Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За един weekend до Виена.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За един weekend до Виена.

Първоначалното намерение ми беше да посетим Формула 1 в Будапеща и за целта се нагласихме рано в петък да поемем на път. Около 3ч. през нощта един Голф реши, че няма да ни остави да спим повече. Последва многократни разправии с полицията и така в около 6ч. тръгнахме, а полицията търсеше собственика за да го помоли да си спре алармата. Аз мога да спра алармата, но не ми позволиха и така няколко стотин човека отидоха недоспали на работа, а ние тръгнахме със жената ядосани и неотпочинали на път. За пътя няма да обяснявам - Стара Загора - София - Кулата - Белград - Суботица и....минахме сръбската граница за около 20минути и в ничията зона пред Унгария ни чакаше това.

След час и зад нас стана така:

Последва едно пререждане, блъскане, нерви... Разбира се без да се намесят унгарските власти да сложат малко ред и след 3 часа някакси успяхме да се промъкнем през гишетата. На въпроса на митничаря за целта на нашето пътуване отговорих, че е била Ф1, но понеже показаха завидна организация и ми загубиха 3часа от живота без да съм виновен с нищо, няма да дам и едно евро в Унгария, а ще продължа за Виена и там ще се разходим. Не бях прав за едното евро - дадох 8 за 4-дневна винетка. В Австрия винетката е по-евтина и то за два пъти повече дни.
    От тук свършиха и негативните моменти - газ и хайде във Виена. Там съм минавал десетки пъти, но никога не бях спирал, а сега имахме цели два дни за разходка.
    Намерихме много приличен хотел между Пратер и центъра до спирка на метрото. Взехме си 48 часови билети, преспахме и на сутринта в събота се почна обиколката.
    В центъра на средата на Виена се намира катедралата Св. Стефан и ние започнахме от там.

и вътре

наоколо

Не знаех, че и Шопен има звезда на славата

Албертина:

Хотел Сахер. Тук е измислена прочутата торта Сахер:

Виенската опера:

Двореца Ховбург:

Статуята на Мария Терезия пред Природонаучния музей

В музеите може да се стои с дни, но ... тук се намира и прочутата Венера. Малко трудно я снимах, че беше в тъмна стая и беше забранено снимането, но нали трявва да ви я покажа.

Само за да ви покажа за размаха на музея ще сложа 2 снимки:

Само за минералите имаше 4 огромни зали:

Парламента - в гръцки стил:

Общината:

Булевард Грабен със статуята на чумата.

Виенските файтони:

нещо заби БГфото-то, но после ще продължа
    OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

До: За един weekend до Виена.

Пратера с виенското колело:

Как ме хвана страх само от клатещото се вагонче и височината... срам не срам признавам.

Нямаше как да пропусна да посетя техническия музей. Честно казано не съм бил на подобно място. Може да научиш толкова много неща. Имаше всякакъв вид техника. Имах само около час да разгледам, че затваряха и никой не беше в състояние да ми забрани да снимам, но както във всички музеи е леко тъмничко и се иска търпение за снимките. Най-интересното според мен бяха многото действащи макети, които могат да предизвикат инерес и в човек без никакво отношение към техниката. Особено на децата беше много интересно как с полиспаст или лост можеха да вдигнат бащите си.
    Имаше страшно много експонати:

Струг с паралели в дървено тяло:

Моя бранш

Пълен разрез на локомотив:

къртач за мините

Малко летящи:

Имаше наистина много разнообразни експонати. То не бяха прахосмукчки, телевизори, телескопи, електровози, спътници, че дори и апаратчета за стимулиране на сърдечна дейност:

Но най-много се залепих на МПС-тата:

Не знаех, че ФИАТ 500 се прави и от Щаер и Пух

И малко двуколесни:

С това приключи и съботната културна обиколка. Утре ще пусна неделната.

Коментар

На 500 метра вдясно от тази граница има стар граничен пункт,преди 1 година минах оттам и не чаках на тези опашки.После чух че бил затворен.Другата алтернатива е Томпа-От Суботица директно в Унгария.

Коментар

Да дам отчет и какво правих в неделя. Отделихме го за дворците Шонбрун и Белведере - Приятни местенца за живеене. Ще пусна малко снимки за да не съм отекчителен.
        Това е Шонбрун:

Тук се правя на разбирач кое къде е:

Това е лабиринта. Наистина неможах да стигна до края, а и нямаше време и ни боляха краката..

На излизане от двореца видях този "експедиционен автомобил", но по букета разбрах, че в случая ще излезе от него булка и ...

... излезе цяла дарля китаййци с китайска булка:

Тъкмо си помислихме, че някакви забогатели китайци се женят във Виена и се оказа, че не е прецедент:

Булката беше с гуменки!!!

Вървяхме към Белведере и изненадите не спираха. Не съм и предполагал, че ще видя паметник на съветския войник освободител. И че австрийският народ ще напише със златни букви - БЛАГОДАРЯ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ на руски. Замислих се и стигнах до извода, че май благодарността е, че червената армия си е тръгнала след като ги е освободила.

Няколко снимки от двореца Белведере:

В Белведере имаше много картини на Реноар, Моне, Кокошка, Климт и много други, но пак беше забранено да се снима и имаше навсякъде охрана, която следеше, но като видяхме Наполеон, който знаем само от учебниците по история извадих фотоапарата, за което се извинявам за посегателството над австрийското културно наследство.

Пред общината имаше кинофестивал:

с доста места за гледане

Но киното ще го гледаме и в България. Интересното беше представянето на кухни от цял свят.

Няколко пъти ходихме да се храним там. С метрото се стига навсякъде за 10мин. Много приятно място и виждаш какво си поръчваш.

Едно наше хапване:

Тук как би подхождало да има едно българско щандче със сърмички, пълнени чушки, сиренце и хубави салати с онези вкусните нашенски розови домати или дори пържени смоленски, копривщенски или самоковски картофи, че да покажем в България как се ядат вкусотии... и се пият хубави вина и ракии.
        Виена е космополитен град, тук идват хора от цял свят и да стана трамвай ако тук не е едно от местата където България трябва да се рекламира като туристическа дестинация. Нали сега китайците стават туристи, първите места, които ще посетят са световноизвестните като Виена, Рим, Париж и пр. и точно на тези места трябва да научават, че има едно прекрасно място България, че ако не втория, то поне третия път да го посетят.
        ... някои знаят как става в центъра на Града - Туристически информационен център:

На хотел Хилтън имаше огромен офис на туристическа агенция с безброй предложения за почивки и екскурзии ...

и на нито едно местенце не пишеше България. Аз пътувам много и съм виждал реклами на много държави, дори и на такива, в които съм сигурен, че няма какво толкова да се гледа, но за нас нищо не се пуска никъде. Поне аз не съм видял, а няма как да пропусна, защото щеше да ми стопли сърцето.

Време е да спрем да чакаме парите да дойдат сами, поне трябва да направим усилие да ги поканим.

Коментар

Що ли ми е позната тази опашка , на 26 Юли чаках 2 часа на Унгарската граница на връщане от Мюнхен минах през Словения и Хърваткса, пътува се много сопойно.
          Искайте и ще Ви се даде,търсете и ще намерите,хлопайте и ще Ви се отвори.

Коментар

Много яка разходка си си направил, направо ти завиждам.
            Михаил Филипов 0887895169
            As long as she still goes and runs well who cares about the Horse Power
            Lockem in low and over the hills we go!!!

Коментар

Хубав пътепис!А за паметника на Съв. армия:Издигнат е в знак на благодарност че са спасили Виена от тотално разрушение през 2 воина.Част от нея е била минирана и само са чакали да дръпнат шнурчето!До1953г.мисля почти цяла Австрия е била Съветска окупационна зона.Деня на изтеглянето е националния празник.Сармички има на Наш марк.Наи големия пазар във Виена.90%от продавачите са нашенци.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X