Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли мореплаватели тук ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Има ли мореплаватели тук ?

И мен единственото, което ме притеснява е свойството, като се обърне да не се възстанови в нормална позиция. Но комфорта от друга страна е огромно преимущество. Явно катамараните се търкалят в сравнително спокойни води и при наличието на сериозни електроники за прогонози за времето. При условие, че лодката е бърза и имаш голям шанс да избягаш от буря мисля, че катамарана не е лошо решение. Живееш като в къща все пак... Хансе-то го видях. Добре изглежда. Явно е висок клас. Скъпа е. Малко по-скъпо ми предлагат http://www.mc2catamarans.com/ около 800 000 EUR... Да вложиш свежи пари е грехота(ако ги има човек), но начини има. Стига да си достатъчно мотивиран. Евала момъци. Ще пробвам това лято по Гърция на катамаран и ще споделя.

Коментар

Bate Miro, катамарана е "комфортен" само за някои хора. Това, че не крени не го прави много комфортен. Познавам хора повръщат само на катамаран...
      Катамарана е "бърз" само, ако не го караш да качва. От буря на попътен бяга ли се...?
      Хансе не е висок клас /е, в сравнение с Бавария да речем е висок/. Като лодки стават, вървят, дизайн ОК... Носят обаче по една шепа гориво. Ставаш много пестелив на дълго плаване /нафта= ток, вода, автопилот, хладилник, къпане.../
      Прогнозите за времето са точно това- прогнози. И като не "уцелят" трябва да се оправяш с 50+ възла вярър...

За това, че като се обърне катамарана става стабилно като палачинка, съм напълно съгласен.

Ако имаш IPad, си вкарай Navionics, става идеална навигация за Гърция.
      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Явно гледам от камбанарията на човек без никакъв опит относно комфорта и съвместимостта му с океанското плаване. Идеята ми е по-скоро за пътешествия, които да не са напрегнати с прекален екстремизъм там където може да бъде избегнато. Използваш жаргон, който не разбирам, но вярвам, че имаш право; и за прогнозите е така, но който не му допада да си стои в къщи... за мен живота така е интересен
        С Navionicsa един познат плува миналата година в Гърция. Капитана на лодката го е гледал като извънземен и се посмяхме! Капитани всякакви...
        Когато взимам лодка, с удоволствие бих ползвал консултанските ви услуги Мисля, че вече е време(ако не сте направили) да направите Alexandrov Bros | Naval Consulting например Много се радвам, че има способни момъци като вас. В тинята тука ми идва в повече да дийлвам с мангали...

Коментар

Първоначално публикуван от Bate Miro Преглед на мнение
          ...С Navionicsa един познат плува миналата година в Гърция. Капитана на лодката го е гледал като извънземен и се посмяхме! Капитани всякакви...
          Кой на кого се смял?
          There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
          No wahalla.

Коментар

Бате Миро мисли пьтешетвията по морски,ти ги измисли ако се напрегнат да нямаш проблеми пьк после ще видиш колко лесно се плава.Комфорта и сигурноста вьрвят рька за рька,аз се чуствам комфортно като знам,че ще мине през доста преди да клекне,другите ми разбиват сьня,все ги мисля.

Навионикса е мамата си трака,мноооого добра карта за почти никакви пари.На някои места бьрка,но там всички бьркат,караш по каквото имаш и с кьсмет.
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

Трябва да опитам какво е за да материализирам предположенията си тогава ще имам основа. Подхода ви е много отговорен! Тъй като аз летя за удоволствие с разбирам за какво говориш.

Интересното бе, че този капитан на наета яхта не е знаел дори да пусне автопилота... Добре че е бил този симпатяга по случайност с айпада. От споделеното от него разбрах, че дори е имало маршрутите на търговски кораби в реално време, както и тези на фериботите. Не е лошо. Приложенията и услугите дръпнаха много в последните години, когато технологиите стана достъпни.

Коментар

Не само на тьрговските,а на всички с AIS.Да ти кажа ли колко и кои са пред Галата,имената на пилицейския катер,каргото,влекача и който още е в пристанище Варна.Че и кой с колко се движи,кьде отива и кога ще е там..... сега е лесно,беше времето когато карахме на око.

АИСА е автоматична разпознавателна система която ти показва какьв кораб е и курс,скорост,координата,сближение,време.............Ако твоя АИС изльчва то той получава сьщата информация и при включена аларма сьбужда всички спящи Филипинци ако се приближите на една зададена дистанция.

http://www.marinetraffic.com/ais/

Виж тая страница,дрьпни кьм Варна и ще видиш кой и какво прави.Пробвай и да намериш някой,да речем La Rochelle или лодката с което прецапахме Атлантика.Кликни на Vessels-Search All му задай името на лодката.После гледай какво става,че и снимка и качих едно време.Не сьм и попьлвал данните,но ще видиш какви данни ще ти даде програмата.

Всичкото това го намира за 4 кликания АЙПАДА ако имаме обхват,ако ползваме навигацията на лодката пьк пищи постоянно.Имам снимки пред Панама,там все едно Дядо Йоцо ги беше посял тия кораби.
                Последно редактирано от BENZBOSS; 29-06-11, 21:32.
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от divein Преглед на мнение
                  Та конкретното ми питане е каква да бъде първата ми яхта, за конкретните ми нужди и бюджет до към 8000-10000 лв? Туристическия ПЕТРСОН 7,60 м струва ли ви се подходящ ( в мобилето в момента има два такива)?
                  Много се отплеснах сори за дългия пост.
                  Петерсона става,всичко става за пьрва лодка и всичко има плюсове и минуси.

Плюсовете - тия лодки сега да си затворя едното око и ще ти ги опиша подробно,знаят ги в Бьлгария,има кой и кьде да питаш и кой и кьде да ти поправи нещо по лодката.Голям плюс е цената,за тия пари друго не знам какво има - от години ни няма в Бьлгария.

Минуса е леката конструкция на лодката,минус е мачтата и която не е здрава / не е стария английски Проктор на пьрвите 2 лодки / минус и захващането на перото на руля примерно.В морето ние предпочитаме танкове,а не бегачки и туристическия Петерсон не е от танковете,но за тия пари толкова.
                  Едно време Руснаците ги товареха като добичета и на силно време доста вьрвяха,ходеха кьде ли не с тия лодки та проблем с това не би трябвало да имаш.Е верно,че лодките бяха 20 годинки по-нови и руснака не беше сам,,но ако говорим за самата лодка - ДА способна е да те разхожда из нашето море,а защо не и кратки плавания до Гьрция.

Не знам цените в момента,не знам кое колко вьрви и какво има в Бьлгария.Ако ти изпадне Картер 30 примерно за 15 000 го грабни него,далеч по-добра лодка за целта ако да е 5 фита по-голяма.Доработки ще иска и едната и другата,но на Картера ще са по-малко и по-лесни,а и самата лодка е мислена за тая цел.

Пьрвата лодка е като пьрвата кола - голяма любов,много пари се хвьрлят,много мерак и на финала ти става малка,стара и бавна и местиш на по-голяма и по-нова.Ако можеш да избегнеш харченето на пари при натрупването на опит ще е много добре.Или поне нещата които купуваш за пьрвата да можеш да ги ползваш и за втората.

Пусни една тема лодките в БГ и дай 4-5 примера за лодки които заглеждаш за парите които мислиш да похарчиш и да ги мислим.С 2 думи обаче дали Петерсона става - да става.

На туристически сьстезания нямам,на спортен имам около ммммммм 15 години примерно.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=624

Спортния Петерсон,туриста има друго дупе.

TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

За този бюджет, Петрсон-а е без конкуренция. "Картер 30" са доста по-скъпи, но са един клас по-високо- и като лодка, и като разходи за обурудване и подръжка.
                      Ако хвърлиш всичките пари за закупуването, рискуваш да останеш с лошо подготвена лодка. Все ще има скъпи неща за смяна или закупуване- ветрила, такелаж, уреди...Дори в туристическият вариант, Петрсон е спартанска лодка- няма тоалетна (има си кофа или хим. тоалетна за тази работа), няма носова кабина, използва извънбордов двигател (около 8 к.с.) в кладенец на кърмата. Недостатък е, че трябва да носиш бензин в отделен резервоар или туба, но е голямо предимство, че под ветрила, вадиш двигателя и вдигаш скоростта с около 1 възел. Всички тези недостатъци са преодолени на Картер 30, но на поне двойна/тройна цена за закупуването на лодката.
                      Погледнах в мобиле.бг и видях един спортен Петерсон и един туристически, собствена постройка с изменение в конструкцията- перото на руля е на "скег", т.е. конструктивно е по-здраво. Като качество на строеж, може да е по-добре от заводските, но почти сигурно е по-тежък. Не е болка за умиране- ако участваш в регата е почти сигурно призово класиране. Туристическите Петерсон-и имат зверски хендикап и ако сте 3-4 лодки и влезеш в контролното време, със сигурност вдигаш някаква купа- малко като на "Златният Орфей".
                      Това лято покарай, каквото ти падне, събери опит (и ако може пари) и тръгвай да купуваш лодка в най-лютата зима.
                      Много е важно да си дадеш ясна сметка, колко време ще можеш да плаваш на лодката си. Само смерак и лодка не стигат- не ме питай от къде знам...
                      Като краен извод: ако искаш да караш- наеми си лодка, ако искаш да харчиш пари, да бачкаш, да се ядосваш, то тогава си купи лодка.
                      P.S.
                      Няма такъв кеф, като плаване на собствена лодка, на която си докосвал всеки чарк и я познаваш много по-добре, от примерно някаква жена.
                      No wahalla.

Коментар

A какво ти е мнението заMACGREGOR 26:
                        http://www.youtube.com/watch?v=QAyG1NXUlYE

Предимствата са:
                        - евтина
                        - може да си я дърпаш като каравана което пък ти спестява куп пари за марини
                        - може да я пуснеш на вода от където си пожелаеш
                        - кемпер с платна
                        - удобна за семейство или 2 семейства ...
                        ....
                        Недостатъци?

Коментар

Ако въпроса е към мен, то мнението ми е крайно отрицателно. Нито риба, нито рак. Кофти моторна лодка и още по-кофти ветроходна лодка. Предимствата си ги изброил, но цената на която идват, поне за мен е твърде висока.
                          Аз съм старомоден- снимам с фотоапарат, говоря по телефон, ако лодката има мачта, то трябва да има и кил, спя с жени, пия вино и ям пържоли. Чувал съм за алтернативите на всички тези неща, но просто не ме кефят.
                          No wahalla.

Коментар

Трампа е корабовладелец той,един вид мальк Онасис и виж как ти ги реди,но и гледа да е нежен,а аз това ще си го спестя.

По голямо такова от Магрегор 26 няма,мислиш,че имаш лодка,а реално е капан който ако щракне си загинал.За язовир става,мальк язовир,че да можеш да доплуваш до брега в студената вода.Ако ти го дават за 1000 лева оборудван пак става да се учиш на него,но не тьрпи и малки грешки и какво ще научиш не се сещам.

БЯГАЙ ДАЛЕЧЕ ОТ МАГРЕГОР като цяло без значение от размера,това е 3 класи под Петерсона и 5 под Картера,а и по-кофти от Магрегор 26 аз не се сещам.

Неписано правило - на нова лодка приготвяш 20-25 % от цената и за оборудване,но и пак зависикакво искаш от нея и каква е идеята.

На стара лодка и приготвяш ПОНЕ 50% от цената за да ти излезе сметката и искаш да е удобно и сигурно,но пак зависи какво взимаш и какво искаш от него.

За Макрегор приготвяш 1000 лева и 300 за спасителни средства и още 5000 за спасителен сал.Не си правя майтап.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Макрегора е най-лошата лодка на която съм се качвал. Професията ми от години е да се качвам по лодки. Това недоразумение би трябвало да е незаконно за строеж и продажба.
                              https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Това лято покарай, каквото ти падне, събери опит (и ако може пари) и тръгвай да купуваш лодка в най-лютата зима.
                                Много е важно да си дадеш ясна сметка, колко време ще можеш да плаваш на лодката си. Само смерак и лодка не стигат- не ме питай от къде знам...
                                Като краен извод: ако искаш да караш- наеми си лодка, ако искаш да харчиш пари, да бачкаш, да се ядосваш, то тогава си купи лодка.
                                P.S.
                                Напълно съм съгласен с теб. Проблема ми обаче е че не се чуствам достатъчно подготвен да си наемам сам яхта. Знам че най лесно би било да имам познат шкипер в компанията и да си наемем яхата за седмица две, че да понатрупам опит, но нямам така, че "ще изкачвам байра от стръмната страна".

А кави други разлики има между туристическия и спортния петерсон освен кърмата? Какво е вътрешното разпределение на туристическия? Ще взема да пусна една друга тема, че да разискаме 3-4 лодки.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X