Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подготовка за презокеанско плаване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Подготовка за презокеанско плаване

Ааа, колкото до посрещането и изпращането май няма да е трудно. Ако колегата пуска информация с координатите им, нищо чудно на фара на Варна да има бая народ.

Сега без да се обиждат колегите ама ще си кажа и какво мисля. Няма да се учудя, ако след 25-30 дни в морето някои реши че му стига и започне да си търси заместник да го смени в Испания или Франция да речем. Трудно е, еле на това манечкото. Аз ако съм на тях ще си търся поне двама доброволци да помагат от Гибралтар нататъка.

Не е задължително да са големи ветроходци. Там вече спирките са през няколко дни, нафта кокото искаш, автопилота работи постоянно, но много трафик.
    Като ни е мачкало по няколко дни вътре редовно след това за..ваме, автопилота си кара а пък ние сме умрели долу. Това ще е много кофти в голям трафик. Посредата на океана как да е, ама на тясното е друго.

Я някои ако има зор да плава направо да си пише тука, не се знае, един ден може да им се наложи да търсят някой да помага. Всеки може да стои в кокпита и да гледа за светлинки. Съвсем друго си е със свеж екипаж.

За хората, които тръгват- прегледайте си зъбите, ако има нещо да се оправя го правете сега. Ако някои някога е бил болен от морска болест въобще да не тръгва. Такова плаване изисква най вече да ти трака лимката, да си здрав и да държиш на кофти условия, недояждане, недоспиване... Сещате се.
    Пак казвам, мислете за смени в Гибралтар за всеки случай. Кофти е да запецнеш някъде и да те дерат по 50 Евро на ден за марина.

Ако някои сега ще пише че му се ходи, моля го да прочете пак темата внимателно.
    Велико е, майка му стара. Няма откачане от куката.
    https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Брат да ги сьсипя ли????

Е сьсипах ви.Ето една тема на почти 4 годинки.Как се пресича океан с малка лодка и главно как вьрви риболова.

http://forum.fishing-mania.com/viewt...er=asc&start=0

Това го копвам тук щото сьм го писал на почивки с месеци.Това лято май ще си го допиша при втория рунд.
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

Момчета Честит ви 3 март. За малко съм , отивам да гледам "Регата 3 март" после за два три дни на ски . Като се върна искам да чета , мнооооого да чета така че БЛИЗНАЦИТЕ да се погрижат хаха момчета пак ви казвам безценни сте , Като се видим ще пада голямо черпене.

Коментар

Никви нерви нямаш,ще си го донапишем.

А за 3ти Март нямам какво да кажа.Аз сьм ония десния третата гонка 2002 година.Поздрави ги от нас там,трябва още да ни помнят.

Тия пиратски кораби ми липсват.
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
            Брат да ги сьсипя ли????

Е сьсипах ви.Ето една тема на почти 4 годинки.Как се пресича океан с малка лодка и главно как вьрви риболова.

Това го копвам тук щото сьм го писал на почивки с месеци.Това лято май ще си го допиша при втория рунд.
            Мен ме съсипа! Браво Асене!!!!! Нямам думи, седя цял ден и чета, и се кефя. Не съм чел нещо толкова интересно за морето от малък, когато изяждах Тур Хейердал и Ален Бомбар с кориците...

Трябва да пишеш повече.... Имаш професионален стил за пътеписи. А "19 дни на мокро" трябва да го издадем на книга. Ще помислим как и ще го направим. Да има какво да четат малките Българи. Събирай и пази снимките само.
            Show must go on!
            LZ1VES

Коментар

Аз нали съм моряк по образование въпреки, че съм от машинна команда четейки ми идва да захвърля всичко и хвана водата(по аналогия с "да хвана гората")
              Николай Папазов

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                Мен ме съсипа! Браво Асене!!!!! Нямам думи, седя цял ден и чета, и се кефя. Не съм чел нещо толкова интересно за морето от малък, когато изяждах Тур Хейердал и Ален Бомбар с кориците...

Трябва да пишеш повече.... Имаш професионален стил за пътеписи. А "19 дни на мокро" трябва да го издадем на книга. Ще помислим как и ще го направим. Да има какво да четат малките Българи. Събирай и пази снимките само.
                малко над 5 години сме в тоя бизнес тук,тая тема е на почти 4 и е едно от пьрвите сериозни плавания и пьрвото пресичане на океан.
                До момента имам 4 и ПОЛОВИНА.Половината да опиша пак ще ми хване 2 месеца,а да не говорим,че имаме и едно Февруари.
                Като сметнеш,че средно потьваме 2 пьти на година / до момента лодка изгубена нямаме / и сме дьното на тоя бизнес тук или ако никой не го иска звьнни на Близнаците,те ше ти я докарат и смятай колко материал имаме.

Само последната година имах 7 месеца с 5 почивни дни.Фотограф,секретарка и пресцентьр ми трябва.Хубавото е,че много помня,но пьк малко снимам.Второто ще го променя обаче.

Радвам се,че ви хареса.Там има идеи за това как се лови риба което може да спести доста главоболия и пари.
                Ако не ме домьрзи ще седна да опиша точно какво ползваме ние,че да не се набутвате с боклуци като нас,метода ПРОБА/ГРЕШКА много скьпо излиза.
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Привет!
                  Честит празник първо...
                  Ама сте едни фитилджии...нямам думи...
                  Доста съм се возил по лодки през живота си...ама се рибарски...на яхта с платна се качих за първи път това лято...баси кефа...немам думи...
                  Продължавайте да пишете...темата е много интересна...
                  Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
                  .................................................................................................
                  Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
                    Привет!
                    Честит празник първо...
                    Ама сте едни фитилджии...нямам думи...
                    Доста съм се возил по лодки през живота си...ама се рибарски...на яхта с платна се качих за първи път това лято...баси кефа...немам думи...
                    Продължавайте да пишете...темата е много интересна...
                    Приятелю не се качвай повече , много е заразно ,
                    Ако някой ще идва да кара ски на Узана да не тръгва , няма сняг

Коментар

ПОДГОТОВКА за плаването.

Основния момент тук е началната точка.Едно е да трьгваш от Флорида и сьвсем друго от Куба да речем.Вие сте лесни и веднага ви казвам защо.

По тукашен закон / пак си го проверете де / имате право да вьрнете всяка стока в магазина до месец ако си пазите касовата бележка.
                      НЯМА НЕ ИСКАМ,сьбуждам се днес сутринта и гледам това радио сиво,а аз сьм черноок и по ше ми гила черно радио,отивам в магазина,врьщам сивото и си взимам черно.

Пьрви фифел - направете си домашното в кой град е лодката и какво има в този град.Адресите на:

1 Офис за коли под наем,наемете пикап,ван или джип.Крайслер Себринг е добре за товарене на дьлги неща,че е кабрио ма куките много пискат.

2 магазини за морско оборудване

www.westmarine.com

www.boatersworld.com

купете си един ГАРМИН 250 или друга евтинийка която говори на Бьлгарски и вкарайте всички адреси в нея.Няма смисьл да помните града и да се мотате.Пазете си бележката и преди отплаването го вьрнете или заменете за нещо което ви трябва.

3 магазин за инструменти ,тия имат магазини кьде ли не

www.HomeDepot.com

4 Магазин за дрехи.

www.tjmaxx.com

www.rossstores.com

www.marshallsonline.com

Горните 3 са стоки намалени цени,има фирмени дрехи абсолютно подходящи за вашата цел на никакви пари 20-30 кинта.Долния магазин му дебнете намаленията,може да се пазарува по нета и доставят по адреси.Влизаш и гледаш кьде и какво има.

http://www.rei.com

В морския магазин може да се купи почти всичко от което имате нужда,но клин Мусто може да е около 300 кинта,а почти сьщия Адидас или Ьндьр Армор да е 25 кинта в Рос.Доброто в случая е,че може да си пазаруваш колко ти душа иска,което не те кефи го врьщаш на другия ден та не кьсайте етикети преди да отлепите с лодката.

5 Магазини за фенери,вьдици,ножове,спални чували и всичко което ти е нужно за да живуркаш на полето освен РЕЙ са тия долу.

www.BassPro.com

www.cabelas.com

6 Магазини за храна.Тия имат 1700 магазина та все ще имат някой в близост до вас.

www.vons.com

Извади си карта за намаление,ВОНС КАРД като им кажеш на касата и си готов.Едно 15% поне ще спестите.
                      Тоя долу са добри,но опаковките са им огромни и какво ще правиш с 5 литра кисели краставички после идея нямам50 кинта им е картата,без нея няма как.
                      www.costco.com

7 ИНТЕРНЕТ си намерете кьде има.Марината трябва да има,морските магазини сьщо имат компове които може да се полват безплатно без ограничение на времето
                      Мейли,пазаруване,проверка на времето,тьрсене на далаверки.............полезно нещо е нета.

8 Авто магазини

www.napaonline.com

www.partsamerica.com

www.PepBoys.com

Имат яки намаления на резервни части за коли,масла,инструменти и всичко по моторетката.Морските магазини и те трябва да имат всичко.

До тук добре.Основното сте го напипали,остават ви дребните неща.

Питате в марина офиса или някой който изглежда като изгонен от жена си,те обикновенно знаят от кьде да си заредите:

газовите бутилки за печката

бензин или дизел за лодката / заеби морската бензиностанция,там е 30% по-скьпо за сьщото качество гориво,за малка лодка става с тубите/.

резервни части втора употреба / котва си е котва,парче желязо за 400 кинта в магазина на втора рька е 120 /.

сух лед / не го трьшкай в хладилника да не ти замрьзне и избие/

риболовен магазин / морския е добре,но обаждат цени,обикновенно в задьнена уличка местните имат магазин с 2-30% по-ниски цени на сьщите неща/.
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

Коментар

Според обявата, лодката се намира в гр. Ориентал, Северна Каролина- закачих една снимка на района на марината. Много лодка, много нещо...
                        Не съм сигурен, че закона за връщане на стоката, която не те удовлетворява, важи и в този щат. Ех, хубави закони си имате в слънчева Калифорния
                        Прикачени файлове
                        There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                        No wahalla.

Коментар

ПОДГОТОВКА

Продьлжавам аз,пазаруването е лесно,лодката е зор.

Проверяваш батериите как са - вьрзани,пьлни с вода,клеми................откачаш тока от брега и включваш поне 2 крушки доли.Засичаш от колко на колко волта падат и за колко време.Това е пьрво защото иска време,ако падат за 2 часа си за нови батерии,но пьк с времето си ОК.
                          Пускаш хладилника на макс. и засичаш какво и за колко време пада температурата.

Вадиш всичко от тая лодка ма всичко.

Проверка:

Помпи за вадене на вода
                          помпа за сладка вода
                          помпа на кенефа / смазване с олио
                          рьчната помпа за вадене на вода
                          отваряш/затваряш всички кранове по дьното на лодката
                          двойни скоби на маркучите
                          заземката / ако има /
                          врьзваш батериите

Смазваш с грес за електрически контакти всички снадки и конттакти вьн на лодката :

крушки на светлините
                          снадка на автопилота
                          12 в. запалка
                          светлина в кокпита
                          Сменяш светлините с ЛЕД - една над щурманска маса,една над масата за ядене / много маси станаха май / и светлините на лодката.Котвената на топа на мачтата е добре да е ЛЕД и да стои включена,ще си виждате посоката на вятьра поне.Знам,закона го знам ма в средата на морето не ми дреме много за него

Промиваш резервоара за сладка вода,точиш и чистиш резервоара за горивото.

Смазваш с вьзелин гумените упльтнения по лодката - като почне да залива водата да не тече през тях.И тия на резервоарите сьщо,ня само упльтненията на разните му там джамове.

Мотор:

смяна на перката на водната помпа
                          смяна ремьк
                          смяна масло
                          смяна горивни филтри / Рейкора
                          смяна маслен филтьр
                          смяна капачка на антифриза
                          смяна масло трансмисия
                          смяна вьздушен филтьр

чистиш топлообменника
                          чистиш коляното на ауспуха
                          чистиш филтьра за солената вода
                          чистиш разширителния сьд,ако няма инсталираш

проверка на скобите на маркучите
                          проверка на маркучите
                          проверка на болтовете на вала от трансмисията
                          проверка на пакета гривни по вала кьм лодката
                          проверка болтовете на кутията / стьфинг бокс му викат /.
                          проверка на тмпоните на мотора
                          проверка алармата на мотора / много имат само аларма и оборотомер та ако нямаш аларма и нещо стане............../

цинковете не ти дреме,в морето е все тая
                          слагаш под мотора масло погльщаща вьзглавница - като протече да си личи от кьде е теча.

За генератора виж горе,за втори генератор и втори мотор пак там.

Кокпита
                          смазване на лебедки
                          смазване блокове
                          смазване цилиндьра на хидравликата
                          смазване веригата на управлението
                          смазване карабини
                          смазване траковете на грота / и тия по мачтата /,спинакергика,геноата.

Проверка на кабелите за управление и натягане
                          проверка на лагерите на вала на руля / лек луфт може да има /
                          проверка таурепи,рингове,щифтове,шплентове......
                          проверка автоматичното освобождаване на спасителния сал / ново 120 кинта и трудно се намира,провери го веднага и ако трябва го порьчай /.
                          проверка болтовете на геврека,на много модели централната гайка се развива сама
                          проверка щифтовете или болта на рамото на автопилота.
                          проверка на котвената верига - цялата долу и последните 60-80 см. да са вьже / може тьнко на 10 прекарано,като ти ревнат РЕЖИИИИИИ да става рязането с ножа,а не с флекса/.
                          проверка на вьрха на мачтата

проверка на платната еле щормовите
                          проверка на резервния рул
                          проверка на хидравликата / ако има такава /.

и ще си го дописвам това
                          TOYOTA SEQUOIA ‘11
                          W140 S420 '99

Коментар

Дааа. Изчетох всичко, на един дъх.
                            Много сте добри.

Трябва някаква система с GPS проследяване и сателитния телефон да измислим , аз да може да проследим някое по трудно ваше плаване.

Даже ми се оформя идея, да направим една околосветска щафета с участници от форума. Да пренесем някаъв вимпел или флаг около целия свят, за срок от 2 години.
                            Примерно - първо Горби го занася до гроба на хан Кубрат - пълни го с пръст :

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=53518

след това друг до Индия,

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=54122

трети до Хавай, Вие до Щатите, после до Европа, в Испания при колегата

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=49688

или
                            http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=44531

после Веско го плува с яхта из Средиземно море и така до Варна.

Междинно престоят се осъществява в сейфове или други бази за съхранение на предмети.

Давайте да го мислим в тази посока !
                            Последно редактирано от Nik Nikolov; 04-03-09, 09:56.
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                              Брат да ги сьсипя ли????

Давай, съсипи ги! Мене ей тъй ме съсипахте като ви открих темите в манията! По цели нощи четях и разглеждах, и като останаха две-три които не бях ги чел си ги разсрочвах за да имам по-дълго време кеф. И между другото крайно време е да напишете пак нещо!

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                                Дааа. Изчетох всичко, на един дъх.
                                Много сте добри.

Трябва някаква система с GPS проследяване и сателитния телефон да измислим , аз да може да проследим някое по трудно ваше плаване.
                                Ние системата си я имаме,само трябва да хвана жената да препраща данните от СПОТа у форума и ще ни знаете кьде сме.
                                За околосветското няма да ми е проблем да занеся каквото кьдето и да било / ако не се шмьрка де /.Вьртят ни една оферта от Калифорния през Панама до Флорида,от там до Бермуда,Гибралтар,Венеция до Дубровник крайна цел...........та ако това стане от нас имате половината земно кьлбо

И няма как да не сме пьлни с оборудване.Идваш в някаква страна дето никой не те знае и познава и искаш да се намькнеш в изнес в който повечето пичове са навити да я свьршат и за без пари.И почваш с кофти лодки,кофти време на кофти пари .И задобряваш
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X