Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

    Обичам Италия. Обичам я във всичките и различни образи - от хаоса и ленността на Юга, през селския чар на Тоскана и забързаната деловитост на индустриалния Север, до тишината и спокойствието на Венето и Трентино. Именно на последните беше посветено това пътуване, умишлено реализирано на границата между зимния и летния туристически сезон, когато глъчката е затихнала дори и в известните курорти.

    Постарах се да разделя нещата по дни, като в началото на всеки ден ще прилагам и карта с покрития през него маршрут.

    И така, ден 1-ви:
    Пристигнахме в Бергамо (със самолет) и поехме по маршрута с автомобил под наем (Алфа 147).

    Първата спирка беше Соаве - винарско градче със славна история и сиво настояще.





    Разбира се, закупихме задължителната бутилка вино, изпита по-късно по време на пътуването, но самото градче не ни впечатли особено.
    Продължихме напред и вечерта достигнахме точката на първата нощувка - Падова. Поради късното пристигане и попристъргващите стомаси нямаше много възможности за снимане.





    Следващият ден беше посветен главно на Венеция и островите и.


    Изоставихме сушата.




    Първо се разходихме из Бурано - по-малкото островче, с шарени къщички, които създават невероятна атмосфера.


    После стигнахме до Мурано - царството на стъкларите.




    Накрая се върнахме в "същинската" Венеция.







    Дори и в този междинен сезон, лудницата във Венеция ми дойде в повече и с облекчение се отправих обратно към твърдата земя.
    Отбихме се до Ронкаде - градче със забележителна крепост, която понастоящем е превърната в нещо като хотел.



    След това, заблудени от името, преминахме и през съседното градче Монастиер ди Тревизо, където след доста търсене все пак открихме манастир, сега също частен, и доста зловещо запуснат. Накрая, доста уморени, се отправихме към крайната точка за деня - Седико.
    Последно редактирано от stargazer; 11-01-10, 19:54. Причина: правописна грешчица
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

  • #2
    До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009



    Най-после сме в Доломитите!
    За съжаление този ден природата не обича фотографите и се е постарала да скрие, каквото е могла.








    Кортина д'Ампецо










    Езерото Мизурина.

    Точно по средата на тази панорама (да, да - там където е най-плътният облак!) трябва да си представите една от най-красивите и известни емблеми на Доломитите - Tre Cime di Lavaredo и Monte Paterno.
    Позволявам си да вмъкна не моя снимка само за илюстрация на пропуснатото:


    Езерото или по-точно язовирът Ауронцо:


    На връщане се отбихме до Пиаве ди Кадоре, за да видим родната къща на Тициан.


    Привечер пък остана малко време за разходка до Мел - самотна крепост сред хълмовете, отдалечена на 10км от най близкото населено място.
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

    Коментар


    • #3
      До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

      Ден четвърти беше посветен на обиколка на селца и градчета, разположени в подножието на планината - Маростика, Басано дел Грапа, Фелтре, Валдобиадене, Кавазо дел Томба и др.








      Удоволствието да се пошляеш из тесните улички на тези градчета, да обиколиш магазинчетата - повечето кулинарни, предлагащи невероятните деликатеси на областта, да похапнеш сандвичи с поркета (печено свинско роле) и сопреса (най-великолепния салам, който някога съм опитвал) - всичко това си заслужава на 100% един загубен ден.

      Разбира се за любителите на изкуството също има изкушения - "Храмът" и музеят на Канова в Кавазо дел Томба.
      Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

      Коментар


      • #4
        До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009


        Поехме към Тирол. За най-далечна точка на пътуването бяхме определили австрийското градче Йенбах и по-точно разположения над него него замък Трацберг. (Важно е да се знае, че при преминаване от Италия в Австрия трябва внимателно да се огледате откъде да си купите винетка, тъй като пункта не е много добре означен!)
        Замъкът Трацберг е бил построен през 15в. от Хабсбургската династия, за да служи като гранична крепост с Бавария. По-късно император Максимилиан го превръща в ловна хижа, която е унищожена от пожар. От 16 до средата на 19в замъкът е препродаван многократно между различни търговски фамилии, докато накрая е придобит като зестра от граф Енценберг. Тази фамилия превръща замъка в своя резиденция и го обитава до днешно време, като полага огромни усилия за реставрацията му.



        За съжаления снимането в замъка е абсолютно забранено - с влизането ви прикачат "екскурзовод", който вдига врява до небесата ако само си погледнете фотоапарата. По тази причина си позволявам да прикача няколко снимки от официалния сайт на замъка (за съжаление с размер на пощенски марки), както и линк към страницата от сайта където може да се види панорама на впечатляващата Хабсбургска зала, изрисувана с родословното дърво на династията.


        http://www.schloss-tratzberg.at/pano...lder.html?&L=1

        След замъка поехме обратно по пътя към Инсбрук, като се отбихме във Ватенс - домът на Сваровски - за да разгледаме "музея" на фирмата или, както го наричам аз - "Музея на кича".






        Все пак, не може да им се отрече, че са си избрали впечатляващо място.


        Така, след като обиколихме още едно две градчета по пътя, стигнахме до Инсбрук, който точно си отдъхваше от приключилия активен зимен сезон и се подготвяше за лятото.












        Денят завърши подобаващо за Австрия - с шницели и бира, след което се оттеглихме на заслужена почивка.

        Искрено препоръчвам този хотел на всеки, който попадне в Инсбрук. Намира се в центъра, на 100м от "Златния покрив", обзавеждането му е автентично (вътре имаше мебели, които по нищо не отстъпваха на тези в замъка), закуската е обилна, като салоните за закуска са тематично обзаведени по различните алпийски райони, разполага с паркинг и цената е съвсем прилична. Повече прилича на хижа, отколкото на истински хотел.
        Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

        Коментар


        • #5
          До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

          На следващата сутрин поехме обратно към Италия.

          Въпреки, че първите 60-70км след границата трудно ще разбереш, че си се върнал в Италия, ако не се заглеждаш в табелите по пътя. Говоримият език е предимно немски, а стандарта в областта Трентино с поддържа с държавни пари на ниво с една идея по-високо от това, което е от Австрийската страна, за да се тушират евентуални сепаратистки настроения у тиролците. Това, разбира се, води до недоволство от съседните италиански области.
          Отбихме се към Вал Гардена (или Грьотен) - един от най-спретнатите зимни курорти, които съм виждал, наред с тези в Андора. Съставен е от няколко селца, най-голямото от които е Ортисей.
          "Адлер" владее над 50% от легловата база и заведенията в курорта, като почти всичко е от 4 звезди нагоре.









          Освен като курорт, районът е известен и с резбарството, което може да се забележи от някои фасади. На няколко километра преди да се навлезе във Вал Гардена има много голям търговски център, посветен изцяло на този занаят, откъдето можете да си закупите всичко, изработено от дърво - от ключодържател до фигура на конник в цял ръст.

          Върнахме се към Болцано, където се отбихме за по кафе на централния площад.


          Разходихме се и по пазара - открийте десетте разлики с пазара Кирков, ако можете








          Най-италианското в този град са предпочитаните превозни средства:


          Последната спирка за деня беше Тренто, където Италия вече започваше да се завръща.










          В Тренто се провеждаше и ежегодният фестивал на документалното кино, посветено на планината. Тази година имаше и българско участие.
          Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

          Коментар


          • #6
            До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009


            Пътуването вече навлезе в последната си фаза. От Тренто се отправихме към Роверето. Покрай пътя могат да се видят многобройни крепости, за разлика от областта Венето, където почти всички са били разрушени от Венецианците, които се страхували от съпротивата на планинското население.
            Една от най-запазените и най-големите е Кастел Бесено.


            В самото градче Роверето също има впечатляваща крепост.


            И много тишина и спокойствие.


            От Роверето кривнахме от главния път и се отправихме към езерото.
            В най-северния му край се намира градчето Рива дел Гарда.


            Когато слязохме до брега, започнахме да се разминаваме с многобройни колоездачи. Тогава си помислих, че са просто любители - гледка, която често може да се види в Италия и Франция. Представете си колко ме беше яд, като разбрах няколко дни по-късно, че всъщност сме се разминали с етап от обиколката на Трентино - подгряващо състезание за Giro-то, в което участва плеяда от топ-колоездачите в Про-тура!

            Продължихме по брега на езерото, любувайки се на гледките.










            Маршрутът край езерото приключихме в Сирмионе - курортно градче, кацнало на тънък полуостров в най-южната му част, с изключително впечатляваща крепост на върха.




            Вечерта пристигнахме обратно в Бергамо. С голямо разочарование установихме, че прекрасния ресторант, който бяхме открили при предишното си пребиваване, е сменил собствениците си и е загубил много от атмосферата и разнообразието в менюто си. За радост това не важеше и за качеството на храната - поне с това италианците не правят компромиси.

            На следващата сутрин, преди да се отправим към летището, остана време за кратка обиколка на стария град, разположен на висок хълм.












            Специален поздрав за "ентусиастите":


            И за финал - един изглед на Бергамо от фуникулярчето
            Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

            Коментар


            • #7
              До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

              Специални благодарности на автомобила, който ни преведе през тези около 2000 км и геройски издържа преходи по някои участъци, които не бяха съвсем по вкуса му:
              Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

              Коментар


              • #8
                До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

                Красоти! Благодаря!

                Коментар


                • #9
                  До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

                  Много красиви места! И интересно представени. Благодаря!
                  Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

                  Коментар


                  • #10
                    До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

                    Благодаря! Невероятна красота и страхотни снимки.
                    Женя Вълчанова 0888272565

                    Коментар


                    • #11
                      До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

                      Приказни места и невероятни снимки! Поздравления за пътешествието!
                      Когато не знаеш какво да правиш, придай си угрижен вид и върви забързано!

                      Коментар


                      • #12
                        До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

                        Прекрасни снимки и много добре описано преживяване.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Доломитите, Тирол и Лаго ди Гарда - април 2009

                          От името на Ентусиастите, мерси за поздрава. А за Тре Чима ди Лаваредо наистина е жалко, пак ще ходите.
                          Срахотен пътепис, благодаря че го сподерхте с нас.
                          Последно редактирано от Венци- малкия; 31-01-10, 20:48.
                          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                          www.ADV-Bulgaria.com

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X