Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътуване до Лазурния бряг

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пътуване до Лазурния бряг

Здравейте!
    Изчетох много информация от този форум, но все пак ми се иска актуална информация от пътувалите скоро по този маршрут. Интересува ме винетките и пътните такси за Сърбия, Хърватска, Словения, Италия и Франция. Също така ме интересува има ли скоро пътували с ферибота Бари-Дубровник, ако искат да споделят малко информация за този ферибот, влизах в сайта на JADROLINIJA, но предпочитам да имам и от вас информация. Ако има скоро завърнали се от Лазурния бряг нека споделят какво да посетим, къде са хубавите плажове? Предвиждаме нощувки около Ница. Искаме да посетим Кан, Монако, Ментон, Антиб, Монако, Грас, Ез. Сан Ремо и Ментон най вероятно ще ги посетим по път. Ако някой е ходил в Авиньон къщо ме интересува дали да отделим ден и за там. За Сен Тропе чета, че са големи задръстванията и най вероятно ще се откажем от него. Интересува ме и транспорта от Ница до изброените градове. Идеята ни е да оставим колата и да ползваме градския транспорт. Добре ли е като идея?
    Благодаря предварително, на тези, които ще ми помогнат с информация и съвети!

От: Пътуване до Лазурния бряг

Здравей. Аз наскоро се върнах по обратен маршрут. Италия - Словения - Хърватска - Сърбия. По препоръка на форума плащах навсякъде пътните такси с кредитна карта, иначе лъжат (това за Сърбия и Хърватия). Хърватия веднъж платих 0.80 евро и веднъж 16.20 евро (посока от Италия). За Сърбия трябва да проверя точно колко платих.
    В Словения имаш 2 варианта.
    1 вариант - винетка. Минималната е 1-седмична - 15 евро. Лепиш на стъклото и караш. Има пунктове за плащане по магистралата. Като си с винетка минаваш през коридора за коли с винетни стикери, Там бариерата е вдигната и минаваш без да плащаш нишо.
    2 вариант - плащаш на магистралните пунктове.
    Аз купих винетка за Словения още в Италия, там ги продават по бензиностанциите преди границата. Лепи се на предното стъкло като при нас. Предполагам, че излиза по-изгодно от вариант 2.

Коментар

Здравей,
      Миналата година направихте същия преход с почивка 3 – 4 в Ница, и след това през Швейцария, 3-4 дни в Люцерн и обратно.

Надявам се, че мога да бъда полезен, въпреки, че точно цените за магистралите и винетките не си ги спомням.
      Ще се опитам да резюмирам маршрута ни и по-забележителните моменти, които могат да са ви от полза.
      Тръгнахме от София през Сърбия, която директно пресякохме без да спираме. В Хърватска се отбихме надолу към Rijeka, откъдето влязохме в Словения, посока Trieste. Ако минете оттам не е необходимо да си купувате винетка за Словения, тъй като прехода през Словения е много кратък и се минава само по второстепенни пътища, за които не е задължителна винетка. С тази цел минахме от там и се получи. В началото в Италия бяхме решили да не се качваме на магистралата, но след около 2 часа, за които бяхме минали около 50-60 км по второстепенни пътища се отказахме да пестим и продължихме по магистрала.

След това минахме през Флоренция, където преспахме и се отправихме към Пиза и оттам посока Ница. Препоръчвам да минете през Италианската Ривиера(т.е. от Пиза към Ница), като пътя минава по крайбрежието. Пътя в частта си между Пиза и Генуа е невероятно красив, заслужава си отклонението.

В Ница отседнахме в ето този хотел (http://www.booking.com/hotel/fr/esat...S6591188364;ws=), който беше по-евтин миналата година, но е нов и доста приятен и според мен си заслужава дори и при новите цени. Имаха и паркинг (8 евро), но също така можеше да се паркира и на улицата. Паркирането като цяло ни се оказа голям проблем и разход за Италия, Франция и Швейцария. Почти никъде няма свободно паркиране, а платеното е доста скъпо. Обикновено между 15 и 25 евро на ден.
      От Ница може да ползвате автобуси от централната им автогара или влак до всички околни градове. Ние ходихме с автобус и се върнахме с влак от Монако. До Кан, Сен Тропе и останалите курортчета ходихме с кола.
      В Ница плажът е каменист и не е много подходящ за през деня, но вечер е пълен с хора и приятно място за интересно нощно преживяване.
      Ние ходихме на плаж в Кан и Frejus, които бяха приятни, но особено в Кан много пренаселени.
      В Сен Тропе е лудница от хора и лично според мен не е нищо особено, а и е доста далеч от Ница. Там дори и на платената магистрала имаше задръстване.
      Малко хаотично разказвам, но се опитвам да бъда кратък ако нещо друго те интересува конкретно ще ти дам допълнителна информация.

Коментар

Много благодаря на Shaquil и на Petargpetrov за отговорите и помощта!
        Имам въпроси.
        1. Винетката за Словения от Хърватско-Словенската ли граница се купува? Може ли да се плаща навсякъде с кредитна карта / бензиностанции, винетки, пътни такси/? Има ли значение каква е кредитната карта - Master cart или Visa?
        2. Имам въпрос към Petargpetrov. С колко се удължава пътя като време, ако се пътува от Генуа до Ница по крайбрежния път? Ако решим да пътуваме по този маршрут къде трябва да се отклоним и да слезем от магистралата? Ние ще пътуваме от Сирмионе / езерото Гарда / за Ница.
        3. Би ли ми казал името на гарата в Ница, от която трябва да вземем влак до Монако. Питам, защото разбирам, че има не само една гара в Ница. А автобуси само от централна автогара ли можем да вземем? И ако има някакво име тази автогара или спирка и го знаеш, моля те, кажи ми как се казва.
        4. От къде можем да си закупим карта или билет за транспорта? Имам в предвид до Монако, Кан, Антиб, Ез и из Ница? Вие с карта или билети пътувахте?
        5. До плажа в Ница трябва ли да се ползва градски транспорт или може и пеш да се отиде?
        Извинявам се, че станаха много въпросите, но много разчитам на вас за по подробна информация.

Коментар

Здравейте!
          Винетка за Словения може да купиш на всяка бензиностанция там. М/удругото на всички бензиностанции в Словения работят българи (предимно на тоалетната. Изпращат ги с някакъв договор от БГ 2 месеца работят - 2 почиват). Ако спирате, може да получите полезна информация от тях. В Сърбия дадохме веднъж 3 евро и веднъж 7 за магистрала. Навсякъде с кредитна карта. В Хърватия на кабинката попитах колко струва, хърватина поиска 5 евро, аз му дадох кредитната карта и изведнъж таксата стана 6 куни (0,80 евро) ). За това препоръчвам ползването на кредитна карта за плащането на магистралните такси в Хърватия и Сърбия. И не само такси, а и да се храните. Защото трябва да купувате местна валута или ако плащате в евро, ще ви пуснат по дебел курс. А с кредитната карта - чиста работа. Иначе аз ползвах visa и не съм имал проблем никъде в Гърция, Италия, Словения, Хърватия и Сърбия.

Коментар

1. За винетката не мога да помогна, тъй като не съм си купувал винетка. За картите за плащане мисля, че няма проблем и с двете да се плаща. Аз почти нямах пари в брой и навсякъде успявах да ползвам карта, дори и с Amex плащах на доста места.
            2. Ние за Ница се отбихме през Верона към Флоренция и от там Пиза, като гледам къде се намира езерото не би трябвало много да ви се увеличи пътя ако минете след това надолу. Предполагам с не – повече от 200-300км.
            3. Съжалявам, но влак ползвах единствено от Монако към Ница и не съм обърнал внимание на името на гарата. А автобус хванахме от централната им гара – тя си е в центъра и лесно ще я намерите, а и миналата година я ремонтираха и предполагам сега ще е по-лесно забележима.
            4. Пътувахме с билети в Ница, а освен до Монако навсякъде ходихме с кола. До Монако и обратно си купувахме билети преди да се качим.
            5. Плажа на Ница е в центъра на града и се ходи пеш. От хотела, който ти пратих е около 20 минути до центъра, има и трамвай, с който са 4,5 спирки. Ние отивахме с трамвая до центъра и после вечерта се връщахме пеш. Спокойно и осветено е в Ница и няма никакъв проблем да се ходи пеш.

А не се притеснявай да питаш, ако още нещо те интересува пиши.

Коментар

Ето питам: В Сърбия, Хърватска, Италия и Франция как се плащат пътните такси? Като се качим на магистралата от първият пост се взема талонче / или не знам как се нарича / и накрая когато свършва се заплаща или в началото - щом има пост се заплаща? Малко объркано си зададох въпроса, но се надявам да ме разберете.

Коментар

В Сърбия в участъка Ниш-Белград е по първия начин; в посока Хърватска не съм ходил, но в посока Унгария другите два участъка са по втория начин. За останалите посочени страни нямам лични впечатления.

Коментар

Относно пътните такси във Франция - принципно е с талонче, и после се плаща. Има обаче изключения - точно при влизането от Италия, първите два-три пеажа се плаща направо. Кога мислите да пътувате? Живея в Авиньон, ако нещо мога да съм от полза...

Коментар

Здравейте!
                    Завърнахме се от нашето прекрасно пътуване. Беше една приказка. Много ни хареса!
                    Искам да благодаря на всички, които ми помогнахте с информация и съвети. Благодаря ви от сърце!
                    gogi69006, благодаря ти, за предоставената помощ! Обещавам, че при следващото ходене във Франция ще се възползвам от съветите ти и опита, особено за Авиньон. Много искахме да отидем до Авиньон и Сен Тропе, но за съжаление, обадиха се на съпруга ми, че трябва скоро да се върне на работа и това съкрати почивката ни. През деветте дни прекарани на ревиерата ходихме всеки ден на различни места на плаж. Съчетавахме разглеждане на местата с плаж. Съжалявам за Авиньон и Сен Тропе, но си обещахме догодина отново да се върнем във Франция.
                    Отново ви благодаря! Ако имате въпроси, питайте.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X