Обява

Свий
Няма добавени обяви.

С яхта по островите

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • С яхта по островите

    Не ми се вярва да откривам Америка, но да прекараш лятната почивка на яхта е страхотна идея. Беше преди 2 или 3 години, началото на септември. Страхотно време за плаване с яхта по гръцките острови. И вятър си има, и "вълнички", а и времето е топло и хубаво.

    Едната част от групата тръгнахме от Созопол. Другата част трябваше да ги вземем от Александруполис на по-другия ден. Всъщност, от началото сами аз и Катя бяхме навити да пътуваме "безинтересния" маршрут от Черно море до Бяло море. Ама после се оказа, че четирима от общо шестима сме "за".

    Преминаването през Босфора беше много приятно и забавно. Първо, самият Босфор е красив. Другото е, че постоянно зад яхтата се появяваше по някой грамаден кораб, който пердашеше на пълна пара и ние бяхме принудени да се спасяваме с умели и бързи маневри

    Снимките са правени с мобилни телефони, затова качеството не е много добро, но отразяват настроението.

    На излизане на Дарданелите попаднахме в Бяло море. На тази снимка се вижда или един глям турски остров, чието име забравих, или оствов Самотраки, който също е там някъде и е много готин.



    Настроението в морето е страхотно. Или поне настроението на тези, на които морето им харесва. Като Катя например:





    Или пък аз самият:



    Като попаднахме в Бяло море, заварихме абсолютно призрачна гледка - морето беше гладко като огледало и не помръдваше. Само ято делфини раздвишваха водата, играейки си около яхтата.

    Е, стана ясно защо е било такова морето. На другия ден разбрахме с пълна сила какво означава изразът "Затишие пред буря'!

    Първата вечер акостирахме (брей, какви термини съм изучил!) на остров Самотраки. Много приятен! Спахме там (яхтата си е доста комфортна за целта). Разходихме се по кея, огледахме рибарските корабчета и дълго се чудихме на едно съоръжение, което представляваше дълга дъска, подпряна на палубата на един от рибаските кораби. Очевидно беше сложена за слизане, но ни се виждаше толкова високо тая палуба, че сметнахме за неразумно да се слиза по тази нестабилна "стълба". Какво беше учудването ми, когато по-късно попитах един човек от въпросния кораб откъде можем да заредим нафта и той слезе на брега да ми помага. Човека беше доста куц! И сислезе без никакви проблеми по тая дъска!

    Качи се на една съседна лодка, намери две туби там, метна ги в пикапа и ме откара до близката бензиностанция. Нямало зареждане на кея, или пък имало, но не всеки ден, не разбрах точно. Предложи и втори курс да направим, но ние имахме достатъчно гориво. Определено морските хора са други хора! Малко като офроуд хората

    Тръгнахме към Александруполис, докато Катя още спеше, всичко беше тихо и спокойно, докато не подминахме малко Самотраки. Тогава изведнъж такава буря ни връхлетя, че веднага си спомних за затишието от предния ден! Катя съвсем скоро изскочи от каютата - люкът бил отворен и една вълна я заляла, както си спяла.

    Въпреки, че Семерджиев (собственикът на яхтата, който се вижда на следващата снимка) през цялото време стоеше във възхита на палубата, гледаше бурята и викаше " 'бах мама му, и това море ако не можем да го преборим...!", решихме да се върнем на самотраки и да изчакаме морето да утихне.



    Привечер, кефейки се страхотно на новото си приключение, успяхме да пристигнем в Александуполис, където другите двама от компанията ни чакаха.











    От тук започна "истинската" част на пътуването ни. За това, по-късно...
    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
    Gabriel Garcia Mаrquez

  • #2
    До: С яхта по островите

    Супер е, давай още моля

    Коментар


    • #3
      До: С яхта по островите

      С нетърпение чакам "истинската" част!
      088пет722пет99
      http://www.hydropompi.com/

      Коментар


      • #4
        До: С яхта по островите

        Много хубаво.Чакам продължението.
        0осем9осем7шест0осем7едно
        Миро

        Коментар


        • #5
          До: С яхта по островите

          Още , още , ощеее !
          По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

          Коментар


          • #6
            До: С яхта по островите

            Къде сте? Време е да продължите разказа.
            Не се сбъдват само онези мечти, от които човек се отказва.

            Коментар


            • #7
              До: С яхта по островите

              Първоначално публикуван от danikr Преглед на мнение
              Къде сте? Време е да продължите разказа.
              Довечера
              "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
              Gabriel Garcia Mаrquez

              Коментар


              • #8
                До: С яхта по островите

                Още чакаме продължението

                Коментар


                • #9
                  Първоначално публикуван от RADEV_BG Преглед на мнение
                  Още чакаме продължението
                  Да, ние си чакаме и следим.

                  Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
                  Довечера
                  Айде бе Андро, това "Довечера" вече десет дни не идва...
                  Пусна само част от разказа, за да ни подразниш любопитството и... Може би, отново трябва да изпуснеш някой полет, за да намериш време да напишеш и останалото .
                  Последно редактирано от Чавдар (V93); 14-05-10, 22:56.
                  Не се сбъдват само онези мечти, от които човек се отказва.

                  Коментар


                  • #10
                    До: С яхта по островите

                    Първоначално публикуван от RADEV_BG Преглед на мнение
                    Още чакаме продължението
                    да не обещавам само, ама утре...
                    в момента си прехвърлям още снимки, за да съм по-подготвен
                    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                    Gabriel Garcia Mаrquez

                    Коментар


                    • #11
                      До: С яхта по островите

                      Понеже взех да изглеждам много несериозен, поне една бърза интродукция към останалата част от разказа.

                      То цялто пътешествие се заформи много изненадващо. Седяхме си един ден на марината в Балчик, където бяхме дохвърчали с една няма-такава-яхта! Sun Seeker не знам си кой модел, с два двигателя беше и при максимална мощност разходомерите на всеки един от двигателит епоказваше нещо като 500 литра/час. Сами си правете сметката как вървеше това нещо. А пък си беше и супер луксозна, да ви кажа

                      Както и да е, Лъчо - морския капитан ни отведе с яхтата до Балчик. Разклати всички лодки при влизането в пристана, при това не без да иска Цялата организация беше по случай рождения ден на Райчев, ако не се лъжа. Райчев е основна фигура от яхтената ни компания. Седяхме си на брега на марината, похапвахме си сладко и си пийвахме биричка - наливна Стела Артоа в запотени чаши. Бърборехме си някакви лежерни неща. Косьо, друг наш приятел, се възхищаваше на новата марина:

                      - Гледай колко хубаво са го направили тука. Прилича ми малко на Сен Тропе.

                      - Ама много малко! - уточни морският капитан Лъчо

                      И от дума на дума Лъчо взе да ни разправя за последното си плаване с яхта по гръцките острови. 40 дни, нямало такова изживяване. Ама много важно било с кого си на борда:

                      - Имам приятли, с които след като сме прекарали едно пътуване на яхта, не си говорим повече. С други ставаме неразделни след това. Много е особено - разправя Лъчо - мястото е много малко на яхтата и малко да ти кипне, няма къде да идеш да се успокоиш и цялата обстановка на яхтата се напряга.

                      Много добре ги запомних тези думи и ги разбрах какво точно означават на практика по-късно

                      Както и да е, другото нещо от неговия разказ, което ме впечатли, беше за три малки островчета, близо до Халкидиките, които били страшно купонджийски. Много ходели там скандинавци. Статистиката сочела, че скандинавските туристки на единия от тия три острова правели средно по 8 свирки на ден!

                      Разбира се, аз лично бях много заинтригуван. Вече беше ставало дума в компанията ни за идеята да направим едно пътуване с яхта, но поскоро си говорехме...

                      Лъчо каза, че можел да ни намери яхта под наем - Семерджиев от Пловдив, на който продал една Bavaria 42 миналата година я давал под наем. От този ден идеята взе много бързо да се оформя като нещо, което ще се случи. С райчев даже купихме от Варна барбекю за яхта, което струваше, да речем, 200 лв. Когато съобщихме гордо по телефона на жените това си постижение, те ни обявиха за луди и че в Метро барбекютата били по 20 лв. Добре, че бяхме чак във Варна, а жените - в София, та се спасихме от по-големи проблеми. Метро! Ние да не сме тръгнали на пикник на Бистрица

                      В чест на истината барбекюто се оцени много в последствие - ще разкажа и покажа!
                      "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                      Gabriel Garcia Mаrquez

                      Коментар


                      • #12
                        До: С яхта по островите

                        След като стигнахем благополучно до Александруполис, можехме вече да планираме истинската част от пътешествието. Лъчо ни беше казал непременно да си купим от едно пристанище в Босфора библията за пътуването по гръцките острови, наречена "Greek waters pilot" на един автор, чието име ще ви кажа малко по-късно - книгата е в другата стая и нямам възможност да ида до там сега.

                        Ние не си купихме книгата в Босфора, защото ни домързя да се отбиваме до въпросното пристанище. За сметка на това в Александруполис се запознахме с Христос - той ни позволи да си вържем яхтата за неговата - нямаше други места в пристанището. Освен това си бъбрихме вечерта много приятно с него и накрая ни продаде (70 евро струваше) неговия екземпляр на въпросната книга.

                        Книгата е страхотна! Ще стане със сигурност дума за нея по-късно в разказа. Мисля, че без нея голяма част от чара на пътуването щеше да изчезне, дано да не преувеличавам...

                        Та планирахме в общи линии маршрута. Предварителната уговорка беше да нямаме точен график, защото всичко зависи от времето, настроенията и т.н. Заформи се лек спор дали да не поемем директно към трите купонджийски островчета до Халкидиките . Подеби женската незаинтересованост към явлението, за което разказах по-рано и начертахме маршрут за първата част на пътуването Лимнос - Агиос Естратиос - Лесбос - Хиос. Идеята беше, че винаги можем да се върнем през въпросните островчета.


                        В Александруполис не пропуснахме да се разходим и да похапнем много вкусно.












                        И така, потеглихме на сутринта! Разбира се, най-сериозният помощник на нашия шкипер Пешо бях аз!









                        И ми се спи, и не си оставям задълженията!





                        Съвсем скоро обаче ни запука такава буря, че се възхитих на Пешо колко е печен! Абе има си моменти в морето, при които ти трябва някой много опитен до тебе. Поне е за предпочитане да имаш такъв.

                        Излезе изведнъж един силен дъжд, придружен със силен вятър. Поради силата на вятъра дъждът блъскаше хоризонтално лицата ни. Едва се издържаше, а Пешо стиска гордо руля и бори вълните! Беше страхотен. Аз застанах пред него, с груб към вятъра, да му паза лицето. За втори път от краъткото ни пътуране ни се наложи да съ върнем в пристанището. Обещаваше да е забавно
                        Последно редактирано от Чавдар (V93); 27-07-10, 08:03.
                        "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                        Gabriel Garcia Mаrquez

                        Коментар


                        • #13
                          До: С яхта по островите

                          "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                          Gabriel Garcia Mаrquez

                          Коментар


                          • #14
                            До: С яхта по островите

                            Защо пък докато чакам ТМАуто да ми сменят маслото (казаха, че ще отнеме 2 часа ?!) да не взема да доразкажа за това пътуване?! Абе възможно ли е малсото в Хайлукса да е 7,5 л? Както и да е...

                            След като отмина бурята (дали пък не е било и на другия ден...), бяхме готови да потегляме отново. Непосредствената цел беше остров Лимнос (или Лемнос - и по двата начина съм го срещал...).

                            Настроението беше на ниво, всеки се занимаваше с някаква дейност (обикновено с най-нествойствената му ). В този ред на мисли, нашата библия и пътеводител, за която споменах вече (Greek Waters Pilot), също беше на въоръжение.



                            Самата книга (Greek Waters Pilot) е не само безценен помощник, но и чудесно четиво. Написана е в много лек и приятен стил и понеже така или иначе разказва за много интересни места (Гръцките острови ), четенето й е истинско удоволствие. На горната снимка с разучаването й се е заела Краси Райчева. Но всъщност Катя беше тази, която я изчете почти от кора до кора и знаеше как за секунди да намери търсената информация в нея.

                            Не можете да си представите какви подробности можете да нбамерите в книгата! Освен, че са описани всички необходими данни за пристанищата, дадени са схемите им, указано е в коя част могат да спират яхта, коя е за други кораби, указани са точно светлините, които да очаквате при наближаване на даденото пристанище, буйовете и каквото още се сетите, са дадени и такива детайли като миризмата, която ви очаква на пристанище Хикс или служителите на пристанище Игрек, които в определен час ще дойдат да ви помолят да си мръднете яхтата, защото ще пристига ферибота. И така за всяко едно пристанище! Абе страхотна работа, онзи ден по повод на темата в този форум с Катя пак я разгърнахме - кеф!

                            Тръгнахме. Кефехме се страхотно на началото на нещо, което не бяхме правили до тогава.











                            Този път обиколихме остров Самотраки от източната му страна. Така вече сме го видели от всякъде. Може да се каже, че западната му страна малко бегло я познаваме, защото я минавахме посред нощ, първата вечер, и бяхме доста съсредоточени в рибарските мрежи, които ни заплашваха отвсякъде.








                            Минахме, разбира се и покрай турския остров с незапомняемото и непроизносимо (какво говоря, след тоя вулкан...) име - Gökçeada.









                            И отново в страхотното открито море! Може би най-хубавото на пътуването с яхта е безвремието насред това толкова чудесно море! Мотаеш се по палубата и знаеш, че следващото място, до което ще стигнеш и където ще трябва да правиш нещо по различно от това просто да се мотаеш, е след толкова на брой часове, че всъщност не ти пука кога ще е.











                            По някое време взе, че се стъмни. И пак беше красиво...









                            Накрая наближихме и самия Лимнос. Всъщност имахме още доста път до Мирина (накъдето се бяхме запътили), но вече виждахме острова отблизо и плавахме покрай него.







                            На следващия ден ни очакваше приятна разходка по острова...
                            "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                            Gabriel Garcia Mаrquez

                            Коментар


                            • #15
                              До: С яхта по островите

                              Невероятно!!! Приказно!!! Нямам думи ...
                              Не се сбъдват само онези мечти, от които човек се отказва.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X