влакове, автобуси, таксита и т.н. най-хубаво ми е с личен автомобил.
    2. От финансова гледна точка, с личен автомобил е винаги по-евтино ако пътуващите са повече от един, ние сме или 2ма или 3ма.
    3. Ние обичаме да посещаваме много различни неща, обичаме да си спираме където искаме и за колкото искаме, аз обичам понякога да карам 3-4-5 часа нон стоп и после да спрем за 2-3 часа или за 30 мин, това с организиран транспорт НЕ е възможно.
    4. Дамите ми носят МНОГО багаж, който винаги трябва да е под ръка, кърпички, ядене, пиене, дрехи, книги, гърнета(WC), таблети, зарядни и т.н. всичко това с публичен транспорт НЕ е възможно да се постигне.
    5. Хранене и пиене, ние сме се наситили на ресторанти, НОСИМ си винаги много различна храна и напитки, обичаме сухи храни, много плодове и зеленчуци, салати и т.н. всичко това е обемно и плюс посудата изисква специално подреждане и съхранение, в публичен транспорт това е НЕВЪЗМОЖНО.

    След като обясних защо няма да стане да пътувам като повечето хора, искам да задам редица въпроси.

    1. Български гражданин с редовна виза за САЩ и Канада, може ли да закупи автомобил в САЩ - примерно някое Гранд Чероки на 5-10 години или 5-10 годишна голяма просторна американска лека кола?

    2. Ако може да закупи, после за автомобилна застраховка със всички екстри, може ли да се направи и какво е нужно?

    3. За закупуване и застраховане, нужен ли е постоянен валиден адрес в САЩ? Нужни ли са американска банкова сметка, Социален Номер или нещо друго което САМО американски гражданин или постоянно пребиваващ в САЩ може да има?

    4. Аз лично НЯМА никога да лъжа(адрес при приятел, занижаване на годишен преход на автомобила и т.н.) при застраховка и т.н. защото всичко лесно се проверява и ако недай си боже се наложи да проверят, всичко ще ми е невалидно и освен тлъстите глоби и разходо, може да има присъди и черни печати, неща които отдавна не ме привличат!!!

    5. Цени на автомобил мога да видя в Ибей или тяхното Мобиле, как стоят нещата с техническите прегледи, Документи за собственост(талон), зазстраховки, винетки и други такива задължителни неща в САЩ и Канада, ако може линкове и примерни цени?

    6. Освен хубав комплект инструменти(ибей), пожарогасител/и(ибей/амазон), жилетки, алкохол тестове, аптечка, крушки, масла и т.н. какво е задължително да се носи в САЩ и Канада?

    7. Как е закона в САЩ и Канада за хладните оръжия и пепър спрейовете, може ли в автомобила си да имаш освен кухненски, други ножове, брадва, мачете и за гористите места и Канада може ли и как да се притежава пепър спрей?


    При наемане на автомобил в САЩ и Канада:

    1. Мога ли да наема автомобил в Лас Вегас, Невада и да го върна/оставя на същата фирма в Сиатъл, Вашингтон?
    2. Има ли ограничение на разстоянието, което можа да се измине с автомобил под наем(никога не съм наемал но знам, че със сигурност има ограничения поне в Европа)?
    3. Освен огромния набор от трикове и дребни измами с които рентакар фирмите разполагат за да ти вземат някоя и друга стотачка СЛЕД като си върнал колата има ли ограничения които биха направили кола под наем неподходяща за дълго пътеществие?
    4. Знам, че при кола под наем всичко което струва пари(инцидент, кражба, ремонт и т.н.) се полага по задължение(договор) на шофиращия, дали има застраховка и какво тя би покрила в последствие е друго нещо, поне така са обяснени нещата и аз така ги разбирам, тоест РИСКА при кола под наем е огромен и извън контрола на шофиращия, независимо от вината отговорния винаги е шофьора, прав ли съм?
    5. Освен кредитна карта и валидна книжка, какво друго е нужно за наемане на автомобил в САЩ и Канада?
    6. При наличие на Българска книжка, която е европейска и международна нужно ли е нещо друго в този аспект, преди имаше едни картончета които се вадеха от СБА и се казваха, международна книжка или нещо такова? Има ли предимства да притежаваме примерно английска или френска или немска шофьорска книжка в САЩ, пред българската книжка?
    Бъдете живи и здрави!

  • #2
    От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

    Ако ще правиш едно пътуване покриващо САЩ и Канада - предложение от мен:
    Намери си приятел от САЩ - даваш му парите и той ти купува колата която си си харесал. Останалото се оформя при застрахователя - кой кога къде ще кара колата. За целта ще ти е полезно да имаш :
    1. преведен документ или издаден на английски от КАТ за това колко и какви глоби имаш за последните 7 години, както и
    2. от застрахователя - какви щети имаш/нямаш заведени по чия вина и за колко пари.

    Ако ще вземаш кола под наем по мои наблюдения - ако вземеш и върнеш колата в САЩ, дори и да влизаш/излизаш в Канада ще е доста по-ефтино. Имай предвид, че може да поискат да ти блокират депозит който може да варира от 500 до 2000 долАра на картата. Не че няма да ти ги върнат, но така ти намаляват използваемия кредит на картата.

    Коментар


    • #3
      От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

      За наемне на кола с книжка различна от Щатската тук ще имаш проблеми с дадени фирми,а може и да не намериш фирма която да се навие да ти даде под наем кола.Проблеми с мили и кьде да я оставиш нямаш,номера е да намериш кой да ти я даде под наем.Застраховката е лесна,при пьлна застраховка / което може да е половината от наема на колата / може да им вьрнеш волана само.Трябва ти кредитна карта и книжка,с международна не знам как става тоя номер,обикновенно им отказват или поне само на това сьм бил свидетел.

      За купуване на кола ще ти трябва адрес на който да ти я регистрират и на който да ти пратят нови номера ако ще ги сменяш.Най-добре е да я купи твой приятел или поне да му ползваш адреса,да сте двамата на документите на колата,в тоя случай на теб адрес няма да ти искат,може да си турист.
      Застраховката си я правиш по интернет или по телефона,каквото искаш това има,кеф ти пьлна,кеф ти на половинки.

      ЗЬа различните щати е различно какво и защо можеш да имаш или ползваш в колата - радардетектор тук е ок,но в Аризона примерно глобата може да е 2000 долара за притежанието му.Тук трябвеа да имам застраховека на колата и регистрация,на никой не му дреме чия е колата,живея ли и на адреса и какво имам в нея.Тегленето е забранено,бутането не е та това пожарогасител,аптечка,вьже,ризници разни........не ти трябват,не сьм дльжен да му отварям и багажника даже.

      Закона за орьжия е различен в различните Щати,тук не можеш да носиш нож в острие което не се прибира.В Аляска носиш каквото както искаш стига да не е пьлен автомат,кестени брули с Калашника ако те кефи,но стой малко по-далеч от бабата на касата в магазина,че ходят с пищови по задниците.Провери си законите,аАляска носиш спрей за мечки на колана,тук тоя размер нямаш право да го имаш.В повечето щати заключена кутия е достатьчна за сьхранение на орьжие,багажника ти вьрши работа ако не можеш да влизаш в него / комби или ван НЕ,мойта на която не и пада задната облегалка става /.

      Това от опит ти го казвам,аз Черок не бих взел,а бих се метнал на един ван от рода на Вояджьра за едни 3-5 бона на десетина годинки,скьсвам му трьтката от мили и го продавам на кой колко даде след месец.


      Шеви Тахо - наемам от Сан Диего Калифорния и врьщам след месец вьв Форт Лодьрдейл Флорида,застраховка някаква ти е 300 доларес,неограничени мили,пари да имаш да го храниш само.
      Chevrolet Tahoe or Similar

      Full Size SUV
      • Unlimited Mileage
      • 7 adults
      • 4 Bags
      • Automatic
      • Air Conditioning


      Total price$2,325.69
      • Alamo
      • Pick-up
      • Wednesday, January 14, 10:00 AM
      • SAN DIEGO INTL ARPT (SAN)
        2942 KETTNER BLVD
        SAN DIEGO, CA 92101

      Map
      • Drop-off
      • Sunday, February 15, 10:00 AM
      • FT. LAUDERDALE INTL ARPT (FLL)
        600 TERMINAL DR SUITE 202
        SUITE 202
        FORT LAUDERDALE, FL 33315

      Последно редактирано от BENZBOSS; 02-01-15, 19:38.
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

      Коментар


      • #4
        От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

        Още един фифел - твойта книжка важи за 6 месеца тук като турист,може някой американски да наеме колата и да те пише втори шофьор в договора за наемане,после си караш спокойно,не е задьлжително титуляра да е в колата ако не се льжа и това е на 99%,че тоя номер го вьртим тук по 5 пьти на месец поне.

        При пьлна застрахован ти влиза и теглене,и паяк,и кола ти дават ако тая спре...........и принципно колкото ми дава като тотал толкова ми взимат на финала,няма от кьде да си изсмучат повече такси и пари за глупости.Ако не си влюбен в тая кола то спокойно може да я оставиш преди влизане в Канада и там да наемеш друга,сьщия номер за Аляска да речем,няма смисьл да им плащаш екстра застраховките за това,че излизаш от дьржавата.
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

        Коментар


        • #5
          От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

          Кратко, точно и ясно: НЯМА начин да намериш читава кола тук от продавач, която да ти издържи 20000км и която може да събере Х хора за по-малко от два-три бона. Регистриране на автомобил с обикновена виза възможно но има затворен кръг - за да я регистрират (поне в щат Ню Йорк) искат документи за самоличност сборуващи 6 точки. В превод - чуждия паспорт с валидна виза ти дава 3 точки. Останалите три, ако се смилят, могат да ти ги дадат за личната карта (българската), и банкова кредит карта (една точка), с твоето име на нея. Можеш обачe да представиш само една кредит карта, за една точка (не можеш с три кредит карти от различни банки да събереш три точки).

          При регистрацията (в Ню Йорк) ще платиш данък - 8.875% в град Ню Йорк, по-малко другаде - върху цената която си платил за автомобила. Значи брой ги върху два-три бона. За да получиш регистрация (талон) трябва застраховка. Застраховател трудно ще ти даде застраховка без да имаш номер на социална осигуровка (като нашето ЕГН). Които ти няма да имаш вероятно. Ако се смилят - цената ще е друга.


          Не е въобще невъзможно, но в общи линии - масрафа все ще ти струва еднакво, но в единия случай ще си с чисто нова кола. В другия ще си с твоя бангия от която после ще трябва да се оттървеш (бонус - истинския талон се чака до три месеца, а с временния не съм сигурен дали можеш да я продадеш накрая. Отделно има връщане на номера като я продадеш).

          Слушай Боса, неговия вариант е най-добър. Под наем, неограничен километраж, с предварително договорена една (или повече) точки в които ще оставиш автомобила. Прави се непрекъснато, Щатите са големички и коли под наем постоянно се сдават в други градове.
          Последно редактирано от Goblin; 02-01-15, 20:16.
          Издъних се на Тюринг теста

          Коментар


          • #6
            От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

            Аз за 3 бона ще му намеря една дето не е гнила ма си прав,че документи има да чака месец или малко,а и само разликата на билета до тук е половината му наем на Шевито.За 3 бона ще е на 20 години ретро сандьк,за 2500 ново Шеви Тахо или Крайслер 300 или някой Коч от големите ако не му се плаща бензина на джуганЯ

            Наемам го с оговорка вписана в договора,че ако ми кефне мога да удьлжа наема и,плащам си една пьлна застраховка да не я мисля и БОЙ ма бой ти казвам.


            И това с точките тук не сьм го чувал,при нас по-лабаво
            Последно редактирано от BENZBOSS; 02-01-15, 20:23.
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

            Коментар


            • #7
              От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

              OK, благодаря ви много на всички до сега, железни сте, тъкмо ви чаках да се включите!

              Значи реално погледнато, автомобил под наем изглежда да е посоката.

              Въпросче относно застраховката, как изглеждат там нещата, от БГ КАТ документ нямам и не мога да имам, имам сериозна катастрофа преди 3-4 години, от няколко години съм на острова но и тук имам 3 клейма, нито един не е по моя вина, едното е кражба с взлом и щети, другото са щети от други лица по моето возило, важното е, че са ми плащали тоест имам клеймове и тук.

              Години съм на 35, книжка имам от 18 години, сега съм с БГ книжка но не ми е проблем да имам и английска отнема 2-3 седмици ако има предимство пред българската.

              Приятели в америка нямам на които да разчитам за каквото и да било в този контекст, примерно за адрес или нещо такова.

              Четох и ВСИЧКИ застраховани водачи включени в наема на колата ТРЯБВА да присъстват при вземане и предаване на возилото, поне така пише в ХЕРЦ, тоест финта с местен да наеме и да ме добави надали ще стане а и ако има рискове, ще го избегна като вариант.

              Горивото, мога ли грубо да го смятам 1 долар на литър?

              В САЩ освен тол такси на мостовете/магистрали има ли други такси, има ли винетка за различните щати или нещо такова?
              Бъдете живи и здрави!

              Коментар


              • #8
                От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

                Разгледай какви са изискванията в раличните щати. На пример в Ню Йорк МОЖЕ да си регистрираш кола с БГ книжка( без точките за DMV), НО...застраховката ще ти е до небето и то при положение, че намериш изобщо кой да те застрахова. Като под Ню Йорк имам предвид щата, а не град Ню Йорк. В същото време в Масачузетс дори може да си изкараш временна международна книжка с валидност три или шест месеца...и т.н щат по щат. Май-добрия вариант е кола под наем. Гледай да не я взимаш от щатите Ню Йорк,Калифорния, Илиной(с) или от Вашингтон ДЦ. Там най-много ще те дерат като непритежаващ хамериканска книжка. Ако имаш възможност си я наеми от селските щати като Айдахо, Уисконсин, Арканзаз...Небраска.....Там може един и същ автомобил да е в пъти по-евтин за наемане. И да се пазариш на място смело! Без майтап!....
                Не знам как си представяш обиколка на САЩ и Канада само с около 15 000км. Толкова няма да ти стигнат само за щатите. Ню Йорк-Сиатъл-Сан Диего -Маями-Ню Йорк е повече

                Коментар


                • #9
                  От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

                  Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                  .Горивото, мога ли грубо да го смятам 1 долар на литър?
                  Да.

                  Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                  .В САЩ освен тол такси на мостовете/магистрали има ли други такси, има ли винетка за различните щати или нещо такова?
                  Имаш само тол такси и то при положение, че където има тол, някъде наоколо имаш по-бавен безплатен път. А където няма, този участък на магистралата е безплатен. Същото е за мостовете и тунелите.

                  П.П. Не се притеснявай за шофьорската ти история. Ако си с книжка различна от американска си те питат разни въпроси и каквото им отговориш това записват без проверка( то и нямат начин). Там е друга планета!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

                    На никой не му дреме колко катастрофи имаш и кьде ги имаш,важното е парите да са ти в джоба и да си над 25 годишен.Пьлна застраховка си вземи по интернет при резервирането на колата,по-евтинко е.

                    15 000 километра си за никьде,месец е малко,смятай го двойни тия цифри.

                    Разхода - давай по тукашно да ти излезе сметката - мили на галон моята харчи 20,галона 3 долара в момента.Пак - 20 мили на галон разход,галончето в зависимост от Щата е около 3 долара в момента.За 200 мили 30 долара,милите по 1.65 ги смятай или по едно и половина за по-лесно.
                    Вече какво ще наемеш и колко ще харчи е друг вьпрос,Тахото около 18 магистрала ако си нежен,Крайслера 300 и над 27 го докарва на шеста,пак това са мили на галон та с едни 3 долара едното минава 25 километра,а другото 35 грубо.Всичко е смятано да минава около 400 мили на резервоар с около 110 километра в час.

                    ЛА то Маями са около 2500 мили,айде от мен още 500 та 3 да станат.Нормална кола по магистралите прави около 25-28 на галон или грубо 300 галона или грубо 1000 кинта от единия бряг до другия.

                    Винетки няма тук,някои мостове се плащат,а знам и за една магистрала тук която е платена,но спокойно се заобикаля.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

                    Коментар


                    • #11
                      От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

                      Това за пИсмото от КАТ и застрашителите го дадох като изискване, ако се спре на вариянт да си купува кола.
                      При наема е друга работата - както е написано по-горе. И аз мисля, че е по-ефтино да се наеме кола от някой по-малък град от селски тип.
                      И за километрите и времето съгласен с Боса. Само ако тръгнеш да пресичаш Канада на газ - без да се спира някъде за разглеждане си е 5 дни време.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

                        Една тайна ма не казвай на никой - тук не те знаят и дали имаш книжка от Европа,а какво остава за какви катастрофи имаш.Проверено,ако имаш брат близнак с Американска книжка ще ти друсна и един списьк с фифели ма не са за интернет

                        Трябва и двамата шофьори да са там при наемането на колата.Титуляра се подписва,ти се подписваш за втори карач и плаща кой си иска,после я яхаш и не им дреме за друго,нямал сьм проблем като втори шофьор да вьрна аз колата пьк тотуляра да се е запил и да го няма при врьщането.
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

                        Коментар


                        • #13
                          От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

                          Каквото каза Гошко, с добавки:

                          - Бензина беше долар на литър преди шест месеца когато един галон гонеше четири долара. В момента в по-евтините щати е два и десет долара за галон, което от където и да го погледнеш е 55 цента на литър.

                          - На много места обявените цени на бензина са за плащане в кеш. В такива случаи някъде пише cash. На тези места плащане с кредит карта е по-скъпо, по принцип от 10 до 20 цента повече на галон. На един резервоар разликата ще е към три и нещо - четири, при стандартен резервоар 18 галона.

                          - Толл-овете в големите градове не можеш да ги избегнеш. В Ню Йорк за да влезеш от запад без да платиш трябва да обикалящ 160 километра. В източните щати се ползва електронна система за плащане EZ Pass, която ти позволява да минеш на експресните кабини и излиза по-евтино. Възможно е от самата фирма за даване под наем да ти дадат. Ако не свирни с две седмици предварение, ще ти измислим един.
                          Издъних се на Тюринг теста

                          Коментар


                          • #14
                            От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

                            Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
                            Това за пИсмото от КАТ и застрашителите го дадох като изискване, ако се спре на вариянт да си купува кола.
                            При наема е друга работата - както е написано по-горе. И аз мисля, че е по-ефтино да се наеме кола от някой по-малък град от селски тип.
                            И за километрите и времето съгласен с Боса. Само ако тръгнеш да пресичаш Канада на газ - без да се спира някъде за разглеждане си е 5 дни време.
                            Пцилютно,само Вегас е 3-5 дни,Гоблинско е 3-5 дни,по 2 дни в ЛА,СФ,3 дни Чикаго,2-3 Маями и Флоридата,по 5 за пресичане на газ,по 2 от Юг на горе и обратно...........и като слезеш от нея ще си като Ласи в езика,ще си се оцьклил от каране и не смятам Канада,лошо време,задрьствания,спане,..........

                            Аляска я мисли 3 седмици само.Аз ако сьм ще се замисля за палатка на тавана на това джуганестото,палатката около 300 долара или на втората нощувка си на фитка.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

                            Коментар


                            • #15
                              От: Пътешестване със собствен автомобил vs Rent a car - САЩ, Канада и Европа - Q&A

                              Мерси много на всички!

                              НЕ мисля да обиколя САЩ и Канада, мислим за 3 седмици като 2 дни са летене.

                              Казах 10-15 000 КМ защото това са според зависи около 15-20 дни.

                              Аз обаче обичам да карам, дамите ми НЕ обичат, та за това и сега обмислям варианти и събирам важна информация от вас.

                              Мисля си от Европа до някъде си, примерно Нюуарк за по-евтино и по-кратко, после полет до Лас Вегас, после от Невада посока Ванкувър през Каафорния, последна спирка по този вектор някъде около или преди Ванкувър. Мен ми се ходи и по-горе до Аляска ама дамите са против

                              После полет до провинция Кебек и там вече не знам, там имам брат и приятели, може и да взема нечия кола или да наема нещо, но надали ще бия много мили там.

                              Аз исках да покарам по тия безкрайни дълги пътища и да мина през мънички и слабо населени места, мен ме влече малките местенца и природата, големите градове дори няма да ги наближа, включая и голямата ябялка, малко съм алергичен към мегаполиси.

                              Като задължителни места за посещаване са Кебек и Лас Вегас, всичко друго е фантазия и нямам идея и конкретни планове, разбира се бях вдъхновен от черната Павка и Каратиста и техните уникални раскази за пътя по западния бряг и те така

                              Настаняване, мога ли да разчитам на средно 50-60 долара(в европа 50-60 евро е средна цена) за 2ма души или това е оптимистично, няма да спя в хостели а нещо като 1-2 звездни малки семейни хотелчета на забутани места и само ако ми писне или дамите мънкат може да им пусна гювеч на 3-4 дни една нощувка в хотел с басейн спа и т.н.
                              Бъдете живи и здрави!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X