Обява

Свий
Няма добавени обяви.

III фестивал на българската музика и танци

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• III фестивал на българската музика и танци

Група фотографи посетихме това събитие, за да можем да разкажем в България как се съхранява българщината извън границата на страната ни.
    Ето че вече се върнахме от Бесарабия и можем да напишем няколко думи..... И друг път съм го писал това - там живеят едни запазени духовно наши сънародници, българи до корена на костите си.... Личи си от този фестивал, личи си от общуването помежду им, личи от външния им вид, от училищата, дори от смешките които си казват.... Бесарабските села за мен, са като консервант на българщината в Украйна и въобще.... Това в големите градове трудно може да се получи.... Всяко докосване до българите там, тези които не са живяли в сегашна България, за мен е някак разтърсващо.... Нека не звучи някакво претенциозно или вестникарски.... просто аз лично се чувствам така... Все едно съм се качил в машина на времето.... Естествено за това допринася и обстановката в цяла бесарабска Украина... Пътуваш из едни села почти без път, повечето автомобили са симпатични стари соцвозила отдавна изчезнали от големите български градове и вече се появяват при нас в ретроралита само, хората седят по пейките пред красиво боядисаните си къщички и подредени дворчета вечер и си бъбрят.... Младежите се возят по двойки на стари моторетки и се натискат по живописни дървени оградки..... Все едно е стар филм който си гледал някъде и се сблъскваш с живите му образи. Иска ти се да останеш в това безвремие за винаги...

Естествено иска ти се, защото не си там... Ако живееше там, може би щеше да ти се иска да дремеш цял ден в офиса и по улиците на големия град в задръстванията, вечер да обикаляш мола, да ядеш сладолед и да зяпаш новите филми в кино Арена. На всеки му се иска да е там където не е ... Но това е друга тема, да се върнем на фестивала....

Село Нова Ивановка е на 150 км от Измаил и на 60км. от Болград. Има път до село Александровка и после има хард офроуд трасе, което ако завали дъжд става непреминаваемо. Не и без подготвен джип... Иначе колкото и да е чудно по тоя път минават коли доста често, та дори и ми се мерна автобус. Като се замисля - май няма начин от там да минава автобус... може би ми се е сторило....

Селото е голямо, въпреки че се намира най-най на майната си от всички села дето съм ходил до сега в Бесарабия, а те определено не са били на главния път.... Предполагам такава е била и целта на организаторите, които са направили фестивала на място където хората би им доставило огромно удоволствие едно такова събитие.....

До: III фестивал на българската музика и танци

Фестивалът е организиран от младежки клуб Актив, с помоща на Конгрес на българите в Украйна. "Активистите" откриха фестивала със свое изпълнение....

Последва официално откриване с благодарности и задължителните досадни речи....

След което и започнаха да се сменят с малки почивки всички танцови и вокални ансамбли......

Тия мъже с духовите инструменти са пълни професионалисти....

В почивката - конкурс с нещо като гатанки, дето аз и една не можах да се сетя.. с награда торта..... Само дето не дадоха цялата торта забелязах...

Коментар

Публиката беше много, за повечето дори нямаше място, та бяха накацали по оградата, зад оградата, по земята........ Част от публиката танцуваше успоредно....

За съжаление трябваше групата от Фото Портал да си тръгнем по-рано, защото научихме че вечер по тези пътища, между селата, бродели митични украинско-бесарабски чудовища.... А може и да сме тръгнали по-рано заради лошия път... Не помня вече...

Още малко снимки.....

Понеже имахме жена-фотограф в групата, можем да покажем каква е модната линия това лято в бесарабската общност.....

Въпреки смущението, "активистите" се справиха добре с воденето на фестивала, по дамската част от които дълго ахкаха мъжете в нашата фото-група...... Все пак фотографите са известни ценители... (до толкова, че повечето снимки на колегите се оказаха портрети на хубави момичета, вместо фестивални изпълнения - няма да ги показвам, защото това е към следващата тема - има ли хубави момичета в Украйна и каква част от тях са от български произход :} )

Като цяло - хубаво събитие, личи се че с желание и хъс е организирано....
      Музика и танци които карат наистина всичко българско в човек да трепне....

И "Аз съм българче....." чуто на стотици километри от България, казано от дете което познава България само по приказки, спомени и може би снимки - това просто взривява емоциите на нормалния българин....

Радвам се че бяхме по някакъв начин съпричастни към това събитие и искаме да направим и колкото се може повече хора в България, отразявайки го на страниците на нашия сайт и на страниците на един от най-големите бг сайтове - offroad-bulgaria.

Снимки - агенция ФотоПортал
      Последно редактирано от Георги Иванов (gorbi); 22-07-09, 14:16.

Коментар

Георги, браво че си успял да отскочиш!
        Снимките са страхотни!
        Хората по снимките още повече!!
        Почти се усеща атмосферата там... видях и познати лица..
        Благодаря!

Коментар

Жалко, че нямаше звук към репортажа!
          НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
          Omnia vincit amor !

Коментар

Намирам го за изключително интересно...и се сещам,как преди месец в Русия, в Санкт Петрбург едно българче от бесарабия, като разбра ,че има българи от България,не искаше да си тръгне и не можеше да се наговори...
            Последно редактирано от Димо; 22-07-09, 21:34.

Коментар

Горби, благодарим, че отново ни правиш свидетели и даваш възможност да съпреживеем това събитие!
              Наистина, жалко, че няма и звук, снимките са прекрасни.
              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Другия път и с камера/и/ да направим филмче!
                При такива Хора отиваме есента с "Експедиция "Българи зад граница III - гробът на хан Кубрат"

Коментар

Всъщност ще има и филмче... От украинската телевизия (Антонина) ще ми прати част от заснетото да направя кратък клип за гледане в интернет....

Коментар

Погледнете момиченцето на последната снимка "Аз съм българче!!!" Насълзяват ми се очите...

Значи не е изличено от техните учебници!

А компютърът - западна направа - ми подчертава думата "българче" с червено!?!

Горби, поясни какви са тези жълти тръби по улиците на това "изостанало" село.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                      ...
                      Отговарям вместо Героги.

Газификация!
                      До всеки дом и семейство, училище, обществени сгради и т.н.!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                        Погледнете момиченцето на последната снимка "Аз съм българче!!!" Насълзяват ми се очите...

Значи не е изличено от техните учебници!

А компютърът - западна направа - ми подчертава думата "българче" с червено!?!

В техните учебници няма такова стихотворение.
                        Техните учебници са на украински......
                        Тия стихотворения са на листчета, от интернет....

За това и искаме да набавим учебници по български, български книги и т.н. за тази част от България, която е зад Дунава.....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X