Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Офф роуд тракове, маршрути, карти за ЕВРОПА - САМО ЗА ФАЙЛОВЕ, ВРЪЗКИ и КООРДИНАТИ

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Офф роуд тракове, маршрути, карти за ЕВРОПА - САМО ЗА ФАЙЛОВЕ, ВРЪЗКИ и КООРДИНАТИ

    Здравейте,

    Нека си имаме тема, хубаво би било ако същата остане залепена и се подържа само за конкретни файлове, тракове, линкове и описания на маршрути за офф роуд в Европа.

    МОЛЯ ВИ, НЕ коментирайте тук, нека това е тема само за конкретна информация, файлове, тракове и т.н. БЕЗ СПАМ и други такива!

    Личната ми мотивация е продиктувана от желанието ми да покарам не само по асвалт но и малко по черно, из горите, долините и планините на красивия ни континент. Когато карам из Европа и съм на почивка избирам навигацията да НЕ ме води по магистрали а да ме прекарва из селата и паланките, времето се удължава двойно поне, разхода пада доста и резултата е страхотен, понякога има дори лек оффроуд

    Идеално за моите разбирания би било примерно да имаме на разположение много тракове и маршрути и когато ни е кеф и планираме пътуване да си слагаме по малко черен път в екскурзиите ей така за подправка към живота

    АНГЛИЯ - ЗАБРАНЕНО е карането извън асвалта освен в строго регламентирани маршрути, които за съжаление са МНОГО МАЛКО и много кратки. В региона където живея такива надали всички събрани в едно правят 5 километра, като офф роуд разбирайте каране по някоя от неасвалтираните улици из Люлин или Младост . Всички други пътища са или частни и забранени за външни хора, или затапени с бариери или са хубави но САМО за пешеходци, коне и велосипеди. С други думи в Англия каране офф роуд по поляни и гори както в България го забравете, няма такава възможност.

    Ето линк обясняваш къде какво може и карта за търсене на такива маршрути - http://www.trailwise.org.uk/

    ШОТЛАНДИЯ, ИРЛАНДИЯ и УЕЛС - тепърва ще търся конкретни данни, като за начало мисля,че правилата са като в Англия, с уточнението, че в Уелс и Шотландия има много повече хубави маршрути, много повече 4х4 клубове и активност и още нещо много важно, в Шотландия в горите и полята е РАЗРЕШЕНО да се ходи навсякъде освен ако няма забранителна табела, а Англия е обратно ВСИЧКО Е ЗАБРАНЕНО освен ако няма разрешителна табела и маркировка, хубавото е, че в Англия такива има много, мега много и се подържат.

    ФРАНЦИЯ - работил и живял съм в селските райони, там има множество пътчета къде асвалтирани къде не които са локални, фермерски и стига да няма табела указваща забрана за влизане са добре за каране, има много такива пътчета и минават покрай красиви местенца. Преди 2 дни се върнах отново от Франция, има си такива пътчета дори и в горите, има и доста тежки терени ползвани за дърводобив, според мен държавата е близо до българските разбирания за наличие на хубави маршрути и терени за каране на 4х4

    ЛЮКСЕМБУРГ - много пътища сред природата, интересното е, че огромна част от тях са асвалтирани, има ги на картите но въпреки това са си страхотни за разходка пеша, с колео или 4х4, ще видите дори алеи между лозята които са асвалтирани, според мен масовите карти ще покажат къде може да се разнообрази едно пътуване с малко по-бавни и зелени маршрути, разбира се всякакви офф роуд/кални/прашни тракове са добре дошли защото моите наблюдения за само от южната част на тази "огромна" държава.

    ГЕРМАНИЯ - красива, огромна страна, хайде колегите да помагат с локална информация и тракове, битте

    СКАНДИНАВИЯ - моля колегите от север да помагат?

    ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ, ПОРТУГАЛИЯ - как стоят там нешата с каране извън асвалта, нека някой сподели от първа ръка и добави файлове, тракове, връзки ?

    ГИБРАЛТАР - предлагам да пропуснем тази обширна територия по обективни причини

    БИВША ЮГОСЛАВИЯ- някой има ли карти, тракове, връзки от многото републики, знам, че там е мега красиво и съм гледат филмчета от страхотни места?
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 29-05-14, 10:45.
    Бъдете живи и здрави!

  • #2
    От: Офф роуд тракове, маршрути, карти за ЕВРОПА - САМО ЗА ФАЙЛОВЕ, ВРЪЗКИ и КООРДИНАТ

    Ето една тема с маршрути за Алпите и готини местенца из планината

    http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=75784
    Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

    Коментар


    • #3
      От: Офф роуд тракове, маршрути, карти за ЕВРОПА - САМО ЗА ФАЙЛОВЕ, ВРЪЗКИ и КООРДИНАТ

      Ето един линк с много препратки и страхотни нещица по темата - http://www.travelbygps.com/waypoints.php

      Ето го на файл в случай, че след време се затрие Travel by GPS Maps and Waypoint Coordinates on the Web.pdf
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • #4
        Страната на Баските(Южна Франция и Северна Испания)

        Страната на Баските(Южна Франция и Северна Испания)


        Преди няколко дни се върнах от там и съм влюбен в това място, и от към френска и от към испанска страна.

        Божествена природа, страхотна инфраструктура, много топли, мили и любезни хора и най-важното възможност за каране извън пътя.

        Тракове нямам, не мисля са нужни, Гармин навигацията ми показваше ВСИЧКИ черни пътчета и във Франция и в Испания. Според мен и гугъл земя става за планиране и сваляне на тракове, може да се набележат предварително забележителности и да се тръгне на обиколка с 4х4 или с велосипед.

        Във Франция карах из разни гори като терена беше сравнително равен в Испания обаче има планини и места кото според мен се ползват само от дървари и подръжка на електропроводите, като някой места ще бъдат сериозно предизвикателство дори и за подготвени джипове, особено в Испания гледките извън пътя бяха уникални.

        Според мен с малко планиране може да се карат стотици ако не хиляди километри извън асвалта, разбира се на местя ще се пресече асвалт но за мотор, джип и велосипед има страшно много места за каране.

        Релефа е много разнообразен, от равнини с малко хълмчета до планини с много стръмни изкачвания и сериозна денивелация, има много реки и поточета, езера и язовири, ливади и гори, красота.

        Множество фермички и селца добавят колорит в обстановката и човек няма да скучае никак докато се разхожда, природата е щедра и има много цветя, храсти, дървета, ливади и животни разбира се, видях много някакви огромни орли, огромни, според мен размаха на крилата на някой бяха около 2 метра, карах и не можех да определя какво точно виждам.

        След малко ще кача скрин шот на областите за които говоря.

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PaisBask.jpg
Прегледи:1
Размер:152.4 КБ
ID:5604464

        San Sebastian предлага страхотни плажове дълги с километри, има платени чадъри, шезлонги и т.н. има и безплатни места, безплатни тоалетни които са по-чисти от моята у дома, чешмички на всяка крачка за миене и пиене, душове и т.н. въбще прекрасен плаж с всички удобства.

        Минуса на това уникално и страхотно градче Сан Себастиан е, че цените на хотелите са трицифрени, хубавите са 200 и на горе за една нощувка, паркинги има много около плажа, цената е 3.50 евро за 24 часа, което е супер според мен като цена.

        Аз спях в Памплома, което е на 70-80 км от плажа на Сан Себастиан но пътя е 100% магистрала от хотел Зенит(4 звезди лукс за 60-70 евро без закуска) в Памплома до плажа в Сан Себастиан ми беше точно 60 минутки в едната посока, има едно плащане на посока, мисля беше 2-3 или най-много 4 евро да беше, но магистралата е страхотна и няма трафици и т.н.

        Сан Себастиан има стар град, има крепости, има места за тичане с километри, алеи за велосипеди, водни забавления, археологични забележителности, уникална храна и ресторанти, нощен живот.

        Черешката на тортата е уникалния подводен релеф, от брега започва една ивица пясък първите 20-30-100 метра после следват скали и камъни предлагащи изобилие от риба, видях тонове платерини, разни спарови, дънни като писия, разни едри като сий бас и т.н. платерините бяха с размерите на детско краче

        Не знам какви са условията за харпун, видях само един хапрунджия, струва си да се провери режима в този регион за да няма грозни изненади!

        Последно но не по значение, където има много туристи, чат пат говорят малко английски и/или френски, извън местата за туризъм са много зян с езиците но навсякъде хората са много мили и любезни, понаучете малко испански и френски за да е пълна насладата
        Последно редактирано от BatGeorgeone; 10-08-14, 22:10.
        Бъдете живи и здрави!

        Коментар


        • #5
          От: Офф роуд тракове, маршрути, карти за ЕВРОПА - САМО ЗА ФАЙЛОВЕ, ВРЪЗКИ и КООРДИНАТ

          Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение

          Ето линк обясняваш къде какво може и карта за търсене на такива маршрути - http://www.trailwise.org.uk/

          в Шотландия в горите и полята е РАЗРЕШЕНО да се ходи навсякъде освен ако няма забранителна табела, а Англия е обратно ВСИЧКО Е ЗАБРАНЕНО освен ако няма разрешителна табела и аркировка, хубавото е, че в Англия такива има много, мега много и се подържат.
          С уточнението че и в Шотландско не дават да цепиш напреко през дивото с автомобил. Това дето можеш да си ходиш навсякъде важи само за пешеходци. Автомобилистите трябва да се договорят изрично със собственика на терена, обикновено фермер или комисията по горите (Forestry Commission). Т.е. може, но има формалности.


          Най-близко до свободното офроуд преживяване са малките пътища. Не само в Шотландия, и в Англия (Къмбрия/Езерната област например), има множество малки алеи (асфалт) които минават през диви места, през брод в реки, планини, проходи, и поне гледката е офроудска.
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:shore-450.jpg
Прегледи:1
Размер:52.8 КБ
ID:5604501
          Пътища с табела "single track" са особено приятни, представляват заобиколни, почти неизползвани алеи из затънтени места.

          Със забележката че ако има табела "Restricted byway" това значи че пътят е забранен за МПС (ако е само "byway" тогава е разрешен за МПС)


          В Шотландия може да се кара и по "черен път", но трябва да се помни че пътят си има собственик и не трябва да му се разваля настилката. Ако собственикът е недоволен от вашето присъствие, с него не се спори, той винаги е прав.


          Важно за черните пътища е, че те често минават през пасища и може са преградени с порта. Ако портата е отключена и липсва забранителен надпис, може да отворите и да минете през нея с автомобила. Задължително след това я затваряте и чак тогава продължавате.


          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SilverJubileeRd.jpg
Прегледи:1
Размер:78.0 КБ
ID:5604503


          Истински офроуд, в цяла Великобритания, е само чрез фирма осигуряваща услугата, на установен за целта терен, трекове, и с включени правила. По-скоро е възможност да се научиш да караш офроуд, терените предлагат всякакви предизвикателства, и да се повозиш на лендровер.

          В Шотландия има фирми предлагащи офроуд с гид, където се ходи извън пътищата на много километри, включително в национални паркове, на места където иначе няма достъп, но пак всичко е организирано, с предвождащ автомобил, и се плаща.

          А, уебсайтът trailwise.org не е нищо особено, дава много бегла представа и най-минимално представяне на достъпните пътища. Може би за регистрирани потребители има повече подробноси, но трябва да си член на някакви организации. Най-лесно е да се вземе най-обикновена карта.

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X