Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моля за съвети за пътуване до Будапеща

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Моля за съвети за пътуване до Будапеща

Първоначално публикуван от tutin Преглед на мнение
    Това траже го правих 3 пъти последните 2 месеца.

Логика на избора :
    1) Ако минеш през Румъния - по-бавно поради липса на магистрала, но без гранични пунктове и няма платени очастъци. Все ЕС.
    2) Ако минеш през Сърбия - по-бързо заради добрата магистрала, но гадост по митниците (особено сега), допълнителна застраховка (рекет), винетка, платени участъци (много).

Моята препоръка или поне така както аз го правя напоследък - Румъния.

Минавайки през Румъния ти трябват / не ти трябват следните неща:

* Паспортите не ти трябват. Лични карти да.
    * 13 евро за ферибот, покрай Видин. На човек.
    * Румънска винетка - евтина е, 3-4 евро нещо такова
    * Търпение, пътищата са гадни, особено частта близо до БГ
    * Унгария - винетка (матрица), пак е евтина, но не се сещам точно колко. Пътищата са разбира се добри, всичко е магистрала.
    * Австрия - винетка

Караш само европейски съюз, много е леко пътуването, няма разправии с митничари и 20 километрови опашки на тирове.

Маршрута ти е както следва, след всеки описан град виждаш табелка за идния.

София - Ботевград - Видин - Calafat(RO) - Turnu Severin (RO) - Lugoj (RO) - Timisoara (RO) - Arad (RO) - Szeged (HU) - Budapest (HU)

Успех и внимателно карай от където и да избереш да минеш
    Малка поправка: вече до Арад не се ходи , има по пряк път от Тимишоара директно за границата. А за сръбските магистрали има един тънък момент каква категория ще те минат. За превозно средство 1 категория цената от Ниш до Белград е 12 евро , а за превозно средство 2 категория е 39 евро. От там идва и разликата дето я споменава колегата по горе. Имам случаи с едно и също превозно средство ми зимат за различна категория. Пускам и снимка на картончето с категориите което теглиш на будката . Земи си и ролетка ако се налага да спориш...абе нещо не мога да пусна снимката....

Коментар

Има някаква тънкост на сръбските магистрали, която още не мога да я разбера. Аз съм с Мултиван и един път ми излиза 25 евро, следващият - 75! Лек автомобил се води до 1.40м височина, нагоре си "комби". 20 минути се карахме на путарината: "бу араба" - "тцъ, комби брато" - "араба бе" - "комбиии"...
      Последните два месеца три пъти ходих до Виена и все през српско си минавах, явно са се уплашили да не изтърват потока и даже са озаптили полицаите по магистралата - до 130км/ч не правят проблеми. На последната путарина на Ниш каката ми се скара, че съм взел билета от горното прозорче, а не трябвало. Има някакво значение, но така и не го разбрах.
      На мен Варна-Виена, или Виена-Варна, през Сърбия ми излиза 5 часа по-бързо. Който има нерви да кара с 50 км/ч през 250-те села в румънско, да кара оттам.
      Ride to arrive.

Коментар

Тънкостта е свързана с преценката. Преценката е типично балканско действие, и то е в зависимост, от къде си, каква(колко скъпа) кола караш, имаш ли ремарке щот кат имаш ти праскат двойно, като че ли си ТИР. Изобщо мразя да ме правят на идиот, и тъй като карам 6м ремарке към пикапа, не ща да се разправям със дебели глави. Затова се налага да минавам през Румъния, колкото и да е кофти пътя. Пък дано да го оправят и дано моста на Видин да стане, тогава 300-те км през Румъния ЩЕ се минават за около 4-5ч., без да има нужда да се плаща 200лв зелена карта за колата и ремаркето за всяко пътуване+50-100Евро за магистрала. За ради горе изложеното, наще хора пътуващи през Србско откачат втория ред гуми на ремаркетата та да влизали в по-ниска тарифа. Изобщо каквото повикало тва се обадило. Като цяло пътуването през Србия не може да се сравни по никакъв начин с Австрия където за 7 Евро получаваш 10дни за всички перфектни пътища които имат.
        Да србите са в паника, че за първите 2 месеца е намалял трафика(смятай таксите) с 20-25%, и по думите на техния министър на транспорта Србия щяла да се превърне в "транспортен остров". Та човека се молеше на митничари и др чиновници да се отнасяли по-добре към пътуващите за да не заобикалят Србия - докъде се стигна а?
        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

нещо сте в грешка - в Сърбия си се отнасят съвсем културно, много по-културно от самата България... по магистралата няма как да направят проблем за 130кмч, защото си е толкова ограничението /изключая пътните възли и пред пунктовете за плащане/... на практика се кара без проблем със 160кмч... пътят е по-кратък като км и несравнимо по-удобен и безопасен... Дори от Ниш до границата пътят е много по-добър отколкото в БГ...
          Румънците изпреварват на сляпо в остри завои... За един ден път в Румъния съм виждал по 3-4 челни удара /разбирайте ЯКИ челни/.. За 20-ина евро аз не бих се мъчил и рискувал по селски път... Че и да чакам "големия кораб да мине" /разбирай ферибота/...

Нормалната Зелена карта важи за Сърбия, така че нищо не се доплаща... За Турция доплащането е около 70лв за 1 година... Не знам за какви 200лв се пише по-горе...

В Будапеща по-добре си търсете Пансион /PANZIO/, а не хотел защото разликата в цените е от 2х нагоре...
          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Да де ама аз съм с ненормална зелена карта и не ми се плащат излишни пари за нещо в което не виждам голям смисъл, и то за "правото" да мина през Србия. Аз не видях разлика в шофирането тук и в Србско, както и в Гръцко, както и в Румънско. Виж в Турция карат по същия начин като тук но само в градовете, извън тях карат много внимателно. Явно някаква специфика свързана със съответната държава. Има и др причина да избягвам Србия- миналата година на излизане БОР след като града остана на 1-2 км назад, зеха да ми присветкат и аз като погледнах гледам че карам със 80 и си карам спокойно, и оп палка. Проблема се оказа че знака за край на града бил 250м по-нататък и съм превишил 50-те. Опитах се обясня че на половината села и градове от Суботица до Бор няма такива табели(както беше и при нас до преди няколко години) и аз не можех да знам дали и тук е така и след като съм излязъл от града би трябвало.... Ония не приема, та чак искаше да ме арестува и да ме кара на съдия(в неделя след обед) щото не исках да плащам 40 Е, ами добре че беше жената и детето, та щеше да се чуди кво да ги прави и тях, и се отказа и мина само с някви 10Е. Ама в динари в Е не можело, та ходих да търся в неделя в 5ч след обед банка, или чеиндж бюро ама на най. Добре че се намери един ЧОВЕК на една бензиностанция та ми смени и даже ми върна ресто в Е. Кво да правиш, специфика
            ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

А бе след Белград има един паралелен на "магистралата" път, който иска да пести евра може да го хване. Пътя не е крайно лош, ако хванеш момент между два потока се придвижваш доста бързо чак до Нови Сад, оттам обаче вече не помня как се казваше един малък граничен пункт, откъм Унгария се казва Томпа. Помня че тогава бяхме с един бус, който караше контрабандни маратонки и се наложи да позаобиколим, но скоро след влизането в Унгария хванахме магистрала чак до Будапеща.
              Силно ти препоръчвам да ползваш дебитна/кредитна карта по бензиностанциите, тъй като ще избегнеш плащането в евро при курс едно към гьотере. И двете OMV на магистралата до Белград имат терминали, мисля че и банкомати. Ще си спестиш доста главоблъскане и изчисления. Относно газ, на изхода на Белград има газостанции тип кварталните тук. Но в Унгария ще ти е зор.

Коментар

много ми е чудно, ако сърбин го спрат с 80кмч в населено място у нас, дали пък няма да искат да го глобяват и т.н....
                По магистралата /обикновено/ няма насрещно изпреварващи коли, а това е достатъчна причина да предпочета да пътувам през Сърбия пред Румъня...
                и каква е била твоята "не-нормална" зелена карта, та е трябвало да се доплащат 200лв за Сърбия??? Моята, която си върви с ГО и струва около 60лв за 2007г важи за целия ЕС + Сърбия, Хърватска и Македония...
                помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Plamen WR Преглед на мнение
                  Има някаква тънкост на сръбските магистрали, която още не мога да я разбера. Аз съм с Мултиван и един път ми излиза 25 евро, следващият - 75! Лек автомобил се води до 1.40м височина, нагоре си "комби". 20 минути се карахме на путарината: "бу араба" - "тцъ, комби брато" - "араба бе" - "комбиии"...
                  Последните два месеца три пъти ходих до Виена и все през српско си минавах, явно са се уплашили да не изтърват потока и даже са озаптили полицаите по магистралата - до 130км/ч не правят проблеми. На последната путарина на Ниш каката ми се скара, че съм взел билета от горното прозорче, а не трябвало. Има някакво значение, но така и не го разбрах.
                  На мен Варна-Виена, или Виена-Варна, през Сърбия ми излиза 5 часа по-бързо. Който има нерви да кара с 50 км/ч през 250-те села в румънско, да кара оттам.
                  Абе имам го ценоразписа сниман ама не мога да го пусна нещо. 1,30 е височината до горната част на фаровете . над тази височина си втора категория и си на дебелото. за това казвам да си земете ролетка.

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                    много ми е чудно, ако сърбин го спрат с 80кмч в населено място у нас, дали пък няма да искат да го глобяват и т.н....
                    По магистралата /обикновено/ няма насрещно изпреварващи коли, а това е достатъчна причина да предпочета да пътувам през Сърбия пред Румъня...
                    и каква е била твоята "не-нормална" зелена карта, та е трябвало да се доплащат 200лв за Сърбия??? Моята, която си върви с ГО и струва около 60лв за 2007г важи за целия ЕС + Сърбия, Хърватска и Македония...
                    Тедо, проблема беше че като караш в една държава и табелите за начало и край на населено място са кът, след като карах близо 2км видимо извън града не можех дори и да предположа че ще има табела толокова далече извън града. И как да си сигурен че трябва да караш все още с 50, като табела я има я не. По тая логика аз трябва да карам до следващия град с 50 за да бъда сигурен. При това както казах ми светкаха насрещните и бях напълно наясно че има копчета. Очаквах че има някъв знак с ограничение, ама не. Нали занеш че винаги трябва да си сюрпризиран.
                    Относно зелената карта. Моля те пак погледни, да не би да съм се прекарал. До колкото знам Србия е извън споразумението за зелена карта на ЕС, и на мойта изрично пише че не важи за Србия. Мойта си върви с гражданската. Понеже изрично проверих зелената карта за Србия е 152лв за 2 седмици + тази за ремаркето става баш 200лв.
                    За магистралата си прав, ама това подобие на магистрала след Белград не е ли двупосочно платно?
                    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Ами докато вие обсъждате темата аз отидох и се върнах Относно разходката ще пусна повече инфо и снимки в "пътеписи", но тук ще кажа че на отиване минах през Русе-Букурещ. По дълго е, но пътя е идеален и е много красиво. На връщане минах през Калафат. Пътя също беше добър с изключение на малки участъци преди и след Турно Северин /в момента ги асфалтират/. Направи ми впечатление, че много усилено се работи по рмонта на пътя. Страшно много работници и техника въпреки късния час 19 и нещо. Не знам как е през Сърбия, но ако не бързам и пътувам за кеф - пак ще мина през Румъния!

Коментар

D-MAX ...!!!

Прекарал си се
                        Моята застраховка, която си върви с гражданската НЯМА ограничения !!
                        Всички държави.
                        (Разбирай + Турция, Македония, Украйна, Сърбия, Молдова ... и т.н.)
                        Не искам да правя реклама тука.
                        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

До: Моля за съвети за пътуване до Будапеща

Здравейте

налага ми се в неделя да пътувам до Австрия. Поради факта че с мен ще има хора които пътуват с лична карта се налага да мина през Румъния. Някой може ли да ми каже откъде точно се минава Румъния, като стартирам през Русе. Предпочитам спокойно пътуване дори и малко по-дълго като километри.

Disem е минал през Букурещ, до там ще се оправя но после незнам накъде за Унгария.

може ли да се плаща в евро по бензиностанциите в Румъния и Унгария или трябва да си обръщам пари. Купуват ли се винетки и откъде?
                          Общо взето ме интересуват особености около пътуването, за да не пропусна нещо важно и да ми белее главата после.
                          Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Първоначално публикуван от Краси Преглед на мнение
                            Здравейте

налага ми се в неделя да пътувам до Австрия. Поради факта че с мен ще има хора които пътуват с лична карта се налага да мина през Румъния. Някой може ли да ми каже откъде точно се минава Румъния, като стартирам през Русе. Предпочитам спокойно пътуване дори и малко по-дълго като километри.

Disem е минал през Букурещ, до там ще се оправя но после незнам накъде за Унгария.

може ли да се плаща в евро по бензиностанциите в Румъния и Унгария или трябва да си обръщам пари. Купуват ли се винетки и откъде?
                            Общо взето ме интересуват особености около пътуването, за да не пропусна нещо важно и да ми белее главата после.
                            AutoRoute го дава през Питещи, Петрошани, Арад и там вече Мако, Сегед, Будапеща, Виена!
                            Русе-Виена 1076 км.!!
                            В евро не съм плащал, с кредитна карта може! И в Румъния и в Унгария и в Австрия трябва винетка! В Унгария и Австрия само за магистралата, но от Сегед до Виена е все магистрала!!
                            Винетките се купуват на бензиностанциите!
                            יעבור
                            «И това ще мине»

Коментар

Имам колега румънец, който е пътувал от Букурещ до Будапеща, може да се вземе за един ден, но е твърде уморително, пътят е с много завои. Като сложим и тръгване от Русе, са още 60 км, нищо работа, но ако влезеш в Букурещ, не ти мърда още поне час, т.е по моя преценка тръгването от Русе ти удължава пътя с 2 часа. А колко още са от Будапеща до Виена не знам. С две думи, тежък път те чака. Миналата седмица бях в Букурещ и ми се стори, че има път за Питещ и без да влизаш в централната част на града, но най-добре си купи карта. Никой в Румъния не ме е питал или ми е искал винетка, но може и да не съм разбрал, че трябва да се купува.
                              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Преди месец и половина пътувах по този път. На отиване пътувахме в неделя и преминаването през Румъния не беше тежко. Но на връщане в делничен ден беше кошмар - колони с камиони и никаква възможност за изпреварване с километри. Разстоянието Русе-Будапеща по ГПС-а ми е 904 км. На отиване ни отне 14 часа с почивките. Мога да ти дам траклога да го разгледаш. Аз ползвах карта на Румъния с нанесен трак на нея, тъй като не е рутираща.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X