Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От Сан Диего до Сиатъл със Selene 53

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: От Сан Диего до Сиатъл със Selene 53

Мда .. всичко изглежда като на почивка .. докато не се осере нещо ..а то винаги се осира и става от раз като все едно си взел 3 разхлабителни без да знаеш. Имаш късмет, ако е малкото ако. Във водата проблема е че при отказ на някоя система почти винаги е критично, само дет не винаги има къде да отбиеш и да си оправиш проблема (особено по този маршрут) - Малиии и аз как компетентно се изразявам все едно съм се родил там - Затова се мъкне толко багаж - дублираш всичщо в което не си сигурен и ти е важно. На нас ни отказа навигацията (затова има и резервна - наша) и Идентификационната система, и то баш пред Сан Франциско .. дет е тъпканица от всякакви - от каяк до танкер. Не е че не я оправихме .. ама ей така както си работи и спре. Автопилота и той .. имаше нужда да му пазим смелост, че вземе че откачи. За по-малко от 2 секунди прави отклонение от 35-40 градуса на лодка която тежи 45 тона + 5 т. гориво . Я си представете, че тези градуси ви завъртят на пряко на вълната? А тя е къде 2.5 -3 метра. За сравнение в Черно море - и там има големи вълни, ама са в пъти по-слаби като сила. На клиповете на носа се вижда как прехвърля водата... и това далече не беше най-сериозната вълна. Имаше случаи в които носа отпред ставаше на басейн - загребва от вълната и после виждаш всичката тая вода как подскача като в тиган, когато лодката полени и се тресне надолу на следващата вълна. За ориентир - Португалския мостик отпред е на около 2.5 метра височина от водата.

За съжаление наистина не мога да опиша или да предам със снимки как се балтавихме докато се укроти времето. Предната каюта не можеше да се ползва - защото матрака скачаше барабар с рамката. Е, по-после имаше мегдан - правите се на клин - в буквалния смисъл, лягате (може да е по-добре на пода, а не на леглото) заклещвате тялото си със възглавници, якета, сакове за да не може да се търкаляте из каютата кат пън на прибой. И така 2 дни ... веселба и почивка както каза някой.

Коментар

а е тука последния пост със снимките на кептъна ... то се види кой за какво става )))) хАпарата нанавъпреки, добре че не си е опърлил веждите със светкавицата.

Коментар

Е тука ни дра добре .. вижда се на снимките как водата от дъжда се плъзга по другата вода...
        Те тука на автопилота му се разказа играта и на нас малко.
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF0686.JPG
Прегледи:2
Размер:53.8 КБ
ID:5499058

Име:DSCF0685.JPG
Размер:67.7 КБ
ID:5499059

Име:DSCF0681.JPG
Размер:68.9 КБ
ID:5499060

Име:DSCF0670.JPG
Размер:67.4 КБ
ID:5499061

Впремето се слива сякаш .. дните си вървят - къде еднакви, къде различни ....рутина - всеки си знае работата. Един почти винаги спи, друг почива. Вълните не ни правят сякаш такова впечатление и даже се чудим ако ги няма.

Започва да се усеща че вървим на север. Пейзажите се променят неусетно.

Име:DSCF0666.JPG
Размер:71.4 КБ
ID:5499062

Име:DSCF0704.JPG
Размер:83.5 КБ
ID:5499063

Име:DSCF0724.JPG
Прегледи:3
Размер:79.5 КБ
ID:5499064

Име:DSCF0717.JPG
Размер:81.3 КБ
ID:5499065

Име:DSCF0706.JPG
Размер:83.2 КБ
ID:5499067

Име:DSCF0702.JPG
Размер:112.0 КБ
ID:5499068

Име:DSCF0695.JPG
Размер:79.7 КБ
ID:5499069

Име:DSCF0692.JPG
Размер:35.5 КБ
ID:5499070
        Тук по нощите си играх на слалом с шамандурки ... време за реакция - 3-4 секунди
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от Slick; 06-07-13, 06:57.

Коментар

Наближаваме ... остров Татуш и завойчето .. Завиваме между остров Ванкувър и континента и тръгваме в протока навътре. Тук капитана искаше да гази от въртешната страна на островчето, щот било много kрасиво. Иска .. ама не може – отлив е и има едни павета .. не си е работа. Минаваме си откъдето трябва. И вълите приключват. За сметка на това започват течения .. и тук таме дрЪвье, диреци и всякаква остра гад дет плава. Тук е така – има си дървета. И разни гигантски кораби дет ни инават кат спряли.

Име:DSCF0708.JPG
Размер:71.2 КБ
ID:5499071

Име:DSCF0731.JPG
Размер:53.4 КБ
ID:5499087

Име:DSCF0730.JPG
Размер:84.1 КБ
ID:5499088

Име:DSCF0727.JPG
Размер:49.3 КБ
ID:5499089

Име:DSCF0724.JPG
Размер:79.5 КБ
ID:5499072

Име:DSCF0723.JPG
Размер:73.4 КБ
ID:5499073

Име:DSCF0722.JPG
Размер:65.9 КБ
ID:5499074

Име:DSCF0717.JPG
Размер:81.3 КБ
ID:5499075

Име:DSCF0713.JPG
Размер:69.3 КБ
ID:5499076

Име:DSCF0710.JPG
Размер:54.6 КБ
ID:5499077

Име:DSCF0749.JPG
Размер:90.7 КБ
ID:5499078

Име:DSCF0747.JPG
Размер:96.5 КБ
ID:5499079

Име:DSCF0745.JPG
Размер:92.0 КБ
ID:5499080

Име:DSCF0742.JPG
Размер:115.4 КБ
ID:5499081

Име:DSCF0741.JPG
Размер:77.9 КБ
ID:5499082

Име:DSCF0738.JPG
Размер:95.8 КБ
ID:5499083

Име:DSCF0736.JPG
Размер:63.6 КБ
ID:5499084

Име:DSCF0735.JPG
Размер:78.6 КБ
ID:5499085

Име:DSCF0732.JPG
Размер:63.4 КБ
ID:5499086

Коментар

Наближаваме Порт Анджелис. Правя сметка кога ще пристигнем и виждам че така ще се наложи да преспя в Сиатъл още един ден,след като пристигнем, а това не влиза в графика и сметките. ... Светва ми крушката че от Порт Анджелис имам удобен транспорт – ферито Кохо. Този “Сивушко” свързва контитента с острова от 1962 година всеки божи ден по няколко пъти на ден и е спирал един единствен път откак е влязъл на вода! Този кораб си е жива плаваща забележителност и хората много си го обичат (можеби донякъде и защото има и хубав безмитен магазин на борда ... ) Още повече че го виждам да идва от Виктория и правя сметка, че ще мога да се метна на последия курс до дома. Ако ве го изпусна за минути. Капитана си обляга на ръчките леко и .... работата ще стане. Откъм време. Нямам си на идея къде и как ще се смъкна на брега за да стигна до него навреме. Гледаме Гугъл и там снимките показват малък кей досами терминала. Ура) Сваляме фендерите и сме готови да приставаме. Наближаваме ... и какво да видим ... греда! Не! Много греди ... се извисяват под формата на пилони от по 5-7 метра които за заменили кея където можем да спрем с пристан за шибани 5-6 етажни кораби. Баси! Ми сега???
            С кептъна се споглеждаме тъпо и почти едновременно съзираме една стълба(то малко пресилено казано стълба, защото е широка 30-40 см ) ..която върви от водата нагоре между два от диреците и отива някъде .. уж догоре. Капитана:
            - Ти .. такова.. може ли да си носиш багажа и да го катериш това ? Ако така леекинко дам единия борд наблизо?
            - Мога кептън, метам дисагата на гръб и съм кат костенурката нинджа.
            - Ок, действаме. Ти се приготви, Магелан – навънка и даваш дирекции ко става

Име:DSCF0753.JPG
Размер:97.8 КБ
ID:5499090

Кептъна виртуозно мъ поднася, независимо от гадните вълнички които ни лашкат застрашително ха напред към диреците .. ха назад. Викам си дано не почупиме лодката зарад таз каскада. Издебвам верния момент и се превъзнасям почти въздушно на сълбето и се впивам в нея като български политик във властта. Чувам Магелан да докладва че съм се превъзнесъл успешно. Аз изчаквам секунда да се размина с покрива на лодката, който малко ми пречи да се изкача и след като кептъна отдалечава с тръстърите лодката си се възвишавам най-стремглаво, по единствания възможен път нагоре. ХЪ! Некво си там джелЕзо ми пречи. .. а вече не ми пречи .. и съм горе.

Име:DSCF0754.JPG
Размер:152.8 КБ
ID:5499094

Всичко става за някакви секунди и е все едно сме го тренирали предварително. Появявам се като някаква пълзяща гад на пристана пред смаяните погледи на хората от някакъв пасажер, за които аз се явявам буквално все едно от водата. Ко ме гледате бе? Като невидели ? Ухилвам им се, викам им драсти и се обръщам да махна на моите хора долу да кажа че всичко е наред. Така и не разбрах как апарата ми се озова в ръцете веднага след качването. Ето какво виждам:

Име:DSCF0752.JPG
Размер:112.6 КБ
ID:5499091

Име:DSCF0755.JPG
Размер:104.4 КБ
ID:5499093
            Долу сичкото народ начело с капитана разпънали едни усмивки кат спинакери на 20 възела.

Дали защото супер експрес дебаркирането завърши успешно .. или просто защото им се махам от главата ? J Нямаме време за повече мотаене – те имат да бягат от едни плитчини а аз да гоня кораба, който е хем близо, хем далеч. Махам за довиждане на Капитана, Старши, Магелан, лодката и се понасям в свински тръс. Пристигам успешно (макар и без дъх) и се курдисвам на борда. И даже имам време да видя лодката как се изнася мазно от заливчето.
            Прикачени файлове
            Последно редактирано от Slick; 06-07-13, 07:20.

Коментар

Стана ми малко тъжно, че всичко свърши така изведнъж, макар и да ми беше кеф, че изработихме слизането така гладко, а и че се връщам у дома след час и нещо.

Ето малко снимки от пътя къмто там.

Виктория ме посреща със студено време, но аз и така си я харесвам. Останалине успешно пристигнаха в Сиатъл на следващата сутрин.

Име:DSCF0779.JPG
Размер:135.0 КБ
ID:5499095

Име:DSCF0778.JPG
Размер:90.5 КБ
ID:5499096

Име:DSCF0776.JPG
Размер:96.8 КБ
ID:5499097

Име:DSCF0775.JPG
Размер:114.0 КБ
ID:5499098

Име:DSCF0774.JPG
Размер:146.5 КБ
ID:5499099

Име:DSCF0772.JPG
Размер:121.7 КБ
ID:5499100

Име:DSCF0771.JPG
Размер:123.2 КБ
ID:5499101

Име:DSCF0770.JPG
Размер:127.0 КБ
ID:5499102

Име:DSCF0765.JPG
Размер:127.4 КБ
ID:5499106

Име:DSCF0764.JPG
Размер:101.3 КБ
ID:5499107

Име:DSCF0763.JPG
Размер:103.5 КБ
ID:5499108

Име:DSCF0762.JPG
Размер:80.7 КБ
ID:5499109

Име:DSCF0761.JPG
Размер:115.2 КБ
ID:5499110

Име:DSCF0760.JPG
Размер:92.8 КБ
ID:5499111

Име:DSCF0757.JPG
Размер:109.8 КБ
ID:5499112

Така приключи едно изключително интересно преживяване и едно уникално за мен пътуване по вода. Имах възможността да науча много нови неща, да виждам и преценявам нещата от съвсем друг ъгъл, както и да се запозная с нови хора - (благодаря на Старши и Божо – Мателан за добрата компания и времето прекарано заедно).

За девет дни изминахме заедно около 1200 морски мили, с относителна средна скорост на движение - 7 възела.

Запознанството ми с капитан Николай (NICSD) стана при подобни обстоятелства. Имах удоволствието да се запозная и с “другото кептън” - Асен (BENZBOSS) , тъй като до момента не се бяхме виждали на живо. За това отново е виновен форума.

БЛАГОДАРЯ КАПИТАН Асен Алескандров!

Бъди здрав и винаги попътен вятър с малка вълна!

Край
              Прикачени файлове

Коментар

Пак заповядай,баш ми беше драго.Надявам се да го повторим това плаване,а пиенето вав Виктория да потретим след някой и друг ден.Ма си пъргав значи,аз докато спра и ти беше горе,в движение скочи
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Екшъна е голям

Слик, обмисляш ли смяна на професията вече ?

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                    Пак заповядай,баш ми беше драго.Надявам се да го повторим това плаване,а пиенето вав Виктория да потретим след някой и друг ден.Ма си пъргав значи,аз докато спра и ти беше горе,в движение скочи
                    Благодаря за поканата! И аз така. За повторим, да потретим и така ...
                    А за пъргавото .. ми пъргав ми ... иначе трябваше да плувам. Пък и след 9 дни гъвкавост на лодката ....

Коментар

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
                      Екшъна е голям

Слик, обмисляш ли смяна на професията вече ?
                      Много си беше добре. Най-важното е с кого тръгваш. С тез двамата капитани тръгвам навсякъде ... ащо ще и със вана наместо лодка - ако кажат че става.

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                        Някои мачти си се ползват по предназначение - вдига се платно което или те крепи срещу вятъра като си на котва или на ход ти дава стабилност ако вятъра ти идва странично.
                        Аз имах някакво такова подозрение и затова зададох въпроса, но явно на тази лодка не е така

Коментар

Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
                          При катеренето (точно преди върха) върху всяка една по-голяма вълна (5та, 7, 9та) се връща газта за да не излети ксорпуса прекалено напред и да се тресне долу.
                          Това за 9-тата вълна цял живот съм си мислел, че е истина, докато преди месец не ме закандилка едно мъртво в Мраморно море от към кърмата. 24 часа духа 7-8 бала от запад и после умря. На 2 метра вълна, всяка 9-та и 10-та бяха по 3 метра и то не високи, а дълбоки Все едно падаш назад в изкопан трап Знам какво говоря, щото 6 часа бях на руля и ги броих до припадък.. То вярно, че Мраморното не е много море, а повече езеро, но все пак..

Коментар

Тая лодка имаше хидравлични крилен тип стабилизатори,биха и помогнали малко чаршафи,но не е мислена за това,то по-добре още няколко квадрата на стабилизаторите да и сложат.

А за деветата вълна си е истина или поне на мен такивами се привиждат от страх,мани майтапа.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
                              със вана наместо лодка - ако кажат че става.
                              Тия не им вярвай съвсем, те за всичко ще кажат, че става. После мога да ти кажа кой с кофата ще го играе bilge pump. Няма да е капитанът, разбира се.

Коментар

Маке,то да почне да взима вода па да видиш капитан ли е,собственик ли е,принцеса някаква........ма'ат с кофата ше и строшат дръжките.

А иначе това плаване се прави с много неща,еле ако има кой да плаща ще им го направя и с вана обаче.Не им излиза сметката и се налага да караме лодки на цената на нормално си Ферари минимум,другите или не си заслужава или да си ги качват на ТИР и газ по магистралата.На това нафтата му до горе е 5 бона ако го карам нежно,голяма ако я надупя и 15 няма да го оправят.

За майтап - средна хубост,среден размер лодка смяна на масло със средно качество масьлце е 1000 долара.
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X