Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хърватско приключение

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Хърватско приключение

    След всички теми, които напусках напоследък дойде време и за самото пътуване. Отпочнахме го от снощи (петък) със сухопътната част и дотук се развива меко казано... интересно.

    Тръгваме от София две коли - аз и Катя в едната, другите четирима - в другата. Идеята беше да тръгнем към 9 вечерта, та да сме в Задар сутринта и да имаме цял ден за организация и мотаене. На яхтата трябваше да се качим в събота към 5 след обяд. Катя се прибра към 8 и половина вечерта от работа и вика - много проблеми, аз по-добре да си остана. Иди без мене . Шах с пешката! Как без тебе, бе?!

    Звъня на другите, те вече готови, направили багажа и тръгват. Викам, вие тръгвайте, ние като се приготвим, ще ви настигнем. Падна голямо мислехме, преговори и пак мислене. Казвам, или двамата или и аз оставам. Ами накрая тръгнахме - ще идем дотам, пък ако решим, ще се върнем по-рано.

    11 часа заредихме гориво и звъним да видим другите къде са. Почти са стигнали границата (Калотина)!? Чакали от един час на опашката от турци, връщащи се в Германия. До 15-има минути можело да минат.

    Еми ние тогава ще минем през Стрезимировци - малко повече каране, но поне няма да висим по опашки. И кво? Там опашката беше километър дълга (посред нощ) и през повечето време не мърдаше. Греда и то дебела! 2 часа отвисяхме.

    Е, минахме накрая. От сръбска стана пътят един приятен и с хубав асфалт. Обаче какви завои! Не знам колко километра бяха, с удоволствие бих го минал отново, на спокойствие и по светло, да се насладя и на гледките, пък и на завоите, но в 2 и нещо през нощта и при още 1000 километра, които ни чакаха, не им се израдвахме много...

    Минаха завоите и дойде натовареното движение по пътя към Ниш. Ама това се ядваше - пътя хубав, вижда се краят на мъките ни. Стигнахме много приятно хърватската граница. И какво дс видим - опашка! Една готина, четири-пет редова опашка, на която не й се вижда краят. GPS-а показва 6.8 километра до границата (до сръбското КПП, после има и хърватско). Атмосферата - неописуема. Клаксони от всички страни, пълно навсякъде с французи и немци по анцузи и забрадки, боклуците се мятат директно от колите наоколо. Кеф! 5 часа тоя път.

    Както и да е - границите свършиха, вече нищо не може да ни спре. Имаме две cestsrina (дето се плаща магистралата) да минем и там ще има малко чакане, но нас вече нищо не може да ни уплаши. Вече е 1 следобед, трябваше отдавна да сме в Задар, но в крайна сметка когато - тогава.

    Пикането по бензиностанциите е леко мишън импосибъл. Опашките пред тоалетните са с почти същия размер като опашката от коли на сърбо-хърватската граница, участниците - съвсем същите. Тия от тях, които не са пред тоалетните, са налагали по тревата около бензиностанцията, опънали са едни одеяла и "мачкат" (термин от речника на един приятел, означаващ целеустремено и съсредоточено похапване). Е, някои от тях не "мачкат", ами спят. Други спят вътре в бензиностанцията, опрели глави върху масите. Навсякъде е мъгляво до неузнаваемост (все пак сме в Хърватия, където никога досега не съм виждал да е мръсно...).

    Ние обаче си пердашим по магистралата със сто и шейсе и спираме само за по кафе от време на време, щото иначе клепачите ми нищо не може да ги повдигне до приемливо за шофиране положение. Даже минахме cestarina-та преди Загреб с минимално чакане - нещата изглеждаха да се нареждат вече.

    Отминаваме отбивката за Rugvica, след няма и 10 километра ще сменяме магистралата и вече поемаме по финалната права от 300 км към Задар. И хоп - червената лампа на арматурното табло, изобразяваща знака "Стоп", светва и колата почва да пищи. Гледам - стрелката за температурата в крайно дясно положение! Спирам, пускам аварийки, отварям капака - каквото беше останало от охлаждащата течност с неуместно спокойствие си доизкапва от някакво място в двигателя.

    Серия телефонни разговори, пътна помощ и директно в сервиз (никой от многото, които са наблизо, не работи в събота - отиваме на един хълм от другата страна на Загреб). И мъжагата от пътната помощ и този от сервиза са много приятно и възпитани и очевидно ще свършат работа. Само че понеделник - трябва да се смени радиаторчето, което охлажда маслото на двигателя, а събота и неделя няма откъде да се вземе. Трябва да се смени, защото е пробито от една защитна ламарина, която се е раздрънкала и бие точно в това радиаторче. Ето от какво бил този шум, който се чуваше при ускоряване и то основно при по-висока скорост. Хванахме го накрая.

    И това е за сега. Взехме си хотел. Намери ни го този със сервиза - Катя вика, че били верига - пътна помощ, сервиз, хотел. Може и компания за таксиметрови превози да има във веригата - майсторът ни предложи да идем с такси до Задар, ама 300 Евро ни се видяха много на фона на всичките непредвидени разходи, които изникнаха от нищото - 70 Евро пътна помощ, поне 100 Евро за майстора и не знам колко за нов радиатор. Та така, хапваме пица в хотела и чакаме или колата да стане готова вдругиден или тези от чартърната компания, дето ни дават лодката, да намерят приемливо решение за рент-а-кар за утре. Май няма да сме големи мореплаватели тая година, ама де да видим.
    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
    Gabriel Garcia Mаrquez

  • #2
    От: Хърватско приключение

    Бре викам си,кога отиде и кога приключение е имало,а то още си вьв вихьра му.

    Кьсмет,това е само началото
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

    Коментар


    • #3
      От: Хърватско приключение

      Ама ти се кефя! Не падай духом. Кефи се, спомени за разказване на внуците един ден. Щракай снимки и се хили. Каквото, такова- майната му. Пия едно за късмет /почнах се от обяд.../

      Само добри емоции от тук нататъка!!!
      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

      Коментар


      • #4
        От: Хърватско приключение

        Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
        Ама ти се кефя! Не падай духом. Кефи се, спомени за разказване на внуците един ден. Щракай снимки и се хили. Каквото, такова- майната му. Пия едно за късмет /почнах се от обяд.../

        Само добри емоции от тук нататъка!!!
        ЕЕЕ ти щото искаш сичкото пиене сам да си изпиеш .. затова ли не идваш къв нас?

        А на Адрей - горе главата .. съчувствам ти, но и това си е приклйючение .. нали знаеш приказката - за човека който е такъв когато е на път.

        Преди 3 дни се върнах от 4 000 км пътуване (за щастие без проблеми) .. на всичкото отгоре съм и с патерици .. та ако бех изкихал некъде .. нямаше и много далеч да ида .. ама на не само отидох но и се върнах. Успех и само хубави емоции от тук насетне.

        P.S. а тоз приятел дето употребява лафа “мачкам“ да не се вика Николай случайно?

        Коментар


        • #5
          От: Хърватско приключение

          Не е Николай. То може да си се използва за това тая дума по тоя край - от Пловдив е френда.

          Чух го лафа от тоя приятел по повод следната случка, която ни разправяше, когато минахме да го видим как карат почивката на Равда.

          Бяха там жената, детето и едно приятелско семейство с дете. Та отишли на аква парк, където да изкарат деня. Било обаче забранено да се внася храна в парка. Приятелят му, който не си падал много по това да харчи ненужно, заредил плажните чанти с хапване за през деня. Беше много забавен начина, по който прекарвал храната през секюритито, защото проверявали, но не го помня.

          В аква парка - кеф. Цял ден се забавлявали и изръшкали де що може водни атракции. Гледа обаче моя човек по едно време Мими (на другото семейство детенцето) седнало на един шезлонг, завито през глава с една плажна хавлия. Притеснил се да не плаче, погалил я и вдигнал хавлията да я види как е. А тя, с издути бузи, мачка ли, мачка - тайно, да не я видят от персонала на комплекса.

          Ние по нашия край използваме "набива" за такива цели.
          "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
          Gabriel Garcia Mаrquez

          Коментар


          • #6
            От: Хърватско приключение

            Случват се такива неща по време на ежегодната миграция на пингвините.
            Дано се оправите по-бързо. Късмет и успех !
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

            Коментар


            • #7
              От: Хърватско приключение

              Приключението започва добре

              Коментар


              • #8
                От: Хърватско приключение

                Да
                "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                Gabriel Garcia Mаrquez

                Коментар


                • #9
                  От: Хърватско приключение

                  Е то без емоции не може, важното е да сте живи и здрави.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Хърватско приключение

                    Не се ядосвай след време ще си спомняте само хубавите неща от това пътуване...Важното е ,че сте живи и здрави..Пък може докато правят колата вие двамата да си изкарате добре

                    Коментар


                    • #11
                      От: Хърватско приключение

                      Това и правим - одеве намерихме след кратко обикаляне по центъра един ресторант, който предния път беше харесал - Vinodol. Още по-приятен ми се видя, защото тоя път работеше и отвън. Има хубаво вино, много вкусни манджи и страхотна атмосфера - туристи, преплетени с цели местни фамилии, дошли на неделен обяд - баби, дядовци, майки, бащи, деца от всякакъв калибър на едни големи маси - чак към 4 следобед взе да се изпразва.
                      "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                      Gabriel Garcia Mаrquez

                      Коментар


                      • #12
                        От: Хърватско приключение

                        Още сте в Загреб ?

                        Останалите отплавали ли са ?

                        Коментар


                        • #13
                          От: Хърватско приключение

                          Ами те си плават, да :-)
                          "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                          Gabriel Garcia Mаrquez

                          Коментар


                          • #14
                            От: Хърватско приключение

                            Ето това е хубавото от цялата ситуация едно е колата да се развали в Афганистан друго е в Хърватска..

                            Коментар


                            • #15
                              От: Хърватско приключение

                              Първоначално публикуван от plmko Преглед на мнение
                              Ето това е хубавото от цялата ситуация едно е колата да се развали в Афганистан друго е в Хърватска..
                              Хахаха, вярно :-)
                              "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                              Gabriel Garcia Mаrquez

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X