Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дъждовна Москва

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Дъждовна Москва

Това не беше пътешествие. Не беше и приятелско посещение, както това на Симеон. Беше една кратка, внезапна, задъхана и много дъждовна командировка в Москва.
    Разгледах внимателно и с голямо удоволствие темата на Симеон и ще се постарая да не го дублирам, а да прибавя това, което успях да видя и да снимам.
    Снимането бе осъществено с лентов апарат тип "сапунерка", но тъй като това е любимата ми сапунерка "Pentax", мисля, че и този път е успяла да предаде настроението.

Първият откраднат период за разходка, посветихме на Червения площад.

Един много мокър Червен площад.

Бях останала с впечатление, че редицата на градовете-герои е по-импозантна, но се оказа, че точно този размер те трогва и ти стяга гърлото.

Suzuki Jimny, 1.3, 2009

До: Дъждовна Москва

Продължавай,моля!
    Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

Второто задъхано препускане беше в парка и двореца "Царицино" - съвсем наскоро възстановен със средствата и усилията на Правителството на гр.Москва, както е отразено навсякъде. Браво на техния Кмет и Общински съвет. Заснето е положението такова, каквото е било към 2005 год. и дворецът е бил просто една 200-годишна руина.
      Вътре не се разрешава снимането, но пък и повечето помещения (макар и блестящо реставрирани) са празни. Построила го е Екатерина, но нито тя, нито който и да било от руските царе го е обитавал. Какво е станало след революцията е ясно. Та чак до 2005 год.

Това са статуите на архитектите на на двореца -Баженов и Казаков.

Това е дворцовата църква.

А това - фонтаните в парка. Хвърлих монета във водата, разбира се

Това е т.нар."гъсенична арка", свързваща две от частите на двореца.

А тези мокри гълъби - просто не можах да ги пропусна.
      Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

От "Царицино" се качихме на метрото към центъра с цел инспекция на легендарния "Арбат"
        Вероятно доста от посетителите на форума са били там, но дано да е било в по-подходящо време. Освен дъжда, духаше и вятър. Това, всъщност, беше чист късмет за нас, защото традиционно претъпканата улица, сега беше полупразна и можехме да се мотаем на зиг-заг към всяка сграда или витрина, която ни хване окото

Това са статуите на Пушкин и Гончарова, ситуирани на улицата срещу дома им .

А това е самият дом.

Мотаенето по "Арбат" приключи в култовия "Пивной бар "Жигули". Разказват, че по времето на СССР е трябвало да чакаш на километрова опашка само за да влезеш. Не само влязохме, а и освен прочутата бира "Жигули", опитах за пръв път и традиционната вобла. Не ми хареса, разбира се, но си я изядох, съзнавайки значимостта на събитието
        Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

И понеже все пак беше командировка....
          Това, което най-силно ме впечатли при посещенията в техните свързани с прилагането на законите институции (освен техниката и условията на работа за които ние можем само безплодно да мечтаем) е практическата незабележимост на съветския период. Никаква съветска "казионность". Първата дума, която ти идва като влезеш в сградата на техния Върховен съд или на Главна прокуратура е "Империя".

Това е част от фоайето на Върховния съд на Русия

Това е част от библиотеката.

И да не вярвате - това е съдебна зала, а впечатляващото нещо на стената зад креслата на съдебния състав е гоблен.

Леко неудобно ми беше, но все пак не се удържах и я снимах настолната лампа на бюрото на Председателя на Върховния съд.

За разлика от Върховния съд, който е в бяло, Главната им прокуратура е решена в млечно синьо , но освен коридорите, друго не посмях да снимам, че знае ли се.....

С една дума - всичко е предназначено да създава респект към институциите с ясното послание "Зад прилагането на закона стои Държава!".

От мен - толкова. Дано да ви е било интересно
          Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Благодаря!
            Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

И аз ти благодаря, Женя. Видях го пътуването ти до Балаклава
              Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Супер!
                Москва от друг ъгъл, места които на никой турист не би му хрумнало да разглежда отвътре.
                Благодаря и искаме още, още, още....
                ... иии-и.. РЕСПЕКТ за лентовите снимки!

Коментар

Чудесен град..
                  Чудесно видян..

Благодаря.

места които на никой турист не би му хрумнало да разглежда отвътре
                  мисля, че обикновен турист няма да има възможност за такива снимки..

Коментар

Благодаря ви за мненията и особено се радвам, че сте ми оценили "сапунерката" . Ползвам понякога и цифров фотоапарат, но FinePix S 5600 заема толкова много място в багажа, че....
                    Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

И аз искам в такава командировка. От сигурно 15 години не съм ходил в Москва и като гледам май ще се ходи скоро. Браво за чудесното представяне.

Коментар

Първоначално публикуван от boiko73 Преглед на мнение
                        От сигурно 15 години не съм ходил в Москва и като гледам май ще се ходи скоро.
                        Сигурна съм, че няма да пропуснеш възстановения храм "Христос Спасителя".

Вътре не е разрешено снимането, та човек просто трябва да види този химн на православието сам. Аз толкова злато не съм виждала през живота си, хем съм поразгледала някой и друг дворец
                        Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Чудесен пътепис колега! Преди 10 год. бях в Москва и Царицино още не беше ремонтиран. И тогава беше красиво, но сега е станало великолепно!
                          Въпреки , че доста време живях там във върховния съд не бях влизал.
                          Благодаря за хубавите снимки!
                          Любомир Бончев 0889216605
                          Jeep Cherokee Sport 2,5 td - 1998

Коментар

Мерси!
                            Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                            A2 (+)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X